O grămăgioară de spumă

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image

Ceea ce mă surprinde plăcut de fiecare dată cînd citesc basme sau legende populare românești este o anume familiaritate a povestitorului cu supranaturalul. Toată atmosfera lecturării folclorului este una nocturnă, onirică – și totuși aici strălucește prin contrast atitudinea pragmatică și directă a omului din mijlocul întîmplării suprarealiste. De exemplu, reprezentarea ființei supreme, Dumnezeu, nu e o întreprindere accesibilă doar sacerdoților și nici rezultatul unei întîlniri de gradul trei ca în literatura SF. Dumnezeu șade la o masă și scrie toată ziua, dar în podele are niște găuri prin care se uită la lume și vede „toate cele”. Așa spune simplu legenda, iar povestea curge mai departe la fel de firesc. Ca să viziteze pămîntul, Dumnezeu nu are nevoie de vreo transformare, ci coboară direct din odaie, eventual însoțit de Sfîntul Petru, și mai îndreaptă lucrurile, ici și colo, căci creația, chiar dacă îi aparține, nu e sau nu a rămas perfectă. Cum ar fi faptul că, pînă nu demult, oamenii știau cînd vor muri; dar pentru că l-a văzut pe om intrînd în letargie și delăsare știind că i se apropie sorocul, i-a luat această cunoștință, iar omul a continuat să năzuiască și să construiască pînă în ultima sa zi. La fel și cu rivalul lui Dumnezeu, necuratul. Nu e o abstracțiune, ci o ființă cu reprezentare concretă, chiar dacă una respingătoare, în concordanță cu natura sa. Puterile lui sînt aproape egale cu cele ale lui Dumnezeu, amîndoi luptîndu-se pentru sufletele oamenilor. După drac umblă însă să-l trăsnească cu fulgerele sale Sîntilie, care-i vine uneori de hac. 

În toată desfășurarea aceasta nu este vorba, cred, de o altă perioadă din istoria omenirii, una în care omul ar fi avut un acces mai firesc la supranatural, posibilitate pe care ar fi pierdut-o prin secularizare și modernizare. Nu aș vedea aici dovada existenței unei vîrste de aur a omenirii, din care, eventual, aceasta să fi decăzut. Ar fi mai degrabă expresia unei tentative de înțelegere pe cont propriu a resorturilor realității. Cu naivitatea celui neobișnuit cu complexitățile cunoașterii, omul simplu se încumetă să privească înspre extremitățile de dincolo de orizont ale lumii. Ce e aici nou –sau vechi – este tocmai această încercare oarecum intrată în desuetudine. Azi este predominant obiceiul delegării gîndirii de acest tip, fie teologilor, fie oamenilor de știință. Avem fie Geneza, fie Big Bang-ul. Sau chiar un melanj contradictoriu și neinvestigat al amîndurora, dar care funcționează foarte bine ca un fel de anestezic pentru gîndirea esențializantă. 

Nu întîmplător am ajuns cu discursul la noțiunea originii. Aici provocarea atinge tensiunea maximă. Legendele par a descinde din teoriile presocratice ale ontogenezei, pline de acele noduri logice pe cît de inexplicabile, pe atît de firești. Cum ar fi, de exemplu, faptul că o fi Dumnezeu ființa supremă, dar și ea are un oarecare început – infinitul fiind dintr-o categorie cu care gîndirea probabil nu ar trebui să se încurce. Continui cu trimiterile la cartea a cărei copertă însoțește articolul de față. Legendele populare, scrie autorul Ovidiu Bîrlea, folclorist român eminent, se referă şi la zămislirea lui Dumnezeu, „prescriindu-i și lui un început, chiar dacă e situat în timpul mitologic, aistoric”. Astfel, legendele moldovenești îi înfăţişează geneza în chip contradictoriu. O variantă din Bîrlad pretinde că „Dumnezeu s-a iscat de la sine din duh şi foc, pe cînd alta (..) susține că «Dumnezeu s-a făcut din spuma mării. Drept în mijlocul mării s-a făcut un vîrtej de spumă și acela s-a făcut Dumnezeu şi îndată chiar din aceeaşi spumă ş-a sucit Dumnezeu o lumînare – căci era întuneric peste tot». Altă legendă consemnează o etapă intermediară între spumă și Dumnezeu: «Dintru-ntîi şi-ntîi era numai apă și întuneric. Pe apă plutea o grămăgioară de spumă, iar în spuma ceea era un vierme şi un fluture. Fluturele a lepădat aripile şi s-a făcut om, Dumnezeu, aşa de frumos!»”. Din vierme – mai e nevoie să o spun? – a ieșit dracul. 

Mai există și posibilitatea ca, în intimitatea lui, și omul contemporan să fie preocupat de astfel de probleme. Nu permanent, nu la toate vîrstele, nu în toate cazurile – dar uneori se mai întîmplă și în situația lui. Ceea ce nu mai e de actualitate, însă ar putea fi includerea problematicii în topicul discuțiilor. Mai e de bonton să vii cu chestiuni existențiale cînd sînt de lămurit și dezbătut atîtea probleme sociale și politice presante? Așa că mai bine nu riști să pari un ciudat, ci te apuci să cumperi așa, de verificare, cartea lui Ovidiu Bîrlea și să o citești în odaia ta. 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.
image
Copii forțați de părinți să stea la cerșit pe vânt și ploaie, printre mașini, pe un drum din Buzău
Poliția a pus capăt chinurilor la care au fost supuși mai mulți copii și un adult cu handicap chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. Două cupluri din comuna buzoiană Siriu, care aveau relație de concubinaj, și-au obligat copiii și nepoții, minori și un adult invalid, să cerșească
image
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
O profesoară de matematică din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, supranumită „Bunda Becky” de către elevi, a fost găsită vinovată pentru că a întreținut relații sexuale cu doi adolescenți. În fața instanței, ea a încercat să dea vina pe comportamentul elevilor.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.