„Lumea actuală s-a alienat“ – interviu cu Marius NEGRESCU

Laura DUMITRESCU
19 octombrie 2017
„Lumea actuală s a alienat“ – interviu cu Marius NEGRESCU jpeg

Este psiholog și psihoterapeut. Discuția cu Marius Negrescu a pornit de la încercarea de a realiza o schiță a modelelor afective care reglează existența individului de astăzi.

Ați putea să schițați un portret al omului de astăzi, așa cum îl vede un psiholog?

Omul de astăzi este depășit de realitate. Trăim într-o epocă plină de tehnologie, în care nu ne adaptăm, nu reușim să înțelegem și să ne însușim tehnica modernă. Nu știm să folosim computerele la adevăratul lor potențial, folosim procesoare cu opt nuclee ca să trimitem mail-uri sau SMS-uri și să corespondăm pe Facebook...

Cum arată profilul afectiv al unui om care are la îndemînă atît de multe instrumente?

Tehnologia ne separă. E un zid între oameni, iar tehnologia ne ajută să ne închidem mai mult. Ne ascundem în spatele tehnologiei și comunicăm numai prin intermediul ei. E ca și cum, în loc să te întîlnești cu o fată, ai trimite un mesager. Relația umană efectivă lipsește. Observi tinerii cum stau la aceeași masă și discută pe messenger, în loc să se uite în ochii celor de lîngă ei. Preferăm să ne uităm la televizor, la videoclipuri de pe internet, în loc să ne bucurăm efectiv de viață. Vedem tot timpul viața trăită prin ochii altora. E ca și cum ai merge în concediul altuia – ai o rudă care a fost în străinătate, îți aduce o casetă video, o privești și te implici în înregistrarea respectivă, ca și cum ai fi fost acolo. Experiența nu e reală. Încercăm să ne creăm realități virtuale: jucăm Second Life, ne imaginăm în alte personaje, ne inventăm avataruri, prin care încercăm să ne deblocăm frustrările și să fim altcineva. Cunosc pe cineva care, în Second Life, și-a făcut o viață de asasin.

Ce spune asta despre el?

Cumva, își acceptă pulsiunile. Dar e interesant de ce se formează aceste pulsiuni. Există undeva o frustrare adîncă împotriva lumii, poate să fie și efectul jocurilor de tip shooter. Dacă intrăm în subiectul alienării, discuția ar fi mult mai lungă. Dar ăsta e adevărul: lumea actuală s-a alienat. Ne-am îndepărtat de bunătatea oamenilor, de fericirea lor. Nu mai construim spre binele omului – construim mai mult spre binele societății, dorim, mai degrabă, binele tuturor decît binele individual.

A existat, însă, și un ideal al binelui polis-ului.

Oamenii lucrează mult mai bine în colective mici, orientate spre scop. Gîndiți-vă cum mergeau pe vremuri strămoșii noștri la vînătoare – formau echipe bazate pe afinități, pe încredere, pe roluri pe care fiecare în parte și le asuma. Era o perioadă în care femeile aveau grijă de copii și, în același timp, învățau să tragă cu arcul, dar păstrau mai mult apropierea față de casă. O perioadă în care bărbații plecau mai mult de-acasă și căutau animale, puneau capcane și se întorceau satisfăcuți acasă. În prezent, satisfacția muncii, satisfacția desfășurării unor activități în aer liber lipsesc. Un fluturaș de salariu nu este suficient, nu suplinește halca de carne de la vînătoare. Relația cu oamenii, cu copiii s-a deteriorat: copilul ar trebui să fie învățat să se bucure cît e copil, dar și mai tîrziu. Copilul a devenit un fel de funcționar care se duce la școală, unde trebuie să fie prezent și să respecte profesori pe care nu-i cunoaște și care nu și-au dezvoltat încă o autoritate asupra lui. Primesc sarcini și teme pentru acasă de la vîrste mici – învățăm copiii să fie, de mici, niște funcționari care respectă o birocrație nebazată pe valori, pe ceva organic. Una e să asculți un bunic, una e să asculți un preot, una e să asculți niște oameni cu experiență și să înveți de la ei și alta e să te duci într-un sistem în care trebuie să iei totul de-a gata, în care totul este ordonat de dinainte, în care nu trebuie să-ți pui întrebări, în care trebuie să înveți totul pe dinafară, fără să pui de la tine nimic.

Cum arată, în societatea astfel descrisă, relația dintre părinți și copii? Ce se pierde din conținutul afectiv?

S-a pierdut mult. Sînt, peste tot, manuale de parenting: ești învățat să fii părinte. Copiii n-au nevoie de asta, au nevoie de dragoste și de modele. Dragoste din partea părinților, sprijin efectiv pentru a se putea dezvolta – și-o prostie, dacă o face, îl ajută, pentru că așa învață. În afară de sprijin și de dragoste, copilul are nevoie de modele. Copilul copiază părintele fericit, copiii tind spre fericire. Un părinte care se stresează la serviciu, care transmite toate aceste frustrări, este un părinte care nu-și găsește rolul în instruirea unui copil. Copiii trebuie să învețe din joacă, să lucreze tot în grupuri de copii, să învețe unii de la alții și să aibă niște modele adevărate pentru dezvoltarea lor în viitor. Modelele lor actuale de funcționare nu sînt adecvate, după mine, pentru niște copii pe care ni i-am dori cu mintea deschisă, capabili să inventeze lucruri și să modifice societatea. Îi blocăm și le punem niște ochelari cu lentile de o singură culoare.

Din experiența de psiholog, de psihoterapeut, care sînt cele mai frecvente probleme emoționale care apar azi?

Tocmai îndepărtarea de grupuri, de familia reală face ca tinerii și copiii să aibă probleme afective, de atașament, de exprimare liberă. Am avut multe cazuri de depresie – tinerii proiectează foarte mult o anumită relație și, în momentul în care o pierd, neavînd încredere în forțele proprii, neavînd experiență, intră în depresii grele. Iar fetele.... în zona anxietății. Problemele încep cu imaginea corporală, cu imaginea de sine – se vede cum exagerează cîteodată cu machiaj prea puternic. Sînt frecvente, de asemenea, tulburările de comportament alimentar legate de anxietatea socială și de felul în care sînt văzute în societate. Avem și modele foarte ciudate, exagerate – televiziunea și mass-media, în ansamblu, promovează niște modele în care toate fetele au tenul și corpul perfect, sînt niște zîne, niște prințese. Adevărul e că, la o anumită vîrstă, marcată hormonal, cînd nu faci sport suficient, să arăți ca la televizor, ca toate modelele astea promovate, e greu. Se creează frustrări. Sînt niște frustrări artificiale, care nu și-ar avea locul în condiții normale.

Sînt niște frustrări temporare, ale vîrstei, sau rămîn?

Frustrările rămîn, pe măsură ce modelele sînt propagate și interiorizate. Un copil care se uită la Hannah Montana își va dori să fie Hannah Montana o viață întreagă. Au dispărut fetele care se gîndeau la prințesa salvată de Făt-Frumos – Făt-Frumos ar trebui să muncească, teoretic, pînă la a o dobîndi. Acum, nu. Acum, fetele trebuie să arate extraordinar de bine și să impună prin frumusețe, nu neapărat prin personalitate, prin calități, aptitudini. Aspectul e suficient. Mai ales, la nivelul acestei părți video – sîntem toți cumva blocați în comunicarea prin video. Nu mai contează cum se mișcă, ce gîndește o persoană, vocea, timbrul, personalitatea, ci efectiv imaginea: să arate bine pe Facebook, să facem poze și selfie-uri. Selfie-ul a ajuns să fie o valoare.

Ce înseamnă selfie din punct de vedere psihologic?

E una dintre probleme: ajungi să depinzi de selfie-ul respectiv, ajungi să depinzi de imaginea ta. Imaginea ta te definește, te blochează sau îți dă aripi. Majoritatea fotografiilor, însă, te frustrează – au început să apară programe de îmbunătățire a imaginii, prin care îți dispar ridurile în momentul în care faci o fotografie. Fete de 16-17 ani folosesc programe pentru a-și masca tenul... mi se pare incredibil.

Facebook-ul a lărgit, însă, mult gama afectivă prin care acela care vede o poză poate să se exprime în legătura cu ea: de la un like s-a trecut la inimioare, la entuziasm, la hohote de rîs...

Facebook-ul e un intermediar. E ca și cum i-ai comunica prietenei tale că-ți place de ea, că-ți place fotografia ei, printr-un vecin. E o comunicare mediată, care nu are, efectiv, nici o valoare. Cît de măgulită să se simtă persoana respectivă că are o sută de like-uri? Like-urile n-au valoare, în realitate. Unora li se pare că ar avea valoare, dar e o mare diferență între un like­ și a-i spune cuiva că-ți place fotografia respectivă – încercați să-i spuneți persoanei de lîngă dumneavoastră cît de mult vă place de ea și nu de imaginea ei... să vedeți ce greu e, dar și cît de mult o influențați în bine.

Apropo de ce spuneați mai devreme legat de felul în care ne proiectăm în modele de prințese, e o problemă de lectură greșită a poveștilor? Rămînem prea mult timp în povești?

E normal să fim influențați. Copiii sînt influențați de tot ce e în jurul lor: copiii sînt influențați de poveștile care li se spun cînd sînt mici – și care, în prezent, lipsesc –, sînt influențați de modelele de acasă, sînt influențați de vecini, de grupul de la școală. Sînt diferențe mari între generații – generațiile de dinainte de Revoluție, care nu aveau acces la televizor, au citit mai mult și sînt influențate mai mult de modele literare, pe cînd actualele generații sînt influențate mai mult de staruri pop, de cîntăreți, de filme, de personaje din jocuri. E o diferență mare – nu poți să zici că este un model greșit, dar trebuie să ținem minte tot timpul că sînt niște modele făcute pentru publicul larg. Sînt niște modele gîndite, prin care sîntem manipulați. Un star rock conține în el 60-70% manipulare, el nu este real, este o personalitate prezentată, o imagine creată. Un personaj dintr-un film este o imagine creată, nu este, neapărat, reală. Superman nu este real. Ajungem să credem în niște modele ireale. Aș prefera, în continuare, să ne bazăm pe modelele vechi, arhaice, atunci cînd ne plăceau bunicii, unchii, mătușile, frații... Aveam modele mult mai apropiate și mult mai reale de dezvoltare.

Sîntem într-un excedent ficțional?

Da. Și ajungem într-o zonă în care ficțiunea se îndepărtează așa de mult de realitate, încît se întîmplă o ruptură pe plan interior – avem visuri exagerate. Dau un exemplu: un copil își dorea să fie extrem de rapid. Și nu putea să fie rapid ca Speedy Gonzales – era foarte frustrat, pentru că i se părea că este lent. El ar fi vrut să poată să dispară într-un moment și să poată să reapară în altul. Nu poți să-i explici unui copil că e imposibil: cît de mult l-ar afecta să înțeleagă că e, totuși, un personaj fictiv? Îndepărtăm foarte mult copiii de performanţele reale ale oamenilor – dacă ar fi mers mai mult la meciuri de fotbal, la concursuri de atletism, dacă ar fi făcut mult mai mult sport la școală, poate ar fi conștientizat care sînt limitele corpului uman și nu s-ar fi raportat la filme gen Star Wars, în care miști obiectele prin telekinezie.

Discutăm astăzi mai mult decît acționăm? Vorbim mai mult despre ceea ce am putea face decît facem efectiv?

Comunicarea e bună în orice context. Putem să spunem că am îndepărtat conținutul convorbirii de realitate. E adevărat că vorbim mult mai mult despre chestii care nu există: vorbim de filme, de obiecte, de concepte și ne-am îndepărtat de natură.

Care ar fi situația de la care un individ ar trebui să înceapă să-și pună întrebări?

În momentul în care nu poți să te adaptezi mediului în care trăiești... Un om modern care petrece o săptămînă la țară și care nu reușește să se descurce, să mănînce, să trăiască e rupt de realitate. Un om care stă cu cardul în mînă și nu știe să facă focul, un om care nu știe să gătească ceva la un foc de vreascuri... – vreau să spun ca ăsta e un test important pentru orice om.

Care e cea mai importantă valoare umană pentru dumneavoastră?

Cred că ar trebui să cultivăm bunătatea și grija față de ceilalți.

a consemnat Laura DUMITRESCU

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.