Farmece

Toader PĂUN
Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
Fundu Moldovei, localitate de poveste de pe Via Transilvanica
Fundu Moldovei, localitate de poveste de pe Via Transilvanica

În basme și în tradiția populară, farmecele sînt legate de vrăjitoare și de magia provocată de om. Dar farmecele se nasc cîteodată doar umblînd pe o cărare. Una lungă de 1.400 de kilometri. 

Via Transilvanica este drumul care unește și care te transformă. De la Putna la Drobeta-Turnu Severin. Trece prin șapte ținuturi istorice, fiecare adăugînd farmecul și farmecele sale. Terra Dacica, Terra Romana, Terra Banatica, Terra Siculorum, Terra Saxonum și Bucovina. După ce te atrag în ele, ținuturile te vrăjesc definitiv. 

Am căutat printre oamenii conștienți de farmecul locurilor în care trăiesc pe cei care și-au făcut o misiune din a le proteja și a le face cunoscute călătorului dornic să descopere România autentică. I-am întrebat care este farmecul ținutului din care sînt, iar cu fiecare răspuns se adună noi motive pentru a porni la drum. Cale bună!

Terra Dacica

O călătorie pe aceste meleaguri este o călătorie în timp. Și nu oricum, ci cu grijă față de pămîntul pe care pășiți. Terra Dacica se mîndrește cu valori extraordinare ale naturii sau create de om, atît de speciale încît au fost recunoscute de UNESCO drept Geoparc Internațional UNESCO (2015) sau incluse în Lista patrimoniului mondial – cetățile dacice din Munții Orăștiei (1999). 

Trecînd bariera timpului, veți descoperi lumi dispărute acum 70 de milioane de ani și veți sta față în față cu dinozauri în mărime naturală, unici în lume. Venind în vremuri mai recente, vă veți bucura de peisaje montane, lacuri și plante carnivore, toate rămase din era glaciară, de acum 10.000 de ani, iar apoi veți vedea atît urmele din antichitate lăsate de daci și romani, la Sarmizegetusa Regia și Sarmizegetusa Ulpia Traiana, cît și primele lăcașuri ale creștinismului – Biserica Densuș sau cetăți și castele medievale.

Însă adevăratul farmec al Terrei Dacica îl dau, cu siguranță, oamenii. Ei sînt cei care însuflețesc aceste locuri minunate, cei care au obligația de a face, cu respect față de înaintași și cu atenție față de ceea ce lasă moștenire copiilor. În zilele noastre, oamenii aceștia extraordinari, pe care îi veți descoperi la fiecare pas, continuă să scrie povestea locurilor lor. Iar unele dintre povești reușesc să treacă testul timpului, așa cum se va întîmpla, cu siguranță, și cu Via Transilvanica.

(Anca Rusu – Asociația de Turism Retezat, manager Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat, coordonator județean Hunedoara pentru Via Transilvanica)

Fabrica de teracotă de la Mediaș
Fabrica de teracotă de la Mediaș

Terra Saxonum

În urmă cu niște ani, la o conferință pe tema „comunității“ în Biserica Fortificată din Saschiz, domnul Theodor Paleologu a adus în discuție două feluri de patrimoniu: „patrimoniul zidit” – foarte  cunoscut atunci cînd vorbim despre satele săsești din Transilvania – și „patrimoniul ziditor” – oameni din comunități, care pun umărul activ la reconstrucția atît a monumentelor, cît și a vieții culturale și la păstrarea biodiversității, zona noastră fiind inclusă în rețeaua Natura 2000. 

Nu în ultimul rînd, vorbim despre acei oameni cu spirit antreprenorial, care ajută satele să se ridice din punct de vedere economic. 

Farmecul nevăzut și mai puțin știut al zonei noastre stă în oamenii locului. Nu mică le este mirarea drumeților cînd dau peste comunități rurale vii și vibrante în care au loc sărbători dedicate gastronomiei locale, concursuri de biciclete pe trasee special amenajate, producători locali, centre de închiriat biciclete, mici ateliere de meșteșuguri și artizanat, Puncte de Gastronomie Locală. Lista poate continua la nesfîrșit.  Poate că ceea ce nu se vede și nu se știe este că în Terra Saxonum oamenii păstrează respectul pentru valori locale și sfințesc locul prin spiritul de întrajutorare specific vecinătăților.

(Anca Dalmasso – echipa de suport Terra Saxonum, administrator Casa de pe Deal-Saschiz)

Bucovina

Județul Suceava, nordul Moldovei, Bucovina. Toate aceste denumiri evocă, pentru cei mai mulți, ținutul mănăstirilor și al bisericilor pictate, al dealurilor împădurite și al mîncărurilor țărănești. Dar există un teritoriu aproape ocolit de toți turiștii, cocoțat în nordul județului, la granița cu Ucraina, un peisaj de munte modelat (timp de) sute de ani de către misterioșii huțuli. Această moștenire este tezaurul cel mai puțin cunoscut din Bucovina, în ciuda succesului Mocăniței de la Moldovița sau al meștesugului ouălor încondeiate. Lumea huțulilor este, în primul rînd, lumea muntelui, a pastoralismului, a lemnului, a tradițiilor colorate.

De la Brodina la Izvorele Sucevei, de la Ciumîrna la Lupcina, printre cătune cu nume intrigante, Dubiușca, Cununschi, Ehreste sau Zalomestra, veți descoperi gospodării la altitudini de pînă la 1.100 m, cu animale care pasc pe superbele pășuni înflorite, cu oameni muncitori și primitori, păzitori ai acestei lumi în mare pericol de dispariție, dar care, prin prisma ecoturismului, ar putea găsi un nou început.

(Pascal Garnier, fondator Tara-Autentica.com)

Terra Siculorum

În timpul pandemiei, mulți români au descoperit această zonă a țării, unde majoritatea locuitorilor vorbesc o altă limbă și cultura este una aparte. Mulți au considerat această lume ca fiind străinătatea de acasă.

Că au auzit de Lacul Ursu din Sovata, de Lacul Roșu, de Lacul Sfînta Ana, de  Muntele Harghita – cel sfînt al secuilor, de Salina Praid, de Biserica fortificată din Dîrjiu, de Mănăstirea din Șumuleu, de curiile și băile din Covasna, de scriitorul Tamási Áron sau de cel mai mare secui – Orbán Balázs, de parcul Mini Transilvania din Odorheiu Secuiesc…  dar acum (sau cel puțin în acea perioadă) parcă au încetinit și au acordat mai mult timp și mai multă atenție acestora.

Peisaje extraordinare și construcții faimoase sînt și în alte regiuni din lume, dar pentru a simți și a înțelege farmecul Terrei Siculorum trebuie această încetinire și, mai mult, trebuie să încerci să străbați pe jos, călare sau cu bicicleta. Numai așa poți să simți, să înțelegi oamenii de aici și, dacă ai cunoscut-o, deja veți deveni prieteni. Trebuie să mănînci și să vorbești cu ei, să bei o pălincă, ceea ce automat va însemna și apropiere. Vei înțelege oamenii, familiile lor, cu bucuriile, cu necazurile și cu istoria pe care o au (chiar dacă există mici piedici în exprimare), dar și că cei care încearcă să creeze conflicte (total inutile) n-au prea coborît din mașini la acești oameni. 

De aceea este binevenită (și) Via Transilvanica, ce leagă regiunile și oamenii, dîndu-i jos din mașini și forțîndu-i puțin să strîngă mîna celui cu care se întîlnesc, acordînd timp pentru povestiri și pentru a simți locurile împreună cu localnicii. Trebuie să credem că, în aceste locuri iubite de Dumnezeu, nu ne-am născut nici unul întîmplător, cu toții avem o misiune.

Trebuie gustat din viața acestor sate și oameni, care, de peste 800 de ani, păstrează identitatea și cultura proprii, păstrînd vii tradițiile, cum ar fi, de exemplu, unicitatea din Dîrjiu, unde oamenii satului încă depozitează șunca și slănina în bastioanele din biserica-cetate cu fresce de peste 600 de ani extraordinar de frumoase, unde chiar satul conviețuiește împreună cu istoria.

(Árpád Orbán, director dezvoltare – Fundația Civitas,  voluntar – Helyenvaló, administrator – Parohia Unitariană din Dîrjiu, Harghita)

Terra Banatica

Natura spectaculoasă care ne înconjoară pe tot traseul din Banat al Via Transilvanica ne face să mulțumim că există și că existăm ca să ne bucurăm cît mai mulți de frumusețea oferită. 

Peisajele sînt unice, iar locurile unde natura se îmbină cu cele mai importante situri de patrimoniu industrial din România te lasă fără cuvinte. Cum au reușit oare localnicii, în urmă cu peste o sută cincizeci de ani, să construiască calea ferată Oravița-Anina prin munți, ori cum au reușit să transforme minereuri în oțel, construind furnale, instalații industriale complexe sau rețele de canale din vîrf de munte pînă în oraș ca să aducă apa și lemnul în siguranță? Spune multe despre oamenii acestor locuri, dar și mai multe informații poți obține vorbind direct cu ei, români sau cehi din Valea Almăjului, carașoveni din Depresiunea Carașovei, germani de la Reșița sau Gărîna. Mințile ascuțite ale acestor oameni au creat morile de apă ce funcționează neîntrerupt de sute de ani la Rudăria, Prigor sau Carașova, ori au creat pentru prima dată în sud-estul Europei primele locomotive cu abur menite să ușureze munca omului și să ajute la micșorarea distanțelor între localități.

(Dorinel Hotnogu, director cultural la Primăria Reșița)

Farmecul Terra Banatica este chiar sălbăticia locurilor. Sălbăticia înseamnă armonie şi echilibru. Sălbăticia este prezentă acolo unde putem vorbi despre lacuri naturale, izvoare, peşti, păduri, diversitate de animale și plante, aer curat sau fructe de pădure. Sălbăticia este locul în care animalele sălbatice trăiesc, îşi găsesc hrană, se reproduc şi îşi cresc puii. 

Dacă de multe ori cuvîntul sălbăticie duce cu gîndul la ceva neprietenos, periculos şi fără reguli, este din cauză că sălbăticia este ceva „neomenesc”, unde activitatea noastră nu a schimbat semnificativ procesele naturale, normale. Deşi omul nu a intervenit în zonele de sălbăticie, sau poate tocmai datorită acestui lucru, natura îşi urmează propriile reguli de armonie şi echilibru. Sălbăticia este certitudinea că viaţa pe Pămînt continuă în forma ei naturală. 

Puține astfel de zone au mai rămas în Europa și de aceea valoarea lor este cu fiecare zi mai mare. Aici peisajul e încă acela ca al începutului de lume. În plus, gestionate înţelept, aceste zone ne pot oferi şi beneficii sociale și economice –oportunităţi de afaceri prin (eco)turism şi produse locale precum plantele medicinale.

(Cătălin Gavrilă, RoMountainbike.ro)

Moș Costan, huțulul care cîntă din tilincă și face opinci © Emilia Morariu
Moș Costan, huțulul care cîntă din tilincă și face opinci © Emilia Morariu

Ținutul de Sus

Tășuleasa Social are sediul la Piatra Fîntînele încă de la începuturile acestei organizații, de acum 22 de ani. Aici a fost dintotdeauna centrul nostru de comandă. Via Transilvanica este despre toate valorile noastre, despre comunitate, grija pentru natură, despre păduri, despre educație și, înainte de toate, așa cum zice numele organizației noastre, este un proiect social. A fost o decizie naturală să trecem drumul pe lîngă campusul nostru și să devenim punct de popas. Așa putem și noi să întîlnim drumeți, să îi întîmpinăm și să le aflăm poveștile. Mai mult, le dăm șansa să viziteze kilometrul 0, locul de unde a pornit totul.

Județele Bistrița-Năsăud și Mureș fac parte din această regiune. Ca dificultate a traseului, aș spune că este undeva între ușor și mediu, pentru că nu sînt diferențe mari de nivel, cărarea este destul de domoală, dar drumețul va întîlni peisaje spectaculoase. 

Trecerea în acest ținut se face prin Poarta Transilvaniei, care face legătura între Moldova și Transilvania. De la dealuri împădurite pînă la păduri de șes, sate săsești, o vizită în orașul Bistrița, unul dintre cele șapte orașe-cetate săsești, drumețul va avea o experiență completă. Ținutul de Sus vine ca o mîngîiere după spectaculoasele, dar puțin dificilele Obcine ale Bucovinei, cu toate că și în această zonă există provocări.

(Anna Szekelydirector executiv Tășuleasa Social)

PROIECT SUSȚINUT DE RAIFFEISEN BANK

Raiffeisen Bank Black jpg
1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.