ÔÇ×GeneralitaÔÇŁ la rom├óni

3 octombrie 2017
Parc(are)?! jpeg

La supermarket, în parcare. Deschid cu grijă portiera, dar tot ating cu ea mașina alăturată. Portiera are trei trepte de deschidere, eu eram la a doua; pe prima nu o puteam folosi, nu mai sînt la fel de suplu ca atunci cînd am cumpărat-o, iar de a treia nu era loc.

ÔÇö A╚Öa nesim╚Ťire, domnule, numai ├«n Rom├ónia se g─âse╚Öte, uite de-aia nu merg lucrurile pe-aici ╚Öi de-aia am plecat eu din ╚Ťar─â, aud de dincolo de geamul care ├«ncepuse s─â ruleze ├«n jos la ma╚Öina vecinului de cump─âr─âturi. St─âtea ├«n scaunul ╚Öoferului ╚Öi era evident nemul╚Ťumit c─â portierele noastre s-au atins.
La televizor, o ╚Ötire din domeniul sanitar. Prezentatorii nu se pot ab╚Ťine de la comentarii.

ÔÇö A╚Öa ceva se ├«nt├«mpl─â doar ├«n Rom├ónia, ├«n orice alt─â ╚Ťar─â civilizat─â s-ar fi luat m─âsuri ╚Öi astfel de cazuri nu ar mai fi fost posibile.
Sau o discu╚Ťie ├«n autobuz, ├«ntre c─âl─âtori.

ÔÇô A╚Öa ceva n-ai s─â vezi afar─â, dar ce s─â-i faci?! Asta-i Rom├ónia, niciodat─â n-o s─â schimbe ceva aici; vorba aia: frumoas─â ╚Ťar─â, p─âcat c─â-i locuit─â.

Tr─âim o infla╚Ťie a justific─ârii e╚Öecurilor prin apelul la un soi de duh na╚Ťional. Un fel de ├«ntrupare abstract─â a viciilor na╚Ťiunii pe seama c─âreia se pun toate lufturile ultimilor ani. Peste tot unde ├«ntorc capul aud aceea╚Öi expresie de ultim─â instan╚Ť─â, concesiv─â ╚Öi resemnat─â: a╚Öa-s rom├ónii, asta-i Rom├ónia. O generalizare, dar ╚Öi personalizare ├«n acela╚Öi timp. Rom├ónul acesta abstract ├«n a c─ârui c├«rc─â arunc─âm responsabilit─â╚Ťile individuale ne ╚Öi define╚Öte dar ne ╚Öi scute╚Öte. C─âci ├«n fond, dac─â ├«l ar─ât─âm cu degetul, ├«nseamn─â c─â nu s├«ntem ca el ╚Öi nu s├«ntem el. Chiar ╚Öi aceast─â generalizare observat─â de mine ÔÇô rom├ónii se folosesc de un rom├ón generic ca s─â scape ÔÇô intr─â ├«n aceea╚Öi logic─â a infla╚Ťiei de justific─âri de care aminteam.

E ca ╚Öi cum pe rom├óni i-a p─âlit realismul ├«n sensul folosit ├«n filozofia medieval─â pentru delimitarea de nominalism. Problema universaliilor s-a tran╚Öat la noi postdecembrist: Rom├ónia e de vin─â, e ceva aici ├«n m├«ncare, aer sau ap─â care stric─â tot, a c─ârui existen╚Ť─â e mai tare ╚Öi mai plin─â dec├«t a indivizilor. Rom├ónul generic e mai real dec├«t cel individual, ideea croielii noastre proaste e mai pregnant─â dec├«t faptul ac╚Ťiunii sau deciziei incorecte. ÔÇ×N-o s─â se rezolve nimic niciodat─â aici, poporul e stricatÔÇŁ, sun─â sentin╚Ťa final─â.

Nu a fost mereu a╚Öa, nu am suferit mereu de ÔÇ×generalit─âÔÇŁ; dup─â cum ╚Öi eu ├«ncerc s─â m─â feresc s─â g├«ndesc c─â majoritatea sufer─â de aceast─â, s─â-i spun, disfunc╚Ťionalitate. Dar nu pot s─â nu observ c─â s-au ├«nte╚Ťit ├«n ultimii ani apelurile la explica╚Ťia ÔÇ×Rom├ónieiÔÇŁ. Ar putea fi vorba de un efect colateral al compara╚Ťiilor cu occidentul pe care tot mai mul╚Ťi cet─â╚Ťeni rom├óni au acum ocazia s─â le fac─â. Vorba clientului din parcarea de la supermarket, numai aici i se poate ├«nt├«mpla a╚Öa ceva, nu ╚Öi ├«n occident de unde s-a ├«ntors pu╚Ťin ╚Öi doar de nevoie. Dup─â decenii de izola╚Ťionism ÔÇô ╚Ťara ├«ntreag─â a fost ca un lag─âr ├«n ultimii ani ai regimului Ceau╚Öescu ÔÇô acum putem ie╚Öi afar─â, dar compara╚Ťia cu cel─âlalt nu iese prea grozav, iar a╚Ötept─ârile s├«nt probabil foarte mari. ╚śi atunci, explica╚Ťia blestemului local e cea mai la ├«ndem├«n─â. E util─â la integrarea ├«n societatea de adop╚Ťie dar e ╚Öi izb─âvitoare pentru trauma comunist─â suferit─â.

Dar mai poate fi ╚Öi expresia unei exasper─âri ├«n fa╚Ťa monotoniei corup╚Ťiei, ineficien╚Ťei, rat─ârilor de tot felul dar ├«n primul r├«nd manageriale care a avut deja tot timpul s─â se instaleze ├«n cei peste 25 de ani de la c─âderea comunismului. Apropierea de evenimente ne face s─â le vedem cu ├«ncetinitorul ╚Öi s─â observ─âm similitudini descurajante. Acelea╚Öi istorii despre furturi ╚Öi jafuri, acela╚Öi e╚Öec ├«n a ne ├«nv─â╚Ťa minte ╚Öi a le dep─â╚Öi, de ani ╚Öi ani de zile; cum s─â se numeasc─â asta altfel dec├«t destin rom├ónesc?!

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: adevarul.ro

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.