Fiecare pentru sine

2 decembrie 2012
Fiecare pentru sine jpeg

Evenimentul diplomatic al săptămînii este recunoaşterea Palestinei de către Naţiunile Unite, pe 29 noiembrie, cu statutul de stat observator non-membru. Votul Adunării Generale a ONU este înainte de toate simbolic şi nu va rezolva, în sine, problema coexistenţei între Israel şi noul său vecin oficial. La fel de simbolic este şi faptul că Uniunea Europeană nu a reuşit să se exprime unanim în această privinţă.

arată că cele 27 de state membre ale UE au fost împărţite în două tabere echivalente: 14 ţări au votat pentru, 12 s-au abţinut. Doar Republica Cehă a votat împotrivă, alături de opt alte state (din 188 de voturi) printre care Israelul şi Statele Unite.

Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), creat în 2010, este în continuare o cochilie vidă. Cele douăzeci şi şapte de state membre nu numai că ignoră deliberat această instituţie însărcinată să sporească influenţa UE în lume, precum şi pe şefa acesteia, Catherine Ashton, dar par că se mulţumesc cu incapacitatea lor de a se pune de acord între ele asupra unei chestiuni atît de problematice precum recunoaşterea unui stat palestinian.

Tot simbolic este şi faptul că această lipsă de unitate se manifestă la

în cursul căruia apărarea intereselor naţionale a întrerupt brusc orice tentativă de definire a priorităţilor comune pentru următorii şapte ani.

Această succesiune de evenimente în calendar nu este o coincidenţă. Este un fenomen la modă. Vinerea aceasta, într-un interviu pentru patru ziare europene, printre care Financial Times, primul ministru olandez Mark Rutte a declarat că guvernul său doreşte “o dezbatere la nivelul tuturor statelor membre pentru a vedea dacă Europa nu este implicată în prea multe domenii care ar putea fi gestionate la nivel naţional”. Problematica subsidiarităţii nu este una nouă, şi merită să fie discutată pentru a ameliora modul de funcţionare al Uniunii.

Dar să fie pusă astfel, şi acum, nu face decăt să contribuie la confuzia creată de

. Mesajul politic transmis astfel este cel al unei Europe “à la carte”, în detrimentul proiectului global.

Acum cîţiva ani, răposata Constituţie europeană ar fi trebuit să reprezinte încununarea unei etape cruciale a construcţiei europene. Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit-o, a fost victima circumstanţelor naşterii sale, alcătuite din compromisuri şi renunţări. Şi spiritul pe care trebuia să-l susţină a fost înghiţit de către criza economică.

În cartea sa

(“Trecerea la Europa. Istoria unui început”, ne-tradusă în limba română), Luuk van Middelaar descrie echilibrul care se schimbă în continuu între o “sferă externă”, cea a tradiţionalului concert al naţiunilor provenind din secolul XIX, o “sferă internă”, cea a instituţiilor comunitare, şi o “sferă intermediară”, în care statele reunite în Consiliu avansează puţin cîte puţin spre decizii care depăşesc interesele lor naţionale, fără a le neglija. Istoria UE a fost pînă în prezent cea a trecerii de la preeminenţa sferei externe spre o strînsă colaborare între celelalte două sfere. Şi tocmai acest proces istoric pare să se fi împotmolit la ora actuală.

Astăzi, numai Comisia Europeană mai propune în continuare proiecte care vizează integrarea pe termen lung,

. Dar pare că este singură şi, în plus,

Această înfrînare a istoriei intervine în momentul în care Uniunii Europene tocmai i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace. Nu este o întîmplare, deoarece Comitetul Nobel a dorit să lanseze un avertisment în privinţa consecinţelor blocajelor între statele membre. Cu ocazia anunţării acestei nominalizări, am scris că UE ar trebui să dovedească faptul că o merită. Tocmai ne-a fost dat un prim răspuns, prin comunicatul care precizează că şase conducători europeni ar putea să nu se deranjeze pentru a participa la înmînarea premiului, pe 10 decembrie.

Eric Maurice  este jurnalist francez, redactor şef al presseurop.eu. După ce a făcut studii de istorie şi jurnalism, a început să lucreze, din anul 2000, la Courrier international, unde a fost responsabil pentru Franţa, a transmis actualitatea nord-americană şi a condus serviciul Europa de Vest.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

legume botosani (1) jpg
Județul suprinzător din România care poate hrăni peste două milioane de români. Zona cu potențial incredibil nevalorificată suficient
Botoșani, unul dintre cele mai sărace județe din România, are de fapt un potențial agricol imens, spun specialiștii în domeniu. Datorită caracteristicilor sale geografice, dar și a tradițiilor agro-zoo ale localnicilor, această zonă nord-moldavă poate hrăni mai bine de 10% din populația țării.
spital gorj
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența nimănui, aici s-a ajuns”
Medicul chirurg de la spitalul din Târgu-Jiu care a refuzat să opereze un adolescent de 16 ani, motivând că nu are competențe de chirurg pediatru, este în culpă, potrivit unei legi recent adoptate. Dincolo de lege, rămâne în schimb răspunderea profesională, spune un medic cu mii de pacienți operați.
image png
Ce făcea Silviu Prigoana cu piciorul-proteza, atunci când făcea dragoste. Câți bani a plătit, cel mai mult, pentru o femeie
Silviu Prigoană a participat cu doar câteva zile înainte de a muri în podcastul lui Bursucu. Emisiunea online nu a fost difuzată în totalitate, ci doar câteva segmente. De acolo am putut afla unele din experiențele sale de viață. Acela a fost momentul în care regretatul om de afaceri a mărturisit su
explozie arad jpeg
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
Cei doi bărbați, suspectați de moartea milionarului Ioan Crișan, s-au îmbogățit „peste noapte”, la scurt timp de la dispariția omului de afaceri arădean. La peste trei ani de la actul criminal, aceștia au o situație financiară precară.
atac de cord Pixabay jpg
Fructul care întărește inima, reduce grăsimea abdominală și previne un atac de cord
Afinele, aceste fructe mici și aromate, sunt cunoscute nu doar pentru gustul lor deosebit, ci și pentru multiplele beneficii asupra sănătății. Studii numeroase demonstrează că un consum regulat de afine contribuie la întărirea inimii, reduce grăsimea abdominală și diminuează semnificativ riscul de a
Vacanță de Revelion altfel în trei țări diferite Colaj Maria Manole Facebook
Cum să petreci vacanța de Revelion în trei țări, 10 zile, cu mai puțin de 1.500 de euro, două persoane
Grupurile de călătorii de pe Facebook sunt adesea surse excelente de inspirație pentru pasionații de aventuri și explorări neconvenționale. Un exemplu este povestea unui cuplu care a sărbătorit trecerea dintre ani 2023–2024 explorând România, Ungaria și Georgia.
Deschidere Transfăgărăşan în 2022 Foto CNAIR
Când ar putea începe modernizarea Transfăgărășanului. Care este stadiul proiectului
După mai multe decenii pe parcursul cărora nu s-a investit aproape nimic, în toamna anului viitor ar putea începe în sfârșit lucrările de modernizare la Transfăgărășan, considerat de mulți drept cel mai spectaculos drum din lume.
image png
Un bărbat de 27 de ani a șocat pe toată lumea: „Nu mă deranjează că iubita mea face amor cu alți bărbați, atâta timp cât pot să privesc asta”
Infidelitatea partenerei de viață a semănat în mintea partenerului ei dorința de a o vedea în timp ce face dragoste cu alți bărbați. Ulterior, și-a dat seama că acest fetiș nu este unul tocmai sănătos și și-a dorit să afle ce anume din interiorul lui l-a determinat să gândească și să simtă așa.
euro foto pixabay jpg
Un fost bancher explică secretul băncilor românești cu profit dublu față de cele occidentale. „Wow, magie bancară?”
Cunoscutul analist economic Radu Georgescu arată cum reușesc băncile românești să aibă o profitabilitate dublă față de cele vechi, în condițiile în care aproape toate companiile au probleme.