Nuntă mare în Armenia

2 octombrie 2017
Nuntă mare în Armenia jpeg

S-a însurat Levon Aronian, numărul doi mondial la șah. O mai bună sincronizare între planurile profesional și personal nici că se putea, Aronian (34 de ani) cîștigînd recent Cupa Mondială pentru a doua oară. Nunta lui cu o șahistă (cum altfel?!) a devenit eveniment național în Armenia. Însă pe Arianne Caoili, căci ea e mireasa, nu o mai miră că naș a fost însuși președintele Serj Sargsyan. Despre statutul șahiștilor de top în Armenia, filipineza de 30 de ani știe de mai de mult, de cînd logodnicul își făcea plinul la mașină și mîncau pe gratis în excursiile pe care le făceau împreună prin țară. De locul și rolul șahului în Armenia am mai scris în Dilema veche, printre alte articole fiind și acesta, din martie anul trecut.

Nunta lui Aronian i-a făcut pe unii să se întrebe dacă nu cumva la rînd la însurat urmează numărul 1 mondial, Magnus Carlsen. Acesta nu a mai apărut la open-ul din Isle of Man cu suita obișnuită – manager, părinți, secunzi – ci doar cu prietena. Și nu se poate spune că i-a mers rău. De mai bine de un an, Carlsen nu a mai cîștigat un turneu de șah clasic, însă acum a dominat de la un capăt la altul puternicul concurs din insula britanică. Carlsen a lăsat doar trei remize din cele nouă partide jucate la Isle of Man, printre victimele sale fiind și Fabiano Caruana (SUA) sau Pavel Eljanov (Ucraina). El a încasat un cec de 50.000 de lire sterline.

carlsen png png

Postare pe Instagram a campionului mondial la șah Magnus Carlsen, în timpul open-ului de la Isle of Man.

La puternicul open britanic unde au mai jucat printre alții Hikaru Nakamura (SUA) și Viswanathan Anand (India), care au terminat pe locurile 2-3, Vladimir Kramnik (Rusia) sau Michael Adams (UK), plasați ceva mai jos în clasamentul final, un traseu bun a făcut juniorul nostru Bogdan Deac. Între rundele 3-7, șahistul român, încă junior, a încercat să țină piept unui val foarte puternic de jucători cu Elo cu cel puțin 100 de puncte mai mare decît al său: Fressinet, Short, Movsesian, Riazanțev, Grandelius. La toți a rezistat obținînd remize, cu excepția lui Grandelius, care l-a învins într-un final de nebun și doi pioni contra turn. Cu toate acestea, Bogdan Deac a încheiat turneul pe locul 32, cu 5,5 puncte, față de locul 49 pe care l-a avut în grila de start.

Printr-o pățanie care sfidează statistica, a continuat să treacă la Isle of Man cea mai bună jucătoare de șah din lume, chinezoaica Hou Yifan. Se știe că ea a anunțat mai de mult că nu mai vrea să participe la turneele din circuitele feminine de șah, unde întîlnește adversari mai slabi și premiile sînt mai mici. Numai că în open-urile la care a participat, unde peste trei sferturi dintre jucători sînt bărbați, ea a avut parte proponderent de adversari… femei. În Gibraltar, la începutul anului, Hou Yifan a crezut pentru scurt timp că organizatorii au distribuit-o dinadins în partide cu jucătoare și a protestat. Dar scenariul s-a reluat și la Isle of Man (ocazie cu care ziariștii mucaliți au botezat-o Isle of Woman), în primele patru runde ea fiind desemnată să joace cu… femei. De nervi, chinezoaica și-a luat o zi liberă în turneu, ceea ce a părut că rupe vraja, ultimele patru runde jucînd cu bărbați. Statisticienii au verificat, nu a fost nici o interferență în împerecherile de jucători nici la Gibraltar, nici la Isle of Man. Pur și simplu, algoritmul a stabilit de fiecare dată ca Hou Yifan să joace cu femei – și mai mult, în ambele concursuri, ea a și pierdut cîte o partidă, cu compatrioata sa Ju Wenjun și respectiv cu Nino Batsiashvili (Georgia). Așa că se pare că uneori, feminismul le dă lecții și femeilor care ar putea trăda cauza. De precizat și că Hou Yifan, cu cele șase puncte strînse, a fost pînă la urmă cea mai bine plasată jucătoare din turneu, înaintea celor două menționate, dar și a Anei Zatonskih (SUA), Harika Dronavali (India) sau Alexandra Kosteniuk (Rusia).

diagram79 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 79 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 78 din ediția trecută: 1. Td1! Ng6 2. Tdd7 Te1+ 3. Rg2 f3+ 4. Rh3 și negrul a cedat.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Nuntă de șahiști – Levon Aronian și Arianne Caoili, 30 septembrie 2017. Sursa: Twitter.com.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?