Lucruri mici cu bucurii mari care-ţi înveselesc inima

Publicat în Dilema Veche nr. 317 din 11-17 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

(continuare din nr. trecut)

(andreea.natalia@yahoo.com)

1) Să mă-ntîlnesc în cotul uliţei cu toate sfătosbabele de la bunica din sat, să le privesc ducîndu-şi mîinile la gură cu mirare „tiii, da’ ce mare te-ai făcut!“, apoi să caut în şorţurile, strînse boţ, miresme de poale-n brîu, vărzări calde, cozonac domnesc şi pîine crescută pe vatră.

2) Dacă hohoteşte cuptorul, eu de ce n-aş zîmbi? Coşcogeamite bucata de slană înfiptă-ntr-o beldie de stejar, colţunii la uscat pe sobă, vinul fiert în cana smălţuită şi lemnele gureşind întru scrumire.

3) Să-mi dezleg cîinele din zgarda aducerilor-aminte, să-mi scot hămăitul din suflet şi să ne înţănţoşim amîndoi pe bulevard făcînd cu ochiul gulerelor de jder, cuşmelor din blană de vulpe şi cizmuliţelor din piele de crocodil.

4) Să-mi dănţuiască gîndurile-n horă: cu surtuc, cămeşă împistrită cu măiestrie, desagă plină cu pelin şi opinci săltăreţe.

5) Tălpile goale bătucind pămîntul.

6) Să mă las pe spate într-un cîmp cu maci, braţele-mi cuprinzînd tot cerul.

7) Bucurie orăşenească: domn săltîndu-şi pălăria de pe creştet, dăruind politeţuri unei dame aflate-n trecere pe stradă.

8) Bucurie de şoim al patriei: o pungă cu pufarine, trei grisine aruncate-n cutia scofîlcită şi ciungă patriotică molfăită pe cartelă: un sfert de lamă eu, alt sfert Ilinca (fetiţa vecinului de la parter) şi jumătatea rămasă musai pentru gemenii Popescu (au cireşe la schimb).

9) Bucurie cu ochelari de cal: să-i dau vieţii să mănînce jăratic şi să-mi transform sentimentalismul mîrţogărit într-un bidiviu falnic.

10) Bucurie cu tutu: zburdălnicie prin magazine, sacoşe pline de ţarţamuri muiereşti.

11) Bucurie cu şotron: timp liber berechet, rîset pe buze, carte pe genunchi şi greierii muncind de zor s-avem concert de cameră.

12) Prieteni vechi la telefon.

13) Mama făcînd gogoşi, tata boscorodind-o cuminte din pridvor.

14) Să mă uit iar şi iar la Desculţ în parc, gîndindu-mă pentru a mia oară că umorul acelor vremuri este de neegalat.

15) O după-amiază cadrilată cu lornionul pe nas într-o librărie-ceainărie. Fie vorba între noi, un strop de rom în apa cu buruieni n-ar strica.

16) Tocuri aruncate şi plimbări lungi.

17) Cum mă vezi şi cum te văd, storuri trase, pick-up adus din pod, vrafuri de discuri pe măsuţă şi Bădăranii lui Carlo Goldoni.

18) Să scriu poveşti cu speranţa că a fost odată ca niciodată mai este încă.

19) Să mîngîi îmblăniţii şi împenaţii firii, miaunindu-mă şi cucurigindu-mă alături de ei.

20) O dimineaţă întreagă cu Seinfeld şi Copiii de la 402.

21) Să-mi întîlnesc foştii colegi şi să ne vizităm şcoala.

22) Două portocale, un măr şi o ploaie de frişcă peste ele.

23) Să şed pe o buturugă în grădină. Bondarii bîzîie nepretenţios în juru-mi ş-atunci de ce mi-ar da natura jilţ?!

24) Oameni dragi cu planuri zmeieşti şi gînduri făt-frumoase.

25) A 25-a bucurie e imensă, n-o pot împărtăşi.:)

(atcristescu@yahoo.com)

1) Sîmbătă/duminică dimineaţă, din primăvară pînă-n toamnă, pe terasa căsuţei din Cîmpina, în „china“ de la bunici şi citind Revista. (Apropos de numărul despre starea limbii române, aştept un autodenunţ – de onoare – din partea tuturor colaboratorilor dvs. care, sub protecţia anonimatului (sic!), continuă, cu o perseverenţă mic-socialistă să scrie, greşit, Cîmpina! Propun, ca pedeapsă, să-i scrie fiecare, de cîte o sută de ori, corect, numele.)

2) Faulkner (Ursul, Sartoris ş.a.), recitit din cînd în cînd, în fotoliu, seara. Pe fundal sonor: cele 6 sonate pentru violoncel solo de Bach, pe vinil cu hîrîiturile de rigoare, cu Daniil Şafran (cine îşi mai aminteşte de recitalul său de la Ateneu, anii ’70 să fi fost?). Dar şi Viaţa (care mereu) e în altă parte a lui Kundera, Pămîntul apelor lui Swift (Graham) etc.

3) Leonard Cohen, pentru tot ce-mi spune, într-o neîntreruptă litanie, de aproape 40 de ani. (Primul său concert la Bucureşti, în care am stat lipit de scenă în toată partea a treia, printre picături de ploaie, respirîndu-l, îl trec în rîndul Marilor Bucurii ale vieţii mele.)

4) Întîlnirea întîmplătoare şi din ce în ce mai rară, a „prietenilor“ din tinereţe: Wajda, Forman, Menzel, Kachyna şi mulţi, mulţi alţii din Est. (Mai spune ceva, cuiva, azi, O căruţă pentru Viena, la sfîrşitul căruia, în sala Studio a Cinematecii, prin ’60 şi ceva, cei cîţiva spectatori au aplaudat? Întrebare provocatoare: aţi fost acolo, că eu am fost la acea Lumina intimă a lui Passer amintită de dvs. acu’ cîteva numere.)

5) Rugby din campionatul englez (din păcate doar la TV), pentru atmosfera de familie din tribune şi fair-play-ul din teren. Merg, la o adică, şi Six şi Tri Nations, Super 14 ş.a.

6) Bananaiala, la volan, fără program, prin Tirol, cu o bere Kaiser dark la finele mesei într-o Gasthaus cu patină, de unde nu-ţi mai vine să pleci.

7) Chiar prilejul de a răspunde la astfel de invitaţii

8) ş.a., cărora le cer iertare de a nu le fi citat, poate data viitoare!

Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Gîndeşte altfel
Think Outside The Box (think.hotnews.ro) este „o iniţiativă HotNews.ro, cu sprijinul Tuşnad“ şi are două tendinţe principale: o tendinţă urbană şi o alta „verde“. De fapt, e un site de opinii, reportaje, interviuri şi comentarii inteligente care şi-a format într-un timp relativ scurt proprii săi cititori, alţii decît cei care îşi dau cu părerea pe HotNews.
Odă jpeg
Odă
E vremea, e ora, e clipa pentru a ridica în slăvi – după un atît de cumplit cult al personalităţii – micile cuvinte, cele care în viaţa lor n-au fost scrise cu majuscule, niciodată încoronate cu literă mare în cap, cu atîtea substantive megalomane, totdeauna furnicînd în frazele oricît de lungi sau oricît de scurte, dar fără de care nici o frază (proustiană sau rebrenistă) nu ar trăi, cuvinţelele acelea mărunţele numite conjuncţii, adverbe sau şi una şi alta, de o energie incomensurabilă în cons
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? În Anglia, cu Laurenţiu Blaga (II)
Localitatea de obîrşie a Marelui Will este aşezată în mijlocul Angliei. Coborîm în staţia de tren, un fel de haltă, dar cu rezonanţe istorice. Din gară pînă la Shakespeare Center faci cam cinci minute de mers pe jos. Toate drumurile duc la… Shakespeare.
Odă jpeg
Un moment graţios
Conform titlului excelent, pe măsura poeziilor din ultimul volum al Angelei Marinescu, o prietenă care încă mă întreabă: „cum ai putut fi de stînga?“, marxismul este pentru mine o „problemă personală“, gravă, de neocolit, dintr-acelea de la tinereţe pînă la bătrîneţe; sînt incapabil să trăncănesc pe seama ei, cu atît mai puţin să-mi bat joc de ea (ironic, da…).
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Turul lumii prin delicii culinare cu Laura Albulescu
Oho, o gramadă de întîmplări tîmpe am avut. O să fac totuşi un top 3.
Opiumul şi terorismul jpeg
Opiumul şi terorismul
Ultimul număr al revistei Time titrează pe copertă un articol despre războiul drogurilor asociat cu operaţiunile teoriste din Afganistan.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul. În Anglia, cu Laurenţiu Blaga (I)
Bilet de avion Cluj-Londra via Budapesta, dus-întors, compania Malev, luat cu trei luni înainte, preţ 81 de euro, din care 73 de euro taxele de aeroport. Superofertă.
Odă jpeg
Încă o decepţie la zi
Trebuia s-o ştiu şi pe asta. Trebuia să fiu pregătit. Mereu sînt luat prin surprindere de ideile bătrîne cît lumea.
Unde dispar fetiţele? jpeg
Unde dispar fetiţele?
Numărul din 6-12 martie al revistei The Economist aduce în discuţie un fapt pe cît de şocant şi de grav pe atît de real – dispariţia a peste 100 de milioane de fetiţe în ultimii ani – şi încearcă posibile explicaţii ale numărului îngrijorător de mic de fete care se nasc în fiecare an.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cu Dana Drăgoiu prin delicatese culinare
Grecia – ciorba de fasole şi chifteaua plină cu brînză telemea de la Delphi; caracatiţa la grătar de peste tot; moschari stifado, adică viţel cu ceapă mică, întreagă, cu un sos făcut cu roşii, scorţişoară, oţet; kokoretzi – un fel de drob, dar fără prapor, sub formă de frigare, cu lămîie şi ulei de măsline, şi ciorba de miel de Paşte în Mikonos; şi peştele, orice peşte – că oricum nu mă pricep –, oriunde în Grecia, în special pe malul mării; cel mai bun souvlaki din lume în sudul Peloponesului,
Hendrix & Page jpeg
Hendrix & Page
N-am mai scris de mult aici despre revista mea favorită de muzică, Uncut Magazine, aşa că vă aduc numărul pe februarie care îl are pe copertă pe Jimi Hendrix, de la moartea căruia se vor face anul acesta patruzeci de ani şi căruia revista îi dedică dosarul principal plin de mărturii inedite, precum cea a toboşarului Juma Sultan, care a cîntat cu el: „Nu era politic, dar muzica lui reflecta politicile şi cultura acelei epoci.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? La Veneţia, cu Mocioi
Pe la începutul anului 2009 ne-am gîndit că ar fi o experienţă interesantă să mergem în excursie la Veneţia, la carnaval, într-un week-end prelungit. Nu ştim de ce, aşa ni s-a pus nouă pata.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
„Lucruri mici cu bucurii mari care-ţi înveselesc inima“
Sînt binişor binedispus şi îmi prezint scuzele cuvenite; dau astfel ascultare unui bun prieten care aşa m-a sfătuit, apăsat: „trăim o vreme atît de rea încît, dacă te simţi o clipă cît de cît bine, trebuie să ceri pardon“. E cazul meu.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Trădători, deviaţionişti şi alte lepre
Am mai scris aici despre Comunistul, publicaţia săptămînală a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Revin pentru că percep probleme în paradis. Din primele pagini, nu s-ar fi zis. Cultul personalităţii lui Vladimir Voronin era acelaşi, apoi cele cîteva pagini obişnuite de atacuri la adresa adversarilor.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul - cu Corina Moldovan, la schi
Am început să schiez mai mult împinsă de la spate şi la propriu, şi la figurat. Tatăl meu, braşovean fiind, simţea în fiecare an chemarea muntelui şi ca atare mă căra după el pe diverse pîrtii, mai grele sau mai uşoare, că era un simplu derdeluş, ca Bradul, sau o faţadă de zăpadă şi gheaţă, pîrtia Kanzel. Am început, recunosc, cu schiuri cu legături.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
La Paştele Cailor, cu Cornel Popescu
Primul taxi l-am luat dimineaţă, la ora 5,30, pentru a ajunge la Gara de Nord. Ne-am bucurat astfel că vom reuşi să ajungem la timp pentru a prinde trenul, dar ne-am mai „bucurat“ şi de muzica house pe care tînărul taximetrist o asculta înainte de ivirea zorilor.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Eugenia! Eugenia!
…Mai întîi, iubito, puţintică teorie. Nu doar trecutul, dar, imperceptibil, prezentul secretă deja nostalgia. Am prins vremea cînd toată lumea ştia, monden şi papagaliceşte, că „nici nostalgia nu mai e ce-a fost“.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Un aspect al sărăciei
Se constată, în cadrul mizeriei generale şi inflaţiei pamfletare, o sărăcire a injuriei prin care omul îşi dezvăluie, ceas de ceas, dispreţul faţă de om. Să luăm, ca în geometrie, o dreaptă, două drepte, trei stîngi, fie şi un pumn în cap.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
De ce n-au oamenii blană?
Aceasta e întrebarea articolului principal, „The Naked Truth“, din revista Scientific American, numărul din februarie. Interogaţia, aparent jucăuşă, este una dintre preocupările constante ale oamenilor de ştiinţă în ultimele decenii.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Criza euro văzută din ţara $
În peisajul presei autohtone, suplimentul The New York Times distribuit săptămînal, în fiecare vineri, împreună cu România liberă, are efectul unei întîlniri de gradul III: tonul e dubios de neutru, subiectele sînt periculos de pertinente, iar înfăţişarea publicaţiei e devastator de atractivă. E, practic, un ziar din altă lume, aterizat, nu se ştie cum, nu se ştie de ce, în România.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? La Băgău, cu Florin Toma
Cîndva, prin toamnă, m-am culcuşit cu neştire de altceva la subţioara Ardealului, dată cu deodorant de lemn crud, de bălegar, de boabă de strugure strivită în teasc şi amirosind a pîine coaptă în frunză de varză pe vatra din curte.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
O intensă dezbatere sufletească
Oricît de mare a fost gerul de 24 ianuarie, de Unirea Principatelor (noi, pe vremuri, de 24 ianuarie ziceam că e şi luna unirii Principalelor, adică pe 7 era ziua ei, iar pe 26, ziua lui) mie, dacă-mi fluturai şi un tramvai sau un bancomat sau o sarailie, nu mi-a ieşit din minte, căci ea nu îngheţase complet, această sintagmă, sau paradigmă, sau parapantă: „liderul de suflet al românilor“.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Uichendist pe Kalinderu, Buşteni
Sîmbătă, ora 8,30, drum ca-n palmă, frig. Parcă stă să vină vîjul. Uite ninsoare blîndă şi mută. Aşa stînd vremurile în Sinaia, iau copilul şi-l duc pe Kalinderu, în Buşteni.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Lettre Internationale
Îmi pare rău, dar e imposibil să scrii pe scurt despre Lettre Internationale, cea mai europeană revistă românească de cultură, care îşi vede de treabă cu discreţie şi eficienţă, apărînd nesmintit în fiecare trimestru/anotimp şi arătîndu-ne – dacă avem răbdarea s-o deschidem şi s-o citim – că sîntem o parte a Lumii şi că (dincolo de obsesiile noastre cotidiene recoltate, rumegate şi-napoi la lume date, după cum ne arată televiziunile) nici măcar nu sîntem atît de departe de ea. De Lume, adică.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.