Vacanțe de neuitat (1)

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Vacanțe de neuitat (1) jpeg

În trecutul nu foarte îndepărtat, vacanța de vară reprezenta acel interval foarte lung de timp cînd puteai face tot ce voiai. Dimineața, cînd părinții plecau la serviciu, băieții din cartier se puteau întîlni pentru activitățile care impuneau discreție, cum erau plimbările la mare depărtare de casă sau experimentele periculoase.

Mitul urban al furtului de copii, niciodată confirmat, răpea anumite libertăți, cum ar fi să pleci fără să spui părinților unde și pentru cît timp. În schimb, trebuia știut cu cine te întovărășeai. Din acest motiv, o plimbare pe jos pînă la capătul troleibuzului, acolo unde orașul se sfîrșea și începea un cîmp nemărginit, era de neimaginat într-o altă circumstanță decît absența părinților pentru minimum nouă ore. Dimineața, pe acel cîmp spălat de razele soarelui, puteau fi prinși gușteri verzi, ieșiți să se încălzească. Puteau fi prinși numai atunci cînd încă nu se dezmorțiseră de-a binelea, căci, dacă întîrziai pe cîmp fie și numai o oră, nici măcar nu mai puteai să-i vezi, darmite să-i prinzi. Trebuia să te mulțumești doar cu foșnetul cozilor dispărînd pe sub pietre. Dacă prindeai un gușter, erai campion absolut. O coadă desprinsă de corp avea și ea o valoare de netăgăduit, iar unii băieți susțineau că există gușteri cărora le creșteau la loc și capetele, nu numai cozile. Dacă nu prindeai nici o reptilă, măcar un fluture sau un gîndac care să completeze insectarul-temă pentru vacanță putea să mai îndulcească eșecul vînătorii.

Băieții nu-și luau niciodată apă cu ei. Nici nu ar fi avut în ce să o pună, căci ei aveau nevoie de două mîini libere, iar de cărat o sticlă cu dop de plută nici nu putea fi vorba. Apă se găsea oriunde, și un robinet de serviciu, la care trebuia să te apleci ca să bei, îți astîmpăra setea, chiar dacă apa venea cel mai frecvent fierbinte și cu gust de fier. La întoarcere, băieții puneau monede de aluminiu de 5 bani pe șina de tramvai și apoi comparau: moneda cui are diametrul mai mare după trecerea acestuia. Operațiunea era dintre cele periculoase căci, la trecerea tramvaiului, trebuia să fii astfel poziționat încît să observi fenomenul aplatizării, fără însă a fi zărit de vreunul dintre pasageri care, apoi, seara, ar fi dat raportul că fiul lui cutare a fost zărit punînd fise pe șina de tramvai, riscînd viața pasagerilor și chiar putînd fi acuzat de uneltire împotriva ordinii de stat prin sabotarea sistemului național de transport. O astfel de delațiune s-ar fi lăsat neîndoielnic și deplin justificat cu o chelfăneală de care nimeni nu avea chef, precum și cu represalii de tipul „mîine nu ieși din casă”.

Chiar înainte de prînz, cînd sporea arșița, iar pe întinderea nesfîrșită de bitum a terenului de sport nu se ițea picior de om, venea momentul testelor de artilerie. Cu două șuruburi, o piuliță, cîteva chibrituri și o pungă din plastic se improviza un proiectil. Acesta era lansat în sus cu forță, dar și precizie, căci trebuia să se întoarcă aproximativ în același loc. La impactul cu solul, cele două șuruburi comprimau fosforul încărcat în piuliță și ansamblul detona. Pe cînd era în aer, copiii trebuiau să fugă la o distanță de siguranță, însă nu de puține ori vîntul schimba direcția de zbor și totul devenea foarte palpitant. Lansarea verticală era esențială, căci, nu o dată, bomba artizanală găurise capote de mași sau speriase oameni pașnici care se întorceau de la piață.

La prînz, băieții se întorceau pe la casele lor să mănînce, iar după-amiază ieșeau la sport. Același teren, care încă mai purta urmele negre ale bombardamentului, începea să se umple, încet, dar sigur, de sportivi. Terenul principal de handbal era folosit pentru fotbal. Meciurile erau încrîncenate și cu miză. Jucau minimum trei echipe, iar scopul era să te menții pe teren pînă noaptea, cînd începea să nu mai conteze dacă dai gol sau nu, pentru că, oricum, nu mai vedea nimeni mingea. În spatele terenului de handbal se juca baschet. Și aici se juca intens, uneori trei sau patru echipe își așteptau rîndul. Era esențial să ajungi pe teren devreme, ca să-ți faci echipă bună, altfel jucai un meci din cinci și mai mult pierdeai vremea. Cînd venea o sticlă de apă pe teren, bea toată lumea, iar cei care aveau ezitări primeau ștampila insuportabilă de „băiatul mamei”. Perimetral, de jur împrejurul celor două terenuri, se juca tenis cu piciorul, fotbal pentru copii, pe iarbă și praf, badminton pentru fete, leapșa și altele. Minimum 200 de copii și tineri animau terenul de sport pînă noaptea, stîrnind un nor de praf care avea darul să închidă bubele și să le facă invizibile pentru ochii părinților.

A doua zi copiii o luau de la capăt, în aceeași ordine, doar că plimbările lungi și experimentele periculoase difereau, căci altfel zilele ar fi semănat una cu cealaltă, iar rutina le-ar fi ruinat creativitatea. Dar despre provocările zilei următoare vom tăifăsui într-un alt articol, în care părinții de astăzi se vor regăsi și din care bunicii de astăzi vor afla cu ce se ocupau copiii lor atunci cînd îi lăsau să-și facă temele pentru vacanță, cuminți și sîrguincioși, în siguranța căminului.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: flickr.com

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Parteneri

Ion Arin Alexandru si Matei Păun, martie 2025. Foto: Click!
Dovada cǎ Matei Paun este creierul campaniei prezidențiale a lui Nicuşor Dan. FOTO
Mai multe fotografii în care Nicuşor Dan este surprins alǎturi de controversatul om de afaceri Matei Pǎun confirmǎ relația strânsǎ dintre cei doi. Afaceristul este alǎturi de Nicuşor Dan în momentele-cheie al candidaturii, potrivit informațiilor Click!.
bancnote bani lei FOTO Shutterstock
PIB-ul României a crescut cu doar 0,8% anul trecut
Produsul intern brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.760,11 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de anul 2023, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
shutterstock 2471287099 jpg
Ții la silueta ta? Află ce se întâmplă în corpul tău când mănânci 100 g de proteine pe zi
Consumul zilnic a 100 de grame de proteine îți susține metabolismul, te ajută să pierzi grăsime fără să pierzi mușchi și îți oferă o siluetă tonifiată, chiar și în timpul unei diete?
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Trump a semnat un ordin executiv pentru creșterea presiunii apei la duș: „Îmi place să fac un duş ca lumea, să am grijă de părul meu frumos”
Donald Trump a semnat miercuri, 9 aprilie, un ordin executiv care vizează ridicarea restricțiilor asupra presiunii apei. Acesta susține că a pus capăt „războiului Obama-Biden” privind presiunea apei și că va face dușurile din America din nou minunate.
legume jpg
Leguma socotită drept cel mai mare purificator al sângelui. Romanii o consumau des, scade tensiunea arterială și are proprietăți afrodiziace similare cu viagra
Un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate, sfecla roșie este din ce în ce mai apreciată pentru efectele sale puternice asupra organismului.
Foto X Macron png
Macron anunță că Franța ar putea recunoaşte statul Palestina „în iunie”, cu ocazia unei conferințe la New York
Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri, 10 aprilie, că Franța ar putea recunoaşte statul palestinian „în iunie” cu ocazia unei conferinţe pe care o va coprezida cu Arabia Saudită la New York şi care urmează să conducă la recunoaşterea Israelului de către o serie de ţări.
Donald Trump FOTO AFP
Trump amenință Iranul și anunță că o acţiune militară este „absolut posibilă: „Dacă trebuie să recurgem la forţă, Israelul va fi liderul”
Președintele SUA Donald Trump a anunțat că o acţiune militară contra Iranului este „absolut posibilă” şi mai este încă „foarte puţin timp” pentru a se ajunge la un acord asupra problemei nucleare.
Creta FOTO Shutterstock
Care sunt destinațiile favorite ale românilor în 2025? Turiștii se îndreaptă către unele locuri neașteptate
Paștele deja se apropie cu pași repezi, iar după el, vacanța de vară va sosi și ea, mult mai repede decât am crede. Deja tot mai mulți români își fac planuri pentru vacanță, iar anumite destinații s-au dovedit a fi favoritele românilor în 2025.
andreea sandel balan  jpg
Andreea Bălan, o viață marcată de eşecuri în dragoste. Ce legătură are totul cu tatăl ei, Săndel Bălan: „Atunci am zis stop”
Andreea Bălan, una dintre cele mai iubite și cunoscute artiste din țara noastră, are o carieră de succes și trăiește în prezent o frumoasă poveste de dragoste cu tenismenul Victor Cornea. Însă, de-a lungul timpului, în ceea ce privește viața amoroasă, cântăreața a avut parte de trădări, infidelități