Ieşirea din Bucureşti, dracu' să mă ia

Publicat în Dilema Veche nr. 126 din 29 Iun 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ne-a murit secolul o dată cu Gică Petrescu. Ştim sigur în ce secol sîntem: 21. Ieşirea din Bucureşti în secolul 21 este chinul de pe lume. Pleci din, adică stai în Bucureşti. Că oricîte pasaje ar construi idioţii noştri edili nu rezolvă nimic din numărul dement de maşini ce pleacă din Bucureşti. Băsescu, nu, Tăriceanu, nu, Videanu, nu, cine atunci e în stare să plece din Bucureşti şi să nu vadă gropile, prostovănia de drum ce se întinde spre munte? Cum poţi să vezi ca boul din girofar că e cîrnatul cît ţara la ieşirea din Bucureşti şi să nu faci decît un pasaj tîmpit care e la fel de îngust pe sus ca pe vremea cînd el lipsea. Şi el încalecă girofarul acum, dar mîine o să fie fără... or, să nu faci nici măcar pentru viitorul tău liniştit un drum pe care să nu se gîtuie toţi bucureştenii zilnic, mi se pare asasinat în masă. La fel e şi la ieşirea spre Piteşti. Autostrada furăciunii din asfalt a lui Mitrea-Băsescu-Boagiu şi a altor flăcăi e o prostie. Şi cum e aia? A crescut nivelul de trai? Contribuabilul e bogat? Puterea de cumpărare a crescut? Păi, toate astea sînt nişte tîmpenii, dacă nu-l ajuţi pe omul cu bani să iasă din Bucureşti la viloaia de la Sinaia, la hoteloiul de la Predeal. Mă întreb, Stolojan, cînd fuge la hoteloiul lui, nu înjură? Pe cine înjură? Pe sine mai bine s-ar înjura. De ieşit din Bucureşti e ca şi cum ai rămîne. Fiindcă mai bine rămîi că la intrare ţi-o iei la fel. Şi priveşti pe geam în 2 kilometri pe oră, cît bagi, cum zac marii constructori de la pasajul terminat, inaugurat, dar chemat mereu spre cîrpeli. Cum dracu', bă Dobre, bine că dracu' te-au dat de pămînt, ai inaugurat pasajul ăla, cînd sînt cîrpaci pe el zilnic? Ce dracu' bibilesc ei? Ce dracu' ai inaugurat tu? Dar, hai, să nu fim răi şi să privim înainte. Mamă, se bagă unul peste tine, te claxonează altul de-ţi ia minţile, mereu e cîte un bou mai furios, mai şmecher ca tine. De ce toate astea, din suflet. Păi, se spune că nu ne-am dezvoltat decît pe anumite căi, dă-le, bă, Tăricene, drumul ăstora să se manifeste undeva. Ne iei bani pe lux, dar nu ne auzi claxoanele? Ne jupoaie Nicolăescu cu tutunul, alcoolul, dar ce dracu' să faci jumătăţi de oră ca să ieşi din Bucureşti? Tragi tutun, gîdili o bere. Uite, nici nu am ieşit din Bucureşti şi îmi vine să mor în cuvinte, să mă spînzur. Ne asasinează asfaltul, felul nostru de a fi, şoselele-cravată, spînzura-s-ar toţi Năstaşii, Văcăroii, Băseştii cu ele de gît! Năstase ce dracu' a ouat la şefie, cînd trecea zilnic spre cuibarele lui de găini de la Cornu? Incredibil! Moarte ieşirii din Bucureşti! Aruncaţi în aer ieşirile din Bucureşti! Daţi-le foc! Faceţi din maşini ruguri şi puneţi-le în pîlnie ca să nu iasă nici un politician din Bucureşti pînă nu ne rezolvă ca lumea. Limbricul de pod de la Otopeni să şi-l bage edilii noştri în chiloţii Armani şi să se simtă bine că s-au cîcîit şi au scos un ou de bibilică, în care noi ne dăm plămînii morţii. Ideea de a fugi la munte e bleagă de cum ţi s-a născut. Amin!

Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Gîndeşte altfel
Think Outside The Box (think.hotnews.ro) este „o iniţiativă HotNews.ro, cu sprijinul Tuşnad“ şi are două tendinţe principale: o tendinţă urbană şi o alta „verde“. De fapt, e un site de opinii, reportaje, interviuri şi comentarii inteligente care şi-a format într-un timp relativ scurt proprii săi cititori, alţii decît cei care îşi dau cu părerea pe HotNews.
Odă  jpeg
Odă
E vremea, e ora, e clipa pentru a ridica în slăvi – după un atît de cumplit cult al personalităţii – micile cuvinte, cele care în viaţa lor n-au fost scrise cu majuscule, niciodată încoronate cu literă mare în cap, cu atîtea substantive megalomane, totdeauna furnicînd în frazele oricît de lungi sau oricît de scurte, dar fără de care nici o frază (proustiană sau rebrenistă) nu ar trăi, cuvinţelele acelea mărunţele numite conjuncţii, adverbe sau şi una şi alta, de o energie incomensurabilă în cons
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? În Anglia, cu Laurenţiu Blaga (II)
Localitatea de obîrşie a Marelui Will este aşezată în mijlocul Angliei. Coborîm în staţia de tren, un fel de haltă, dar cu rezonanţe istorice. Din gară pînă la Shakespeare Center faci cam cinci minute de mers pe jos. Toate drumurile duc la… Shakespeare.
Odă  jpeg
Un moment graţios
Conform titlului excelent, pe măsura poeziilor din ultimul volum al Angelei Marinescu, o prietenă care încă mă întreabă: „cum ai putut fi de stînga?“, marxismul este pentru mine o „problemă personală“, gravă, de neocolit, dintr-acelea de la tinereţe pînă la bătrîneţe; sînt incapabil să trăncănesc pe seama ei, cu atît mai puţin să-mi bat joc de ea (ironic, da…).
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Turul lumii prin delicii culinare cu Laura Albulescu
Oho, o gramadă de întîmplări tîmpe am avut. O să fac totuşi un top 3.
Opiumul şi terorismul jpeg
Opiumul şi terorismul
Ultimul număr al revistei Time titrează pe copertă un articol despre războiul drogurilor asociat cu operaţiunile teoriste din Afganistan.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul. În Anglia, cu Laurenţiu Blaga (I)
Bilet de avion Cluj-Londra via Budapesta, dus-întors, compania Malev, luat cu trei luni înainte, preţ 81 de euro, din care 73 de euro taxele de aeroport. Superofertă.
Odă  jpeg
Încă o decepţie la zi
Trebuia s-o ştiu şi pe asta. Trebuia să fiu pregătit. Mereu sînt luat prin surprindere de ideile bătrîne cît lumea.
Unde dispar fetiţele? jpeg
Unde dispar fetiţele?
Numărul din 6-12 martie al revistei The Economist aduce în discuţie un fapt pe cît de şocant şi de grav pe atît de real – dispariţia a peste 100 de milioane de fetiţe în ultimii ani – şi încearcă posibile explicaţii ale numărului îngrijorător de mic de fete care se nasc în fiecare an.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cu Dana Drăgoiu prin delicatese culinare
Grecia – ciorba de fasole şi chifteaua plină cu brînză telemea de la Delphi; caracatiţa la grătar de peste tot; moschari stifado, adică viţel cu ceapă mică, întreagă, cu un sos făcut cu roşii, scorţişoară, oţet; kokoretzi – un fel de drob, dar fără prapor, sub formă de frigare, cu lămîie şi ulei de măsline, şi ciorba de miel de Paşte în Mikonos; şi peştele, orice peşte – că oricum nu mă pricep –, oriunde în Grecia, în special pe malul mării; cel mai bun souvlaki din lume în sudul Peloponesului,
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Lucruri mici cu bucurii mari care-ţi înveselesc inima
Să mă-ntîlnesc în cotul uliţei cu toate sfătosbabele de la bunica din sat, să le privesc ducîndu-şi mîinile la gură cu mirare „tiii, da’ ce mare te-ai făcut!“, apoi să caut în şorţurile, strînse boţ, miresme de poale-n brîu, vărzări calde, cozonac domnesc şi pîine crescută pe vatră.
Hendrix & Page  jpeg
Hendrix & Page
N-am mai scris de mult aici despre revista mea favorită de muzică, Uncut Magazine, aşa că vă aduc numărul pe februarie care îl are pe copertă pe Jimi Hendrix, de la moartea căruia se vor face anul acesta patruzeci de ani şi căruia revista îi dedică dosarul principal plin de mărturii inedite, precum cea a toboşarului Juma Sultan, care a cîntat cu el: „Nu era politic, dar muzica lui reflecta politicile şi cultura acelei epoci.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? La Veneţia, cu Mocioi
Pe la începutul anului 2009 ne-am gîndit că ar fi o experienţă interesantă să mergem în excursie la Veneţia, la carnaval, într-un week-end prelungit. Nu ştim de ce, aşa ni s-a pus nouă pata.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
„Lucruri mici cu bucurii mari care-ţi înveselesc inima“
Sînt binişor binedispus şi îmi prezint scuzele cuvenite; dau astfel ascultare unui bun prieten care aşa m-a sfătuit, apăsat: „trăim o vreme atît de rea încît, dacă te simţi o clipă cît de cît bine, trebuie să ceri pardon“. E cazul meu.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Trădători, deviaţionişti şi alte lepre
Am mai scris aici despre Comunistul, publicaţia săptămînală a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Revin pentru că percep probleme în paradis. Din primele pagini, nu s-ar fi zis. Cultul personalităţii lui Vladimir Voronin era acelaşi, apoi cele cîteva pagini obişnuite de atacuri la adresa adversarilor.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul - cu Corina Moldovan, la schi
Am început să schiez mai mult împinsă de la spate şi la propriu, şi la figurat. Tatăl meu, braşovean fiind, simţea în fiecare an chemarea muntelui şi ca atare mă căra după el pe diverse pîrtii, mai grele sau mai uşoare, că era un simplu derdeluş, ca Bradul, sau o faţadă de zăpadă şi gheaţă, pîrtia Kanzel. Am început, recunosc, cu schiuri cu legături.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
La Paştele Cailor, cu Cornel Popescu
Primul taxi l-am luat dimineaţă, la ora 5,30, pentru a ajunge la Gara de Nord. Ne-am bucurat astfel că vom reuşi să ajungem la timp pentru a prinde trenul, dar ne-am mai „bucurat“ şi de muzica house pe care tînărul taximetrist o asculta înainte de ivirea zorilor.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Eugenia! Eugenia!
…Mai întîi, iubito, puţintică teorie. Nu doar trecutul, dar, imperceptibil, prezentul secretă deja nostalgia. Am prins vremea cînd toată lumea ştia, monden şi papagaliceşte, că „nici nostalgia nu mai e ce-a fost“.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Un aspect al sărăciei
Se constată, în cadrul mizeriei generale şi inflaţiei pamfletare, o sărăcire a injuriei prin care omul îşi dezvăluie, ceas de ceas, dispreţul faţă de om. Să luăm, ca în geometrie, o dreaptă, două drepte, trei stîngi, fie şi un pumn în cap.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
De ce n-au oamenii blană?
Aceasta e întrebarea articolului principal, „The Naked Truth“, din revista Scientific American, numărul din februarie. Interogaţia, aparent jucăuşă, este una dintre preocupările constante ale oamenilor de ştiinţă în ultimele decenii.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Criza euro văzută din ţara $
În peisajul presei autohtone, suplimentul The New York Times distribuit săptămînal, în fiecare vineri, împreună cu România liberă, are efectul unei întîlniri de gradul III: tonul e dubios de neutru, subiectele sînt periculos de pertinente, iar înfăţişarea publicaţiei e devastator de atractivă. E, practic, un ziar din altă lume, aterizat, nu se ştie cum, nu se ştie de ce, în România.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? La Băgău, cu Florin Toma
Cîndva, prin toamnă, m-am culcuşit cu neştire de altceva la subţioara Ardealului, dată cu deodorant de lemn crud, de bălegar, de boabă de strugure strivită în teasc şi amirosind a pîine coaptă în frunză de varză pe vatra din curte.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
O intensă dezbatere sufletească
Oricît de mare a fost gerul de 24 ianuarie, de Unirea Principatelor (noi, pe vremuri, de 24 ianuarie ziceam că e şi luna unirii Principalelor, adică pe 7 era ziua ei, iar pe 26, ziua lui) mie, dacă-mi fluturai şi un tramvai sau un bancomat sau o sarailie, nu mi-a ieşit din minte, căci ea nu îngheţase complet, această sintagmă, sau paradigmă, sau parapantă: „liderul de suflet al românilor“.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Uichendist pe Kalinderu, Buşteni
Sîmbătă, ora 8,30, drum ca-n palmă, frig. Parcă stă să vină vîjul. Uite ninsoare blîndă şi mută. Aşa stînd vremurile în Sinaia, iau copilul şi-l duc pe Kalinderu, în Buşteni.

Parteneri

mika robot director jpg
Cine are un loc de muncă sigur în faţa inteligenţei artificiale? „M-am convins că cea mai sigură meserie din lume este cea de grădinar”
Pe măsură ce inteligența artificială avansează, întrebarea care revine obsesiv este dacă mai există meserii sigure. Editorialistul Financial Times, Tim Harford, pornește de la o glumă internă pentru a demonta temerile și a introduce o analiză nuanțată:
shutterstock 2627873063 jpg
Uimitor ce se întâmplă cu creierul tău când faci puzzle
Unii oameni rezolvă cuvinte încrucișate sau se așază să facă un puzzle cu o mie de piese. Alții folosesc strategii avansate pentru a rezolva sudoku sau cuvinte încrucișate, nu neapărat pentru plăcere, ci pentru că cred că puzzle-urile sunt bune pentru minte.
nota crescuta cu 5 puncte dupa contestatii la evaluarea nationala
S-au afișat rezultatele finale la Evaluarea Națională 2025. Situația mediilor după contestații
Rezultatele finale ale Evaluării Naționale 2025, după soluționarea contestațiilor, au fost afișate joi, 10 iulie, pe platforma oficială a Ministerului Educației, edu.ro. În acest an, în premieră, elevii de clasa a VIII-a au avut posibilitatea de a solicita vizualizarea lucrărilor corectate înainte
vant puternic Inquam Photos jpg
Cod galben de vânt în opt judeţe. Rafale de până la 70 km/h
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul zile în opt județe din țară.
fcsbliga jpg
FCSB nu este mulțumită de cum s-a prezentat la debutul în Liga Campionilor. Antrenorul adversarilor o amenință la retur
FCSB n-a avut emoții în privința victoriei cu campioana din Andorra, dar jocul a prezentat lacune contra unui adversar limitat.
Eugenia Șerban la podcast Gând la gând cu Teo Trandafir   captură de ecran (5) png
Fiul Eugeniei Șerban, în lupta cu drogurile. Drama care l-a marcat și mesajul actriței către alți părinți: „Și în ziua de azi trăiește cu regretul”
Lorans Bataineh, fiul actriței Eugenia Șerban, se confruntă de mai mulți ani cu o problemă dureroasă: dependența de droguri. Marcată profund de această realitate, artista a vorbit deschis despre suferința fiului ei și a transmis un mesaj emoționant adresat părinților care trec prin situații similare
Radu Almasan, solistul trupei Bosquito, foto Facebook jpg
Radu Almășan, solistul trupei Bosquito, va deveni tată pentru prima oară. Soția lui a publicat prima imagine cu burtica de gravidă
Radu Almășan (44 de ani) are toate motivele să petreacă! Solistul trupei Bosquito va deveni pentru prima oară tată, iar soția acestuia, Mădălina Ștefania, a publicat prima imagine cu burtica de gravidă în mediul online.
INSTANT GRINDEANU PSD INTERIMAR 008INQUAM Photos Malina Norocea jpg
PSD pe un drum fără întoarcere, spre loc cu verdeaţă…
13%. Atât a ajuns PSD în sondaje. A luat drumul PNȚCD-ului şi a altor partide despre care nu se mai ştie mare lucru.
WhatsApp Video 2025 07 10 at 10 12 04 mp4 thumbnail png
Proteste în fața Ministerului Finanțelor. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de măsurile de austeritate
Sindicaliștii din Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au ieșit să protesteze, joi, în fața ministerului față de măsurile propuse de Guvernul Bolojan.