Despre Chopin, cu pianistul Daniil Trifonov

27 octombrie 2017
Despre Chopin, cu pianistul Daniil Trifonov jpeg

A fost una dintre cele mai așteptate vedete ale ediției de anul acesta a Festivalului Enescu: pianistul rus de 26 ani Daniil Trifonov. Era de așteptat: nu doar că a cîștigat concursuri prestigioase pentru competiţiile „Ceaikovski” de la Moscova și „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv, dar Martha Argerich, una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre,  a spus el despre că „nu a ascultat niciodată ceva asemănător, că are totul și încă mai mult”.

Odată terminat Festivalul Enescu, nu mai rămînem decît cu amintirea unui concert – iar amintirea se estompează în cele din urmă. Ne rămîn la îndemînă în România discurile înregistrate de cei pe care i-am admirat; iar în 6 octombrie, Daniil Trifonov și-a lansat un nou album, al patrulea pentru casa Deutsche Grammophon, difuzat de Radio România Muzical în două episoade, pe 16 și 23 octombrie (în reluare pe 22 și 30 octombrie) sau posibil de ascultat oricînd pe site-ul proiectului „Discurile anului 2017”.

Chopin Evocations se intitulează acest așteptat album al pianistului rus; dacă ne amintim, Chopin a fost și bisul pe care Trifonov l-a oferit la București, în cadrul concertului susținut în cadrul Festivalului George Enescu. „Fantezia-impromptu op. 66” o găsim și pe acest disc, alături de alte lucrări de Chopin, și, iată o perspectivă foarte interesantă, lucrări inspirate de Chopin. Pentru că dacă lucrări de Chopin, sigur, au apărut pe atîtea alte discuri, „Nocturna” de Samuel Barber sau „Variațiunile” lui Federico Mompou pe o temă de Chopin sînt apariții exotice în programele de recital sau în discografia contemporană.

Sigur, coloana vertebrală a albumului Chopin Evocations este reprezentată de cele două concerte pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin: sigur, ne interesează cum interpretează Trifonov aceste concerte, dar și noua haină orchestrală în care sînt îmbrăcate aceste concerte – în premieră mondială, aceste două concerte sînt prezentate în aranjamentul orchestral semnat de Mihail Pletniov, cel care și dirijează Orchestra de Cameră Mahler cu care s-a realizat înregistrarea (în paranteză fie spus, Mihail Pletniov și Orchestra de Cameră Mahler au fost, și ei, invitații Festivalului Enescu 2017). Pletniov propune o viziune camerală asupra acestor două concerte, prilej pentru Daniil Trifonov de a-și expune o interpretare pe care aș numi-o romantică asupra acestor două celebre opusuri. Trifonov este cu siguranță o personalitate ieșită din comun, introvertit, dar și cu o sensibilitate aparte pentru care găsește forme deosebite de exprimare. De exemplu, în partea a doua a „Concertului nr. 2” creează momente de un diafan care-ți taie respirația; „Concertul nr. 1” beneficiază de o viziune foarte evocativă, într-un tempo cu intenție cîntat mai lent în toate cele trei părți ale concertului. Ca termen de comparație, Trifonov cîntă „Concertul nr. 1” cu şase minute mai lent decît Martha Argerich, accentuînd poate prea mult, în opinia mea, latura depresivă a acestui concert. Sigur, este o opțiune interpretativă, în care putem admira, ca și în „Concertul nr. 2”, de altfel, tușeul de mare calitate al pianistului.

Ce alte lucrări de Chopin putem asculta pe acest album? „Variațiunile op. 2” pe o temă de Mozart, „Rondo op. 73” pentru două piane (interpretat alături de profesorul său de la Institutul din Cleveland, Serghei Babayan) și „Fantezia-impromptu op. 66”  deja amintită. Dintre toate, cel mai bun echilibru stilistic mi se pare că-l are „Rondo op. 73”: lirism, dar și tensiune, forță, viață.

Ideea de a alătura lucrări de Chopin cu lucrări inspirate de Chopin e ieșită din comun: de la „Chopin” din „Suita Carnaval op. 9” de Robert Schumann, „Studiul op. 73” de Edvard Grieg, intitulat „Omagiu lui Chopin”, la „Un poco din Chopin op.72” de Ceaikovski, „Nocturna op. 33” de Samuel Barber și „Variațiunile” spaniolului Federico Mompou (1893-1987) pe o temă din „Preludiul op. 28 nr. 7” de Chopin. Diferite viziuni asupra acestui mare compozitor și pianist care a fost Frédéric Chopin, în lucrări de facturi foarte diferite, avînd însă în comun tendința lui Trifonov de a exacerba caracteristicile muzicilor interpretative: ce e rar, e foarte rar și depresiv, ce e repede, e foarte repede.

Cu certitudine, Daniil Trifonov din înregistrarea Rapsodiei pe o temă de Paganini, disc semnat în 2015, alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, condusă de Yannick Nezet Seguin, este foarte diferit de Daniil Trifonov din acest album Chopin. În comun avem sunetul extrem de frumos al pianistului. E o problemă de gust să alegi ce-ți place mai mult și despre gusturi nu se discută...

În România, albumul Chopin evocations poate fi comandat online

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.
Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.