Avanpremier─â editorial─â: Clara Haskil

18 octombrie 2017
Avanpremier─â editorial─â: Clara Haskil jpeg

Dilema veche v─â prezint─â ├«n avanpremier─â un fragment din volumul Clara Haskil de J├ęr├┤me Spycket, traducere de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu ╚Öi Adina Cobuz, prefa╚Ť─â de Herbert von Karajan, ap─ârut recent la Editura Humanitas, ├«n colec╚Ťia ÔÇ×Memorii / JurnaleÔÇť.

S├«mb─ât─â, 21 octombrie, la ora 12, Editura Humanitas ╚Öi organizatorii Festivalului Interna╚Ťional ÔÇ×Clara HaskilÔÇŁ le dau ├«nt├«lnire melomanilor ╚Öi iubitorilor de carte din Bucure╚Öti la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu pentru un dublu eveniment. Este vorba despre lansarea celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil, cartea semnat─â de muzicologul francez J├ęr├┤me Spycket, ap─ârut─â, dup─â 30 de ani, ├«ntr-o nou─â traducere la Editura Humanitas, ╚Öi de conferin╚Ťa de pres─â dedicat─â edi╚Ťiei din acest an a Festivalului Interna╚Ťional Clara Haskil (27-29 octombrie, Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu). Vor fi prezen╚Ťi la eveniment: Alina Azario, pianist─â ╚Öi director artistic al Festivalului Clara Haskil, Cristina Comanda╚Öu, redactor-╚Öef Radio Rom├ónia Muzical, Dan Dediu, compozitor, pianist ╚Öi muzicolog, ╚Öi Vlad Alexandrescu, specialist ├«n filosofia ╚Öi istoria ideilor.

De patru ani, Festivalul Interna╚Ťional Clara Haskil ├«ncearc─â s─â readuc─â ├«n actualitate numele inegalabilei pianiste de origine rom├ón─â, prin concerte de ├«nalt─â ╚Ťinut─â, sus╚Ťinute de nume de prim─â m─ârime ale muzicii clasice contemporane.

ÔÇ×Clara Haskil a fost un soi de magician: a ╚Ötiut s─â transforme talentul ├«n geniu, fragilitatea ├«n for╚Ť─â, dificult─â╚Ťile ├«n perseveren╚Ť─â ╚Öi tenacitate. Toate aceste calit─â╚Ťi o fac s─â devin─â o surs─â de inspira╚Ťie ╚Öi un exemplu pentru fiecare dintre noi ÔÇô fie c─â s├«ntem sau nu muzicieni. ╚śi cred c─â, ├«n epoca ├«n care tr─âim, avem nevoie mai mult ca niciodat─â de exemple de autenticitate ╚Öi de valori. Rom├ónia este ╚Ťara ├«n care s-a n─âscut Clara Haskil ╚Öi am convingerea c─â ╚Ťine de datoria noastr─â s─â o cunoa╚Ötem mai bine ╚Öi s─â ├«i aducem omagiul meritat la ea acas─âÔÇŁ, a m─ârturisit pianista Alina Azario, ini╚Ťiatoarea Festivalului Interna╚Ťional Clara Haskil.

J├ęr├┤me Spycket, autor al mai multor biografii de muzicieni, ╚Öi-a ├«nceput seria de portrete cu cel al Clarei Haskil. Cartea, tradus─â ulterior ├«n mai multe limbi ╚Öi recompensat─â de Academia Francez─â, include o prefa╚Ť─â semnat─â de prestigiosul dirijor Herbert von Karajan: ÔÇ×Sper ca aceast─â biografie adev─ârat─â ┼či plin─â de considera┼úie, care ne ├«ng─âduie s─â urm─ârim parcursul lung ┼či adeseori dureros al Clarei Haskil c─âtre glorie, s─â fie totodat─â o m─ârturie a admira┼úiei ┼či ata┼čamentului pe care lumea muzical─â le nutre┼čte pentru o pianist─â de ne├«nlocuit.ÔÇť

Volumul lui Spycket reface biografia Clarei Haskil, de la primii ani, ai familiariz─ârii cu lumea muzicii clasice petrecu╚Ťi la Bucure╚Öti, trec├«nd prin anii form─ârii ╚Öi ai luptei pentru construirea unei cariere, p├«n─â la perioada meritatei recunoa╚Öteri ├«n plan interna╚Ťional.

Contemporan─â cu George Enescu ╚Öi Dinu Lipatti, de care o lega o prietenie foarte str├«ns─â, Clara Haskil a atins t├«rziu celebritatea ╚Öi recunoa╚Öterea interna╚Ťional─â pe care le merita cu prisosin╚Ť─â. Povestea vie╚Ťii Clarei Haskil, ast─âzi unul dintre reperele muzicii clasice interna╚Ťionale, se desf─â┼čoar─â ├«ntre o serie de repere precum cultivarea intens─â a unui talent incredibil, tracul perpetuu, fragilitatea fizic─â, triste╚Ťea neajunsurilor de zi cu zi ╚Öi tragismul unor vremuri complicate.

Deceniile ├«n care succesul se l─âsa a╚Öteptat au fost contrabalansate de o admira╚Ťie neobi╚Önuit─â pe care a st├«rnit-o ├«ntotdeauna printre dirijorii ╚Öi interpre╚Ťii cu care a colaborat sau printre cei care au auzit-o c├«nt├«nd.

Ce ├«nsemna stilul Clarei Haskil, a╚Öa cum a fost descris de criticii care asistau la concertele ei? O vigoare masculin─â ╚Öi tandre╚Ťe feminin─â, o tehnic─â ie╚Öit─â din comun, de o muzicalitate rar─â, interpretare perfect─â, firescul ╚Öi profunzimea ├«n╚Ťelegerii muzicale. Criticul muzical Charles Ko├źlla spune dup─â un recital la Lausanne: ÔÇ×Domni┼čoara Clara Haskil este foarte t├«n─âr─â; cu toate acestea, arta dumneaei este foarte matur─â, at├«t ca fond, c├«t ┼či ca form─â. Pare pl─âp├«nd─â ┼či interpretarea sa atinge for┼úa suprem─â, for┼úa adev─ârat─â, precum ┼či o for╚Ť─â care rezult─â ├«n urma cunoa┼čterii sau sim┼úului ├«nn─âscut al contrastelor. Aplecat─â peste claviatur─â, f─âr─â s─â fie atent─â la public, tr─âind doar pentru ea ├«ns─â┼či, pare c─â se ├«ngem─âneaz─â cu instrumentul ei. ┼×i instrumentul prinde forma muzicii ┼či a frumuse┼úii.ÔÇť

O cronic─â publicat─â dup─â un concert la New York descrie acelea╚Öi extraordinare resorturi ale ├«n╚Ťelegerii muzicale: ÔÇ×S─â o ascul┼úi pe domni┼čoara Haskil interpret├«ndu-i pe Schumann, pe Chopin, pe Ravel este ca ┼či cum ai atinge de aproape dezv─âluirea firii acestor oameni, a motivelor care i-au determinat s─â le scrie astfel.ÔÇť

****

Un incident ne arat─â c─â, la 18 ani, Clara este deja o artist─â ├«mplinit─â. Dup─â o serie de ne├«n┼úelegeri, nu poate s─â repete cu orchestra concertul de Saint-Sa├źns: nu conteaz─â, ├«l va c├«nta pentru prima dat─â ├«n concert! E o muzician─â at├«t de bun─â, ├«nc├«t nu exist─â nici o problem─â ├«ntre solist─â ┼či dirijor ┼či execu┼úia concertului este uimitoare. Succesul este uria┼č, criticii, ├«nc─â o dat─â, debordeaz─â de entuziasm. Unul dintre ei, care se semneaz─â Ed. C., scrie aceste r├«nduri, interesante din mai multe motive:

Nu-mi aduc aminte s─â fi auzit acest concert interpretat cu at├«ta ├«nsufle╚Ťire, vigoare ┼či culoare. Pianista a c├«ntat admirabil. Din punct de vedere tehnic a fost impecabil─â, iar pe plan muzical, mai presus de orice elogiu. V─âz├«nd-o pe aceast─â t├«n─âr─â, a c─ârei ├«nf─â╚Ťi╚Öare nu impresioneaz─â, al c─ârei fel de a se prezenta n-are nimic din ceea ce ar putea s─â atrag─â publicul de partea ei, cum c├«nt─â ╚Öi cum ├«n╚Ťelege capodopera care este acest concert, am sim╚Ťit fiori pe ┼čira spin─ârii, ca ┼či c├«nd a┼č fi fost cuprins de vraj─â. Dac─â domni┼čoara Haskil, care nu p─ârea s─â se simt─â prea bine, va face carier─â, ea va ului cu siguran┼ú─â ├«ntreaga lume.

Acest text confirm─â faptul c─â, chiar ┼či pentru public, sl─âbiciunea ei este evident─â, ┼či c─â cei care se preocup─â de s─ân─âtatea ei nu o fac f─âr─â motive. Crescuse ╚Öi mai mult, se mai ├«n─âl┼úase, totul era prelung la ea (mai ales bra┼úele ┼či m├«inile) ┼či avea un trup de┼čirat, de care v├«rsta nu era deloc str─âin─â: capul ├«ncepe s─â i se aplece u┼čor ├«ntr-o parte, la cap─âtul unui g├«t foarte lung, ca o floare prea greoaie. Are tenul palid, str─âveziu ÔÇô ┼či se ├«nf─â┼úi┼čeaz─â f─âr─â vreun artificiu decorativ: nu-i plac purt─ârile epatante, respinge tot ceea ce i se pare contraf─âcut, ┼či c├«nd urc─â pe scen─â i-ar pl─âcea s─â poat─â s─â nu ia ├«n seam─â publicul, c─âruia nu-i arat─â ├«ng─âduin┼ú─â, abia salut├«ndu-l, st├«ngaci, ca ┼či cum prezen┼úa lui ar st├«njeni-o.

├Äntr-un capitol pe care i-l consacr─â ├«n cartea sa Verfremdung und Freundschaft[1], scriitoarea leton─â Zenta Maurina noteaz─â justificat: ÔÇ×├Än plan muzical nu exista nimic ce ea nu putea realiza, dar cu oamenii era timid─â, se temea s─â c─âl─âtoreasc─â, ├«i era fric─â de lucrurile materiale neprev─âzute, fric─â s─â-╚Öi fac─â noi cuno╚Ötin╚Ťe.ÔÇť

Mai este demn de men┼úionat faptul c─â ├«n aceast─â perioad─â, de╚Öi tr─âie┼čte acea nelini┼čte ├«ncercat─â de orice artist adev─ârat ├«n clipa ├«n care se abandoneaz─â publicului, e mult prea sigur─â pe ea ca s─â simt─â tracul cople┼čitor care te ├«nlemnne┼čte, angoasa ┼či panica pe care le va ├«nfrunta mai t├«rziu, p├«n─â la ultimul ei concert, ┼či care vor face ca fiecare intrare pe scen─â s─â fie o adev─ârat─â dram─â.

├Än seara aceea de 23 decembrie 1913, c├«nd ultimele ecouri ale aplauzelor s-au stins, ├«n lini╚Ötea aceea u╚Öor melancolic─â ce urmeaz─â dup─â ├«ncordarea din timpul concertului, ├«n ├«nfl─âc─ârarea aclama┼úiilor, Clara viseaz─â f─âr─â-ndoial─â ca acest succes s─â-i deschid─â u┼čile spre viitor: ├«nc─â nu ┼čtie c─â, dimpotriv─â, tr─âie┼čte un fel de moment apoteotic ┼či c─â odat─â cu stingerea luminilor cortina cade peste o alt─â perioad─â a vie┼úii sale.

├Änc─â nu ┼čtie c─â nu va mai urca pe scen─â dec├«t ┼čase ani mai t├«rziu ÔÇô ┼či c─â t├«n─âra femeie ├«n care se va fi transformat atunci va fi, ├«n multe privin┼úe, o alt─â Clara.

[1] ├Änstr─âinare ╚Öi prietenie (germ.) ÔÇô n. tr.

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni elegan╚Ťi pentru femei ÔÇô stiliz─âri pentru birou
Datorit─â sfaturilor de mai jos, vei ├«nv─â╚Ťa cum s─â creezi o ╚Ťinut─â excep╚Ťional de stilat─â ├«n c├«╚Ťiva pa╚Öi simpli, ├«n care te vei sim╚Ťi ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
C├«╚Ötig─âtorul uneia dintre cele mai prestigioase competi╚Ťii muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
C├«╚Ötig─âtorul uneia dintre cele mai prestigioase competi╚Ťii muzicale din Europa ÔÇô Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonic─â Radio Danez─â) este invitat special pe scena S─âlii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-╚Ťi m─âri ╚Öansele pentru interviul de angajare
Este important s─â ╚Ötii cum s─â te prezin╚Ťi mai bine ├«n fa╚Ťa oric─ârui recrutor, cum s─â-╚Ťi pui ├«n valoare calit─â╚Ťile ╚Öi cum s─â fii candidatul cu cele mai mari ╚Öanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.