Making Waves: un nou început

Mona NICOARĂ
30 noiembrie 2012
Making Waves: un nou început jpeg

Making Waves, festivalul de film românesc de la New York, se deschide oficial joi seara. Însă el a început cu mult înainte.  

Primul început a fost în 2006, cînd Corina Șuteu, pe atunci proaspăt director al Institutului Cultural Român din New York, i-a convins pe Peter Scarlet, directorul artistic de la Tribeca Film Festival, și pe Mihai Chirilov, directorul artistic de la Transilvania International Film Festival, că filmul românesc poate avea un loc permanent în acest oraș suprasaturat de cultură. Publicul exista deja, format de prezența filmelor românești în marile festivaluri și de succesul de casă pe care l-a avut mai întâi Moartea domnului Lăzărescu, urmat de A fost sau n-a fost? și de 4 luni, 3 săptămîni și 2 zile. Dar calitatea programului și acoperirea în presă a festivalului au făcut cu timpul ca sălile de la Tribeca Cinemas să devină neîncăpătoare. Coada românească și-a făcut apariția în Manhattan, din ce în ce mai lungă și mai nerăbdătoare.

Așa că a mai venit un nou început în 2011, cînd festivalul s-a mutat cu arme și bagaje în spațiul mai generos de la Lincoln Center, unde a fost primit cu brațele deschise de cea mai prestigioasă instituție de cultură din Statele Unite. La deschiderea din 2011, Richard Peña, directorul de programe al Film Society of Lincoln Center și al celebrului New York Film Festival, unde s-au perindat, de-a lungul anilor, toți regizorii noului val românesc, a zis, simplu: "Bine ați venit acasă." Părea că evenimentul se împămîntenise ireversibil în inima culturală a New York-ului.

Dar anul acesta a adus un nou început — care n-a fost nici așteptat, nici dorit. Schimbările de politică culturală de la București au lăsat festivalul fără sprijinul financiar și instituțional al noii versiuni a ICR-ului. Ce se construise din 2006 încoace era în pericol, mortal — o situație care s-a dovedit inacceptabilă pentru Lincoln Center, pentru comunitatea artistică din România, pentru publicul fidel al festivalului și pentru fondatorii lui. Așa că a pornit o mobilizare generală pentru salvarea festivalului. A dat fiecare ce a putut: Lincoln Center și-a pus la bătaie girul moral și sprijinul instituțional; fundațiile private au sărit să ajute; artiștii români și-au dat şi ei girul moral, timpul, creativitatea și chiar și puținii bani pe care îi au; iar publicul festivalului a avut ocazia să contribuie la salvarea evenimentului printr-o campanie de crowdfunding.

Am apucat să văd doar o mică parte din această mobilizare cînd am ajutat la producția unui scurt video pentru campania de crowdfunding. Dar am apucat și să îmi închipui cît de mult de lucru a fost dincolo de ce am văzut eu: campania de crowdfunding în sine a fost un efort enorm, fără precedent în spațiul cultural românesc, prin care, timp de o lună, s-a adunat, ban cu ban, o completare la bugetul foarte costisitor necesar unui festival în New York, în completarea finanțărilor venite de la fundații și contribuitori privați.

Ce a făcut totul posibil de fapt a fost dedicația echipei fondatoare — Corina Șuteu și Oana Radu, proaspăt demisionare din ICR New York după reorganizarea impusă de guvernul Ponta, și Mihai Chirilov, cu energia și viziunea pe care le-a adus cu el de la TIFF — care împreună au format Romanian Film Initiative, organizatorul local al festivalului. În pre-ziua deschiderii, directorul asociat de programe de la Lincoln Center, Scott Foundas, care din 2011 este în board-ul festivalului, spune în The New York Times despre echipa fondatoare: "Sînt curatori pe care i-am apreciat întotdeauna, avem gusturi asemănătoare cînd vine vorba de cinema, și sîntem foarte încîntați să-i avem în familia noastră mare de la Lincoln Center. [...] Corina și Oana s-au mișcat foarte repede, și nu șiu cîtă lume ar fi putut face asta. E o mutare foarte îndrăzneață: fără să piardă nici măcar o clipă, au creat o entitate care a putut să protejeze independența acestui festival și să-i asigure continuitatea în viziunea pe care o dorim."

După câțiva ani în care cultura română părea să fi intrat în normalitate, ca o prezență bine articulată și competitivă în Statele Unite, este alarmant să văd din nou că interferențele politice de la București îi bruiază cursul și atrag atenția presei din State, de la The New York Times  la The Wall Street Journal și Indiewire.

Dar, ca artist român care trăiește aici, găsesc că sînt și motive să mă bucur că măcar acum, în 2012, avem credibilitatea și susținerea necesare ca să supraviețuim convulsiilor politice, că avem capacitate, flexibilitate și viteză de mobilizare solidară și că avem resursele nu doar să o luăm de la început, dar să asigurărăm continuitatea unui proiect — un proiect cultural esențial, care devine acum de fapt mai vizibil, mai solid și mai durabil.

Mona Nicoară locuieşte în Brooklyn, New York şi este regizor și producător de film documentar. Ultimul ei film, Școala noastră, a fost lansat în 2011 în peste 50 de festivaluri din întreaga lume şi a cîştigat numeroase premii.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.