Postcreștinismul

Publicat în Dilema Veche nr. 717 din 16-22 noiembrie 2017
Sinodul panortodox (VI) jpeg

De la deciziile de marketing ale unor firme private la cele ale unor autorități locale sau, la vîrf, ale unor garanți strîmbi ai laicității înțeleasă în termeni antireligioși și de la politicile de gen la decizii arbitrare ale Justiției – iată tot atîtea dovezi ale faptului că civilizația creștină este contestată radical.

Un lanț de magazine, prezent masiv și la noi, face reclamă la brînza grecească și, din grija față de consumatorii de altă religie sau agnostici, șterge pur și simplu crucile de pe cupolele care ilustrează tradiția țării mediteraneene. Măsura este ulterior regretată și apar cîteva scuze neconvingătoare. Materialele de promovare ale unui important oraș din România șterg și ele crucile de pe catedrala mitropolitană. Gestul este, evident, ulterior regretat, ceea ce nu schimbă cu nimic conținutul miilor de pliante. În fine, Consiliul de Stat francez decide pe 25 octombrie 2017 înlăturarea în termen de jumătate de an a crucii care tronează asupra monumentului dedicat papei Ioan Paul II dintr un orășel breton. În ciuda faptului că raportul strict numeric, baza nudă a democrației, este în favoarea crucii, decizia va trebui pusă în aplicare.

Să ne amintim că, de cel puțin două decenii, în Germania, Italia sau Spania, pentru a nu aminti decît aceste cazuri, se duce o bătălie politico-juridică de eliminare din spațiul public a simbolurilor religioase. La noi, cum știm, a fost o adevărată cruciadă (sic!) împotriva prezenței icoanelor în clasele de școală, bătălia nefiind încă decisă. Cum era de așteptat, jurisprudența națională și internațională, mai ales a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), este cît se poate de împărțită și lipsită de coerență. În centrul acesteia se află, la urma urmelor, chiar definiția spațiului public și a celor care îl populează. Or, este mai mult decît discutabil să contești dreptul fundamental la libertate religioasă, să ignori activ acumulări culturale și să bruschezi sensibilități identitare.

Apropierea Crăciunului, ca în fiecare an de o vreme încoace, va readuce în discuție modul de raportare a autorităților publice la una dintre cele mai importante sărbători creștine. Iarăși o să aflăm despre interdicția instalării bradului în școli și alte spații, despre camuflarea semnificației momentului Nașterii Domnului prin urări generice de felul „Sărbători de iarnă fericite!“ sau „Bucurie în familie și multe împliniri!“ Sigur, le știm pe toate acestea din perioada comunistă în care ascunderea sensului unor popasuri religioase devenise sport național. De data aceasta însă, atentatul hermeneutic are loc în plină libertate, secondat de argumente ideologice agresive, greu de pus în echilibru cu principiile statului de drept și cu ale societății umane centrată fundamental pe memorie, pe tradiție.

Toate acestea se produc paralel cu autosecularizarea galopantă din anumite părți ale Europei, precum în țările scandinave. În Suedia, de pildă, comunitatea ortodoxă românească din Stockholm nu a putut cumpăra o fostă biserică luterană, aceasta fiind vîndută, la un preț doar cu puțin mai bun, unei corporații oarecare. Faptul că nu s-a ținut cont de asigurarea continuității folosirii spațiului în scopuri religioase spune foarte multe. Așa cum multe spune și maniera în care, în răspăr evident și total cu antropologia biblică, excepțiile de la normă ajung reguli, comunitatea creștină ajungînd campioana promovării ideologiei de gen. Pe scurt, limitîndu-ne la continentul nostru, sîntem în plin proces de negare, pe toate căile și cu vehemența de rigoare, din interior și din exterior deopotrivă, a moștenirii creștine.

La scară istorică, demersul poate fi înțeles ca punere în practică atît a furiei ateiste a revoluției franceze, cît și a celei bolșevice, trecînd prin păgînismul nazist sau al altor expresii totalitare. Ridiculizarea, combaterea și contestarea religiei, generic vorbind, servesc drept dovezi ale rațiunii care, surpriză, devine ea însăși substitut religios, se autodivinizează și cere, geloasă, sacrificii pe măsură. Postcreștinismul, pentru a apela în altă cheie la un termen deja folosit, va lăsa în urmă un gol pe care îl vor umple rapid populismul, fanatismul și, cum ne-a arătat sugestiv experimentul comunist, resentimentul, ura față de excelență, furia oarbă, ignoranța violentă. Pe scurt, se va confirma dureros teza marelui sociolog al religiilor José Casanova că mai puțină credință nu duce automat la mai multă libertate, ci dimpotrivă.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

George Simion și Claudiu Târziu FOTO Inquam Photos / Malina Norocea
Claudiu Târziu se întreabă de ce se teme George Simion că va fi arestat la protestul din 26 mai: „Știe că se va întâmpla lucruri ilegale?”
Europarlamentarul Claudiu Târziu, fost co-preşedinte al AUR, s-a întrebat sâmbătă, 24 mai 2025, de ce se teme George Simion că va fi arestat la protestele anunțate în București în ziua învestirii lui Nicușor Dan.
lupescu mihai jpg
Ce spunea Regele Mihai despre amanta pe care o avea tatăl său. Cum o descria pe Elena Lupescu și de ce se ferea să-i spună numele
Relația dintre Regele Mihai și tatăl său, Carol al II-lea, a fost marcată de tensiune, neînțelegeri și absențe dureroase.
Novak Djokovic jpg
„Bornă” pentru Djoković. Sârbul a câștigat cel de-al 100-lea titlu ATP
Fostul lider din tenisul mondial masculin a atins un număr rotund.
al i cuza cartea de istorie jpeg
Micul dejun care nu lipsea niciodată de pe masa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Este considerat un super aliment
Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, avea preferințe culinare influențate de epoca sa, dar și de gusturile moldovenești autentice.
Bernadette Szocs, Facebook jpg
trump drapel steag american sua
Număr record de cereri ale americanilor pentru a obţine cetăţenia într-un ţară din Europa, după ce Donald Trump a ajuns preşedinte
Tot mai mulți americani aleg să aplice pentru cetățenie și rezidență permanentă într-un stat european, după ce Donald Trump a câştigat alegerile din SUA şi a început să pună în practică politica sa agresivă.
banner mihai albu jpg
Eveniment trist înainte de nunta lui Mihai Albu. Cum a rămas designerul doar cu o pereche de nași
Mihai Albu și Elena Nechifor au devenit soț și soție atât legal, cât și religios. Nunta are loc astăzi și se desfășoară alături de persoanele dragi lor. Deși cei doi soți au încercat să organizeze totul ca la carte, au existat și mici incidente. Ce s-a întâmplat cu cea de-a doua pereche de nași?
nor tornada la cluj foto vio oprea jpg
Alertă! ANM a emis Cod roșu de ploi torențiale și grindină de mari dimensiuni. Vânt cu aspect de tornadă
Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă seara, o avertizare nowcasting cod roșu de ploi torențiale și grindină de mari dimensiuni pentru județul Vaslui.
Lidia Buble, foto Instagram jpg
Lidia Buble, adevărul despre alimentele care o ajută să își mențină silueta: „Eu sunt, oarecum, vegetariană”
Lidia Buble, una dintre cele mai îndrăgite cântărețe, pune mult preț pe sănătatea și silueta sa. Admirată și invidiată totodată pentru silueta sa, vedeta mărturisește că sunt necesare anumite sacrificii.