Sinodul panortodox (V)

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Sinodul panortodox (VI) jpeg

Tema următorului document pregătit în vederea întrunirii Sfîntului și Marelui Sinod Panortodox, care va avea loc între 16-27 iunie 2016 la Academia Ortodoxă din Chania (Creta), este la fel de spinoasă ca aceea a diasporei: autonomia bisericească.

Miza teologică, teoretică și practică deopotrivă, este enormă. Teoretic, modul cum ortodoxia de azi gîndește problematica „maturității“ ecleziale, pentru că despre acest atestat al dezvoltării bisericești este vorba, va influența nemijlocit capacitatea ei de a face misiune în spații geografice mai vechi și mai noi și de a mărturisi dreapta credință eliberată cumva din captivitatea unei ecleziologii excesiv naționale. Sigur, criteriul teritorial rămîne valabil, Biserica lui Hristos nefiind abstractă, diafană, neîntrupată cultural, plutind ca o boare peste creația reavănă de a doua zi. Rînduiala canonică, ilustrată în Diptice, este expresia unei bune chiverniseli a plasamentului istoric al Bisericii. Crucială este aici însă corectarea mecanismului mental prin care mijlocul ajunge scop în sine.

Apoi, din punct de vedere practic, ortodoxia mondială are cîteva restanțe grave, chiar rușinoase. Cît mai trebuie să aștepte Biserici locale vechi de secole recunoașterea valorii lor pastorale? Sînt Bisericile Ortodoxe din Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Estonia sau Macedonia simple monede de schimb între Bisericile „mame“? Cît mai putem prelungi și chiar adînci abordarea de tip geopolitic în raporturile interortodoxe? Întrebările nu sînt deloc retorice. Ele atrag doar atenția asupra faptului că a venit probabil momentul, Dumnezeu știe dacă este așa, să depolitizăm practica eclezială, să luăm în serios principiile canonice care au făcut posibilă „minunea bizantină“ prin care Biserica nu era definită exclusiv etnic, membrii ei provenind oricum din mai multe neamuri.

Documentul referitor la autonomia bisericească, elaborat în fazele succesive ale pregătirii Sinodului Panortodox, este manifest teoretic și abstract. Pentru un cititor neavizat, un asemenea text poate părea, pe bună dreptate, scandalos. În el nu regăsim pe Hristos, ci doar preocupări strict omenești legate de modul cum se subordonează o comunitate de credință față de o alta, văzută ca fiind mai valoroasă, mai îndreptățită. Or, așa stînd lucrurile, simplul fapt de a avea vechime se transformă în argument de autoritate, ceea ce nu are nici un fundament biblic sau patristic. Tradiția este, firește, o probă a timpului, dar ethos-ul ei nu se confundă cu imobilismul. Vitalitatea organismului eclezial se vede inclusiv în puterea de a gestiona prezentul.

Textul vorbește despre „statutul de independenţă relativă sau parţială a unei părţi ecleziale precise în raport cu jurisdicția canonică a Bisericii autocefale faţă de care ea are relaţia sa canonică“. În traducere liberă, Biserica autonomă are, în raport cu cea autocefală, predicatul unei entități semiindependente, fapt cu nimic justificat, ținînd cont că, la nivel sacramental, ea este o Biserică deplină, fără nici o lipsă. Totul se reduce la o arhitectură de putere moștenită din epoci în care unitatea bisericească era similară cu cea civilă și, fapt important, în care exercițiul unității era zădărnicit de distanțele foarte mari, de dificultățile comunicaționale și altele asemenea. Ei bine, în plină globalizare și comunicare fără limite, perpetuarea unor asemenea tipare nu se mai justifică.

În ceea ce ne privește, ca Biserică locală ieșită cu greu de sub tutela Patriarhiei Ecumenice, tema autonomiei și a autocefaliei ar trebui să ne preocupe critic și să încercăm să scutim alte Biserici locale de umilințele prin care am trecut și noi. Da, este vorba, la urma urmelor, de atitudinea colonialistă față de propriii noștri frați întru credință. Cu ce drept acordăm sau refuzăm certificatul de majorat al unor Biserici care propovăduiesc de secole Evanghelia lui Hristos și care au dat ortodoxiei mondiale sfinți și martiri? Dorința întemeiată de a avea o rînduială, de a prezerva și întări ordinea canonică, nu trebuie să se transforme într-o practică prin care unii sînt mai importanți decît alții. Lecția Mîntuitorului este complet alta: cel care se vrea primul trebuie să fie întîiul în slujire.

Radu Preda este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.