Lucrarea de control

16 decembrie 2019
Lucrarea de control jpeg

Istoricul Robert Tucker, unul dintre cei mai pasionați biografi ai lui Stalin, a relatat în celebra sa carte despre „Revoluția de sus” o întîlnire a dictatorului sovietic cu aktivul istoricilor. Se petrecea la Kremlin, în primăvara lui 1934. Potrivit lui Tucker, în mintea lui Stalin gesta ideea declanșării epurării masive a „vechilor bolșevici”, mulți dintre ei fiind colegi de generație și de revoluție cu el, dar pe care acum îi percepea drept ostili sau ostilizați. Tocmai avusese loc, în ianuarie-februarie, cel de-al XVII-lea Congres, unde, în pofida unor noi escaladări ale cultului personalității, Stalin identificase și semnale persistente de împotrivire.

Întîlnirea cu istoricii era doar una dintre acțiunile de pregătire a terenului pentru ce avea să urmeze în trei-patru ani, și anume o salbă de trei procese-școală ale unor lideri comuniști din imediata lui vecinătate: procesul „centrului terorist troțkisto-zinovievist”, format printre alții de Zinoviev, Kamenev, Evdokimov sau Smirnov, procesul „centrului paralel” al lui Piatakov și Radek (sună destul de familiar pentru vocabularul politic românesc actual, unde e folosită expresia „statul paralel”) și cel al „blocului troțkist de dreapta”, care i-a vizat pe Buharin, Rîkov, Rozenholț, Iagoda, Krestinski, Racovski ș.a. Tucker e de părere că, în mintea lui Stalin, planul de eradicare a „opoziției” a încolțit înainte de asasinarea lui Serghei Kirov la Leningrad, din decembrie 1934, ba chiar că Stalin însuși - teorie între timp contestată - a organizat asasinarea celui ce era privit de unii drept numărul doi în ierarhia de partid, cu dublul scop al îndepărtării unui concurent periculos și al declanșării ulterioare a Terorii. Mai în detaliu, Stalin ar fi pregătit condițiile recepției publice a epurărilor, în care nu doar presa, care reacționa instant, ci și istoriografia, care acționa pe termen mai lung și începea în școală, erau obligate să se conformeze. Tucker argumentează că stația terminus a lungului și minuțios pregătitului demers istoriografic al lui Stalin a fost prezentarea, în manualele școlare apărute începînd cu 1937, a imaginii glorioase a lui Ivan cel Groaznic: țarul care i-a distrus pe boierii trădători de țară, așa cum Stalin îi distruge pe nomenklaturiștii „cu două fețe”.

Tucker povestește cum și-a amintit întîlnirea din 1934 unul dintre participanți, 30 de ani mai tîrziu, cînd la modă în URSS era denunțarea stalinismului. Dictatorul ținea în mînă un manual și zicea că băiatul său i-a cerut să îi explice ceva din carte, dar că nici măcar el nu a fost în stare să o facă. Pentru următoarele cinci-zece minute, Stalin a explicat profesorilor cum trebuie scris un astfel de manual. După cum îi era obiceiul, în timpul discursului se plimba încoace și încolo. Memorialistul citat de Tucker a mai relatat că din cînd în cînd, secretarul general al partidului se oprea ca să își tragă pantalonii în sus, „în maniera mecanică a deținuților de altădată care purtau pantaloni fără curea”.

Ce a vrut la concret Stalin de la autorii de manuale de istorie mi-a evocat cu destulă fidelitate felul în care arătau manualele de specialitate din România de dinainte de 1989. Stalin le-a spus că textele trebuie scrise diferit, că nu e cazul unor scheme generaliste, ci al unor date istorice precise. Cronologii factuale și caracterizări ale figurilor istorice - le-a cerut Stalin. Mi-am amintit de „lucrările” mele la istorie (pe atunci, „ne-a dat lucrare” însemna că elevilor le-au fost verificate cunoștințele printr-o „lucrare de control”, echivalentul unei testări de azi). Profesorul se aștepta să știu precis - și mă nota în consecință - între ce ani a domnit Ștefan cel Mare, cînd a avut loc bătălia de la Posada (mai precis, cînd au decis ei că a avut loc, căci se pare că data e de fapt incertă în continuare) sau între ce ani s-au constituit și unde au activat voievodatele lui Gelu, Glad și Menumorut. Accentul era pus pe memorizarea datelor, dar nu lipsea nici caracterizarea scurtă, pregnantă, a personajelor istorice. Burebista a constituit statul dac centralizat, Ștefan a fost pavăza Europei occidentale în fața turcilor, Mihai Viteazul a fost întemeietorul primului stat românesc unificat și așa mai departe, după cum se potrivea cu istoriografia românească a vremii, care culmina cu statul comunist și conducătorul lui. Deși realizat după aproximativ 50 de ani, manualul comunist românesc pare o reflectare stilistică destul de exactă a indicațiilor date de liderul sovietic atunci, în primăvara lui 1934.

Este decelabilă însă în acest tip de manual și o reflectare a personalității lui Stalin, dincolo de programul politic al epurărilor care ar fi stat la baza apariției lui. Un alt biograf, mai recent, al dictatorului sovietic, Oleg Hlevniuk, a spus că Stalin avea o percepție limitată, dar ordonată a lumii și istoriei. Se pricepea foarte bine să sintetizeze situațiile, dar în cadrele ideologice ale experienței și lecturilor lui. Cu excepția unor călătorii în Asia (Siberia și Iran), Stalin nu a părăsit niciodată Europa. Biblioteca sa era preponderent formată din literatură marxist-leninistă. Dar, cu toate acestea, influența lui asupra istoriografiei în zona sovietică a fost, se pare, de durată și de o considerabilă intensitate.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.              

Foto: Calendare de perete cu Stalin pentru anul 2020, despre care autorul postării afirmă că sînt la vînzare în Moscova. Sursa: facebook.com/sovietvisuals

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.