Lucrarea de control

16 decembrie 2019
Lucrarea de control jpeg

Istoricul Robert Tucker, unul dintre cei mai pasionați biografi ai lui Stalin, a relatat în celebra sa carte despre „Revoluția de sus” o întîlnire a dictatorului sovietic cu aktivul istoricilor. Se petrecea la Kremlin, în primăvara lui 1934. Potrivit lui Tucker, în mintea lui Stalin gesta ideea declanșării epurării masive a „vechilor bolșevici”, mulți dintre ei fiind colegi de generație și de revoluție cu el, dar pe care acum îi percepea drept ostili sau ostilizați. Tocmai avusese loc, în ianuarie-februarie, cel de-al XVII-lea Congres, unde, în pofida unor noi escaladări ale cultului personalității, Stalin identificase și semnale persistente de împotrivire.

Întîlnirea cu istoricii era doar una dintre acțiunile de pregătire a terenului pentru ce avea să urmeze în trei-patru ani, și anume o salbă de trei procese-școală ale unor lideri comuniști din imediata lui vecinătate: procesul „centrului terorist troțkisto-zinovievist”, format printre alții de Zinoviev, Kamenev, Evdokimov sau Smirnov, procesul „centrului paralel” al lui Piatakov și Radek (sună destul de familiar pentru vocabularul politic românesc actual, unde e folosită expresia „statul paralel”) și cel al „blocului troțkist de dreapta”, care i-a vizat pe Buharin, Rîkov, Rozenholț, Iagoda, Krestinski, Racovski ș.a. Tucker e de părere că, în mintea lui Stalin, planul de eradicare a „opoziției” a încolțit înainte de asasinarea lui Serghei Kirov la Leningrad, din decembrie 1934, ba chiar că Stalin însuși - teorie între timp contestată - a organizat asasinarea celui ce era privit de unii drept numărul doi în ierarhia de partid, cu dublul scop al îndepărtării unui concurent periculos și al declanșării ulterioare a Terorii. Mai în detaliu, Stalin ar fi pregătit condițiile recepției publice a epurărilor, în care nu doar presa, care reacționa instant, ci și istoriografia, care acționa pe termen mai lung și începea în școală, erau obligate să se conformeze. Tucker argumentează că stația terminus a lungului și minuțios pregătitului demers istoriografic al lui Stalin a fost prezentarea, în manualele școlare apărute începînd cu 1937, a imaginii glorioase a lui Ivan cel Groaznic: țarul care i-a distrus pe boierii trădători de țară, așa cum Stalin îi distruge pe nomenklaturiștii „cu două fețe”.

Tucker povestește cum și-a amintit întîlnirea din 1934 unul dintre participanți, 30 de ani mai tîrziu, cînd la modă în URSS era denunțarea stalinismului. Dictatorul ținea în mînă un manual și zicea că băiatul său i-a cerut să îi explice ceva din carte, dar că nici măcar el nu a fost în stare să o facă. Pentru următoarele cinci-zece minute, Stalin a explicat profesorilor cum trebuie scris un astfel de manual. După cum îi era obiceiul, în timpul discursului se plimba încoace și încolo. Memorialistul citat de Tucker a mai relatat că din cînd în cînd, secretarul general al partidului se oprea ca să își tragă pantalonii în sus, „în maniera mecanică a deținuților de altădată care purtau pantaloni fără curea”.

Ce a vrut la concret Stalin de la autorii de manuale de istorie mi-a evocat cu destulă fidelitate felul în care arătau manualele de specialitate din România de dinainte de 1989. Stalin le-a spus că textele trebuie scrise diferit, că nu e cazul unor scheme generaliste, ci al unor date istorice precise. Cronologii factuale și caracterizări ale figurilor istorice - le-a cerut Stalin. Mi-am amintit de „lucrările” mele la istorie (pe atunci, „ne-a dat lucrare” însemna că elevilor le-au fost verificate cunoștințele printr-o „lucrare de control”, echivalentul unei testări de azi). Profesorul se aștepta să știu precis - și mă nota în consecință - între ce ani a domnit Ștefan cel Mare, cînd a avut loc bătălia de la Posada (mai precis, cînd au decis ei că a avut loc, căci se pare că data e de fapt incertă în continuare) sau între ce ani s-au constituit și unde au activat voievodatele lui Gelu, Glad și Menumorut. Accentul era pus pe memorizarea datelor, dar nu lipsea nici caracterizarea scurtă, pregnantă, a personajelor istorice. Burebista a constituit statul dac centralizat, Ștefan a fost pavăza Europei occidentale în fața turcilor, Mihai Viteazul a fost întemeietorul primului stat românesc unificat și așa mai departe, după cum se potrivea cu istoriografia românească a vremii, care culmina cu statul comunist și conducătorul lui. Deși realizat după aproximativ 50 de ani, manualul comunist românesc pare o reflectare stilistică destul de exactă a indicațiilor date de liderul sovietic atunci, în primăvara lui 1934.

Este decelabilă însă în acest tip de manual și o reflectare a personalității lui Stalin, dincolo de programul politic al epurărilor care ar fi stat la baza apariției lui. Un alt biograf, mai recent, al dictatorului sovietic, Oleg Hlevniuk, a spus că Stalin avea o percepție limitată, dar ordonată a lumii și istoriei. Se pricepea foarte bine să sintetizeze situațiile, dar în cadrele ideologice ale experienței și lecturilor lui. Cu excepția unor călătorii în Asia (Siberia și Iran), Stalin nu a părăsit niciodată Europa. Biblioteca sa era preponderent formată din literatură marxist-leninistă. Dar, cu toate acestea, influența lui asupra istoriografiei în zona sovietică a fost, se pare, de durată și de o considerabilă intensitate.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.              

Foto: Calendare de perete cu Stalin pentru anul 2020, despre care autorul postării afirmă că sînt la vînzare în Moscova. Sursa: facebook.com/sovietvisuals

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Bucuresti anii 60 jpg
Care era secretul siluetelor suple din anii ’60? Explicația unei nutriționiste: „Trebuie să stabilim din nou”
Privind înapoi la imaginile din anii ’60, e greu să nu observăm ceva evident: oamenii erau mai supli. Fie că vorbim despre fotografii de familie sau filmări vechi, siluetele celor din acea perioadă contrastau puternic cu tendințele de astăzi.
centrala eoliana turbine eoliene vant foto shutterstock
Danemarca ar putea să revină la energie nucleară, după ani de investiții în resurse regenerabile
Danemarca ar putea renunța la o interdicție de 40 de ani asupra energiei nucleare, o schimbare majoră de politică pentru țara axată pe resurse regenerabile.
volodimir Medinski2/ FOTO:X
Pe cine a trimis Putin la negocierile de la Istanbul pentru a-i enerva pe ucraineni ?
Președintele rus Vladimir Putin a desemnat o nouă componență a delegației oficiale pentru reluarea negocierilor cu Ucraina, care au loc azi în Turcia.
image png
Ritualul secret al lui Elon Musk pentru o siluetă de invidiat. Ce bea miliardarul în fiecare dimineață ca să scape de kilogramele nedorite
Ce au în comun miliardarii, rețetele bunicii și cele mai populare tendințe de pe TikTok? Răspunsul: misteriosul elixir al dimineții.
Jamie Lee Curtis  foto   Profimedia jpeg
Jamie Lee Curtis făcut o operație estetică la 25 de ani și o regretă și-n ziua de azi
Are 66 de ani și arată minunat! Să fie oare datorită operației estetice pe care a făcut-o în tinerețe?
pomi fructiferi sfaturi pomii fructiferi crestere pomi fructiferi plantare sfaturi trucuri scaled jpeg
La ce distanță trebuie, conform legii, plantați pomii fructiferi față de gardul vecinului
Plantezi un pom fructifer și te gândești că peste câțiva ani te vei bucura de roadele lui. Însă, dacă locuiești la curte, este important să știi și cât de aproape de gardul vecinului îl poți pune
Théo Navarro Mussy, foto Agences Artistique
Un actor care apare în filmul „Dossier 137”, interzis la Cannes din cauza unor acuzații de viol şi violenţă sexuală
Deşi este protagonist al unei pelicule care va fi prezentată la Festivalul de la Cannes, unui actor francez i s-a interzis accesul din cauza unor acuzații de viol şi violenţă sexuală.
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
Ce legătură există între deshidratare și plapitații?
În funcție de nivelul de deshidratare, s-ar putea să ai nevoie de îngrijire de urgență
carte pixabay jpg
„Vopsele” sau „vopseluri”? Cum este, de fapt, corect
În limba română, atunci când vorbim despre substanțele folosite pentru colorarea obiectelor, adesea ne întrebăm dacă pluralul corect este „vopsele” sau „vopseluri”. Răspunsul îl găsim în DEX și în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3), care acceptă ambele forme.