Dileme on-line

Pagina 11
Avanpremieră editorială: Toți copiii librăresei jpeg
Avanpremieră editorială: Toți copiii librăresei
Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din romanul „Toți copiii librăresei”, de Veronica D. Niculescu, în curs de apariție în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.
O cutie de acuarele și cele mai ieftine două pensule jpeg
O cutie de acuarele și cele mai ieftine două pensule
Anul acesta, studenții din anul I mi-au spus, după primul lor colocviu, că lor nu le-a zis nimeni, niciodată, că notele nu sînt mereu tot ceea ce contează.
Ediția italiană a volumului „Imaginea evreului în cultura română”, de Andrei Oișteanu jpeg
Ediția italiană a volumului „Imaginea evreului în cultura română”, de Andrei Oișteanu
Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul Italian de Cultură și Editura Polirom au plăcerea de a vă invita luni, 27 ianuarie 2020, ora 17.00, Aleea Alexandru 41, București, la prezentarea ediției italiene a volumului „Imaginea evreului în cultura română”, de Andrei Oișteanu - „L’immagine dell’ebreo: stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centro-orientale”, traducere de Horia Corneliu Cicortaş și Francesco Testa (Collana di Studi Ebraici
La „match” cu Mihail Sebastian jpeg
La „match” cu Mihail Sebastian
Vă propun reluarea unei lecturi vechi de 85 de ani pe tema unui meci de fotbal.
Lansare de carte: „Intuiționista“, de Colson Whitehead jpeg
Lansare de carte: „Intuiționista“, de Colson Whitehead
Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea romanului „Intuiționista” de Colson Whitehead, unul din cei mai apreciați scriitori americani contemporani, cîștigător al Premiului Pulitzer în 2017.
Epoca noastră jpeg
Epoca noastră
M-am tot întrebat în ultima vreme de unde vine impresia generalizată potrivit căreia sistemele totalitare ale secolului XX au fost o anomalie, o abatere de proporții de la profilul general al epocii în care au avut loc.
„Clopoțelul bucuriei”, donații de alimente și de echipamente medicale jpeg
„Clopoțelul bucuriei”, donații de alimente și de echipamente medicale
● Asociația Ana și Copiii și-a propus să ridice în acest an cel mai mare centru de zi pentru copiii vulnerabili din zona București-Ilfov. Campania „Clopoțelul bucuriei”, destinată construirii centrului și începută acum mai puțin de o lună, a strîns 120.000 de euro.
Editura Litera: topul celor mai așteptate cărți în 2020 jpeg
Editura Litera: topul celor mai așteptate cărți în 2020
Editura Litera anunță un top de titluri pentru cititorii pasionați de ficțiune și non-ficțiune, o listă-reper care ne poate influența modul de gîndire în 2020.
Cum să mergi mai departe chiar și atunci cînd picioarele nu te mai ascultă jpeg
Cum să mergi mai departe chiar și atunci cînd picioarele nu te mai ascultă
Visul său este pe cale să devină realitate: în 2020 va cumpăra terenul pe care fundația va ridica îndrăznețul proiect. Nu s-au strîns încă toți banii, dar fiecare dintre noi poate contribui la acest curajos proiect cu 2 Euro, trimițînd un SMS cu textul „CRED” la 8844, sau cu sume mai mari pe site-ul fundației.
Despre vîrsta performanţei în sport jpeg
Despre vîrsta performanţei în sport
E acea perioadă specială a anului, despre care am mai scris și probabil voi mai scrie, cînd încep trei turnee mari, de tenis, șah și sumo. Este vorba respectiv de Open-ul australian, de turneul de la Wijk aan Zee (Olanda) și de Hatsu Basho, primul din cele trei concursuri ținute peste an la Tokyo.
Brahms,  interpretat de Gabriel Croitoru pe vioara lui George Enescu jpeg
Brahms, interpretat de Gabriel Croitoru pe vioara lui George Enescu
Vineri, 17 ianuarie, ora 19, dirijoarea de origine chineză Tianyi Lu revine la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și propune publicului de la Sala Radio din București un frumos program de muzică germană: Brahms și Richard Strauss.
Senin istoric jpeg
Senin istoric
Au trecut 30 de ani de la Revoluție. 30 de ani de deschidere, libertate de expresie, avans economic, progres tehnologic. Dar majoritatea evoluțiilor pozitive au fost îngropate sub mai multe niveluri de nemulțumire. Tot timpul s-au auzit reproșuri că nu înaintăm mai repede, că nu ni se face dreptate, că nu avem destul și destule, că nu cîștigăm ca afară, că sîntem coada Europei.
Renovări de școli, sfaturi pediatrice gratuite, sprijin pentru persoanele cu sindrom Down jpeg
Renovări de școli, sfaturi pediatrice gratuite, sprijin pentru persoanele cu sindrom Down
● Peditel, un serviciu inițiat în 2014 de Fundația Părinți din România, a oferit sfaturi medicale pediatrice prin telefon (gratuit și non stop), pentru 65.511 copii din România și diaspora.
Inaugurarea Anului Internațional Beethoven la Sala Radio: „Imperialul” și „Eroica” jpeg
Inaugurarea Anului Internațional Beethoven la Sala Radio: „Imperialul” și „Eroica”
Noul an debutează la Sala Radio din București cu un eveniment de gală: concertul inaugural din suita de evenimente speciale pregătite de Orchestrele și Corurile Radio România pentru a aniversa Anul Internațional Beethoven, sărbătorit oficial în întreaga lume, la împlinirea a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor.
Jurnalul unei misiuni medicale în Iașii de acum un secol și jumătate jpeg
Jurnalul unei misiuni medicale în Iașii de acum un secol și jumătate
Dilema veche vă prezintă un fragment din romanul „Trei ani în Turcia”, de John Mason, apărut pentru prima dată în limba română la Editura Polirom, cu traducere și cuvînt înainte de Mihai-Răzvan Ungureanu.
Jonathan Coe, laureat al Costa Book Award 2019 pentru romanul „Middle England” jpeg
Jonathan Coe, laureat al Costa Book Award 2019 pentru romanul „Middle England”
Romanul „Middle England” de Jonathan Coe, care va apărea în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Radu Paraschivescu, a primit prestigiosul Costa Book Award 2019, fiind considerat de către juriu romanul perfect al momentului.
Ricoșeuri jpeg
Ricoșeuri
Ce legătură are campionatul mondial de șah rapid și blitz, încheiat la Moscova la sfîrșitul anului, cu uciderea generalului iranian Soleimani la Bagdad, săptămîna trecută? Aparent, nici una, în afară de faptul că sînt două evenimente relativ recente. Și totuși, ambele au în fundal aceeași tensiune între Iran, pe de o parte, și Statele Unite și aliații lor occidentali, în special Israelul, pe de altă parte.
O știre europeană jpeg
O știre europeană
Moment la care am realizat că mă aflu în fața unei știri europene exemplare. Că dacă cineva ar cere o știre care să reprezinte comunitatea mediatică europeană, aceasta ar putea fi propusă fără ezitare.
Retrospectiva anului 2019  Poezia jpeg
Retrospectiva anului 2019. Poezia
Se citește din ce în ce mai multă poezie (nu știu dacă se și cumpără), există un public din ce în ce mai bine definit format din oameni din afara lumii literare. Pînă nu demult, cei care citeau poezie erau poeții înșiși sau cei care aspirau la acest statut. Nu sînt un optimist, dimpotrivă, dar producția editorială (a anului 2019) mă îndreptățește să abandonez, măcar pentru o vreme, scepticismul.
Cutia Călătoare, Camionul de Crăciun și Caravana Magică jpeg
Cutia Călătoare, Camionul de Crăciun și Caravana Magică
● Actorii Teatrului Național din București se alătură campaniei „Cutia Călătoare”, o campanie de donații prin SMS pentru echiparea a 1.800 de cutii care să ajungă la bebelușii aflați în nevoie. Inițiativa aparține Asociației SAMAS, avînd ca scop strîngerea unui număr de 100.000 SMS-uri (8844 cu textul BEBE, valoarea unui SMS fiind de 2 euro lunar) pentru această cauză.
Diamantul Carlsen jpeg
Diamantul Carlsen
Voi ce înțelegeți din faptul că Magnus Carlsen e din nou triplu campion mondial la șah clasic, șah rapid și blitz? Că și dacă gîndește mult, și dacă gîndește repede, el oricum gîndește bine și cîștigă? E ca și cum, oricum l-ai lua, Carlsen se resetează și joacă la nivelul său optim.
Vorbitul pe la spate jpeg
Vorbitul pe la spate
Aș putea merge mai departe și întreba cine e mai îngîmfat - cel ce e îngîmfat, sau cel ce îl judecă pe îngîmfat?
Hygge sau despre căldura specială a sărbătorilor petrecute alături de cei dragi jpeg
Hygge sau despre căldura specială a sărbătorilor petrecute alături de cei dragi
Cele mai interesante discuţii despre sărbători (cu accent pe cele de iarnă, desigur!) capătă mereu amploare atunci cînd au loc în jurul unei căni aburinde de cafea.
Autobiografia lui Anand 50 jpeg
Autobiografia lui Anand 50
„Mind Master. Winning Lessons from a Champion’s Life” este o carte despre o carieră de excepție, începută cu cîștigarea titlului mondial la juniori în 1987 și continuată apoi cu cel de campion mondial plin, între 2000 și 2013.
Publicistica înainte de internet jpeg
Publicistica înainte de internet
Încerc să îmi închipui cum ar fi să scrii fără internet. Să îți amintești toate datele de care ai nevoie, sau măcar să îți amintești unde (în bibliotecă) le-ai văzut și să te duci direct la ele pînă nu îți pierzi ideea.
Cazare pentru părinții copiilor bolnavi, cutii cu dorințe împlinite, Ora de Net jpeg
Cazare pentru părinții copiilor bolnavi, cutii cu dorințe împlinite, Ora de Net
● Asociația Umanitară Alexandru Damian construiește la Cluj o casă cu zece camere pentru cazarea gratuită a părinților copiilor bolnavi de cancer care urmează tratament la Institutul Oncologic din Cluj.
Editura Litera: TOP 10 cele mai citite cărți în 2019 jpeg
Editura Litera: TOP 10 cele mai citite cărți în 2019
Un nou proiect semnat de Michelle Obama, bazat pe memoriile devenite bestseller, este Povestea mea. Jurnal, acum disponibil la Editura Litera.
Premieră editorială: Trăgători și mistificatori  Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 jpeg
Premieră editorială: Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989
Ziua în care dictatura comunistă a fost înlăturată în România, 22 decembrie 1989, și cele care au urmat stîrnesc și astăzi controverse cu privire la ceea ce s-a întîmplat de fapt.
Teme populare întîlnite în filme jpeg
Teme populare întîlnite în filme
Arta cinematografică reprezintă o parte importantă a vieții socio-culturale. Încă de la primele filme apărute în istorie, publicul a fost captivat de acțiune, personaje și tehnici de proiecție.
Chuck Norris vs Comunism jpeg
Chuck Norris vs Comunism
Joi, 19 decembrie, de la ora 19, la Cinema Pro, are loc proiecția filmului „Chuck Norris vs Comunism”, urmată de o dezbatere cu actorii Victor Rebengiuc, Ana Maria Moldovan și Aida Economu, criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizoarea Ilinca Călugăreanu, scriitorul Marius Chivu și jurnalistul Marian Voicu.
Crăciun șahist la Ierusalim jpeg
Crăciun șahist la Ierusalim
Crăciunul se apropie și pentru șahiști, și unde ar putea ei să realizeze asta mai bine dacă nu la... Ierusalim?
In memoriam – 30 de ani de la Revoluţia din 1989, la SALA RADIO jpeg
In memoriam – 30 de ani de la Revoluţia din 1989, la SALA RADIO
Vineri, 20 decembrie, ora 19.00, Sala Radio va fi scena unui concert-eveniment emoționant: „In memoriam – 30 de ani de la Revoluţia din 1989”. Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi  - în prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) - va interpreta una dintre partiturile monumentale ale muzicii clasice: „Recviemul” de Verdi. Acesta şi-a compus „Recviemul” în memoria poetului şi romancierului italian Alessandro Manzoni și premiera a a
Lucrarea de control jpeg
Lucrarea de control
Ce a vrut la concret Stalin de la autorii de manuale de istorie mi-a evocat cu destulă fidelitate felul în care arătau manualele de specialitate din România de dinainte de 1989.
Împăduriri, gaming și încălțări pentru copiii defavorizați jpeg
Teleterapie pentru bolnavii de cancer, ecografii gratuite, bani pentru Via Transilvanica
● Asociația Little People România alături de Banca Transilvania anunță lansarea programului ,,Sînt OK!” - prima platformă de teleterapie dedicată copiilor și tinerilor bolnavi de cancer.
Un cadou de Crăciun jpeg
Un cadou de Crăciun
Licurici, cînd răsfoiţi / O cărticică cu poveşti, / Rar să citiţi, cu ochi măriţi, / Istoriile-i împărăteşti.
Antonin Artaud către André Breton jpeg
Antonin Artaud către André Breton
Această scrisoare din 1937 a fost tradusă special pentru una dintre ediţiile „Seratei cu scrisori”, organizate de Genevieve Fieraru şi Marius Chivu. Traducerea îi aparţine lui Dan Stanciu.
Te face violul să rîzi? jpeg
Te face violul să rîzi?
Trebuie să mă prefac măcar. Trebuie să arăt că am umor la glumele despre viol.
Astrofizicianul Martin Rees, despre viitorul omenirii jpeg
Astrofizicianul Martin Rees, despre viitorul omenirii
Șansele omenirii depind decisiv de modul diferit în care vor fi abordate problemele zilei de mîine.
Homoconspirația jpeg
Homoconspirația
Aflați că libertatea de exprimare în România are zilele numărate. Mai rău, bărbatul mioritic se teme că, în curînd, riscă sa fie pus pe picior de egalitate cu femeia.
De ce iubesc nordicii cafeaua? png
De ce iubesc nordicii cafeaua?
Nordicii au o relaţie specială cu cafeaua. Există însă un capitol în care putem juca la egal cu nordicii. Şi, nota bene, fără a ne deplasa la faţa locului, pentru a fura din „filosofia” lor. Tot ce ne rămîne de făcut, un lucru la îndemîna tuturor, e să apelăm la cafeaua şi aparatele de cafea Nespresso.
Premieră editorială: Să mi trimiți un cuvînt din cînd în cînd  O poveste de dragoste şi supravieţuire în Gulag jpeg
Premieră editorială: Să-mi trimiți un cuvînt din cînd în cînd. O poveste de dragoste şi supravieţuire în Gulag
Corespondenţa lor este singura consemnare în timp real de o asemenea amploare a vieţii în Gulagul lui Stalin, dar cititorul este fascinat şi de povestea unui cuplu care, deşi prins în vîltoarea istoriei, îşi menţine viu devotamentul.
Premieră editorială: Pămîntul este plat! Cum să ne ferim de capcanele pseudoștiinței jpeg
Premieră editorială: Pămîntul este plat! Cum să ne ferim de capcanele pseudoștiinței
O altă chestie pe care o face creierul şi care a fost şi este esenţială pentru specia umană e apophenia. Am mai menţionat‑o cînd am vorbit de astrologie, dar a venit vremea s‑o tratăm mai pe larg: este pur şi simplu tendinţa omului de a percepe tipare în informaţii aleatorii, de a găsi legături între două sau mai multe lucruri care nu au nici o legătură între ele, de a găsi o ordine într‑un loc în care nu există aşa ceva.
Concertul nr  1 pentru vioară şi orchestră semnat de Dumitru Capoianu, interpretat de Alexandru Tomescu jpeg
Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră semnat de Dumitru Capoianu, interpretat de Alexandru Tomescu
Vineri, 13 decembrie, la Sala Radio, violonistul Alexandru TOMESCU - care se bucură de privilegiul de a cînta  pe celebra vioară STRADIVARIUS Elder-Voicu - va interpreta, alături de Orchestra Națională Radio, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră creat în 1957 de compozitorul român Dumitru Capoianu (1929-2012).
Ding dong jpeg
Ding-dong
Grand Chess Tour i-a adus aproape 300.000 de dolari și i-a permis aparițiile de tip Ding-dong: nu e văzut o vreme, dar cînd apare, lovește bine și eficient.
Galantom crește cel mai mare brad din lume jpeg
Galantom crește cel mai mare brad din lume
Galantree crește într-un week-end cît alții într-o iarnă și are acum 45 de metri.
Un corb negru peste Praga jpeg
Un corb negru peste Praga
Comentariul lui Kokourek este conservat în extraordinara arhivă a radioului ceh.
#CancelCancer, Școala în coolori vesele și România Fără Gluten jpeg
„Cutia Bebelușului”, „România plantează pentru mîine” și #MagicROOFS
● Asociația SAMAS lansează „Cutia Călătoare”, o campanie de strîngere de fonduri prin SMS pentru programul „Cutia Bebelușului” – 1800 de cutii cu lucruri esențiale, care vor ajunge la bebelușii aflați cu situații dificile. Inițiativa are ca scop strîngerea unui număr de 100.000 SMS-uri; se trimite SMS la 8844 cu textul BEBE, valoarea acestuia fiind de 2 euro.
Despre Excelența fără vîrstă jpeg
Despre Excelența fără vîrstă
La 53 de ani, o cîntăreață de operă este cel mai probabil să fie la zenitul unei cariere; la 18 ani, un violonist e cel mai probabil doar elev sau student și pregătește concursuri care să-l propulseze în lumea mare de concert. Altfel stau lucrurile pentru mezzosoprana Cecilia Bartoli și violonistul Daniel Lozakovich – două excepții care demonstrează că Excelența nu are vîrstă.
Concert de Crăciun prezentat de Corul de Copii Radio jpeg
Concert de Crăciun prezentat de Corul de Copii Radio
Atmosfera Crăciunului, cu miros de brad și cozonac, cîntecul de stea și așteptarea Moșului, este recreată în fiecare an, la Sala Radio, prin concertele de colinde devenite o tradiție. „Startul” seriei de evenimente dedicate Crăciunului este dat duminică, 8 decembrie, ora 19, de către Corul de Copii Radio care vă invită, cu mic, cu mare, la concertul „Peisaj de iarnă”.
Carte nouă de Malala Yousafzai, laureata Premiului Nobel pentru Pace, la Polirom jpeg
Carte nouă de Malala Yousafzai, laureata Premiului Nobel pentru Pace, la Polirom
Editura Polirom anunță apariția în librării a volumului „Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea și poveștile altor fete refugiate din toată lumea”, de Malala Yousafzai, laureata Premiului Nobel pentru Pace 2014, în traducerea Biancăi Alecu.