Șahul și orașul

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Șahul și orașul jpeg

Întotdeauna mi-au plăcut bancurile despre Radio Erevan, pentru inventivitatea și calmul cu care albul devenea negru și negrul alb. Așa că o să încerc și eu unul, post-factum: „Radio Erevan este întrebat dacă e adevărat că Boris Becker a jucat anul trecut, în noiembrie, finala turneului de tenis de Grand Slam de la București și a și cîștigat în fața lui Roger Federer, locul trei mondial. Radio Erevan răspunde: da, este adevărat, doar că nu era turneu de tenis de Grand Slam, ci de șah, Grand Chess Tour, și nu era finala, ci meciul de deschidere, și nu a cîștigat, ci a pierdut, și nu împotriva lui Federer, ci a lui Fabiano Caruana, locul doi mondial”. Faptul că Becker, campion de tenis, a pierdut în fața lui Caruana, campion de șah, nu reprezintă o surpriză și cred că nimeni din sala imensă echipată cu monitoare, care a urmărit partida, nu ar fi pariat pe Becker. O victorie împotriva campionului de șah ar fi fost ca o victorie a lui Caruana la tenis, împotriva lui Boris Becker, acum 25 de ani. Altceva a constituit surpriza marelui turneu de șah rapid, organizat de Fundația Superbet, sub înaltul patronaj al Federației Române de Șah: faptul că, în premieră, un turneu de șah de un astfel de nivel (echivalentul unui turneu de Mare Șlem la tenis) a avut loc la București, și nu oricum, ci cu larga participare a unui public amator de șah, de toate vîrstele. Adică orașul nu doar a găzduit turneul, ci a și participat la el. Meciul de deschidere, dintre un mare maestru la șah și un amator, a dat tonul unor serii de partide în care mari maeștri au jucat șah rapid cu profesioniști din alte domenii decît șahul, în formate dintre cele mai diverse.

Cele mai tensionate partide au avut însă loc între marii maeștri și copii, fiind vorba de partide simultane, în care atît maestrul, cît și fiecare copil aveau la dispoziție cîte două minute, doar că maestrul juca împotriva a nu mai puțin de șase mici oponenți. Le Quang Liem, campionul în exercițiu al Asiei, a început simultanul în forță, dar cei șase copii români cunoșteau atît bazele jocului de șah, cît și ideea fundamentală că „tot ce mișcă-n țara asta, rîul, ramul”, dar și ceasul, „mi-e prieten numai mie, iară ție dușman este”. Prin urmare, deși nu puteau să vadă cum procedează ceilalți, cumva copiii au început să acționeze la unison, evitînd capcana maestrului de a riposta imediat cu mutare, ceea ce ar fi condus la un final rapid și previzibil. Astfel că, atunci cînd ceasul maestrului a sunat a pagubă în fața unei fetițe care se apărase magistral, toți copiii din linie au simțit că victoria le aparține. În ochii lor se putea citi faptul că luaseră parte la un eveniment care putea să le schimbe viețile, căci inteligența, munca și dăruirea, priceperea și iscusința tocmai le fuseseră răsplătite, contrazicînd modelul de reușită autohton, în care aspectul, pilele, impostura și tupeul netezesc drumurile și aștern la picioare cariere sclipitoare.

Pogorînd din sferele înalte ale unor serii de coduri care înseamnă victorie sau înfrîngere, șahul jucat la București, în cadrul Grand Chess Tour, a însemnat confirmarea nivelului șahului românesc și a revigorat principiul educațional potrivit căruia talentul și inteligența, dublate de pasiune și dăruire, sînt fundamentale pentru a izbuti în viață și a te face cunoscut și popular prin reușite. Exemplul dat de maeștrii care au jucat cu copiii, le-au dat autografe pe table de șah puse la dispoziție de organizatori și s-au fotografiat cu ei, insuflîndu-le curaj, arată că inteligența face casă bună cu omenia și generozitatea.

Dacă acești copii, care l-au învins pe marele și munificentul maestru, vor rămîne acasă și se vor gîndi la oraș, anticipînd pericolele, sesizînd oportunitățile, acționînd cu corectitudine și depășind obstacolele cu inteligență, atunci Bucureștiul va avea un viitor. Depinde de noi să le întărim, pe parcursul maturizării lor, încrederea că valorile sportului minții sînt și valorile noastre și că, dacă vor acționa prin prisma lor, ei vor avea succes. În definitiv, de ei are nevoie orașul, de ei avem noi nevoie. Fundația Superbet a înțeles acest lucru. Profesorii de șah din toată țara au înțeles și ei. Mii de dascăli din grădinițe, școli, licee și facultăți se străduiesc să transfere copiilor modelul bazat pe educație, cinste și generozitate față de comunitate. Mai rămîne doar ca fiecare dintre noi să facem la fel, așa încît, dacă Radio Erevan va fi întrebat, peste douăzeci ani, dacă este adevărat că la București se organizează Grand Chess Tour, atunci Radio Erevan va răspunde că „da, este adevărat, doar că, în paralel, se organizează și un Turneu de Mare Șlem la tenis și vă rugăm frumos să nu mai veniți cu întrebări despre București pentru că sîntem invidioși!”.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.