S-a însurat Levon Aronian, numărul doi mondial la șah. O mai bună sincronizare între planurile profesional și personal nici că se putea, Aronian (34 de ani) cîștigînd recent Cupa Mondială pentru a doua oară. Nunta lui cu o șahistă (cum altfel?!) a devenit eveniment național în Armenia. Însă pe Arianne Caoili, căci ea e mireasa, nu o mai miră că naș a fost însuși președintele Serj Sargsyan. Despre statutul șahiștilor de top în Armenia, filipineza de 30 de ani știe de mai de mult, de cînd logodnicul își făcea plinul la mașină și mîncau pe gratis în excursiile pe care le făceau împreună prin țară. De locul și rolul șahului în Armenia am mai scris în Dilema veche, printre alte articole fiind și acesta, din martie anul trecut.

Nunta lui Aronian i-a făcut pe unii să se întrebe dacă nu cumva la rînd la însurat urmează numărul 1 mondial, Magnus Carlsen. Acesta nu a mai apărut la open-ul din Isle of Man cu suita obișnuită – manager, părinți, secunzi – ci doar cu prietena. Și nu se poate spune că i-a mers rău. De mai bine de un an, Carlsen nu a mai cîștigat un turneu de șah clasic, însă acum a dominat de la un capăt la altul puternicul concurs din insula britanică. Carlsen a lăsat doar trei remize din cele nouă partide jucate la Isle of Man, printre victimele sale fiind și Fabiano Caruana (SUA) sau Pavel Eljanov (Ucraina). El a încasat un cec de 50.000 de lire sterline.

Postare pe Instagram a campionului mondial la șah Magnus Carlsen, în timpul open-ului de la Isle of Man.

La puternicul open britanic unde au mai jucat printre alții Hikaru Nakamura (SUA) și Viswanathan Anand (India), care au terminat pe locurile 2-3, Vladimir Kramnik (Rusia) sau Michael Adams (UK), plasați ceva mai jos în clasamentul final, un traseu bun a făcut juniorul nostru Bogdan Deac. Între rundele 3-7, șahistul român, încă junior, a încercat să țină piept unui val foarte puternic de jucători cu Elo cu cel puțin 100 de puncte mai mare decît al său: Fressinet, Short, Movsesian, Riazanțev, Grandelius. La toți a rezistat obținînd remize, cu excepția lui Grandelius, care l-a învins într-un final de nebun și doi pioni contra turn. Cu toate acestea, Bogdan Deac a încheiat turneul pe locul 32, cu 5,5 puncte, față de locul 49 pe care l-a avut în grila de start.

Printr-o pățanie care sfidează statistica, a continuat să treacă la Isle of Man cea mai bună jucătoare de șah din lume, chinezoaica Hou Yifan. Se știe că ea a anunțat mai de mult că nu mai vrea să participe la turneele din circuitele feminine de șah, unde întîlnește adversari mai slabi și premiile sînt mai mici. Numai că în open-urile la care a participat, unde peste trei sferturi dintre jucători sînt bărbați, ea a avut parte proponderent de adversari… femei. În Gibraltar, la începutul anului, Hou Yifan a crezut pentru scurt timp că organizatorii au distribuit-o dinadins în partide cu jucătoare și a protestat. Dar scenariul s-a reluat și la Isle of Man (ocazie cu care ziariștii mucaliți au botezat-o Isle of Woman), în primele patru runde ea fiind desemnată să joace cu… femei. De nervi, chinezoaica și-a luat o zi liberă în turneu, ceea ce a părut că rupe vraja, ultimele patru runde jucînd cu bărbați. Statisticienii au verificat, nu a fost nici o interferență în împerecherile de jucători nici la Gibraltar, nici la Isle of Man. Pur și simplu, algoritmul a stabilit de fiecare dată ca Hou Yifan să joace cu femei – și mai mult, în ambele concursuri, ea a și pierdut cîte o partidă, cu compatrioata sa Ju Wenjun și respectiv cu Nino Batsiashvili (Georgia). Așa că se pare că uneori, feminismul le dă lecții și femeilor care ar putea trăda cauza. De precizat și că Hou Yifan, cu cele șase puncte strînse, a fost pînă la urmă cea mai bine plasată jucătoare din turneu, înaintea celor două menționate, dar și a Anei Zatonskih (SUA), Harika Dronavali (India) sau Alexandra Kosteniuk (Rusia).

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 79 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 78 din ediția trecută: 1. Td1! Ng6 2. Tdd7 Te1+ 3. Rg2 f3+ 4. Rh3 și negrul a cedat.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Nuntă de șahiști – Levon Aronian și Arianne Caoili, 30 septembrie 2017. Sursa: Twitter.com.