⬆
123credit.ro
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
COPERTA SĂPTĂMÎNII
Coperta săptămînii
EDITORIALE ȘI OPINII
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
DIN POLUL PLUS
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
TÎLC SHOW
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
CU OCHII-N 3,14
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
PE CE LUME TRĂIM
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
LA ZI ÎN CULTURĂ
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
Alma Redlinger – expoziție la Muzeul Național de Artă Contemporană (parter) – 31 octombrie 2023 – 31 martie 2024. Curator: Călin Dan –
Există o inteligență plastică în care intuiția lucidă organizează viziunea fără să ajungă cerebrală.
CUVINTE NEPOTRIVITE
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
SOCIETATE
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
BARBURISME
Barburisme
Caricatura săptămînii – de Ion BARBU
CALEIDOSCOPIE
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
Cele mai citite materiale
Cuvinte țigănești în limba română
„Gagiu“ ne vine din turcă, unde aghadjik însemna persoană, individ, apoi amant. În română a intrat prin intermediul limbii ţigănești, unde mai înseamnă și cel care nu e de etnie romă.
„În diplomație toate detaliile contează“ – interviu cu Ioan DONCA
Sfîrșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60 au adus o deschidere masivă a României către Occident începută în condiții dramatice, în sensul că toate aceste acțiuni de deschidere s-au desfă
„Cine a tras în noi după 22”? Singura teorie logică și bazată pe dovezi - o discuție cu Andrei Ursu -
Sînt oameni care au fost eroi în mod real și cărora li s-a băgat în cap că de fapt au fost niște unii care nu știau ce fac pe acolo și, în același timp, securiștii, care au pensii speciale, sînt eroizați.
Un personaj negativ: autocorectul
Riscurile interacţiunii dintre utilizator şi funcţia de autocorectare sînt un fenomen general, manifestat în orice limbă; un tip special de efecte umoristice este produs de corectarea unui text într-o limbă anume, atunci cînd funcţia de autocorectare este setată pentru altă limbă.
De la sincronism la protocronism în România lui Ceaușescu
Prin protocronism se produce o inversare a locului culturii române, trecută brusc de la periferie în centrul marilor civilizații ale lumii.
O scurtă istorie a comunismului din România
I-am propus lui Alexandru Ofrim o încercare de a povesti comunismul – într-un mod detaşat şi obiectiv, din perspectiva sa de istoric – celor care nu l-au trăit, adolescenţilor şi tinerilor din România actuală. Ceea ce a rezultat este mai mult decît un text „de manual“, este „o scurtă istorie“, într-adevăr, însă una vie şi nuanţată. (A. P.)
Cred in Romania
Ioana Mateș: Cred în România pentru că românii iubesc libertatea VIDEO
Cred în România este inițiativa unor tineri care au ales să demonstreze că România chiar merită încrederea noastră și să evidențieze oamenii, ideile și inițiativele cu care ne mândrim.
Emilia Popa: „Cred în România deoarece are un potențial extraordinar în a trece peste obstacole cu fruntea sus“ VIDEO
Cred în România este inițiativa unor tineri care au ales să demonstreze că România chiar merită încrederea noastră și să evidențieze oamenii, ideile și inițiativele cu care ne mândrim.
Radu Andrei Tudor: Cred în România pentru că pentru că sunt milioane de tineri care au puterea să schimbe lucrurile în bine
Cred în România este inițiativa unor tineri care au ales să demonstreze că România chiar merită încrederea noastră și să evidențieze oamenii, ideile și inițiativele cu care ne mândrim.
Ultimele materiale
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Parteneri
Orașul din România care n-ar fi trebuit să existe. Este un loc în care merg mulți români
România este, fără dar și poate, o țară care are cu ce se mândri. De la peisaje până la clădiri emblematice, turiștii vin din toate colțurile lumii să ne admire comorile. Însă, știai că în România există un oraș care n-ar fi trebuit să existe? Care este acela?
Ungaria are nevoie de România după ce Ucraina nu îi va mai livra gaze
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că „este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo".
Animalul unic din România pe care nu ți-ai dori să-l întâlnești iarna. Este o specie care trăiește numai în țara noastră
Este un animal superb, pe care îl putem întâlni numai în unele zone din țară. Însă, momentul în care întâlnim poate fi mult mai important decât am crede. Dacă cumva vedem acest șarpe pe timp de iarnă, putem începe să ne facem griji.
Este posibil ca un viitor guvern condus de Marcel Ciolacu să nu treacă de parlament
Aşa stau lucrurile acum. Mai nimeni din conducerea PSD nu vrea să-şi asume funcţia de premier, ştiind ce-l aşteaptă după dezmăţul bugetar practicat de Ciolacu.
Rețeta cozonacului Dubai. Cum se prepară fița Crăciunului 2024
Nimic nu se compară cu mirosul de cozonac care umple casele în zilele premergătoare Crăciunului. Variantele tradiționale sunt cele de bază, dar, după viralizarea ciocolatei Dubai, gospodinele deschise la inovații caută acum rețeta ideală pentru cozonacul Dubai.
Emilian Răducu împodobește bradul în casa Denisei Manelista: „S-o bucura, sărăcuța, de acolo, din Cer!” De ce nu și-a mai văzut fiica cea mare, menajeră în Spania?
Emilian Răducu, tatăl Denisei Manelista, este un munte de durere, de Sărbători
Gara superbă din România care a costat peste 16 tone de argint. Puțini dintre cei care o frecventează îi cunosc istoria
România este cunoscută ca o țară bogată în pământuri, cu peisaje frumoase și o istorie fascinantă. Iar printre comorile ce se găsesc pe ale noastre meleguri se numără și o gară populată, însă puțini dintre cei o frecventează îi cunosc istoria.
Zelenski transmite că s-a întâlnit cu William Burns, directorul CIA, în Ucraina
Preşedintele ucrainean, Volodimyr Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar dezvăluit de la invazia lansată de Rusia, comentează AFP.
O companie cu o puternică prezență în România concediază 35.000 de oameni. Rămân fără loc de muncă în prag de Sărbători
Este una dintre cele mai cunoscute companii de pe glob și era o prezență puternică chiar și în țara noastră. Însă, o serie de schimbări majore urmează să se finalizeze prin concedierea a mii de oameni.