Beethoven cu Evgheni Kissin și Brahms cu Nelson Freire

6 octombrie 2017
Beethoven cu Evgheni Kissin și Brahms cu Nelson Freire jpeg

În 25 august, au apărut două albume care mi s-au părut ieșite din comun, semnate de doi dintre cei mai mari pianiști ai timpurilor noastre: Evgheni Kissin și Nelson Freire. Două albume care impun etaloane, astăzi, pentru interpretarea muzicii lui Beethoven și Brahms.

Beethoven cu Evgheni Kissin

„Doar cei care luptă zilnic pentru viață și libertate sunt vrednici de ele” – spunea Goethe. Și cât de actual sună aceste cuvinte și astăzi! Goethe, contemporanul unuia dintre ei mai mari compozitori pe care i-a dat omenirea, Ludwig van Beethoven, creatorul ales și de Evgheni Kissin pentru noul său album apărut la casa Deutsche Grammophon. Beethoven, a cărui muzică ilustrează exact cuvintele lui Goethe, Beethoven, autorul a 32 de sonate pentru pian care reflectă transformarea societății umane și a muzicii la trecerea dintre secolele al XVIII-lea și al XIX-lea; un Beethoven vizionar, demiurg, care prefigurează în lucrările sale, mai ales în cele târzii, evoluția ulterioară a muzicii până în epoca modernă.

E, deci, ușor de înțeles de ce Evgheni Kissin a ales Beethoven pentru acest album cuprinzând două CD-uri care are o semnificație specială și pentru el, și pentru casa de discuri cu care lucrează: este primul album semnat de Kissin pentru Deutsche Grammophon după o pauză de 25 ani; celebrul label i-a publicat lui Kissin concertul de Ceaikovski înregistrat alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, cu Herbert von Karajan la pupitrul, o înregistrare din decembrie 1988! Kissin avea atunci 17 ani și era considerat un copil-minune al pianisticii mondiale; începuse să înregistreze, de altfel, pentru casa rusească Melodia încă de când avea 13 ani.

Astăzi, Evgheni Kissin are 46 ani (este născut pe 10 octombrie 1971) și o carieră de invidiat; a depășit cu brio faza copilului-minune și s-a transformat într-un artist matur, exigent, recunoscut drept unul dintre marii pianiști ai timpurilor noastre.

Nu întâmplător, cred, Evgheni Kissin a ales înregistrări din recitaluri live pe care le-a susținut în ultimii zece ani pentru acest nou album: el însuși mărturisea că preferă înregistrările din concertele cu public, pentru că energia și emoția sunt mai puternice atunci. Sigur, trebuie să ai și puterea de a cânta perfect textul muzical, pentru că înregistrarea dintr-un concert nu poate suferi editările unei înregistrări de studio. Iar acest album lansat pe 25 august ne oferă înregistrări fascinante pentru cinci sonate: nr. 3, 14, 23, 26 și 32, în plus, mai rar abordatele Variațiuni în do minor pe o temă originală. Sub aceste numere se ascund câteva dintre cele mai cunoscute sonate de Beethoven: nr. 14 „a lunii”, nr. 23 – Appassionata, nr. 26 – Les Adieux, dar și impresionanta și vizionara ultimă sonată, nr.32, alcătuită atipic din doar două părți contrastante.

Revista Gramophone scria că Evgheni Kissin este cel mai bun pianist de origine rusă, interpret al muzicii beethoveniene, de la Emil Ghilels încoace. Cred că muzica lui Beethoven este una dintre cele mai dificile de interpretat – nu neapărat în aspecte tehnice, care nici acelea nu sunt de neglijat, dar mai ales în ceea ce privește exprimarea ideilor și sentimentelor încifrate de Beethoven în partitură. Solicită interpretului maturitate, echilibru emoțional, gândire analitică – iar Kissin demonstrează în aceste înregistrări realizate între 2006 și 2016 că afirmația cronicarului de la Gramophone este, într-adevăr, foarte potrivită.

Noul album al lui Evgheni Kissin poate fi ascultat la Radio România Muzical, în două episoade, duminică, 8 octombrie, ora 13.05 și luni, 9 octombrie, ora 19.00 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. Discul în format fizic poate fi comandat aici.

Brahms cu pianistul Nelson Freire

Tot în 25 august s-a lansat și un alt album semnat tot de un mare pianist al timpurilor noastre – brazilianul Nelson Freire. Și tot un disc cu o semnificație specială în biografia protagonistului, ca și în cazul lui Kissin: în 2017, Nelson Freire sărbătorește 50 ani de activitate discografică; primul lui disc a apărut la casa Columbia în anul 1967, iar pe el se regăsea Sonata a III-a pentru pian de Johannes Brahms, un opus monumental al literaturii romantice germane.

Nelson Freire are astăzi 72 ani și pentru acest disc aniversar a ales să revină la această a treia sonată de Brahms – un arc peste timp binevenit. Evident, dincolo de această sonată pe care Brahms a scris-o pe când avea 20 ani, pe disc trebuiau alese și alte piese, iar Nelson Freire s-a oprit la alte lucrări din creația lui Brahms, opusuri care jalonează toate etapele creatoare brahmsiene: piese op. 76 scrise de Brahms la 46 ani și piese din ultimele cicluri pentru pian semnate de romanticul german – op. 116-119, compuse în 1892; Brahms s-a stins din viață în 1897.

Nelson Freire este recunoscut drept un mare interpret în viață al muzicii lui Brahms – pentru casa Decca, cea cu care colaborează și astăzi, a înregistrat mai recent cele două concerte pentru pian și orchestră, alături de Orchestra Gewandhaus din Leipzig, condusă de Riccardo Chailly, înregistrări considerate de referință în contemporaneitate.

Într-un alt registru estetic și stilistic, muzica lui Brahms solicită pianistului-interpret aceleași atribute pe care le solicită și muzica lui Beethoven. Echilibrul emoțional trebuie să fie încă mai bine dozat, pentru că orice este prea mult, inclusiv romantismul care devine romanțiozitate, nu este potrivit.

Muzica lui Brahms i se potrivește mănușă lui Nelson Freire, mult mai mult, cred, decât muzica lui Bach care a figurat pe precedentul lui album apărut în martie 2016. Corolar al întregului album cred că sunt piesele din ciclurile op. 116-119, expresie a unui rafinament și sincerități creatoare greu de egalat: când le-a scris, Brahms nu mai avea nimic de demonstrat, era deja o legendă în viață; le-a scris cu patosul și trăirea interioară a unui om introvertit, consumat însă de iubirea pe care nu a împărtășit-o niciodată. Despre emoție și iubire este vorba mai mult decât orice în aceste înregistrări de mare valoare care stau alături de cele ale iubitului nostru Radu Lupu.

Albumul Brahms semnat de Nelson Freire poate fi ascultat oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.