Muchie vie

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Muchie vie jpeg

Cînd, în 1850, Michel Thonet inventă scaunul din lemn curbat, lumea întreagă răsuflă ușurată, căci visul de aur al omenirii, și anume să aibă mobilă ușoară și în care să nu te poți accidenta, se împlinise. Eforturile artiștilor ebeniști din perioada ultimului rege al Franței, Louis-Philippe, concretizate în stilul de mobilier care poartă numele regelui-cetățean, duseseră arta mobilierului pe cele mai înalte culmi, nu însă fără neajunsuri: celebrele fotolii cu linii sinuoase, care ofereau privirii succesiuni de curbe și contracurbe extravagante, se adresau exclusiv burgheziei înstărite și aristocrației. În plus, lemnul sculptat cu migală era de esență grea, iar producția era limitată la un număr redus de exemplare. Oamenii de rînd, săraci, se bazau, în continuare, pe mobilele rudimentare, din scînduri, moștenite de la părinți. Scîndura le făcea să fie grele, iar un scaun uitat în mijlocul camerei devenea un obstacol periculos noaptea, la lumina incertă a feștilei. Ca să nu se accidenteze, oamenii ciopliseră muchiile cu dălți, rindeluiseră canturile, ca să reducă riscurile impactului cu rotula sau degetul mic de la picior. Acționaseră instinctiv și bazîndu-se pe experiențele trăite care, nu-i așa, sînt cel mai bun profesor.

Uluitoare prin noutatea procesului de fabricație (curbarea lemnului la baia de abur), scaunele Thonet făcură vîlvă la Marea Expoziție de la Londra, din 1851, apoi la Expoziția Universală de la Paris, din 1855, iar scaunul de bodegă numărul 14 fu produs masiv, ajungînd în prezent la 50 de milioane de exemplare, și producția continuă. Ușor de fabricat, ușor de folosit, ușor ca pana, dar foarte rezistent, scaunul Thonet inundă rapid restaurantele, cafenelele, hotelurile și casele oamenilor, în sute de variante. Mese Thonet, cuiere Thonet, ba chiar și paturi setară un nou standard în lumea mobilei, avînd patru calități care, împreună, erau cu desăvîrșire imbatabile: ieftine, ușoare, durabile și frumoase. Referindu-se la scaunul Thonet, modelul B9, pe care l-a folosit în mobilarea unora dintre proiectele sale, marele arhitect modernist Le Corbusier observa că „acest model clasic din lemn curbat este o capodoperă, atît în construcție, cît și în execuție... acest scaun are noblețe”. În România, Industria de Lemn „Mundus și Borlova-Armeniș” S.p.A. Caransebeș a produs nenumărate exemplare de mobilier din lemn curbat, destinat, în special, oamenilor lipsiți de mijloace. Piese de mobilier marcate Thonet-Mundus sînt folosite și acum cu mult succes în multe case și instituții românești.

Dar lumea mobilei nu s-a oprit aici, iar în România se produce astăzi pe scară largă și pentru piața internă mobilier din PAL (plăci aglomerate lemnoase, pe românește). Fagul a fost înlocuit cu rumeguș lipit în panouri mari și grele. Linia curbă a dispărut, lăsînd locul liniei drepte, triumfătoare. Poți tăia PAL-ul și curb, dar nu rentează, și apoi cantul tot drept rămîne, pe direcția fierăstrăului. Designul a urmat producția și modelele simple de mobilier din PAL au devenit, cu timpul, simpliste. Dar și periculoase. Măsuțele de cafea, paturile cu cadrul evazat, noptierele care oferă un colț la 90 de grade la numai zece centimetri de tîmpla proprietarului adormit, scaunele cu șezut pătrat, polițele și rafturile tăiate la M reprezintă pericole care-și așteaptă, răbdătoare, trofeele din tegumente. Și apoi mai e ceva: cînd atingi cu piciorul colțul cu muchii vii al unui pat din PAL cu cadrul evazat, mai mare decît salteaua, acesta va rămîne sigur pe loc, iar piciorul își va continua cursa, cu ceva mai puțină piele pe el. Cunoașteți modelul, acel produs care excelează prin imposibilitatea de a fi folosit corespunzător și pe care îl găsim cu predilecție în dormitoarele cu ștaif.

Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești! Muchiile vii și periculoase din PAL se potrivesc de minune cu mînerele din aluminiu profilat. Acestea sînt dezagreabile la atingere și ascuțite ca lamele la margini, acolo unde profilul se taie cu discul, în atelier. Dacă, după contactul lipsit de amabilitate cu muchia plăcii de PAL, te dai cu apă oxigenată și te pansezi, după o coliziune involuntară cu colțul unui mîner din aluminiu trebuie să apelezi la servicii medicale specializate. Copiii mici, în perioada în care se ridică în picioare, au flerul de a găsi toate unghiurile tăioase ale mobilierului, iar părinții sînt nevoiți să-și ajusteze preferințele minimaliste pentru a tolera vizual margini de mobilier îmblînzite de ei înșiși cu gogoloaie din vată, fașă și leucoplast. Puritatea liniei drepte și a muchiei vii, slăvite de arhitectura contemporană, își găsește, la noi, un corespondent grotesc, generat de sărăcia materială și de lipsa unei culturi elementare.

După ce oamenii săraci material au avut acces la mobilă curbată și rotundă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, oamenii bogați de acum, săraci cultural, au pierdut acest privilegiu, chiar fără să-și dea seama. Ei continuă să-și rupă picioarele cu evlavie într-o mobilă a cărei noutate formală nu reprezintă nimic altceva decît o penurie de idei, dublată de precaritatea materialelor și ieftinirea proceselor de producție. Cînd o să realizeze că, de fapt, sînt trași pe sfoară în stil mare?

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: wikimedia commons

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.