Peripeții siciliene. Monreale

Codruț CONSTANTINESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Catedrala din Monreale © wikimedia commons
Catedrala din Monreale © wikimedia commons

În planificarea mea pseudo-riguroasă, ziua de luni, a doua petrecută în zona palermitană, trebuia dedicată explorării orășelului Monreale (în dialectul sicilian s-ar pronunța Murriali). Nu, nu Montréal. Dificil a fost să ajungem la Monreale. Dacă ne-am fi urcat în mașină, în orice mașină, am fi fost acolo în zece minute. Am pierdut mai bine de o oră și jumătate așteptînd un autobuz  (traseul 108) din zona Politeana către Piazza Independenza, unde trebuia să schimbăm și să ne urcăm în autobuzul 337. Lucrările la infrastructura stradală mutaseră stația puțin mai departe, dar am reperat-o pentru că se mai aflau alte cîteva zeci de persoane în așteptare. Copacii care străjuiau strada ofereau o umbră minimă. Ne-am pus pe așteptat. Mi se părea că toate traseele din capitala Siciliei își dăduseră întîlnire în acel punct, numai blestematul de 108, nu. La un moment dat a trecut și un 104, dar, naivi și necunoscători, l-am lăsat să plece. După alte douăzeci de minute m-am decis să întreb un bărbat cu păr cărunt și ochelari, cam pe la 65 de ani, ce părea a fi localnic și care aștepta aparent același autobuz, căci nu se urcase în cele cinci sau șase mașini care deja se opriseră. Mi-a confirmat că acolo era stația și pentru 108 și că el însuși îl așteaptă.  „Trebuie să schimb în Piazza Independenza și eu, de acolo iau un alt autobuz către X“ – și a rostit numele unei localități care mie îmi era necunoscută. „Dar nici eu nu sînt de aici, adică locuiesc la Bruxelles.“ De altfel, începusem cumva conversația în italiana mea aproximativă, dar treptat el a condus-o către franceză. Probabil că i se păruse că înțeleg limba lui Voltaire sau poate pentru că nu cunoștea engleza. „Nu se poate așa ceva, transport public mai prost ca la Palermo nu întîlnești niciunde în Europa“, și-a continuat tiradele necruțătoare. „Stau de o jumătate de oră de-acum și nimic, nimic, rien de rien, merde.

După alte cinci minute am traversat în pas alergător strada, în căutarea unui magazin de unde să cumpăr niște apă rece. Îmi era teamă ca tocmai atunci să nu treacă blestematul de 108, dar nu, nu am avut această șansă. Ne-am hidratat și ne-am așezat pe trotuar. Am butonat telefoanele, iar eu am suportat privirea grea a Corinei. Oare greșisem stația și numărul cursei? Din cinci în cinci minute venea un autobuz care purta numărul 102 și care mergea spre stadion. Am continuat discuția cu amicul meu francofon. „Știi că am fost la taximetriștii ăia de acolo și i-am întrebat cît mă costă să mă ducă pînă în X? Patruzeci de euro, atît mi-au cerut, patruzeci, nemernicii! Enorm, căci comuna mea este la șapte kilometri de Palermo. Și nici unul nu  a vrut să se deranjeze pentru treizeci de euro, cît le-am oferit. Stau și moțăie. Totuși, una este să plătești 40 de euro și alta vreo trei, cît costă un bilet cu transportul în comun... Asta-i Sicilia, la naiba, nu ai ce să faci... Dacă vine 104 să vă urcați în el, că se îndreaptă tot spre Piazza Independenza...“

După alt sfert de oră, observînd cum un alt autobuz 104 se pregătea să oprească, nu am mai așteptat și am dat buzna înăuntru. Aveam biletele din ziua precedentă, cînd, în înghesuiala teribilă din autobuzul care ne adusese în centrul orașului Palermo, nu putusem să le mai compostez electronic, aș fi fost linșat de palermitanii furioși, înghesuiți ca sardelele, care se întorceau de la plaja Mondello. Oricum nimeni nu ne deranjase, nici un controlor (biglettaio) nu ar fi avut curajul să ceară biletele acelei mase umane transpirate, nervoase. Mă informasem și tichetele erau valabile o oră și jumătate în orice mijloc de transport palermitan. Teoretic, îmi ajungeau și pentru cursa spre Monreale. În zece minute eram în Piazza Independenza, unde ne-am dat jos și am așteptat un mic autobuz care urca spre Monreale. Decorul era același, case, magazine, service-uri auto, zona industrială a orașului Palermo, ba am trecut chiar pe lîngă o cazarmă a armatei italiene, protejată cu sîrmă ghimpată și camere de supraveghere, și pe lîngă sediul unei secții de poliție, unde doi imigranți de culoare cereau explicații unui carabinier, ieșit în afara clădirii. Urcînd serpentinele, panorama se deschidea generoasă spre aglomerația palermitană și Marea Tireniană. Micul autobuz ne-a lăsat la intrarea în orășel. Aveam două posibilități de intrare, printr-o străduță care cotea spre stînga sau pe o alta, care își croia drum chiar pe buza dealului. Am hotărît să urcăm prin stînga și să coborîm prin dreapta. 

Chiar dacă mic după standardele Italiei îmbătrînite (numai Japonia ar avea o populație la fel de îmbătrînită precum italienii din G7, dar și această realitate este ușor de explicat – viața în Italia este minunată, agricultura oferă produse de bună calitate și poate nu sînt la fel de stresați precum noi, se cîntă mult și frumos), Monreale este trecut în toate ghidurile turistice ale Italiei. Și asta în ciuda faptului că, în cel deținut de mine, Siciliei nu-i sînt dedicate decît șase pagini, ceea ce mi se pare absolut incredibil și dovedește bogăția fără egal a patrimoniului Italiei. Dacă Sicilia avea șase pagini, sora situată mai la nord-vest, Sardinia, avea doar trei! Și orășelul ăsta, de numai 39.000 de locuitori, respiră istorie, este făcut din straturi de istorie mai degrabă decît din roci și cărămizi, destinat turismului și eternității – dar oare turistul obișnuit și mediocru nu vînează inconștient tocmai construcțiile care par eterne, un Turn Eiffel, sute și sute de catedrale care rezistă după sute și sute de ani, în condițiile în care trăim într-o societate care pune accentul pe efemer și consum? Un paradox. După ce Palermo a fost ocupat de arabi și s-a constituit Emiratul Siciliei, arhiepiscopul din Palermo a fost alungat din oraș de ocupanții musulmani, rolul de catedrală fiind preluat de către o mică biserica aflată în Monreale, numită Agia Kiraki, după nume o construcție din perioada bizantină a insulei. După 1072, soarta creștinilor avea să cunoască o schimbare în bine, prin cucerirea insulei de către normanzi, începută în 1061 și finalizată în 1091. Regele Roger al II-lea (1135-1160) a fost cel mai important rege normand și a reușit să constituie un mic imperiu mediteraneean, pe lîngă Sicilia, controlînd sudul Italiei (ceea ce acum este desemnat drept Mezzogiorno, cu Basilicata și Calabria), Malta, Tunisia și chiar Corfu. Alți doi regi normanzi au continuat opera lui Roger al II-lea, Wilhelm I și Wilhelm al II-lea. Construcția incredibilului edificiu din Monreale se leagă de ultimul rege normand care a ordonat construcția ei în 1174, fiind finalizată în numai patru ani de zile. În ghidul meu turistic, se precizează că motivul ridicării acestei splendide catedrale ar fi fost dorința regelui de a-l întrece pe arhiepiscopul de Palermo.

Se făcuse după-amiază și ne-am așezat la un restaurant care avea o terasă chiar în fața catedralei. Masa ne-a costat vreo optzeci de euro. Mult, după standardele noastre, dar dacă împărțeam suma la patru, parcă redevenea rezonabilă. Se mănîncă bine și relativ ieftin în Italia dacă te rezumi la pizza și paste. În cazul în care îți place peștele, trebuie să fii pregătit să plătești cam de două-trei ori mai mult. Nota de plată avea inclus și un misterios coperto de 6 euro. Inițial am crezut că este bacșișul calculat simpatic (1,5 euro de căciulă). Căutînd pe telefonul mobil, ne-am lămurit și nu prea (ar proveni în mod natural în Italia tot din Evul Mediu și ar desemna taxa pe care hangiii o cereau tîrgoveților care se cazau în hanurile lor, însă nu consumau de la ei, ci din propria desagă – „posto coperto”, adică loc ocupat), dar nici nu am mai lăsat ceva în plus. Eram chit. Căldura se mai domolise. Doream să vizitez catedrala, indiferent de prețul biletelor. Am intrat în curtea edificiului și m-am dus țintit către casa unde se vindeau biletele. Nu mai era nici un angajat, iar doi bătrîni care se odihneau la umbră, pe banca din hol, m-au asigurat că intrarea era gratuită în acel moment. Catedrala este greu de descris. Vizitînd-o, rămîi în pană de epitete. Din nou aceeași senzație – cum au putut construi niște bieți medievali o asemenea minunăție? Și pentru ce și cine? Pentru a-L sluji pe El! Mi se pare evident că noi, contemporanii acestei lumi, nu avem cum să-i înțelegem pe bieții medievali, care abia dacă ajungeau la 40 de ani, dar care construiau timp de zeci de ani astfel de catedrale. Mă gîndeam: cum este posibil să sacrifici atît de mulți bani pentru a ridica un edificiu atît de frumos, nimic de spus, dar atît de puțin util sau chiar inutil (pentru atei), chiar și pentru un credincios de acum? Am parcurs întregul tur al catedralei, urmînd indicațiile și săgețile, ne-am făcut fotografii, ne-am strecurat prin culoare strîmte și am privit prin micile ferestre zăbrelite. În jurul orei 5, un angajat care făcea turul ne-a informat că trebuie să ne grăbim, căci programul de vizitare a catedralei se încheia, iar misiunea lui era să se asigure că nici un turist nu rămînea rătăcit prin nenumăratele holuri, unghere și terase. Am încercat să comunic acest fapt și unui cuplu maghiar din fața noastră, dar am fost tratat cu indiferență. Mă întrebam, coborînd treptele, dacă maghiarii își dau seama de prezența românilor așa cum eu îmi dau seama de prezența lor, dacă ne recunosc limba cum o fac eu imediat cu a lor.  Raporturile cu ei mi se par în continuare enigmatice, în plin proces de alterare. 

După ce am ieșit din catedrală am cotit spre dreapta și ne-am mai bucurat o jumătate de oră de străduțele pline de negoțuri (negozzio), dar eram oarecum supuși presiunii timpului. Ultima cursă de autobuz spre Palermo era la ora 19. Plimbîndu-ne pe străduțele înguste, dar fermecătoare, la o mică intersecție (în sensul că spre străduța principală trasată acum șase secole năvăleau ulițe late de doi metri), am observat un fermier local care își comercializa produsele direct din camionetă. Am ales opt-nouă piersici uriașe și cam tot atîtea prune. Prețul nu era foarte vizibil afișat, dar credeam că văzusem cifra 2. David, observîndu-le maiestatea vegetală de aproape, m-a întrebat: „Dar, tati, dacă 2 euro costă o bucată?”. Aveam bani suficienți, ca orice turist (mai ales cel valah se înarmează cu multe bancnote – încă din România schimbasem o suma rezonabilă de euro în bancnote mici de 5 și 10 euro cu toate că în zona euro rar mi-a fost dat să observ privirea perplexă și stupefiată a vînzătorului cînd îi întinzi o bancnotă de 50 de euro), și dacă ar fi costat atît, însă cele două cornete din hîrtie în care italianul mi-a vărsat fructele au costat numai 4 euro. Mai ieftin decît acasă.

Codruț Constantinescu este istoric și consilier pentru afaceri europene la Prefectura Prahova. Cea mai recentă carte publicată este Liber în Europa (Editura Vremea, 2021).

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.