Radu PREDA
Un istoric fericit
Radu PREDAProfesorul Oliver Jens Schmitt de la Universitatea din Viena poate să se considere fericit. Așa cum o arată un recent articol tradus prompt și în românește, el are acces la o cunoaștere care se învecinează cu convingerea fermă. Este posedat de certitudini.
» Citește totPatrimoniul cultural recent
Radu PREDARecent, spre final de ianuarie, a avut loc o nouă licitație cu obiecte care au aparținut sau au fost folosite de Nicolae și Elena Ceaușescu. Nu este prima dată cînd mă întreb, inclusiv pe căi administrative, cum s-a ajuns aici. Cum sînt, în fapt, valorificate de privați asemenea obiecte.
» Citește totBiserica şi banii
Radu PREDAApelul la transparență este binevenit: ce primești, de la cine și pe ce cheltuiești.
» Citește totCalitatea morţii
Radu PREDAMai devreme sau mai tîrziu, toți ne confruntăm cu aceeași problemă: ce facem cu pacienții, rude sau prieteni, aflați în stadiul terminal? Încotro? De cele mai multe ori, familia este depășită de situație.
» Citește totBartolomeu Valeriu Anania
Radu PREDAZilele acestea se împlinesc șapte ani de la plecarea lui dintre noi. Motiv să ne uităm, de la distanța pe care timpul o oferă, la anvergura celui supranumit „leul Ardealului“, admirat și contestat deopotrivă.
» Citește totMare păcat!
Radu PREDARevenind la scrisoarea ta, dragă Ruxandra, nu știu ce te face să mă bănuiești de tentative de justificare a nedreptății.
» Citește totAdevăr sau frumusețe
Radu PREDABiserica „Sfinții Mucenici Brâncoveni și Sfinții Ioani“ de la Alba Iulia (Cartier Nou II/Micești) ilustrează acele cazuri, rare, de aliniere aproape perfectă a astrelor: paroh luminat, ierarh încrezător, ctitor răbdător și artiști inspirați.
» Citește totPostcreștinismul
Radu PREDADe la deciziile de marketing ale unor firme private la cele ale unor autorități locale sau, la vîrf, ale unor garanți strîmbi ai laicității înțeleasă în termeni antireligioși și de la politicile de gen la decizii arbitrare ale Justiției – iată tot atîtea dovezi ale faptului că civilizația creștină este contestată radical.
» Citește totIdentitatea ortodoxă între totalitate, totalitarism și pluralitate
Radu PREDAOrtodoxia nu mai este, la început de secol XXI, Biserica de Răsărit decît metaforic, dimensiunea orientală propriu-zisă fiind acum de natură preponderent spirituală, nu un dat geografic. În recentele conflicte, creștinii au fost primii goniți din Orient, dacă nu uciși.
» Citește totIstoria şi lecţiile lui Dumnezeu
Radu PREDAInclusiv textele evanghelice pun în evidență că o libertate neînțeleasă ajunge opusul ei.
» Citește tot