Realia – Dincolo de sîrma ghimpată a memoriei

27 noiembrie 2012
Realia – Dincolo de sîrma ghimpată a memoriei jpeg

În august 2006, cineva îmi declara: Eu nu îmi propun să scot spectacole pe bandă, între creaţiile mele există distanţe mari, am creat numai atunci cînd am simţit că am ceva de spus, că s-a acumulat ceva. Numele lui este Mihai Mihalcea...

În februarie 2010, cineva îmi scria: I have been studying and practicing oriental dance, yoga, music, ballet and contemporary dance in Germany, France and United States of America. Following some strong and unpredictable experiences that have changed my life radically five years ago I left out the artistic practice and the performance art world but I kept an eye on what was going on especially in the dance field. Numele lui este Farid Fairuz…
………………………………………………………………………………………………………
Autorul spectacolului Realia este un cîmp de luptă între două ipostaze identitare; este rodul unori tensiuni între două alter-ego-uri care își dispută asimilarea. Ne aflăm într-un spaţiu convertit în camera lui Mihai Mihalcea, printre materializări ale unei memorii cu accente ce pot exprima un subconștient colectiv: fotografii de familie, obiecte-cheie, expresii ale unei istorii individuale, paradigmatice însă pentru o întreagă epocă.

Spectacolul Realia lansează interogații la care se poate răspunde cu semnificații multiple: avem oare de-a face cu o dualitate? Vorbim cumva de o tendință schizoidă? Sau sîntem, de fapt, confruntați cu un travaliu, prin care se încearcă reconcilierea, la nivel psihologic, cu o zonă interzisă, cu un spațiu al pericolului? Farid Fairuz este „musulmanul”, statut cu un sens greu de uitat, moştenit din vremea copilăriei: I am born in Lebanon pe Soseaua Giurgiului 117, la jumătate de kilometru de șina de tren care despărţea o parte a lumii acceptate de deşertul numit Ferentari. Dincolo de şină nu aveam voie sa călcăm, „ca să nu ne fure musulmanii”... (citat din textul spectacolului).

Realia nu este numai un spectacol despre această luptă de integrare a celui interzis, de reconciliere cu o zonă a originilor spre care nu exista acces. Realia este o intersecție de spații conservate în compartimente virtuale ale memoriei, ciocniri între clipe rupte din biografii metamorfozate în tipologii prin intermediul cărora unii spectatori vor rezona cu amintiri din  propria lor viață. Bucureştiul şi Libanul, punctele de origine ale celor două eu-ri au încărcătură  mitologică şi politică, alcătuind o geografie metaforică prin prisma căreia istoria personală se transfigurează într-un discurs artistic cu accente universale.

În Realia dansul are o funcție esențială, este impuls primordial și principiu al transformării, este substanța care cimentează cele două zone de tensiune. Pirueta nesfîrșită din camera copilăriei are consistența unei fundații pe care va fi clădită o întreagă biografie. Rățuștele de jucărie, simulînd un lac al lebedelor dintr-un joc de copil, stau mărturie pentru ceea ce rămîne indestructibil, chiar și atunci cînd se instaurează indistincția dintre real și ficțiune, dintre persona și ceea ce masca ascunde. În această pendulare între identități, între hărți lăuntrice, dansul este concomitent traumă  și rezervor al sinelui, esență și efemer.  
Realia este, deasemenea, un discurs artistic despre granița fragilă dintre ceea ce este asumat ca real și ceea ce se impune ca ficțiune. Mihai Mihalcea şi Farid Fairuz sînt, de fapt, construcţii biografice plămădite în egală măsură din istorie obiectivă şi din poveste, din cronologie concretă şi atemporalitate.

În final, „musulmanul” învinge: În 2009 m-am lăsat condus de ultimele presimțiri și am revenit aproape de lumea spectacolului. După o procesiune dintr-un orășel obscur al Poloniei am venit aici să descînt cultura română și să vă scap de traume. L-am forțat pe Mihalcea să-și ia Bun rămas! L-am readus în locul acela de unde a putut să dispară din tot și din toate. Numele meu este Farid Fairuz. (citat din textul spectacolului).

În spaţiul autobiografic al celui asimilat, bariera psihologică este trecută. Zona de pericol este nu doar depăşită, ci şi asimilată la nivelul conştiinţei, devenind identitate autonomă. Linia ferată dincolo de care „sălăşluiesc musulmanii” este desfiinţată în plan simbolic, prin victoria identitară a lui Farid Fairuz. „Musulmanul” Farid îl „fură” pe Mihalcea, ameninţarea din copilărie se împlineşte printr-un manifest artistic ce se extinde asupra întregii existenţe personale. Un nou „eu” preia controlul după ce a sălăşluit vreme îndelungată dincolo de sîrma ghimpată a memoriei.

Gina Şerbănescu este critic de arte vizuale.

Foto: Andrei Bibirigea

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.