Rating şi reîncarnare în şah

14 decembrie 2012
Rating şi reîncarnare în şah jpeg

Zilele acestea s-a întîmplat ceva ce în lumea şahului se petrece rar. De fapt, s-a mai petrecut o singură dată.
Ştiţi cine este cel mai tare şahist din lume? E un norvegian de 22 de ani, pe numele lui neaoş @magnuscarlsen. În ultimii ani a ras cam tot ce se cheamă trofeu de anvergură - cu excepţia celui de campion mondial, cu care mai degrabă n-a mai vrut să se complice. În treacăt fie spus, Carlsen a fost şi prin România, unde a cîştigat două ediţii ale turneelor de la Mediaş, în 2010 şi 2011.

Ce îmi place la Carlsen e insistenţa pe care o pune pe joaca din jocul de şah. În cel mai recent interviu al său (dacă n-aveţi, creaţi-vă vă rog un cont gratuit ca să citiţi, merită) explica de ce ia o decizie sau alta privind cariera sa şahistă: pentru că e (sau, dupa caz, pentru că nu e) „fun”. Da, fun, adică distractiv, antrenant, provocator, de rîs. De exemplu: de ce nu a mai vrut să se antreneze cu Kasparov. Pentru că nu mai era „fun”, chestia devenise prea serioasă.

Pe de altă parte, Carlsen este ceea ce aş numi primul jucător post-computer din istoria ce va să fie. Poate că ştiţi că unii spun că şahul moare din cauza remizelor. Computerele calculează tot, rece, şi dau invariabil cea mai bună mutare - din păcate, şi pentru alb, şi pentru negru. Carlsen nu neagă forţa computerelor, ba chiar recunoaşte că şi-o ia de la ele. Numai că el spune că nu vrea să joace cu computerul, el vrea să joace cu oamenii. Şi spre deosebire de ceilalţi şahişti de vîrf, el nu vrea să joace ca un computer, ci ca un om. Adică, dacă alţii tind permanent să joace mutările computerului, el vrea să joace mutări omeneşti. De aceea, în partidele lui Carlsen e un pattern. Din deschidere, el iese de obicei mai prost decît adversarii care au asimilat cît au putut de mult softul de specialitate. Numai că după 20, 30 de mutări ale unei partide încep să apară momentele de decizie, strategice, în care calculul şi memoria nu mai sînt aşa pregnante. Şi aici Carlsen începe să se „distreze”. Treptat, poziţia lui se îmbunătăţeşte. Începe hărţuiala, testul de rezistenţă, duelul din deşert unde nu mai e acoperire de Internet. Carlsen insistă, dă tîrcoale, presează şi testează. Şi în cele din urmă, de multe ori cîştigă.

Interviul pomenit a fost făcut la Londra, unde Carlsen tocmai a cîştigat un turneu în care au jucat şi cei mai titraţi şahişti ai momentului: armeanul Aronian, rusul Kramnik, indianul Anand (care e şi campion mondial en titre). Faptul extraordinar petrecut la Londra a fost că norvegianul a reuşit ca după acest concurs să deţină cel mai mare rating ELO din istoria şahului. Elo-ul este un clasament precum ATP-ul în tenis care indică forţa de joc a unui şahist. Cel care deţinuse pînă acum cel mai mare Elo înregistrat vreodată era Kasparov, care în anul 2000 atinsese 2851 de puncte. Înainte de Garry Kasparov, americanul Bobby Fischer deţinuse recordul, cu 2780 de puncte. După Londra, decembrie 2012, Carlsen atinge 2861 de puncte. Cu atît mai de apreciat cu cît, la nivelul de vîrf al şahului, două sau trei puncte Elo se cîştigă cu mare, mare greutate.

De aici şi pînă la a spune că norvegianul Carlsen este cel mai tare şahist din istorie este însă cale lungă. Clasamentul Elo a fost introdus în 1971 şi suferă, spun unii, de un fel de inflaţie. Apoi, şahul de azi nu este şahul de acum un secol. Clasamente la scară istorică sînt greu de făcut, dar unii au încercat. O tentativă interesantă a fost cea care a luat în calcul rezultatele individuale ale unor şahisti de top - pe cine şi cu ce scor i-a bătut şahistul X pe adversarii din epoca sa şi, în plus, cît timp a înregistrat rezultatele introduse în calcul. A rezultat că şahistul care a bătut „cel mai îndelung” şi „cel mai constant” la contemporanii săi a fost cubanezul Jose Raul Capablanca (1888-1942).

Astăzi, mulţi aseamănă tipul de joc al lui Carlsen cu cel al lui Capablanca. Uşor, elegant, precis, eficient. Avem deci stilul, dar şi dominarea clară a adversarilor. Însă pentru ca paralela să fie completă mai lipseşte şi răspunsul la întrebarea simplă: cît timp Carlsen va mai găsi şahul distractiv?

Foto: Ştefan Baciu

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.