Ce este educația? Vă rog urgent

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Vaccin și homeschooling jpeg

Sînt lungi și multe discuțiile despre (in)utilitatea temelor pentru acasă. Despre chinurile prin care trec familii întregi cînd se reunesc în jurul exercițiilor cu care vin, împovărați, copiii de la școală. Și ori de cîte ori încerc un răspuns optimist, în favoarea efortului suplimentar propriu, exemplele găsite pe site-ul brainly.com, site al elevilor din lumea întreagă și al temelor lor, îmi strică tot cheful. Iată o nouă pagină din ceea ce s-ar putea numi antologia textelor umoristice cu titlul Ce le cerem noi (adulții) și ce înțeleg ei (copiii). Deci, exemple de teme pentru acasă (cu ortografia și punctuația autorilor şi cu, pe alocuri, micile mele comentarii).

„Alcătuițimi vă rog o poezie cu patru strofe și să aibă rimă cu titlul o furnică… Dau coroană lu cel care o compune frumos!“ / „Ce este educaţia? Vă rog urgent“ / „Elaboraţi o compunere în care veţi descrie o excursie literară cu tema «La braţ cu figurile de stil» 0.5-1 pagini.“ (V-ar trece prin cap să faceți o plimbare cu epitetul sau cu metafora?) / „Ajutaţimă să redactez o poveste dramatică cu cearta între mijloacele derivare şi compunere.“ (Eu cred că nu există nici un motiv serios de conflict între sufix și juxtapunere. În orice caz, dacă ar exista, Urmuz s‑ar înverzi de invidie că nu s-a gîndit la el.) / „Cum se numesc oamenii care locuiesc în Iasi ?????“ (Aici există și un răspuns al unui coleg mai competent, mai trecut prin viață: „Se numesc Iaşani/Ieşeni, mno acum depinde şi din ce comună, sat etc.“) / „Cum treci la negativ propoziţia «Dacă doi trecători îşi aruncau privirea»?“ (Cum?) / „Ce trăsătură sau stare transmite cuvîntul carte?“ (Noapte, probabil.) / „Dialog între Frunze, mere și pere, dau coroană, vă rog!“ / „Faceți o poezie scurtă bazată pe subst «nu sunt».“ / „O compunere în limba română care să realizez că este augumentativă?“ / „Vă rog ajutați-mă am de făcut o creație populară.“ / „Realizați un scurt dialog în care comunicarea să fie puternică, vă roooog! “ / „De continuat un text cu începutul «pe calea ferată manevra un mărfar».“ / „Descrie, în patru repere modul în care soluţionezi personal şi independent o problemă de exprimare în limba română.“ / „Alcătuieşte, pentru o revistă de adolescenţi, un articol, de 150-200 cuvinte în care să utilizezi cuvinte din lista următoare: a) cuvinte de origine rusă: borș, brișcă, mojic, spirt, țar, vodcă, scripcă, poliție b) cuvinte de origine franceză: a adresa, a angaja, bijuterie, coşmar, curaj, dans, ma­chiaj, şofer c) de origine italiană: bacnotă, capodoperă, a costa, maestru, piaţă, stradă, gelozie d) cuvinte din latina cultă: comparaţie, gen, rege, principiu, litera, studiu, subiect. Articolul trebuie să fie stil compunere.“ / „Improvizaţi un dialog cu termenii cultură şi rit funerar. Dau coroană cinci stele şi mulţumesc.“ (Nici nu vreau să mă gîndesc ce fel de coroană.) / „Cum pot face o propoziție cu cuvîntul glăsuire?“ / „De ce trebuie să cîntăm toți în același timp?“ / „Ce este sexul și cum se produce?“ / „Am de făcut un desen cu animalul care seamănă cu mine și trebuie să scriu și caracteristicile animalului.“ / „Scrieţi un eseu «Eu în dialog cu opera».“

Și lista ar putea continua la nesfîrșit: teme inutile, teme fără haz sau cu un sfîșietor haz involuntar, teme absurde, teme stupefiante, teme care, oricum, nu au nici în clin, nici în mînecă cu preocupările reale ale celor care sînt chemați să le rezolve, teme care nu ajută la nimic. Teme cronofage, teme delirante, teme care ar provoca depresii și grave „crize“ de creație pînă și celor mai talentați scriitori, filozofi sau critici literari.

Maria Iordănescu este psiholog.

Zizi și neantul jpeg
Mama și vremurile
La școală ne puneau mereu să scriem compuneri despre Mama. S-o descriem, s-o poetizăm, să-i dedicăm ode. De 8 Martie, să-i facem flori din hîrtie creponată. În „Puiul”, „Fefeleaga” sau „La Vulturi”, să-i studiem ipostazele tragice. La desen, să-i facem portretul în culori calde.
„Vorbește cu Angela”, „Pîine şi Mîine”, „Piese pentru Zîmbete” jpeg
Despre școală și personaje din copilărie
La vîrsta aia diferența se măsoară nu în ani, ci în ani-lumină.
De la „Muntele vrăjit” la cîmpia stearpă jpeg
De la „Muntele vrăjit” la cîmpia stearpă
Perioadele pre-totalitare vin însoţite de isterie, agresivitate dezlănţuită, bezmetică.
Viață de cîine jpeg
Viață de cîine
În 30 de ani de exil, niciodată, pe unde am lucrat, nu am mai pus întrebări străine meseriei.
Reverii pascale jpeg
Reverii pascale
La primele ore ale dimineţii am mers să revăd cimitirul părăsit.
Izolare și context jpeg
Izolare și context
Pandemia a invadat planeta într-un context care agravează lucrurile, pe fondul pesimismului economiei globale.
Ziduri jpeg
Ziduri
Poate profesorii noii ere ar trebui să fie cei care te învață empatia, esența ta umană, cei care te ajută să-i găsești cu adevărat pe ceilalți.
Viața de dincolo de convenții jpeg
Viața de dincolo de convenții
Fetița mea e acum preadolescentă și încerc cît pot să nu proiectez  în ea nici un ideal, fizic sau de orice alt fel.
Murim jpeg
Murim
Moartea a devenit singurul meu gînd, orice făceam îmi era prezent gîndul morții, iar noaptea mă frămîntam fără să pot adormi, mereu pe aceeaşi temă.
Îndoielile jurnaliștilor, sursele și adevărul adevărat jpeg
Îndoielile jurnaliștilor, sursele și adevărul-adevărat
Jurnalistul, anume cel serios, trăiește într-o permanentă îndoială în materie de ceea ce are de publicat.
Vaccin și homeschooling jpeg
Să ne amuzăm cu Othello
Sigur, privit azi, felul acelor ani de a face umor pare candid, cu totul nespectaculos, o joacă de copii cu peruci, costume și decoruri fanate. Dar, repet, publicul larg se amuza.
Totul e deschis… jpeg
Totul e deschis…
Pentru unii, pleiada de orientări sexuale diverse, precum și discursul explicit despre sexualitate (cu scene așijderea) pot fi șocante.
Vaccin și homeschooling jpeg
Talent, aplauze și pe urmă?
Printre concurenți sînt mulți copii. Foarte înzestrați și curajoși: un grup de instrumentiști format din copii cu deficiențe de vedere, o tînără de cincisprezece ani care, pentru a-și împlini visul de a deveni balerină, a preferat să-i fie amputat piciorul afectat de cancer osos și înlocuit cu proteză, decît să-i fie imobilizat de bucăți de metal...
Evadări în lumea mică jpeg
Evadări în lumea mică
Bunicii mei nu erau complet rupți de realitate, în sensul că bunicul meu se ținea, mereu, cît de informat se putea pe vremea în care fake news-urile erau politică oficială (da, n-am descoperit noi, acum, America) – asculta BBC-ul și Europa Liberă pe un foarte vechi radio, din cele ce pot fi văzute acum doar în cîteva palide încercări de muzee ale vremurilor de atunci.
Vaccin și homeschooling jpeg
1 Iunie, ziua adulților
De cîte ori văd, însă, cum este sărbătorit 1 Iunie în România, mi se pare că, deși „Grădina Maicii Domnului“ e mare, mulți i-au cam sărit gardul.
Aniversări tradiționale jpeg
Întîlniri și așteptări
Te duceai la locul întîlnirii, cuminte. De multe ori, la ceas, la Universitate. Te așezai într-un colț, să nu bați prea tare la ochi, și așteptai tăcut. Pe lîngă tine se mai foiau și alții care practicau același sport.
Vaccin și homeschooling jpeg
Ce nu știm că nu știm
Domnul ministru pune în discuție un subiect fierbinte, azi: digitalizarea.
Cine mai scrie de mînă jpeg
Cine mai scrie de mînă
Nu pot spune că-mi plăcea caligrafia, ba dimpotrivă, mi se părea o plictiseală, dar cred că n-a fost cu totul așa.
Vaccin și homeschooling jpeg
Manualele, inutile?
Este evident, pentru oricine e preocupat de starea educației, că școala are nevoie mai mult ca oricînd de profesori „calificați“, „formați“, „educați“.
Treceri jpeg
Treceri
În urma trecerilor ratate au rămas, cum spuneam, teancuri-teancuri de amintiri.
Trăim o nouă cultură jpeg
Meleagris ocellata
Am întîlnit-o în oraş. În Piaţa Rahova.
Aniversări tradiționale jpeg
La conferințe
În facultate am fost o studentă bună, aș putea spune.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.