Un simultan cu Comitetul Central

9 octombrie 2017
Un simultan cu Comitetul Central jpeg

Sun prelung, răbdător. Un prim semn că apelul meu trebuie să călătorească departe ca să-și atingă ținta. Răspunde o voce slabă, ezitantă, aproape impersonală, ecranată de distanță, dar și de timp. Ca vocea unui actor din culise care nu face mari eforturi să fie auzit de toți spectatorii. Se înfiripă conversația. Vocea se apropie, încă circumspectă. Mai trece o jumătate de minut. E el, Florin Gheorghiu, începînd să capete contur. Mă simt și eu recunoscut. Glasul devine vioi, păstrînd în el o undă mai degrabă feminină de eleganță și discreție. Marele maestru la șah e aici, gata de povești. Cît discutăm, tonul și tonusul rămîn la acest nivel. Dar la despărțire, vocea va parcurge procesul invers. Florin Gheorghiu se resoarbe în plimbarea sa singuratică printre amintiri, din care l-am scos cu telefonul meu.

Povestite de el, întîmplările sînt ca niște partide de șah. Imediat după deschidere, maestrul expune în tușe sigure cine și pe ce aliniament s-a așezat. În jocul de mijloc, el menționează ce alte variante s-ar fi putut alege și de ce jucătorul pînă la urmă a preferat să facă o anume mutare. Calcul precis, complet – Florin Gheorghiu nu uită niciodată să închidă o paranteză, indiferent de cît de lungă a fost analiza. La final, e poanta și momentul în care adversarul a cedat. Deseori, după finalul prozaic, e și anecdota suculentă de dincolo de masa de joc. Și tăcerea de încheiere de cîteva secunde, cînd maestrul te lasă să contempli poziția finală și s-o înțelegi cu mintea ta, dar și cu explicațiile lui de pînă atunci.

Amintirile lui Florin Gheorghiu gravitează în jurul șahului, dar în ansamblu ele dau seama de condiția unui sportiv de top din timpul regimului comunist. Florin Gheorghiu este cel mai bun șahist român din toate timpurile. Vîrful de carieră l-a avut în anii ’70-‘80. Spre deosebire de marea majoritate a românilor din acea perioadă, el a putut călători cu șahul în toată lumea. Era bine tratat acasă pentru că permanent furniza rezultate sportive cu care autoritățile comuniste se puteau lăuda. Acum spune însă că toată această poleială l-a făcut ca pînă tîrziu, spre anii de sfîrșit ai comunismului, să nu vadă ce preț au avut „avantajele”. De pildă, nu și-a cunoscut cumnata, eminent oncolog emigrat în Statele Unite. Și ca o ironie amară a sorții, soția sa, Doina Gheorghiu, avea să moară de cancer. Tot așa, spre sfîrșitul anilor de comunism, el povestește că a încercat să-și folosească banii din premiile adunate de-a lungul timpului, aproximativ 200.000 de dolari. Ceaușescu însuși i-ar fi interzis accesul la ei. Alți sportivi sau artiști, îmi spune, și-au luat banii, chiar dacă erau în valută. Îmi sugerează că aceștia erau colaboratorii regimului, lucru de care el s-a ferit, văzîndu-și de activitatea sportivă. Întîmplarea cu banii a avut și un epilog, pe care îl voi reda așa cum mi-a fost povestit, dar și ca o ilustrare a metaforei „poveștii ca o partidă de șah”.

La cîteva luni după eșecul amar al confiscării banilor, Florin Gheorghiu povestește că îi sună telefonul pe la 11  noaptea. Cabinetul 1. Secretarul: „Scuze pentru ora înaintată, maestre, dar avem o invitație pentru dumneavoastră. S-a discutat și vi s-a făcut marea cinste și onoare de a fi invitat să dați un simultan cu membrii Comitetului Central, ce spuneți?” Tăcere. „Tovarășu’ Gheorghiu?” Iar tăcere. Acum, și dinspre partea cealaltă se lăsă tăcerea. „Alo, tovarășul Gheorghiu, maestre, mă mai auziți?” „Da, vă aud, dar nu se poate.” „Cum nu se poate?!” „Nu se poate!” îi răspunde Gheorghiu. „Dar știți, marea cinste, marea onoare etc.” „Tovarășe, sigur, îmi pare rău, mare cinste, mare onoare, dar știți, nu pot, sînt bolnav.” Cam nedumerit, secretarul lui Ceaușescu a închis pînă la urmă, dar a revenit iar cu un telefon, peste cîteva zile, și tot spre miezul nopții. Gheorghiu iar l-a refuzat, și i-a zis de alți șahiști, iar dacă e nevoie, deși e convins că nu va fi, va suna el personal la cine va fi desemnat și îi va spune de simultan. Secretarul, consternat. Își dăduse seama că Gheorghiu refuza pur și simplu. La al treilea telefon a zis că el nu poate comunica un asemenea refuz, își pune pielea în joc dacă face așa ceva. Aici Gheorghiu devine mai cooperant și îl întreabă la cîte mese va fi simultanul. Vreo 20, i se răspunde. Atunci știți, tovarășe, șahul este munca mea, din el îmi cîștig existența, iar simultanul pentru mine e o prestație de serviciu care se remunerează. Cum se… remunerează?! a îngăimat secretarul, ca lovit cu leuca, căci nu mai auzise așa condiționare. Cu 20.000 de dolari, fiind 20 de mese, a spus calm Gheorghiu, precizîndu-mi că era conștient de gravitatea cuvintelor sale și de riscul la care se expunea.

A doua zi dimineață, la scara blocului din bulevardul Kogălniceanu, unde locuia (și locuiește) Florin Gheorghiu, o limuzină de partid. Gheorghiu e luat și dus la CC. E plasat în anticamera Cabinetului 1, de unde se auzeau zbieretele Tovarășului. Du-te-vino de fețe palide. E întrebat iar cum vine cu onorariul, nu le venea să creadă că cere așa ceva. L-au ținut acolo o oră, două, dar el n-a dat înapoi. Au văzut că nu au cu cine discuta. Pînă la urmă, „m-au făcut pachet și m-au trimis înapoi acasă, spre ușurarea soției mele”, mi-a mai spus el. N-au mai sunat și nici de simultanul cu CC-ul nu i-au mai pomenit vreodată. Dar, curînd, regimul avea să aibă parte de probleme cu mult mai presante.

diagram80 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 80 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 79 de săptămîna trecută: 1. Nxf6! Nebunul trebuie luat; altfel, ca de exemplu după 1… Dd8, ar putea urma 2. Nd4 și albul restabilește echilibrul material și are și o inițiativă periculoasă (amenință acum 3. Dg6+ Rf8 4. Dg8#). 1… exf6 La 1… Dxf6, urmează 2. Dg8#, iar la 1… Rxf6 2. Dg6#. 2. Dd7+ Rf8 3. Dd8+ Rf7 4. Dd7+ , cu remiză prin șah etern.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Marele maestru Florin Gheorghiu cu manuscrisul volumului său secund de partide comentate, București, septembrie 2017. Săptămîna viitoare vom publica în exclusivitate un fragment din acest volum. Credit imagine: Ionuț Iamandi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.