Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) - 5

30 noiembrie 2012
Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB)   5 jpeg

 - five years of beautiful friendship -

Cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti, cea mai importantă din istoria festivalului, reunește, săptămîna viitoare, la Bucureşti nu mai puţin de 9 nume importante ale literaturii europene contemporane – atît autori consacraţi, cît şi scriitori foarte tineri, cu debuturi spectaculoase în lumea literelor. Lor li se alătură, de-a lungul celor patru seri de festival, patru scriitori români de primă mînă.

Ediţia de anul acesta este inedită atît pentru că include şi o seară de poezie, cît şi datorită faptului că trei dintre invitaţii din străinătate sînt, dincolo de identitatea lor de scriitori, cunoscuţi profesori de creative writing în Marea Britanie (Andrew Cowan, George Szirtes şi Kei Miller).

FILB are loc în perioada 5-8 decembrie, la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român, în fiecare seară începînd cu ora 18.00. Cele patru seri de festival se vor încheia cu un cocktail. Intrarea este liberă.

FILB este, astăzi, cel mai important festival internaţional de literatură din România. Un proiect independent, organizat de Bogdan-Alexandru Stănescu, Oana Boca, Vasile Ernu şi Ioana Gruenwald.

INVITAŢII FILB 5:

JONATHAN COE (Marea Britanie)
Este unul dintre maeştrii literaturii britanice contemporane şi, în acelaşi timp, unul dintre cei mai iubiţi scriitori englezi contemporani de către cititorii români, tradus cu succes la Editura Polirom.
WILL SELF (Marea Britanie)
Considerat cel mai original scriitor al anilor ’90, Self rămîne, la 51 de ani, „băiatul rău” al literaturii britanice contemporane, un mix narcotic de Burroughs, Kafka şi Tarkovski, plus multă imaginaţie.
GEORGE SZIRTES (Marea Britanie)
Nume important în poezia contemporană, Szirtes este şi un excelent traducător şi profesor de creative writing, membru al Societăţii Regale de Literatură al Marii Britanii, laureat cu numeroase premii şi distincţii pentru creaţia sa artistică.
ANDREW COWAN (Marea Britanie)
Autor a patru romane și al unui ghid literar, The Art of Writing Fiction, este și directorul Masterului de Creative Writing, Prose Fiction, al University of East Anglia, cel mai bine cotat master de gen din lume și pionierul programelor de Creative Writing din Marea Britanie și Europa.
KEI MILLER (Jamaica)
Kei Miller locuieşte alternativ în Jamaica şi Anglia, unde predă creative writing la Universitatea din Glasgow. Poet şi prozator, Miller a debutat în 2006 cu volumul de poezii Kingdom of Empty Bellies şi, imediat după aceea, a publicat antologia de povestiri The Fear of Stones. În 2007, a ajuns pe lista finaliştilor la Commonwealth Writers’ Prize. În 2010, a publicat romanul The Last Warner Woman.
GOCE SMILEVSKI (Republica Macedonia)
Laureatul Premiul Uniunii Europene pentru Literatură din 2010, pentru romanul Sora lui Freud (în curs de apariția la Polirom).  În prezent, este scriitor liber-profesionist şi locuieşte la Skopje. Publică proză, piese de teatru, eseuri şi cronici literare.
PAPP SÁNDOR ZSIGMOND (Ungaria)
Născut în anul 1974, la Rădăuţi, scriitorul şi-a făcut studiile la Satu-Mare şi în Cluj. Din anul 1995 este jurnalist. Recent, la Editura Polirom, i-a fost tradus în limba română Vieţi mărunte, un roman în care se întîlnesc români, maghiari şi germani, adunaţi cu toţii sub umbrela istoriei.
MÁTYÁS DUNAJCSIK (Ungaria)
A activat, de-a lungul anilor, ca interpret, traducător, blogger, dramaturg, critic literar, poet şi ca organizator al unui festival de teatru în Cipru. În prezent, este redactor-şef al editurii maghiare Libri.
DANIEL BOYACIOGLU (Suedia)
Cunoscut poet, artist şi dramaturg suedez de origine siriană. A jucat pe scena principalelor teatre suedeze, Dramaten şi Riksteatern, a fost premiat pentru albumele sale de hip-hop, iar în prezent scrie libretul unei opere. Cu toate acestea, Daniel Boyacioglu declară că principala sa pasiune este poezia.
FILIP FLORIAN (România)
Este unul dintre cei mai importanţi şi mai preţuiţi scriitori români din noua generaţie, ale cărui cărţi au fost traduse cu succes în SUA, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Marea Britanie şi Egipt.
LUCIAN DAN TEODOROVICI (România)
Tradus în S.U.A., Germania, Franţa, Italia, Spania, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Egipt, Teodorovici este astăzi unul dintre cele mai importante nume ale prozei autohtone, coordonator al colecţiei „Ego. Proză" şi senior editor al săptămînalului Suplimentul de cultură.
MIRCEA DINESCU (România)
Debutează la şaisprezece ani în presa literară, iar la douăzeci de ani îi apare volumul Invocaţie nimănui, distins cu Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. Critica l-a catalogat atunci drept „copilul teribil" al literaturii române. Revine la poezie în 2010, cu volumul Femeile din secolul trecut.
MIHAI MATEIU (România)
Considerat unul dintre cei mai valoroşi scriitori debutanţi ai anului 2011, Mihai Mateiu este autorul volumului de proză scurtă Oameni (Casa de Pariuri Literare), apreciat atît de critica literară cît şi de public.

PROGRAMUL FILB 5:

Miercuri, 5 decembrie, ora 18.00
• Jonathan Coe (Marea Britanie)
• Will Self (Marea Britanie)
Moderatoare: Luiza Vasiliu

Joi, 6 decembrie, ora 18.00
• Goce Smilevski (Republica Macedonia)
• Filip Florian (România)
• Lucian Dan Teodorovici (România)
Moderator: Marius Chivu

Vineri, 7 decembrie, ora 18.00
• Andrew Cowan (Marea Britanie)
• Papp Sándor Zsigmond (Ungaria)
• Mátyás Dunajcsik (Ungaria)
• Mihai Mateiu (România)
Moderatoare: Nadine Vlădescu

Sîmbătă, 8 decembrie, ora 18.00
• George Szirtes (Marea Britanie, de origine maghiară)
• Kei Miller (Marea Britanie, de origine jamaicană)
• Daniel Boyacioglu (Suedia, de origine siriană)
• Mircea Dinescu (România)
Moderator: Cosmin Ciotloş

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), un proiect iniţiat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu, este un proiect independent care a debutat în octombrie 2008. Un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti şi care îşi propune să aşeze Bucureştiul pe harta festivalurilor internationale de literatură europene. Încercăm să rescriem harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenţia noastră fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice.

FILB este, astăzi, cel mai important festival internaţional de literatură din Romania.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.