Cinematograful românesc, aici și aiurea

Publicat în Dilema Veche nr. 177 din 30 Iun 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Stjepan Hundic, în The Hollywood Reporter (din 19 iunie a.c.), într-un articol intitulat "Romanian Cinema Seizing Chance" (Cannes wins, recent standouts have biz taking notice), trece în revistă, pe scurt, situaţia actuală a cinematografului românesc. Materialul său este structurat ca un puzzle în care piesele sînt declaraţii ale unor regizori şi critici români, adunaţi cu ocazia Festivalului de Film Transilvania. Subiectul articolului este, previzibil, actualul boom al cinematografului românesc, iscat de producţia abundentă de filme neaoşe de un anumit nivel, pe de o parte, şi de premiul lui Cristian Mungiu (precedat de cel al lui Cristi Puiu şi însoţit de cel al lui Cristian Nemescu, pe de alta). Principala problemă pe care o pune Stjepan Hundic este dacă actualul succes al filmului românesc este un fenomen aşteptat sau o întîmplare. Răspunsurile la această întrebare, oferite de realizatorii şi criticii români, diferă: dacă Mihai Chirilov, directorul Festivalului Transilvania, consideră că se poate vorbi de un fenomen, despre a cărui prefigurare pomenea încă de anul trecut, regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele de onoare al aceluiaşi festival, are altă părere: el afirmă că nu e vorba de ceva ce putea fi prevăzut, ci doar de cîţiva realizatori tineri şi talentaţi care au reuşit să producă mai multe filme bune în şir, atît de lung cît şi de scurtmetraj. Chiar dacă, dinafară, aceasta pare o chestiune de generaţie - continuă Giurgiu -, aici, acasă, se văd doar o serie de poveşti bune alese de nişte oameni talentaţi într-o anumită perioadă. Nu e vorba de un sistem, şi totul ar mai putea ţine doar cîţiva ani, dacă nu se va trece la un alt tip de cinema, conchide acesta. În ciuda părerilor împărţite, succesele anumitor producţii neaoşe, din 2000 încoace, sînt reale: în 2002, Nae Caranfil, cu Filantropica, a cîştigat Premiul juriului la Festivalul Go East din Wiesbaden, Germania, iar Sinişa Dragin a luat Tiger Award la Festivalul de Film din Rotterdam, cu filmul Dumnezeu ne sărută pe gură în fiecare zi. Filmul care a schimbat modul în care este perceput cinamatograful românesc a fost cel al lui Cristi Puiu, Moartea domnului Lăzărescu, cîştigătorul premiului la secţiunea "Un certain regard" la Cannes, în 2005, afirmă criticul Alex. Leo Şerban, în acelaşi articol. După care, cum bine se ştie, au urmat, anul acesta, Palme d’Or-ul, pentru filmul lui Cristi Mungiu şi "Un certain regard", din nou, pentru California Dreamin’ al lui Nemescu (despre care acelaşi critic afirmă că poate fi considerat creatorul unui nou tip de neorealism, care îmbină povestea cu realitatea dură). Că cinematograful românesc se bucură de un reviriment, temporar sau nu, e un fapt. O altă problemă, reală, pe care articolul de faţă o pune este cea a succesului de casă al acestor producţii: în ce măsură publicul neaoş se duce să vadă filme româneşti. Cristian Mungiu, confruntat cu această problemă, consideră că, la noi, există un interes pentru filmele rom

Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Gîndeşte altfel
Think Outside The Box (think.hotnews.ro) este „o iniţiativă HotNews.ro, cu sprijinul Tuşnad“ şi are două tendinţe principale: o tendinţă urbană şi o alta „verde“. De fapt, e un site de opinii, reportaje, interviuri şi comentarii inteligente care şi-a format într-un timp relativ scurt proprii săi cititori, alţii decît cei care îşi dau cu părerea pe HotNews.
Odă  jpeg
Odă
E vremea, e ora, e clipa pentru a ridica în slăvi – după un atît de cumplit cult al personalităţii – micile cuvinte, cele care în viaţa lor n-au fost scrise cu majuscule, niciodată încoronate cu literă mare în cap, cu atîtea substantive megalomane, totdeauna furnicînd în frazele oricît de lungi sau oricît de scurte, dar fără de care nici o frază (proustiană sau rebrenistă) nu ar trăi, cuvinţelele acelea mărunţele numite conjuncţii, adverbe sau şi una şi alta, de o energie incomensurabilă în cons
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? În Anglia, cu Laurenţiu Blaga (II)
Localitatea de obîrşie a Marelui Will este aşezată în mijlocul Angliei. Coborîm în staţia de tren, un fel de haltă, dar cu rezonanţe istorice. Din gară pînă la Shakespeare Center faci cam cinci minute de mers pe jos. Toate drumurile duc la… Shakespeare.
Odă  jpeg
Un moment graţios
Conform titlului excelent, pe măsura poeziilor din ultimul volum al Angelei Marinescu, o prietenă care încă mă întreabă: „cum ai putut fi de stînga?“, marxismul este pentru mine o „problemă personală“, gravă, de neocolit, dintr-acelea de la tinereţe pînă la bătrîneţe; sînt incapabil să trăncănesc pe seama ei, cu atît mai puţin să-mi bat joc de ea (ironic, da…).
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Turul lumii prin delicii culinare cu Laura Albulescu
Oho, o gramadă de întîmplări tîmpe am avut. O să fac totuşi un top 3.
Opiumul şi terorismul jpeg
Opiumul şi terorismul
Ultimul număr al revistei Time titrează pe copertă un articol despre războiul drogurilor asociat cu operaţiunile teoriste din Afganistan.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul. În Anglia, cu Laurenţiu Blaga (I)
Bilet de avion Cluj-Londra via Budapesta, dus-întors, compania Malev, luat cu trei luni înainte, preţ 81 de euro, din care 73 de euro taxele de aeroport. Superofertă.
Odă  jpeg
Încă o decepţie la zi
Trebuia s-o ştiu şi pe asta. Trebuia să fiu pregătit. Mereu sînt luat prin surprindere de ideile bătrîne cît lumea.
Unde dispar fetiţele? jpeg
Unde dispar fetiţele?
Numărul din 6-12 martie al revistei The Economist aduce în discuţie un fapt pe cît de şocant şi de grav pe atît de real – dispariţia a peste 100 de milioane de fetiţe în ultimii ani – şi încearcă posibile explicaţii ale numărului îngrijorător de mic de fete care se nasc în fiecare an.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cu Dana Drăgoiu prin delicatese culinare
Grecia – ciorba de fasole şi chifteaua plină cu brînză telemea de la Delphi; caracatiţa la grătar de peste tot; moschari stifado, adică viţel cu ceapă mică, întreagă, cu un sos făcut cu roşii, scorţişoară, oţet; kokoretzi – un fel de drob, dar fără prapor, sub formă de frigare, cu lămîie şi ulei de măsline, şi ciorba de miel de Paşte în Mikonos; şi peştele, orice peşte – că oricum nu mă pricep –, oriunde în Grecia, în special pe malul mării; cel mai bun souvlaki din lume în sudul Peloponesului,
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Lucruri mici cu bucurii mari care-ţi înveselesc inima
Să mă-ntîlnesc în cotul uliţei cu toate sfătosbabele de la bunica din sat, să le privesc ducîndu-şi mîinile la gură cu mirare „tiii, da’ ce mare te-ai făcut!“, apoi să caut în şorţurile, strînse boţ, miresme de poale-n brîu, vărzări calde, cozonac domnesc şi pîine crescută pe vatră.
Hendrix & Page  jpeg
Hendrix & Page
N-am mai scris de mult aici despre revista mea favorită de muzică, Uncut Magazine, aşa că vă aduc numărul pe februarie care îl are pe copertă pe Jimi Hendrix, de la moartea căruia se vor face anul acesta patruzeci de ani şi căruia revista îi dedică dosarul principal plin de mărturii inedite, precum cea a toboşarului Juma Sultan, care a cîntat cu el: „Nu era politic, dar muzica lui reflecta politicile şi cultura acelei epoci.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? La Veneţia, cu Mocioi
Pe la începutul anului 2009 ne-am gîndit că ar fi o experienţă interesantă să mergem în excursie la Veneţia, la carnaval, într-un week-end prelungit. Nu ştim de ce, aşa ni s-a pus nouă pata.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
„Lucruri mici cu bucurii mari care-ţi înveselesc inima“
Sînt binişor binedispus şi îmi prezint scuzele cuvenite; dau astfel ascultare unui bun prieten care aşa m-a sfătuit, apăsat: „trăim o vreme atît de rea încît, dacă te simţi o clipă cît de cît bine, trebuie să ceri pardon“. E cazul meu.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Trădători, deviaţionişti şi alte lepre
Am mai scris aici despre Comunistul, publicaţia săptămînală a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Revin pentru că percep probleme în paradis. Din primele pagini, nu s-ar fi zis. Cultul personalităţii lui Vladimir Voronin era acelaşi, apoi cele cîteva pagini obişnuite de atacuri la adresa adversarilor.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul - cu Corina Moldovan, la schi
Am început să schiez mai mult împinsă de la spate şi la propriu, şi la figurat. Tatăl meu, braşovean fiind, simţea în fiecare an chemarea muntelui şi ca atare mă căra după el pe diverse pîrtii, mai grele sau mai uşoare, că era un simplu derdeluş, ca Bradul, sau o faţadă de zăpadă şi gheaţă, pîrtia Kanzel. Am început, recunosc, cu schiuri cu legături.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
La Paştele Cailor, cu Cornel Popescu
Primul taxi l-am luat dimineaţă, la ora 5,30, pentru a ajunge la Gara de Nord. Ne-am bucurat astfel că vom reuşi să ajungem la timp pentru a prinde trenul, dar ne-am mai „bucurat“ şi de muzica house pe care tînărul taximetrist o asculta înainte de ivirea zorilor.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Eugenia! Eugenia!
…Mai întîi, iubito, puţintică teorie. Nu doar trecutul, dar, imperceptibil, prezentul secretă deja nostalgia. Am prins vremea cînd toată lumea ştia, monden şi papagaliceşte, că „nici nostalgia nu mai e ce-a fost“.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Un aspect al sărăciei
Se constată, în cadrul mizeriei generale şi inflaţiei pamfletare, o sărăcire a injuriei prin care omul îşi dezvăluie, ceas de ceas, dispreţul faţă de om. Să luăm, ca în geometrie, o dreaptă, două drepte, trei stîngi, fie şi un pumn în cap.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
De ce n-au oamenii blană?
Aceasta e întrebarea articolului principal, „The Naked Truth“, din revista Scientific American, numărul din februarie. Interogaţia, aparent jucăuşă, este una dintre preocupările constante ale oamenilor de ştiinţă în ultimele decenii.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Criza euro văzută din ţara $
În peisajul presei autohtone, suplimentul The New York Times distribuit săptămînal, în fiecare vineri, împreună cu România liberă, are efectul unei întîlniri de gradul III: tonul e dubios de neutru, subiectele sînt periculos de pertinente, iar înfăţişarea publicaţiei e devastator de atractivă. E, practic, un ziar din altă lume, aterizat, nu se ştie cum, nu se ştie de ce, în România.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Unde-i uichendistul? La Băgău, cu Florin Toma
Cîndva, prin toamnă, m-am culcuşit cu neştire de altceva la subţioara Ardealului, dată cu deodorant de lemn crud, de bălegar, de boabă de strugure strivită în teasc şi amirosind a pîine coaptă în frunză de varză pe vatra din curte.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
O intensă dezbatere sufletească
Oricît de mare a fost gerul de 24 ianuarie, de Unirea Principatelor (noi, pe vremuri, de 24 ianuarie ziceam că e şi luna unirii Principalelor, adică pe 7 era ziua ei, iar pe 26, ziua lui) mie, dacă-mi fluturai şi un tramvai sau un bancomat sau o sarailie, nu mi-a ieşit din minte, căci ea nu îngheţase complet, această sintagmă, sau paradigmă, sau parapantă: „liderul de suflet al românilor“.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Uichendist pe Kalinderu, Buşteni
Sîmbătă, ora 8,30, drum ca-n palmă, frig. Parcă stă să vină vîjul. Uite ninsoare blîndă şi mută. Aşa stînd vremurile în Sinaia, iau copilul şi-l duc pe Kalinderu, în Buşteni.

Parteneri

vulpita jpg
Vulpița, de urgență la spital cu băiețelul ei. Cum a fost surprinsă fosta „vedetă” de la Acces Direct
Veronica Stegaru, cunoscută drept Vulpița nu mai apare de ceva timp în lumina reflectoarelor și rar o putem vedea pe rețelele de socializare, căci nu mai e la fel de activă. De curând, însă, cea care făcea audiență la Acces Direct a fost surprinsă cu băiețelul ei la spital.
spalat_salon_coafat_shutterstock 1917075209 jpg
Mergi des la salon pentru splălat și coafat? Iată ce pericol neașteptat te pândește!
Un simplu spălat pe păr la coafor poate să devină o amenințare gravă pentru sănătate. Experții au identificat o afecțiune numită Sindromul Accidentului Vascular Cerebral la Salon, care poate apărea în timpul spălării părului, din cauza poziției incomode a gâtului.
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Câştiguri de peste 3,6 milioane de lei la tragerile loto de duminică
Loteria Română a acordat 25.950 de câştiguri în valoare totală de peste 3,6 milioane de lei la tragerile loto de duminică, 19 ianuarie, informează instituţia într-un comunicat transmis luni.
minerva calin georgescu jpg
Ce a observat astroloaga Minerva în harta lui Călin Georgescu: „M-a pus un pic pe gânduri”
Minerva, pe numele său adevărat Gabriela Dima, a dezvăluit, în cadrul emisiunii „40 de întrebări” cu Denise Rifai, că i-a realizat astrograma lui Călin Georgescu. Ce a descoperit celebrul astrolog?
Avion Antonov în dotarea Tarom, înainte de 1989 (© Arhivă / Udo Haafke Wikimedia Commons)
Tarom, oferte speciale la biletele de avion, începând de la 23 de euro/sens. Grăbește-te, oferta este valabilă doar trei zile!
Operatorul aerian național TAROM anunță o ofertă specială pentru pasagerii care își planifică vacanțele sau călătoriile interne. În perioada 20 - 22 ianuarie 2025, biletele de avion pentru rutele interne sunt disponibile la prețuri începând de la 23 de euro pe sens.
Adina Halas, bombă sexy în vacanța din Thailanda!
Adina Halas, bombă sexy în vacanță! Vedeta a împlinit 45 de ani, s-a sărbătorit cu stil în compania familiei, îndeplinindu-și un mare vis
Adina Halas este o împătimită a vacanțelor așa că nu putea să rateze Thailanda chiar la începutul acestui an. A fost un cadou de ziua ei pentru că pe 17 ianuarie a împlinit 45 de ani.
Donald Trump și soția sa, Melania, la ceremonia de învestire din 2017 (© Pvt. Gabriel Silva / U.S. Army / Wikimedia Commons)
Donald Trump revine la Casa Albă! Ceremonia de învestire celui de-al 47-lea președinte al SUA
Donald Trump revine Casa Albă, luni, după ce va depune jurământul și va deveni oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite.
donald trump investitura jpg
Provocările prin care va trece România odată cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă
Odată cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, România va trece prin unele provocări. Liderii țării trebuie să fie atenți la primele ordine executive pe care le va da Trump odată întros la Casa Albă.
par cadere chelie adobestock jpg
Băuturile care grăbesc căderea părului! Nenumărați români le consumă zilnic
Cei mai mulți bărbați se vor confrunta, într-o oarecare măsură, cu căderea părului, de-a lungul vieții lor. Partea bună este faptul că, dacă suntem atenți la dietă și ne îngrijim cât mai bine părul, efectele acestui fenomen pot fi minimizate destul de mult.