Diamantul Carlsen

31 decembrie 2019
Diamantul Carlsen jpeg

Voi ce înțelegeți din faptul că Magnus Carlsen e din nou triplu campion mondial la șah clasic, șah rapid și blitz? Că și dacă gîndește mult, și dacă gîndește repede, el oricum gîndește bine și cîștigă? E ca și cum, oricum l-ai lua, Carlsen se resetează și joacă la nivelul său optim.

Eu am o explicație. Nu spun că-i singura. Dacă te uiți atent, și ceilalți șahiști buni la șah clasic au performanțe superioare și la blitz. Nakamura, Aronian, Karjakin sînt doar cîteva exemple. Și așa a fost mereu. Capablanca cîștiga la blitz în serie, Tal a fost un jucător foarte rapid, la fel și Fischer, Karpov, Kasparov sau Anand, la vremea lor. Ce înseamnă acest lucru? Că oricît ai ciopîrți gîndirea șahistă a unui jucător, nu poți tăia din calitatea ei intrinsecă. Carlsen e Carlsen și în cinci minute de șah, și în două ore. Undeva înlăuntrul lui e un jucător care înțelege șahul în felul său unic, dintr-o mutare, total și irevocabil. E ca diamantul. Dacă are o culoare și o claritate, nu mai contează karatajul. (Mă rog, contează, dar nu și în contextul de față). În șah, acest nivel de înțelegere cristalizat se reflectă asupra jocului, indiferent de condițiile în care are loc partida.

Partea prozaică acum. Carlsen a venit hotărît la Moscova, unde s-au jucat campionatele mondiale de șah rapid și blitz. După ce a cîștigat detașat open-ul de șah rapid și urma să înceapă cel de blitz, chiar a spus că „pe jumătate, și-a făcut treaba”. Și a cîștigat apoi și titlul la blitz, ceva mai greu decît la rapid, după un meci de departajare cu Nakamura. Carlsen e, de fapt, la o doua „triplă”, el deținînd simultan cele trei coroane și în 2014. Pe scurt, norvegianul a dominat autoritar cele două competiții și privește acum de sus, de pe acest dîmb simbolic - autoritar sau placid, cum vrea, căci își permite - toată gașca de rivali dintre care unul va sui la toamnă la el, să îl provoace la lupta pentru titlul de campion mondial la șah clasic, cel mai important dintre toate.

Recunosc că am privit cu ceva mai multă detașare cele cinci zile cumulate de concurs, din moment ce Anand nu a jucat anul acesta. Dar, la un moment dat, totuși am tresărit. În paralel cu concursurile lui Carlsen, s-au jucat la Moscova și campionatele mondiale de șah feminin rapid și blitz. Repet, nu prea înțeleg de ce sînt organizate separat, din moment ce fetele pot fi uneori la fel de bune ca băieții și în plus - aici devin ușor off topic - lucrurile cu împărțirea pe sexe s-au mai complicat în ultima vreme. Dar lăsînd la o parte conservatorismul federației internaționale de șah, ce vreau să spun e că în runda a noua m-am uitat pe clasamentul provizoriu la șahul rapid feminin. Nu mică mi-a fost mirarea cînd am văzut că pe primul loc e reprezentanta României, Irina Bulmaga. Încîntat, m-am apucat să strîng elemente pentru o știre - în caz că, Doamne, ajută! - ne căpătăm și noi în sfîrșit cu un campion mondial, primul după cel cucerit de Gheorghiu, la juniori, acum aproape 60 de ani. Începusem așa:

Reprezentanta României Irina Bulmaga a devenit campioană mondială la șah rapid după ce a cîștigat campionatul organizat zilele acestea la Moscova.

Irina Bulmaga (26 de ani) s-a născut în Republica Moldova, dar din 2009 ea reprezintă România. A fost campioană a Republicii Moldova în două rînduri, iar în 2010 a fost campioana României la șah rapid.

Pe cea mai recentă listă Elo din decembrie 2019, Irina Bulmaga este cea mai bine plasată româncă, cu un rating de 2434 de puncte, locul 35 mondial. Ea e urmată în clasamentul româncelor de Corina Peptan, cu 2392 de puncte Elo. 

Irina Bulmaga a declarat că își dorește să devină mare maestru la șah și să audă imnul României la marile competiții șahiste mondiale la care participă.

Irina Bulmaga a spus că datorează foarte mult șahiștilor din Republica Moldova, unde s-a format ca jucătoare, dar că mutarea ulterioară în România nu a fost dificilă pentru ea.

„Familia mea este o familie de români. Aceasta o ştiu de la părinţii mei, iar ei de la bunicii şi străbunicii mei. Surorile străbunicului meu, fiind învăţătoare, s-au refugiat în 1944 împreună cu familiile lor în România. Străbunicul meu s-a dus să-şi ia fiul de la liceu din alt oraş, dar cînd au ajuns acasă, linia frontului era închisă. Aşa se face că o parte din familie s-a stabilit în România, iar noi am rămas în Republica Moldova. (…) Aşa că pentru mine a juca pentru România sau pentru Republica Moldova nu e nimic altceva decît a juca pentru ţara mea şi nu consider aceasta ca fiind o schimbare prea mare în viaţă”, a declarat Irina Bulmaga într-un interviu pe site-ul Federației Române de Șah.

Din nefericire, textul de mai sus a rămas doar o ciornă, pe care am reprodus-o numai de dragul de a auzi cum ar fi sunat știrea. În runda următoare, Irina Bulmaga a pierdut la Olga Girya, o șahistă puternică din Ucraina. Pînă atunci, ea nu cedase nicio partidă, ba chiar cîștigase la Humpy Koneru (India), cea care a luat pînă la urmă titlul, și remizase cu Lei și Tan, cele două chinezoaice periculoase din concurs. În loc să lupte însă în continuare, Irina Bulmaga a făcut apoi o remiză scurtă cu turcoaica Ecaterina Atalik și apoi, în ultima rundă, a și pierdut la Natalia Pogonina (Rusia). A terminat pe locurile 9 - 17.

diagram188 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 188 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 187 de data trecută: 1. Cg5! Nd7 (1… Rxg5 2. h4+ Rh6 3. g4! Nd8 4. f4! Dxh4+ 5. Rd2 exf4 6. Dxf4+ g5 7. Txh4#; 1… Dxg5 2. h4 De7 3. g4!; 1… Dxf7 2. Cxf7+ Rh5 3. Ne2+ Rh4 4. h3 e4 5. g3#) 2. Dxe7 Cxe7 3. Cf7+ Rh5 4. Ne2+ Rh4 5. g3+ Rh3 6. Cg5+ Rg2 7. Nf3# 

Reamintesc, ideea acestor diagrame este să încercați să le rezolvați singuri și să publicați soluția ca și comentariu la acest articol. După cum binevenite sînt și comentariile la articolul propriu-zis. De pildă, dacă aveți o explicație - alta decît cea expusă de mine - la succesul lui Carlsen în cele trei specii de șah.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Pentru ultima oară în acest an bogat în succese pentru el, Carlsen mută și cîștigă! Victorie pentru norvegian și în meciul de blitz de departajare, Moscova, decembrie 2019. Sursa: Maria Emelianova/ Chess.com

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.