Festivalul Povestirilor
 de pe Via Transilvanica

Silvia TEODORESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
Biserică fortificată pe Via Transilvanica
Biserică fortificată pe Via Transilvanica

În 2018, ONG-ul Tășuleasa Social și-a propus să creeze un nou tip de infrastructură pentru România, mai precis să croiască, folosindu-se de vechi drumuri și cărări, legate de unele făcute de la zero, o cărare pentru drumeții care pot și își doresc să cunoască adevărata țară în care trăiesc sau pe care o vizitează, fără sulemeneli pășunistice, fără vaiete „ca la noi, la nimeni“, ci cît mai real. 

Un drum bine marcat, pe care să nu te poți rătăci, chiar dacă o taie uneori direct prin curțile oamenilor, și care să unească Putna, pe diagonală, de Drobeta-Turnu Severin. Cele două puncte terminus cu mare încărcătura religioasă și istorică. Au estimat inițial vreo 800 de kilometri în cam cinci ani.

Bornă cu bornă

Au făcut 1.400 de kilometri în mai puțin de patru ani. Marcaje, stîlpi indicatori solizi și borne de andezit de sute de kilograme, la fiecare kilometru, fiecare sculptată diferit (eu am văzut și fese la Fundu Moldovei, și motive tradiționale sau simboluri specifice zonei, dar și Hello Kitty și unicorni), adevărate povești pentru drumeții care se încumetă pe cărarea care nu e pentru oricine (nu vorbesc de mari încercări fizice, care sînt, dar pot fi duse și de astfaltiști cumpătați). E doar pentru cei care știu să deguste, fără să înceapă să înfulece tot. 

Și nu au fost singuri. Raiffeisen Bank le-a fost partener strategic, cu finanțare și voluntari, încă de la momentul ideii de Via. Era ceea ce își dorea să existe și nu apăruse încă, unul dintre obiectivele băncii fiind dezvoltarea economică sustenabilă și reducerea diferențelor economice dintre comunitățile aflate la limita sărăciei și cele bogate. Un altul, susținerea patrimoniului cultural. Acum, cărarea leagă peste 400 de comune, sate și cătune uitate, de orașe mici sau extrem de cunoscute, pe cuprinsul a zece județe.

Pe parcurs s-au alăturat mai multe companii, administrații (înțeleg că a fost mai mult greu decît ușor), dar și oameni de capul și pe sufletul lor care au susținut financiar și cu forță de muncă construcția atît de provocatoare. Au mai rămas puțin sub 140 de kilometri pentru care încă trebuie strînse fonduri, iar apoi, odată terminată, urmează partea cea mai grea: să fie întreținute marcajele și toaletată vegetația de pe 1.400 de kilometri în fiecare an. 

O posibilitate

Dorită ca un El Camino românesc, a devenit pînă la lansarea oficială (8 octombrie 2022, la Alba Iulia) o mare posibilitate. Vrei să îți asculți și să îți astîmperi gînduri asurzitoare, mergi măcar 20 de kilometri pe jos pe cărare. Vrei să faci un itinerar cultural, fără să te împiedici de pomi lăudați, mergi pe cărare. Vrei să stai printre localnici, comunități etnice puțin cunoscute (pemi, huțuli, croați) și să le afli, mergi pe Via. Și da, dacă vrei să mănînci simplu, în care simplu înseamna brînză, slană, legume, țuică sau pălincă, pîine, oaie, pasăre de curte, zacuști, gemuri și dulcețuri, plus rețete de care nu ai auzit vreodată și pentru care ți-ai chema pe loc prietenii să împărtășești și cu ei gustul, mergi pe Via.

Am spus posibilitate. Pentru noi toți, să avem un astfel de drum și să îl putem parcurge, cu copiii, prietenii, singuri. Pentru satele și orașele în care oamenii își pot recăpăta verticalitatea odată ce își regăsesc un rost, și nu doar un rost, ci își pot și asigura o viață mai decentă, odată ce au înțeles, și mulți nu au înțeles încă, faptul că baltagul lor, mămăliga cu cartofi, bulionul sau dulceața, casa bătrînească sînt importante și prețuite de alți oameni. 

Ștefan Bîlici, actualul președinte al OAR, spunea atunci cînd venea să le vorbescă tinerilor la Cronicari Digitali, din partea INP, că patrimoniul se golește de sens odată ce el se osifică, devine doar muzeal, nu mai trăiește printre oameni. Odată cu mersul doi ani pe Via, dar și prin alte colțuri de Românie ridicate prin proiecte UNESCO, de tip Geoparcuri, sau protejate și redate comunității (Roșia Montană), am înțeles în practică sensul.

Cînd știi să faci foarte bine un singur lucru

Din 2021, Via a devenit spațiu de rezidență culturală itinerantă pentru conținut Cronicari Digitali, proiect susținut deloc întîmplător de Raiffeisen Bank, din moment ce fiecare dintre noi își dorește să lege cît mai cu sens patrimoniul cultural de dezvoltarea sustenabilă a comunităților. Ne-a legat nevoia de a spune poveștile despre Via Transilvanica punînd accent pe toți acei oameni care, din încăpățînare sau pentru că știu să facă foarte bine doar un anume lucru, nu se lasă și trag după ei zone întregi. Sînt acolo, ne așteaptă, dar noi nu îi cunoaștem.

Aici aș vorbi despre Teracota Mediaș, Transylvania Glass, Silvania International, Anadora Lupo, MOȚ, Dădîrlat, Magazinul Cumsecade, Mini Transilvania Park, Cramele Frauendorf, Koonservăria, Doda, Cămara din Totești, dar și asociațiile de pe Via Huțulca, Banatul Montan, Țara Hațegului, Cugir, Sebeș, Țara Dornelor, Vecinătatea femeilor din Saschiz, Proiectul Munții Carpați sau romountainbike.ro, Parcurile Naturale. Mi-e teamă acopăr doar „formele organizate“ din comunitățile locale, așa că enumăr și o parte din oamenii întîlniți pe cărare: Pascal Garnier, Moisa Costan, Ionuț Loba, Părinții Dosoftei, Isaac, Iustin, Vasile ciobanul, Simona Mitrău, Claudia Veverca, Ionela Doman, Claudiu Cenușe, Nicușor Ifca, Iacob Domaneant, Dorinel Hornogu, Alina și Gabi Săftulescu, Edi Schneider, Cristian Mladin, Ion Istrate, Paul Henegar, Ghiță Lucan, Diane Dobrean, Adrian Frățilă, Anca Rusu, Călin Pop, Cristian Ciobanu, Alin Alimpesc,  Gheorghe și Andrei Șilian, Arpad Orban, Anca Dalmasso, Cristian Podaru, Cornel Posea și clar mai sînt zeci de cunoscuți cu care deja am devenit prieteni, că așa-i pe Via. 

Via Transilvanica trece prin București, între 9 și 11 septembrie, la MNȚR

Am făcut pentru fiecare o poveste și am spus-o. Dar așa cum poveștile prind putere odată ce cunoști oamenii care le dau viață, call us nostalgici (scuze pentru romgleză), și comunitățile prind viață odată ce ajungi să le cunoști. 

Așa a apărut Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica. Prima încercare de a aduce ceva din spiritul Via, direct în inima Bucureștiului, printre oameni, și de a convinge că drumul trebuie făcut. Foarte mulți dintre cei amintiți de mine mai sus vor fi în festival. 

Veniți din Bucovina cu ateliere de făcut untul, croit opinci, încondeiere de ouă, dar și cu șvaițer sau brînză bună din Țara Dornelor, veniți din Lunca Ilvei cu model de casă de lemn și soluții de anvelopare termică ecologice (cu cînepă sau lînă de oaie), de la Odorheiu Secuiesc, Dîrjiu și Archita cu produse tradiționale și poveste cu trufe confiate sau direct în pălincă, pe care îi găsești chiar lîngă macheta la scară mare a unui obiectiv de patrimoniu și a unei mocănițe secuiești, adusă direct de la Mini Transilvania Park pentru copii, din Mediaș, cu cahle pictate și sticlărie de colecție pentru acasă, cu mic, cu mare direct din Țara Hațegului, într-o poveste împănată cu dinozaurii care trăiau pe vremuri acolo, destinații de vis, plus bunătăți cum n-ai mai mîncat, din Cugir, cu istorie de cetate, daci, fierarit și pielărie, din Alba și Sebeș, cu artă în lemn și metal sau din Reșița culturală, cu cataloage de artă, expoziție de pictură și expoziția interactivă a Muzeului Cineastului Amator (trebuie să vezi colecția, depășește cu mult ideea de hobby) sau a Muzeului Jocurilor Video. 

La final, festivalul îți dă idei de plecat pe munte, la pas și cu bicla, timp în care muzica de la Kibuț, Gărîna sau cea făcută de unul dintre cei mai buni producători de muzică electronică, Electric Brother, te va găsi în ceas de seară cu un pahar de vin în mînă, direct de la crame de pe Via Transilvanica, pe unul dintre baloții de paie, stînd de vorbă cu noi și vechi prieteni și plănuind, sperăm noi, primul traseu de pe cărare. Cu bucurie, chiar în mijlocul festivalului, vei regăsi prietenii de la Tășuleasa Social care vin în București și cu premiera filmului Oamenii drumului. Terra Banatica, al regizorului Mircea Gherase (sîmbătă, de la 20,30), un film-experiență, la fel de realist precum greaua construcție a celui mai lung tronson de cărare.

Pentru cei care vor să ia pulsul unor subiecte pe cît de arzătoare, pe atît de marginalizate, am pregătit și o serie de trei dezbateri sîmbătă, la Clubul Țăranului Român, alături de invitații noștri, Regenerare Urbană, Eco și Slow Turism și Gastronomie locală.

Descoperim la festival o posibilitate, și ne bucurăm de fiecare moment în care veți fi prezenți, curioși, încîntați de toți acești oameni care vin să dea binețe, la București, drumeților.

Mulțumiri

Știu că nu se mai poartă mulțumirile din încheiere, dar am mers zeci de kilometri împreună prin ploaie si soare, ne-am scos reciproc căpușele, ne-am uluit de splendori nebănuite pentru un orășean, am digerat domol cele mai gustoase și sățioase mîncăruri, fără să ne îngrășăm prea tare, am băut țuici, dar, mai ales, am scris, fotografiat, compus muzică, filmat, înregistrat și postat cele mai frumoase povestiri de pe Via Transivanica, împreună. Mulțumim Vlad Eftenie, Andreea Balaban, Cristian Ștefănescu, Liana Ganea, Greta Goran, Diana Popescu, Dragoș Vasile, Ciprian Muntele, Ana Rubeli, Emilia Morariu, Silviu Barbul, Raul Dumitru, Iulian Aruxandei, Lorand Peter, Ștefan Ichim, Adrian Dan, Radu Niță, Bogdan Buzuleac, Dan Posea, Ana Dumitru, Cosmin Dragomir, Mălina Gîndu, Andreea Jugănaru, Cristian Teodorescu, Toader Păun, Dina Dănilă, Andrei Voinea, Alexandra Bumbăcaru. 

Mulțumim mult Raiffeisen Bank, pentru credință și lupta pentru obiectivul final la care s-au angajat, dezvoltarea sustenabilă în comunitățile locale, și Dilema veche, pentru că ne-a îmbrățișat cu înțelegere proiectul și ne e aproape!

Chapeau Tășuleasa Social!

Vă așteptăm la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica, între 9-11 septembrie, la Muzeul Național al Țăranului Român. Și nu uitați, pe cărare, Via Transilvanica e de degustat, nu de înfulecat.

Silvia Teodorescu este managing partner Zaga Brand, coordonator proiect cultural Cronicari Digitali.

PROIECT SUSȚINUT DE RAIFFEISEN BANK

Raiffeisen Bank Black jpg
1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Parteneri

pui la cuptor cu salata verde jpg jpeg
Cum arată farfuria de slăbit. Dr. Mihaela Bilic explică de ce nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele: „Carburantul cu care funcționează creierul”
Pentru a slăbi, cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic susține căprincipalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații, amidonul și făinoasele. Totuși, atenție: nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele din alimentația noastră.
image png
Furtună de zădapă istorică în sudul Statelor Unite. S-au închis școli la Houston şi New Orleans
O rară furtună de iarnă s-a abătut marţi asupra coastei Golfului din sud-estul Statelor Unite, aducând căderi abundente de zăpadă, condiţii de polei şi rafale de vânt care au lovit cu precădere oraşele Houston şi New Orleans, relatează Reuters. Cel puţin 31 de milioane de oameni sunt afectaţi.
Cosmetice cu întrebuinţări inedite  Cele mai bizare moduri în care poţi folosi produsele de îngrijire personală jpeg
Detaliul pe care orice doamnă ar trebui să-l cunoască! Ce reprezintă simbolurile 3M, 6M sau 12M de pe cutiile cremelor sau ale cosmeticelor
De câte ori ne uităm la ambalajele produselor noastre cosmetice preferate, observăm simboluri precum 3M, 6M, 9M sau 12M, dar rareori ne oprim să ne întrebăm ce semnificație au acestea.
cisternă cu motorină răsturnată 3 png
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în județul Suceava. Sunt scurgeri de combustibil
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în noaptea de marţi spre miercuri, la intrare în municipiul Fălticeni dinspre localitatea Spătăreşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
Trump amenință Europa cu taxe vamale: „UE este foarte rea pentru noi, ne tratează foarte rău. Nu ne cumpără mașinile sau produsele agricole”
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”, adăugând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.