⬆
Dileme on-line
Pagina 83

Votează discul de muzică clasică al anului 2013
Din 7 ianuarie, Radio România Muzical propune o nouă campanie: „Votează discul de muzică clasică al anului 2013”, aducînd în România un concept de succes folosit de presa de specialitate muzicală din întreaga lume.

Sebastian LEITNER: „Classical music isn’t boring” – interview
"We wanted to do something a little more daring, and experimental, and creative... For us, it was important to show the real, human faces of these talented and prestigious musicians."

Masaj Google
Comedia burlescă a ultimului secol: Omul şi Tehnologia, prima parte - de la Chaplin la Stan şi Bran...

Cureaua
Un colţ de magazin cu vergele pe care erau înşirate zeci de curele, de toate felurile şi toate mărimile...

Noile tehnologii nu fac bine la copii - trei poveşti naive
"Se spune că cercetătorii americani au în dotare hard-discuri cu capacitatea de pînă la un giga".

Sub văl şi în faţa camerei
„Sînt filme bune sau de propagandă?”, mă întreabă un prieten cînd îi spun că mă duc la Festivalul Filmului Iranian (14-18 decembrie 2012). Îmi dau seama că perspectiva comună asupra acestei ţări e puternic părtinitoare. Ori, ori. Sau cenzurat, sau public, dar necesarmente ideologizat. Tertium non datur. Nu e chiar aşa.

Wall. Paywall
Între New York Times şi Dilema veche există o asemănare la fel de pregnantă ca şi diferenţele.

Migratorii
Dilema veche de săptămîna aceasta se ocupă de migratori şi migratii: “Încercăm (…) să sondăm stadiul în care se află fenomenul emigrării, conştienţi desigur că, de-a lungul ultimilor 23 de ani, acesta n-a fost cauzat în mod direct de factorul politic. Românii au emigrat mai degrabă din motive economice şi în funcţie de oportunităţi”, scrie Andrei Manolescu în Argument.

Miracole şi minuni
Dilema veche de săptămîna aceasta se ocupă de „Miracole şi minuni”. Antropologi, sociologi, teologi, etnologi, scriitori şi preoţi explică percepţia, nevoia şi semnificaţiile miracolelor din viaţa noastră.

Lansare de album: Colinde netemperate
Continuăm să colindăm, ceea ce ne face să răsuflăm ușurați la gîndul că n-am devenit niște adulți insipizi. Ne lăsăm pe mîna unei nostalgii venite, poate, din accesarea imaginarului unei Românii insuficient cartografiate emoțional. Găsim din nou bucuria de a cînta împreună.

Căutătorii de poveşti
În dosarul de săptămîna aceasta veţi putea citi despre „Căutătorii de poveşti”, o campanie naţională de promovare a bibliotecilor publice. Participă la dosar, printre alții, Radu Paraschivescu, Irina Păcurariu, Vlad Petreanu.

Cum am scris patru pagini din cel mai rapid roman din lume
Am participat şi eu la romanul rapid scris şi mă simt dator (poate şi din cauza discuţiilor pe care le-am mai văzut) să vă povestesc despre. Aşa că urmează ceva lung plin de opinii generale, păreri personale - justificate de faptul că am văzut pe dinăuntru ce a fost -, şi fapte de netăgăduit la care am participat.

Rating şi reîncarnare în şah
Zilele acestea s-a întîmplat ceva ce în lumea şahului se petrece rar. De fapt, s-a mai petrecut o singură dată.
Ştiţi cine este cel mai tare şahist din lume? E un norvegian de 22 de ani, pe numele lui neaoş @magnuscarlsen.

Să Film!: Proiecţie şi dezbatere „O lună în Thailanda”
UNATC București şi Film Menu prezintă sîmbătă 15 decembrie, de la orele 19, proiecţia filmului „O lună în Thailanda”, în regia lui Paul Negoescu, urmată de o dezbatere cu membrii echipei de filmare.

Cel mai rapid roman din lume se lansează miercuri la Bucureşti
Asociaţia Culturală Aedificatio, alături de Editura Art, Links Associates şi Universitatea din Bucureşti, a organizat sîmbătă, 15 decembrie, un eveniment literar în premieră mondială: realizarea, în timp record, a unui roman.

Un proiect curajos
...bani puţini, dezertări masive, instituţii aflate în ruină, copii prea sărăci ca să meargă la şcoală.

Copilăria ca o rană deschisă
Sticla e pusă lîngă guriţă, pe pernă, iar el, cu căpşorul într-o parte, o apucă cum poate şi bea laptele

Caritatea de fiecare zi
Prin doctrina sa socială, Biserica Catolică acordă o atenţie specială implicării în comunitate.

Vîrsta de mijloc
Tema revistei Dilema veche de săptămîna aceasta încearcă să facă portretul vîstei mijlocii. Cum arată generaţia celor care gravitează în jurul vîrstei de 40 de ani, cei care au trăit doar o parte din viaţă în comunism, dar care au încă amintiri puternice din acea perioadă, şi ce spune povestea vîrstei lor?

Matei Călinescu şi Ion Vianu în spaniolă
Dilematicii din Madrid sînt aşteptaţi marţi, 11 decembrie, la lansarea traducerilor în spaniolă ale volumelor Amor intellectualis de Ion Vianu şi Portretul lui M de Matei Călinescu.

Calendar ortodox
Pe vremea cînd trăia bunica mea toţi eram fericiţi şi de cîte ori
ne uitam la hîrtia de pe peretele din bucătărie era tipărit cu roşu calendar ortodox

Disidenţii
Dilema veche de săptămîna aceasta vă propune un dosar despre disidenţi: „Atîta vreme cît vor exista în lume regimuri totalitare, vor exista şi disidenţi". Iar poveştile lor trebuie spuse, „ca să existe dovezi despre abuzurile regimurilor respective, ca să „se facă presiuni” pentru apărarea libertăţii de expresie."

Libertatea de creație și imaginea națiunii
O discuție publică despre libertatea de creație și exprimare nu se întîmplă niciodată pentru că sînt vești bune de dat. Întotdeauna e un semn rău. În mod alarmant, Making Waves, festivalul de film românesc de la New York, a găzduit două astfel de semne rele.

Film şi NY: magie pură
Am sosit la New York acum o săptămînă cu niște treburi și ca susţinător al Festvalului de film românesc de la New York, Making Waves. Am venit să văd valurile. Nu m-a rugat nimeni să vin, nu mi-a cerut nimeni să scot bani din buzunar și să-i donez acestui festival, nu mi-a plătit nimeni nici biletul de avion, nici cazarea.

Dl Andrei Pleşu are blog
Dl Andrei Pleşu şi-a inaugurat azi blogul, pe noul site adevarul.ro. De ce? "Am să arăt prietenilor şi duşmanilor că nu sunt chiar aşa de anchilozat. Că pot face şi eu turism în Arcadia noutăţii. Ba chiar – dacă mă enervez – că am, ca să zic aşa, blog-ul în sînge. Dacă reuşesc, voi putea zice, ca domnul Jourdain, că, în fond, toată viaţa am practicat blogăreala, chiar dacă n-am ştiut c-o fac".

Ne-liniștea sărbătorilor
"Noi lucrăm şi pe 24 decembrie şi pe 30. La noi e foc continuu!“.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) - 5
Cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti, cea mai importantă din istoria festivalului, reunește, săptămîna viitoare, la Bucureşti nu mai puţin de 9 nume importante ale literaturii europene contemporane, atît autori consacraţi, cît şi scriitori foarte tineri, cu debuturi spectaculoase.

Making Waves: un nou început
Making Waves, festivalul de film românesc de la New York, se deschide oficial joi seara. Însă el a început cu mult înainte.

Domnule cu Tamburină
Hei, Domnule cu Tamburină, un cîntec vreau să-mi cînţi
Căci nu mi-e somn şi nici n-am unde să mă duc

Apusul Occidentului a sosit (din nou!)
Europa este în agonie. Apusul Occidentului a sosit (din nou!). Europenii sînt epuizaţi biologic, bande înarmate de musulmani au ajuns la hotarele fortăreţei, iar cei dinăuntru aşteaptă cu ochii pe ceas momentul arborării semilunei pe acoperişul UE. Cultura europeană s-a sinucis...

Interviu cu regizorul Terry Gilliam în Dilema veche
În exclusivitate pentru presa scrisă din România, în numărul de joi, 29 noiembrie, al Dilemei vechi, va apărea un interviu cu Terry Gilliam, în care regizorul vorbeşte despre filmările de la Bucureşti pentru The Zero Theorem, despre imaginaţie, singurătate, Christoph Waltz, călătorii în timp şi Don Quijote.

Doamna Jeni & company
Acum e cam frig, dar dacă am întoarce niţel timpul înapoi, le-am găsi la locul bine ştiut (la groapa cu nisip) stînd pe băncuţe, unele cu cîte o ţigară aprinsă, altele sorbind cu încîntare cafea din termos şi supraveghind, în mijlocul unei sporovăieli plăcute, copiii care se joacă în nisip.

Ce înţeleg francezii din filmul lui Mungiu?
Franţa este ţara unde laicitatea e religie de stat, iar anticlericalismul o virtute. Credinţa şi modul de credinţă sînt o afacere delicată, dezbaterea publică fuge de ea ca dracul de tămîie.

Elitele pe-nţelesul tuturor
În fiecare zi ni se propune un nou top - al bogătaşilor, al formaţiilor, al sportivilor sau al altor categorii cu lipici la public.

Anarhia: pro sau contra
Dilema veche de săptămîna aceasta aduce argumente pro şi contra dezordinii în stat. Scriu în dosarul coordonat de Matei Martin antropologul Bogdan Iancu, profesorul Răzvan Ion, sociologul Mircea Kivu, jurnalistul Laurenţiu Diaconu-Colintineanu.

Bacovia Overdrive - Marea lansare
Robin and the Backstabbers, Robinii teribili ai muzicii româneşti, îşi lansează în sfîrşit albumul de debut, Bacovia Overdrive. Vol.1: Stalingrad, miercuri, 28 noiembrie, ora 21.00, în The Silver Church (Calea Plevnei, nr. 61).

Realia – Dincolo de sîrma ghimpată a memoriei
Spectacolul Realia lansează interogații la care se poate răspunde cu semnificații multiple: avem oare de-a face cu o dualitate? Vorbim cumva de o tendință schizoidă? Sau sîntem, de fapt, confruntați cu un travaliu, prin care se încearcă reconcilierea, la nivel psihologic, cu o zonă interzisă, cu un spațiu al pericolului?

Licitație de artă pentru deschiderea primei Școli de Muzică Veche din România
Miercuri, 28 noiembrie, ora 19, la Muzeul Țăranului Român (Studioul Horia Bernea) va avea loc o licitație de artă cu scopul de a strînge fonduri pentru înființarea și dotarea primei școli de muzică veche din România. Licitația cuprinde 36 de opere de artă ale unora dintre cei mai reputați artiști români contemporani.

Amintiri din bucătăria lumii
Miercuri, 28 noiembrie, va avea loc lansarea volumului Amintiri din bucătăria lumii de Matei Pleşu.

Hotel Universal la Gaudeamus
Sîmbătă, 24 noiembrie, la ora 15.00, la Tîrgul Gaudeamus (standul Editurii Polirom) va avea loc lansarea romanului Hotel Universal de Simona Sora.

Căutătorii de poveşti
Vineri, 23 noiembrie, la ora 17,00, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, are loc lansarea volumului Căutătorii de poveşti. O călătorie prin bibliotecile de astăzi - prima carte despre bibliotecile publice din România, scrisă de Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Irina Păcurariu şi Vlad Petreanu.

România înapoiată
Dilema veche de săptămîna aceasta încearcă să răspundă la întrebarea: care este decalajul pe care îl avem față de restul Europei?, într-un dosar intitulat „România înapoiată”. Citiți texte semnate de Teodor Tiță, Ștefan Dărăbuș, Tudor Călin Zarjanu și alții.

Întoarcerea Olandezului Zburător
Acţiunea se petrece în anul de graţie 1958. Un puşti de 11 ani din Amsterdam, mare pasionat al chitarei electrice, se alătură, împreună cu prietenul sau Pierre van der Linden, tobar amator, trupei Johhny & His Cellar Rockers.

Vieţi paralele
Florina Ilis reconstituie ,într-un roman-document care sfidează legile timpului, mai mult de 150 de ani din existenţa lui Mihai Eminescu – antumă şi postumă –, din secolul al XIX-lea pîna în prezent, aşa cum a fost ea traită, consemnată, idealizată, maculată, imaginată.

Şapte ani de buget
Liderii europeni ar putea demonstra că ştiu să imagineze viitorul.

Vîntureasa de plastic
Sîmbătă, de la ora 16:00, în cadrul Tîrgului de carte Gaudeamus, la standul Editurii Brumar va fi lansat volumul de poezie Vîntureasa de plastic de Marius Chivu. Vor vorbi: Mircea Cărtărescu şi Robert Şerban.