Ce face şahul din om

8 martie 2016
Ce face şahul din om jpeg

Simona Halep nu joacă şah, dar dacă ar fi jucat, poate că am fi înţeles mai bine ţara în care şahul dă vedete naţionale. Aşa, nu ne rămîne decît să ne uităm la alţii. De pildă, în Norvegia. De acolo a pornit Magnus Carlsen, actualul campion mondial la şah. Isteria declanşată de Carlsen în Norvegia a atins apogeul probabil în 2013, cînd i-a luat titlul mondial lui Anand. N-or fi avut norvegienii criză economică, dar atunci sigur și certificabil au avut în magazine o criză de piese de șah. Atunci, unul din cinci norvegieni dădea pe NRK, televiziunea lor publică, să vadă live mutările din meci. Nu era ziar fără Carlsen pe prima pagină. Cum spunea preşedintele federaţiei norvegiene de şah: doar copiii de sub doi ani nu ştiau de el. Nu e de mirare că în lunga şi neîntrerupta listă de sportivi ai anului pe care o ţine Norvegia din 1948, la un moment dat, spre zilele noastre, dintre zecile monotone de schiori răsare mîndru şi un şahist.

Bine, şi Carlsen e meşter cînd e să dea bine la public. A învăţat repede că asta dă bine şi la propriul buzunar. A fost unul dintre puţinii şahişti care a făcut şi un pic de modelling, pentru firma olandeză G-Star Raw. Că nu a fost ceva întîmplător, s-a confirmat recent: deşi nu a renunţat la colaborarea cu olandezii, Carlsen şi-a lansat acum propria linie vestimentară, „Magnusgenseren” (vezi foto: Carlsen e îmbrăcat într-unul dintre puloverele sale cu motive șahiste).

Portofoliul de mutări în lumea profitului al lui Carlsen e mult mai bogat de atît. O aplicaţie de mobil care îi poartă numele te ajută, dacă eşti ceva mai bun la şah, să acumulezi puncte aşa încît să ajungi să joci o partidă reală cu Magnus Carlsen însuşi. Carlsen apare şi în programele motivaţionale ale unor companii cu dare de mînă şi joacă simultane de şah orb cu angajaţii acestora. Carlsen e nu doar vedetă naţională, ci una internaţională, pe care se bat sponsorii pentru contracte şi ziariştii pentru interviuri. Toată agitaţia însă a dus şi la o popularizare masivă a şahului în Norvegia; autorităţile au organizat în 2014 o olimpiadă de şah la Tromsø, în interiorul cercului polar, au apărut sponsori norvegieni pentru un mare turneu de şah printre fiorduri şi fără îndoială că şi nivelul la care se joacă şah în ţară a urcat considerabil.

Ce a făcut Carlsen pentru şahul din Norvegia a făcut şi predecesorul său Anand pentru şahul din India. Anand nu a avut avantajul să se fi născut pe un continent aşa de business-oriented ca şi Carlsen, dar a făcut şi el ce a putut. Şi a avut ceva obstacole de surmontat, înafara celui menţionat. De pildă, popularitatea masivă a jucătorilor de cricket. Pînă la Anand, şahul nu apărea pe harta sporturilor din ţară, şi nici India nu conta pe harta şahului mondial. Anand a fost de fapt primul indian care a obţinut titlul de mare maestru la şah.

Pe cît de spectaculos este impactul lui Carlsen asupra şahului din Norvegia, pe atît de profund este cel al lui Anand pentru şahul din India. La ora actuală, India este ţara în care şahul are probabil cea mai mare dinamică, şi cariera constantă, solidă a lui Anand a avut aici un rol determinant. Număram recent participanţii la Gibraltar Masters, unul dintre cele mai mari turnee open actuale (adică la care poate veni şi juca orice jucător, indiferent din ce colţ de lume). Indienii au avut 21 de şahişti profesionişti participanţi, cu Anand inclusiv, în vreme chinezii, cu opt jucători, au constituit al doilea grup ca mărime.

Dar nici Anand, nici Carlsen nu ar avea probabil în ţara lor o statuie mai mare decît cea a unui şahist dintr-o țară cu doar trei milioane de locuitori. Levon Aronian, acest David Beckham al şahului după cum l-a numit CNN, este de cîțiva ani cel mai bun jucător de şah din Armenia, o ţară obsedată de jocul cu pătrate albe şi negre. În Armenia, şahul este materie obligatorie în şcoală. Preşedintele ţării este şi preşedintele federaţiei naţionale de şah. Armenia are şi cel mai mare număr de mari maeştri la şah raportat la populaţie. Fosta republică din URSS nu are o relaţie de azi, de ieri cu şahul, ci încă de pe vremea în care “unul dintre fiii ei” devenea campion mondial. Victoria din 1963 a armeanului Tigran Petrosian asupra rusului Mihail Botvinnik a fost un moment simbolic de mare mîndrie naţională, după seria de umilinţe îndurate din partea fratelui sovietic mai mare. Şi ecourile ei sunt perceptibile şi azi.

Cînd apare pe stradă, Levon Aronian se trezeşte tras de patroni să mănînce gratis în restaurantele lor. Oamenii îşi botează copiii după el. Atunci cînd Aronian şi-a adus acasă pentru prima oară soţia, şahistă şi ea, cuplul a oprit la o benzinărie. Şi spre mirarea australiencei, proprietarul nu a vrut să-i ia banii pe plinul făcut, şi nici Aronian nu a părut uimit de gest. Mai mult decît Norvegia sau India, Armenia pare a fi mai degrabă raiul şahiştilor.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: moodsofnorway.com/no/magnusgenseren

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.