Family Affairs, Morrissey, Still Alice

Publicat în Dilema Veche nr. 608 din 8-14 octombrie 2015
Family Affairs, Morrissey, Still Alice jpeg

● Nici acum nu-mi vine să cred că Morrissey cîntă la Sala Palatului. Miercuri, 14 octombrie, şeful The Smiths, considerat de NME „unul dintre cei mai influenţi artişti din toate timpurile“, vegetarianul depresiv şi autorul unor capodopere ca „Everyday Is Like Sunday“ sau „First of The Gang To Die“ o să scoată untul din Sala Palatului. De-abia aştept. (Luiza Vasiliu)  

● La Braşov, la Casa Mureşenilor a ajuns o expoziţie cu gravuri după tablourile lui Rembrandt. Chiar fără să fie lucrările originale ale marelui pictor, ci doar gravuri după ele, realizate în secolul al XIX-lea la Biblioteca Naţională a Franţei, îmi închipui că merită să fie văzute. (Andrei Manolescu)  

● Family Affairs, noua premieră a Teatrului Odeon, în regia lui Radu Afrim: o evadare din tiparele corectitudinii politice, un spectacol al imprevizibilului, plin de culoare (cu un decor fabulos) şi muzică reinventată (hiturile formaţiei ABBA pe ritmuri de jazz, blues sau reggae!). Plus o distribuţie de zile mari: Rodica Mandache, Virginia Rogin, Nicoleta Lefter, Ruxandra Maniu, Pavel Bartoş, Mihai Smarandache, Marius Damian. (Stela Giurgeanu)  

● M-au bucurat nespus reeditările recente ale Adrianei Bittel de la Humanitas: volumul de povestiri Cum încărunţeşte o blondă şi Fonoteca. Dacă nu le-aţi citit, căutaţi-le. Dacă le-aţi citit, e vremea potrivită pentru recitire, ceea ce fac şi eu acum. O lume fascinantă în banalitatea ei, de-o naturaleţe care te face deopotrivă să zîmbeşti şi să lăcrimezi. Peste personajele Adrianei Bittel timpul a trecut graţios şi le-a dat patina bijuteriilor de familie. (Ana Maria Sandu)

● Excelent numărul 12 al revistei Historia special despre „Caragiale, aşa cum nu-l ştim“. Am găsit în acest dosar, spuse cu har şi pe înţeles, tot felul de poveşti mai puţin cunoscute despre acest mare scriitor pe care toată lumea crede că-l cunoaşte. (Matei Martin)  

● După cartea de reportaje a Lilianei Nicolae, Locuri. Oameni. Poveşti, apărută la Casa de pariuri literare, vă recomand o altă carte ieşită şi din paginile Dilemei vechi: Patimă şi desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieţii cotidiene în societatea românească, 1750-1860 de Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, apărută la Editura Humanitas. Două cărţi, fiecare fascinantă în felul ei, una despre prezentul imediat, cealaltă despre trecutul îndepărtat al societăţii româneşti. (Marius Chivu)  

● „Şi uite-aşa a trăit lipscanul. Căci oare nu asta contează? Ca lumea să nu-ţi fie străină şi urîtă, să fie pe măsura ta, pe buzunarul tău. Cinstit, hoţ, faci, nu faci bani, să ştii că-i un loc unde să te cuibăreşti. Nu iubeşti locul, iubeşti sufletul. Să ai lumea ta care să te înţeleagă. Lumea ta, Lipscaniul tău, unde să vorbeşti, să te veseleşti, să-mparţi binele şi răul cu cineva.“ – Despre o lume de demult, reconstruită cu har şi meşteşug, într-un Ghid turistic întocmit de Eugen Istodor, pe neştiutele trasee de chefuri şi cheflii ale Lipscanilor (Editura ART, 2011). O carte-document, mereu reinventată, ce-ar trebui să ne însoţească, filă cu filă, în orice descindere – diurnă sau nocturnă, estivală sau autumnală – în zona Crailor de Curtea-Veche. (Ruxandra Mihăilă)  

● Still Alice (Richard Glatzer, Wash Westmoreland, 2014), cu Julianne Moore (Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin în 2015), Alec Baldwin, Kristen Stewart – un film interesant şi apăsător, despre o posibilă turnură a vieţilor noastre. Una îngrozitoare, dar care scoate la iveală şi adevărata valoare a lucrurilor, a carierei şi a altor desfăşurări sociale şi chiar familiale. (Iaromira Popovici)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.