Adevăr sau frumusețe

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Sinodul panortodox (VI) jpeg

Biserica „Sfinții Mucenici Brâncoveni și Sfinții Ioani“ de la Alba Iulia (Cartier Nou II/Micești) ilustrează acele cazuri, rare, de aliniere aproape perfectă a astrelor: paroh luminat, ierarh încrezător, ctitor răbdător și artiști inspirați.

Iar prin artiști înțelegem arhitectul, pictorul, sculptorul și pe toți aceia care, prin munca lor, au desăvîrșit una dintre cele mai spectaculoase reinterpretări actuale ale spațiului sacru ortodox. Pornind de la exterior spre interior, biserica se oferă privirii, deja de la distanță, cu monumentalitatea construcției sigure pe sine. Nimic nu a fost lăsat la voia întîmplării, impresia de întreg, de ceva-care-nu-putea-fi-altfel dominînd de la bun început. Contactul cu această admirabilă realizare readuce în actualitate cîteva locuri comune, dar nu mai puțin adevărate.

Primul: estetica nu este un capriciu, ci reprezintă o altă formă a cultului, a ofrandei aduse Celui care a făcut frumoasă lumea. Dacă păcatul înseamnă pentru trup moartea, reversul lui pentru suflet este urîțenia. Luptei dintre bine și rău îi corespunde una la fel de acerbă dintre minunat și hîd. În vreme ce prima se duce în sufletul omului, fără să se vadă, a doua confruntare punctează cerul cu zidiri izbutite sau, la extremă, blasfemiatoare. Un lăcaș de cult strîmb, fără noimă, improvizat, umplut de artefacte ieftine, dezgustătoare, izvorît din sterilul unei priviri încețoșate, fără eleganță și turtind brutal simbolurile, ajunse biete ornamente, expresii ale ororii de gol – ei bine, o astfel de biserică este un păcat teologic.

Al doilea: Biserica lui Hristos se definește, înainte de orice, prin libertate. Or, aceasta este incompletă dacă nu o poți trăi în frumusețe, în armonia care face posibil dialogul dintre memoria paradiziacă și promisiunea Împărăției. Libertatea mai înseamnă capacitatea de a vizita și reconsidera periodic acumulările care înconjoară, asemeni unei coji, trunchiul plin de sevă al credinței. Or, nu tot ceea ce se depune, ca urmare a trecerii prin istorie, este menit să protejeze viața bisericească, să îi ofere limbajul cultural necesar misiunii de propovăduire a Evangheliei. Dimpotrivă. Avem și achiziții de proastă calitate care reușesc, fiecare în parte și toate la un loc, să devitalizeze corpul eclezial prin luarea lui într-un prizonierat confundat cu Tradiția.

Al treilea: chiar dacă sună paradoxal, confruntarea cu modernitatea are rolul, neintenționat și neprogramat, de a verifica forța enunțurilor Bisericii – de la prezență, mesaj, gestică și pînă la muzică, arhitectură și pictură – în lipsa reperelor pe care le cunoștea omul crescut într-un univers dominat de faptul bisericesc. Pedagogia lui Dumnezeu se descoperă prin aducerea în actualitate a Evangheliei, prin convingerea pe care o degajă (sau nu) spațiul și conținutul lăcașului de cult în contactul cu omul de azi. Asemeni Sfinților Părinți în epoca lor, și noi trebuie să ne întrebăm dacă avem ceva de spus lumii, dacă putem să Îl facem pe Hristos accesibil, iar maniera în care construim bisericile reprezintă cel mai elocvent răspuns.

Al patrulea: în contextul nostru de țară trecută prin experimentul totalitarismului comunist, noile biserici ridicate după 1989 fac parte, că vor sau nu, dintr-o terapie post-traumatică. Această funcție tămăduitoare nu este conștientizată mereu. Așa se explică „clădirile“ oscilînd între dimensiuni trufașe, îndrăzneală fără substanță, imitație leneșă, încropeală vinovată, trivialitate dezarmantă, tradiționalism fără Tradiție, baroc agresiv, mozaic de bucătărie sau frescă ornamentală, lipsită de profunzime. Este limpede că, după teroarea urîtului și disprețul față de minunățiile unei culturi multiseculare, mai avem nevoie de cel puțin o sută de ani pentru a ne reveni în fire. Biserica de la Alba Iulia ne arată cît de frumoși am putea fi, dacă am trăi în adevăr. 

Radu Preda este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi