Noi, ăştia, catastrofalii...

Publicat în Dilema Veche nr. 238 din 4 Sep 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Afirmaţii: sîntem mitocani, sîntem un neam de mîrlani, sîntem mitomani, sîntem gogomani, nu avem cultură politică, cumpărăm te miri ce, vindem pe gratis, ne facem de rîs, avem mîndrie, nu avem mîndrie, ne-am dus pînă la Stalingrad, ne-am dus pînă în Tatra, "facem" Turcia, sîntem disperaţi, sîntem geniali, sîntem nişte imbecili, sîntem traşi pe sfoară, cerşim din poartă în poartă, sîntem obiectul unui complot mondial ...ce naiba nu sîntem?, toţi laolaltă, niciodată separat, individual, bob cu bob, că atunci nu eşti român şi nu ştii a cui pîine o mănînci. Întrebări: ...e de bine sau de rău? ...acest "noi" e pluralul unei majestăţi, a popolului suveran? ...e o chestie "dulce" sau o nenorocire curată? ...e un sentiment patriotic sau o pierdere a spiritului critic? ...e o identificare spontană cu neamul sau o depersonalizare? ...e o prostie sau nu? Constatări: Deşi toată ziua bună ziua vorbesc şi vorbim la întîi plural de România noastră dragă şi mizerabilă, o logică simplă care ţine de mintea lui Moş Ion Roată constată că nici un editorialist sau publicist, nici un studinte în drept sau stîng, nici un pamfletar devastator, nici un analist lucid, nici un parlamentar mordant, nici un teribil justiţiar, nici un tribun măreţ, nici un contorsionat director de conştiinţă, nici un imaculat investigator, nici un caraghios extremist de centru nici unul nu face precizarea absolut necesară la atîta vehemenţă morală: "sîntem catastrofali, dar eu, unul, nu!" Se subînţelege? Dacă se subînţelege e şi mai rău, fiindcă atunci vine de ne înghite o altă imagine insuportabilă a României, stabilită de D. Gusti, să fie mai bine de o sută de ani: la noi totul ţine pînă la 1, de la 3 în sus se scrie "Mioriţa" în care doi pun la cale să-l omoare pe unul şi să-i ia turma. Trei ipoteze (pentru a explica frecvenţa acestui "noi", fără de care nu ne-am putea mînca zilele, sufletul şi revelioanele din Grecia pînă în Maldive): 1. ori e un simplu şablon lingvistic ca înjurătura de mamă; 2. ori e un simplu efect stilistic ca "hai să dăm mînă cu mînă"; 3. ori e vestita şi prea înfierata duplicitate ajunsă la perfecţiune în manipularea persoanei la "întîia" singular şi plural. Coda: Toate aceste trei ipoteze cristalizează în forţa cu care se înalţă, se lăţeşte (ca în Rossini!) şi se impune această frază internă şi externă, de secret intim şi mare succes popular, de confesiune de la om la om, în tren, în colocvii, la recepţii, în spitale, consulate, cofetării şi agenţii de voiaj: - Mi-e ruşine că-s român! - La care ştii ce i-am răspuns nenorocitului? (îmi relatează un amic). I-am răspuns ca-n bancul cu Caracalul... Nu-l ştii? Ei, nu-l ştii!... Noaptea, unul întreabă, din tren, pe geam, într-o staţie: "Aici e Caracal?". Răspuns: "Ce e, bă, te dai şmecher?" Risc final: "Du-te, bă, la coasă şi lasă-l pe Piţurcă să-şi facă treaba..." (mesajul unui internaut la Gazeta Sporturilor, după ce a citit articolul: "Piţurchismul ca stil" semnat de sussemnatul).

Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Gîndeşte altfel
Think Outside The Box (think.hotnews.ro) este „o iniţiativă HotNews.ro, cu sprijinul Tuşnad“ şi are două tendinţe principale: o tendinţă urbană şi o alta „verde“. De fapt, e un site de opinii, reportaje, interviuri şi comentarii inteligente care şi-a format într-un timp relativ scurt proprii săi cititori, alţii decît cei care îşi dau cu părerea pe HotNews.
Odă  jpeg
Odă
E vremea, e ora, e clipa pentru a ridica în slăvi – după un atît de cumplit cult al personalităţii – micile cuvinte, cele care în viaţa lor n-au fost scrise cu majuscule, niciodată încoronate cu literă mare în cap, cu atîtea substantive megalomane, totdeauna furnicînd în frazele oricît de lungi sau oricît de scurte, dar fără de care nici o frază (proustiană sau rebrenistă) nu ar trăi, cuvinţelele acelea mărunţele numite conjuncţii, adverbe sau şi una şi alta, de o energie incomensurabilă în cons
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? În Anglia, cu Laurenţiu Blaga (II)
Localitatea de obîrşie a Marelui Will este aşezată în mijlocul Angliei. Coborîm în staţia de tren, un fel de haltă, dar cu rezonanţe istorice. Din gară pînă la Shakespeare Center faci cam cinci minute de mers pe jos. Toate drumurile duc la… Shakespeare.
Odă  jpeg
Un moment graţios
Conform titlului excelent, pe măsura poeziilor din ultimul volum al Angelei Marinescu, o prietenă care încă mă întreabă: „cum ai putut fi de stînga?“, marxismul este pentru mine o „problemă personală“, gravă, de neocolit, dintr-acelea de la tinereţe pînă la bătrîneţe; sînt incapabil să trăncănesc pe seama ei, cu atît mai puţin să-mi bat joc de ea (ironic, da…).
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Turul lumii prin delicii culinare cu Laura Albulescu
Oho, o gramadă de întîmplări tîmpe am avut. O să fac totuşi un top 3.
Opiumul şi terorismul jpeg
Opiumul şi terorismul
Ultimul număr al revistei Time titrează pe copertă un articol despre războiul drogurilor asociat cu operaţiunile teoriste din Afganistan.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul. În Anglia, cu Laurenţiu Blaga (I)
Bilet de avion Cluj-Londra via Budapesta, dus-întors, compania Malev, luat cu trei luni înainte, preţ 81 de euro, din care 73 de euro taxele de aeroport. Superofertă.
Odă  jpeg
Încă o decepţie la zi
Trebuia s-o ştiu şi pe asta. Trebuia să fiu pregătit. Mereu sînt luat prin surprindere de ideile bătrîne cît lumea.
Unde dispar fetiţele? jpeg
Unde dispar fetiţele?
Numărul din 6-12 martie al revistei The Economist aduce în discuţie un fapt pe cît de şocant şi de grav pe atît de real – dispariţia a peste 100 de milioane de fetiţe în ultimii ani – şi încearcă posibile explicaţii ale numărului îngrijorător de mic de fete care se nasc în fiecare an.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cu Dana Drăgoiu prin delicatese culinare
Grecia – ciorba de fasole şi chifteaua plină cu brînză telemea de la Delphi; caracatiţa la grătar de peste tot; moschari stifado, adică viţel cu ceapă mică, întreagă, cu un sos făcut cu roşii, scorţişoară, oţet; kokoretzi – un fel de drob, dar fără prapor, sub formă de frigare, cu lămîie şi ulei de măsline, şi ciorba de miel de Paşte în Mikonos; şi peştele, orice peşte – că oricum nu mă pricep –, oriunde în Grecia, în special pe malul mării; cel mai bun souvlaki din lume în sudul Peloponesului,
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Lucruri mici cu bucurii mari care-ţi înveselesc inima
Să mă-ntîlnesc în cotul uliţei cu toate sfătosbabele de la bunica din sat, să le privesc ducîndu-şi mîinile la gură cu mirare „tiii, da’ ce mare te-ai făcut!“, apoi să caut în şorţurile, strînse boţ, miresme de poale-n brîu, vărzări calde, cozonac domnesc şi pîine crescută pe vatră.
Hendrix & Page  jpeg
Hendrix & Page
N-am mai scris de mult aici despre revista mea favorită de muzică, Uncut Magazine, aşa că vă aduc numărul pe februarie care îl are pe copertă pe Jimi Hendrix, de la moartea căruia se vor face anul acesta patruzeci de ani şi căruia revista îi dedică dosarul principal plin de mărturii inedite, precum cea a toboşarului Juma Sultan, care a cîntat cu el: „Nu era politic, dar muzica lui reflecta politicile şi cultura acelei epoci.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? La Veneţia, cu Mocioi
Pe la începutul anului 2009 ne-am gîndit că ar fi o experienţă interesantă să mergem în excursie la Veneţia, la carnaval, într-un week-end prelungit. Nu ştim de ce, aşa ni s-a pus nouă pata.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
„Lucruri mici cu bucurii mari care-ţi înveselesc inima“
Sînt binişor binedispus şi îmi prezint scuzele cuvenite; dau astfel ascultare unui bun prieten care aşa m-a sfătuit, apăsat: „trăim o vreme atît de rea încît, dacă te simţi o clipă cît de cît bine, trebuie să ceri pardon“. E cazul meu.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Trădători, deviaţionişti şi alte lepre
Am mai scris aici despre Comunistul, publicaţia săptămînală a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Revin pentru că percep probleme în paradis. Din primele pagini, nu s-ar fi zis. Cultul personalităţii lui Vladimir Voronin era acelaşi, apoi cele cîteva pagini obişnuite de atacuri la adresa adversarilor.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul - cu Corina Moldovan, la schi
Am început să schiez mai mult împinsă de la spate şi la propriu, şi la figurat. Tatăl meu, braşovean fiind, simţea în fiecare an chemarea muntelui şi ca atare mă căra după el pe diverse pîrtii, mai grele sau mai uşoare, că era un simplu derdeluş, ca Bradul, sau o faţadă de zăpadă şi gheaţă, pîrtia Kanzel. Am început, recunosc, cu schiuri cu legături.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
La Paştele Cailor, cu Cornel Popescu
Primul taxi l-am luat dimineaţă, la ora 5,30, pentru a ajunge la Gara de Nord. Ne-am bucurat astfel că vom reuşi să ajungem la timp pentru a prinde trenul, dar ne-am mai „bucurat“ şi de muzica house pe care tînărul taximetrist o asculta înainte de ivirea zorilor.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Eugenia! Eugenia!
…Mai întîi, iubito, puţintică teorie. Nu doar trecutul, dar, imperceptibil, prezentul secretă deja nostalgia. Am prins vremea cînd toată lumea ştia, monden şi papagaliceşte, că „nici nostalgia nu mai e ce-a fost“.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Un aspect al sărăciei
Se constată, în cadrul mizeriei generale şi inflaţiei pamfletare, o sărăcire a injuriei prin care omul îşi dezvăluie, ceas de ceas, dispreţul faţă de om. Să luăm, ca în geometrie, o dreaptă, două drepte, trei stîngi, fie şi un pumn în cap.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
De ce n-au oamenii blană?
Aceasta e întrebarea articolului principal, „The Naked Truth“, din revista Scientific American, numărul din februarie. Interogaţia, aparent jucăuşă, este una dintre preocupările constante ale oamenilor de ştiinţă în ultimele decenii.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Criza euro văzută din ţara $
În peisajul presei autohtone, suplimentul The New York Times distribuit săptămînal, în fiecare vineri, împreună cu România liberă, are efectul unei întîlniri de gradul III: tonul e dubios de neutru, subiectele sînt periculos de pertinente, iar înfăţişarea publicaţiei e devastator de atractivă. E, practic, un ziar din altă lume, aterizat, nu se ştie cum, nu se ştie de ce, în România.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? La Băgău, cu Florin Toma
Cîndva, prin toamnă, m-am culcuşit cu neştire de altceva la subţioara Ardealului, dată cu deodorant de lemn crud, de bălegar, de boabă de strugure strivită în teasc şi amirosind a pîine coaptă în frunză de varză pe vatra din curte.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
O intensă dezbatere sufletească
Oricît de mare a fost gerul de 24 ianuarie, de Unirea Principatelor (noi, pe vremuri, de 24 ianuarie ziceam că e şi luna unirii Principalelor, adică pe 7 era ziua ei, iar pe 26, ziua lui) mie, dacă-mi fluturai şi un tramvai sau un bancomat sau o sarailie, nu mi-a ieşit din minte, căci ea nu îngheţase complet, această sintagmă, sau paradigmă, sau parapantă: „liderul de suflet al românilor“.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Uichendist pe Kalinderu, Buşteni
Sîmbătă, ora 8,30, drum ca-n palmă, frig. Parcă stă să vină vîjul. Uite ninsoare blîndă şi mută. Aşa stînd vremurile în Sinaia, iau copilul şi-l duc pe Kalinderu, în Buşteni.

Parteneri

Donald Trump, foto Instagram, Shutterstock jpg
După ce a fost acuzat că își bate joc de catolici, Donald Trump a comentat fotografia cu el costumat în papă: „Soției chiar i s-a părut drăguță”
Donald Trump (78 de ani) neagă că ar fi avut vreo legătură cu publicarea unei imagini generate de inteligența artificială în care apare îmbrăcat în veșminte papale.
Screenshot 2025 05 06 13 08 20 png
Make Russia Great Again - Cum o carte din 1997 „profețea” realitățile de azi și unde e locul României?
De multe ori în presa din România am auzit de Aleksandr Dughin ca fiind ideologul lui Vladimir Putin, dar de prea puține ori s-a discutat care este planul propus și produs de acest filosof rus. Cartea sa apărută în 1997 a fost trecută la capitolul fantasmagorii, însă azi la aproape 30 de ani de la a
Creier sănătos   pixabay jpg
Produsele banale care ne pot afecta grav sănătatea creierului! În timp pot duce chiar și la demență
Deja nu mai este un secret pentru niciunul dintre noi faptul că dieta are un rol crucial asupra sănătății noastre. Nu numai greutatea ne va fi afectată de produsele pe care le consumăm, ci organele noastre interne.
Nicușor Dan. FOTO Mediafax Foto / Alexandra Pandrea
Nicușor Dan iese la atac: „România e zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion”
Nicușor Dan, candidat în turul II al alegerilor prezidențiale 2025, a subliniat într-o postare pe Facebook că situația economică gravă în care se află statul. „România e deja zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion”, a spus Nicușor Dan.
cala goloritze 2689420 1920 jpg
Paradisul din Europa. Unde se află plaja desemnată cea mai frumoasă din lume: „E uimitoare și atât de aproape”
Cala Goloritzè, plaja sălbatică și spectaculoasă din estul Sardiniei, Italia, a fost desemnată cea mai frumoasă plajă din lume în clasamentul „The World’s 50 Best Beaches” 2025. Bijuteria mediteraneană a devansat destinații exotice din Filipine, Thailanda, Polinezia și Seychelles, impresionând prin
Cos cu fructe jpg FOTO Pixabay
Ce ne poate învăța o bucătărie despre reducerea efectelor negative?
În ultimul deceniu, multe emisiuni populare de gătit au oferit inspirație pentru entuziaștii artei culinare.
batrana foto shutterstock
Un robot poate suna părinții în vârstă, contra cost, ca să nu se simtă singuri. Experiența unei pensionare cu inteligența artificială
În Regatul Unit, atunci când copiii adulți sunt prea ocupați pentru a lua legătura cu părinții lor în vârstă, un robot AI poate face acest lucru în locul lor, contra cost.
banner Iuliana Pepene jpg
happy holidays 2567915 1280 jpg
Destinațiile din Europa pe care femeile ar trebui să le evite. De ce nu este recomandat să le viziteze dacă aleg să călătorească singure: „Odată ce s-a întunecat, am fost îngrozită”
Călătoriile solo câștigă tot mai multă popularitate, însă nu toate destinațiile oferă același nivel de siguranță pentru turiștii care aleg să călătorească singuri. O femeie pasionată de explorări, le-a întrebat pe alte femei în ce locuri din lume s-au simțit nesigure în timpul călătoriilor.