Sinodul panortodox (VII)

Publicat în Dilema Veche nr. 643 din 16-22 iunie 2016
Sinodul panortodox (VI) jpeg

Ultimul document pregătit în vederea întrunirii Sfîntului și Marelui Sinod Panortodox vizează o temă îndelung și profund controversată: relația Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine. Înainte de toate, să lămurim de ce chestiunea ecumenică, adică a relațiilor cu creștinii nonortodocși, este atît de sensibilă. Pe scurt, în ceea ce îi privește pe catolici, mai ales după gesturile simbolice de ștergere a anatemei din 1054 din memoria Bisericilor de Răsărit și Apus, la 7 decembrie 1965, și îmbrățișarea anterioară de la Ierusalim dintre papa Paul VI și patriarhul Athenagoras I de Constantinopol, la care se adaugă anumite formule ambivalente din deciziile Conciliului Vatican II (1962-1965), lumea ortodoxă a dezvoltat o reticență, în anumite cazuri împinsă la paroxism, față de deschiderea Romei, considerată interesată, chiar nesinceră. Mai mult, pozițiile anticatolice au ajuns să fie omologate drept tot atîtea mărturii de dreaptă credință. Afectul anticatolic s-a accentuat imediat după 1990 odată cu revenirea în legalitate a comunităților greco-catolice din Europa de Est, mai ales din Ucraina și România, persecutate sistematic de regimul comunist. În plus, memoria teologică a (re)intrat în concurență cu cea istorică. Amintirea cuceririi, în 1204, a Constantinopolului de către cruciații latini și instalarea unei ierarhii paralele, realitate adîncită de proiectul uniatismului care, iată, în ciuda declarațiilor, se va prelungi, va greva dialogul dintre cele două emisfere ale creștinismului de sorginte apostolică. Una peste alta, antiecumenismul a ajuns la nivelul unui discurs identitar, menit cumva să prezinte ortodoxia nu prin valorile sale specifice, ci prin diferențele față de alții, voit îngroșate și astfel caricaturizate.

În ceea ce privește fenomenul protestant și neoprotestant, poziția liderilor de opinie ortodocși a fost și este cît se poate de tranșantă. Iarăși, și aici situația s-a agravat după 1990 prin valurile succesive de misiune agresivă pornite dinspre America. Și totuși, dialogul teologic dintre ortodoxie și lumea protestantă, luterană și reformată deopotrivă, în context european, a fost mult mai nuanțat, înregistrînd momente de înțelegere și inspirație reciprocă mai ales în ceea ce privește complementaritatea dintre Liturghie și Diaconie, dintre îndumnezeirea omului și descoperirea lui Dumnezeu în neputințele semenilor. După căderea comunismului, punctual, ajutorul comunităților protestante tradiționale a fost esențial în refacerea sistemului de asistență socială al Bisericii Ortodoxe.

Acum, legat de document, acesta subliniază, pe de o parte, că Biserica Ortodoxă se roagă și lucrează pentru și în vederea refacerii unității vizibile a creștinilor. Pe de altă parte, textul afirmă: „Potrivit naturii ontologice a Bisericii, unitatea sa nu poate fi distrusă. Biserica Ortodoxă recunoaşte existenţa istorică a altor biserici şi confesiuni creştine, fără ca să fie în comuniune cu ele, dar crede că relaţiile ei cu acestea trebuie să se sprijine pe clarificarea, cît mai repede şi cît mai obiectiv posibil, a întregii lor ecleziologii şi, în special, a învăţăturii lor generale despre taine, har, preoţie şi succesiune apostolică.“ Dialogul ecumenic este parte a efortului de a face unitatea vizibilă, ea existînd pentru moment doar în ipostaza de dat ontologic, dar nepracticată ca atare din cauza unor neînțelegeri care se cer lămurite.

Documentul insistă în continuare pe metodologia pe care Bisericile Ortodoxe locale trebuie să o respecte. Concret, neparticiparea la dialog, din rațiuni diverse, nu scade importanța și urgența acestuia. Printre rînduri se poate citi o critică la adresa „șantajului“ pe care îl practică unele Biserici locale față de altele. În fine, documentul introduce și un argument de forță: „Biserica Ortodoxă condamnă orice tentativă de dezbinare a unităţii Bisericii, fie din partea unor persoane individuale sau a unor grupuri, sub pretextul unei presupuse apărări a ortodoxiei pure. După cum mărturiseşte întreaga viaţă a Bisericii Ortodoxe, păstrarea credinţei ortodoxe pure nu este asigurată decît numai prin sistemul sinodal, care constituie dintotdeauna, în sînul Bisericii, judecătorul desemnat şi ultim în materie de credinţă.“

Radu Preda este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.