Vorbitul pe la spate

30 decembrie 2019
Vorbitul pe la spate jpeg

Într-o însemnare din 1 octombrie 1932, Petru Comarnescu nota în Jurnal de unde vine siguranța „îngîmfaților”, a celor plini de sine, de care declara că se simte înconjurat. Și îi enumera pe unii dintre ei: Mihail Polihroniade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran. La acesta din urmă introducea o distincție. Dacă ceilalți ajunseseră îngîmfați convingîndu-se că le știu pe toate, la Cioran îngîmfarea provenea din faptul că a ajuns să creadă că nimeni, în frunte cu el, primul primitor al revelației, nu numai că nu poate să le știe pe toate, dar chiar nu poate să știe nimic. Și Cioran, și ceilalți manifestă „aceeași suficiență dogmatică”, spunea Comarnescu, numai că Emil Cioran a ajuns la ea din direcția opusă. Glosînd pe întorsăturile temei, aici aș putea merge mai departe și întreba cine e mai îngîmfat - cel ce e îngîmfat, sau cel ce îl judecă pe îngîmfat?

În acest context, memorialistul îi consacra lui Mihail Sebastian o caracterizare succintă. „(...) prezumțiosul și îngîmfatul de Mihail Sebastian, care face pe pontiful ajuns la definitiva înțelepciune”, scria Comarnescu în Jurnal. El se întorsese din Occident și aparent trecea printr-o criză de adaptare. „Cîteva zile după înapoierea în țară, nu am putut face nimic și mă bătea gîndul evadării în străinătate. Oamenii mi se păreau murdari, nespălați, străzile prăfuite, figurile prea grase și satisfăcute. (...) Cînd revin din străinătate, mă impresionează cerșetorii de pe străzi, țiganii și țigănia, lipsa de urbanitate a locuitorilor, așa de depărtați de politețea celui mai umil elvețian sau englez (...)”, scria Comarnescu în însemnarea din aceeași dată.

Probabil că, intrați de-a valma în raza percepției sensibilizate a lui Comarnescu, intelectualii bucureșteni nu îi vor fi făcut o impresie bună. Comarnescu avea însă grijă să păstreze aparențele și formalismul relațiilor profesionale, păstrînd pentru jurnal caracterizările și concluziile ultime. În plus, colaborarea lui Comarnescu cu ei ia amploare în toamna lui 1932, cînd se lansează conferințele Criterion. Atît Comarnescu, cît și Sebastian au contribuții majore la mișcare, primul mai ales în calitate de organizator, celălalt în calitate de lector. Mihail Sebastian a avut programate la conferințele Criterion din 1932 - 1933 șapte prelegeri, din care se pare că a susținut numai șase întrucît cea despre André Gide a fost întreruptă de busculada și bătaia provocate de „studenții naționaliști cuziști și legionari”. Episodul e de reținut pentru că ne vom mai întîlni cu el.

Ulterior, Comarnescu publică studiul „Homo Americanus”, căruia Sebastian îi face o întîmpinare caldă, în contrast cu însemnările din Jurnalul prietenului său. Recenzia lui Sebastian a apărut în martie 1933, în revista România literară, unde găsim și o posibilă sursă a animozității mascate a lui Comarnescu. „Avînd a-i da, anul trecut, replica d-lui Petru Comarnescu într-o dezbatere publică asupra Americii, la Cercul Analelor, am găsit în d-sa un vorbitor precipitat, un advocat pătimaș și un polemist categoric, atît de cîștigat cauzei yankee, încît orice obiecție, oricît de timidă, era respinsă brusc, după foarte sumare socoteli. Cu amintirea acelei discuții violente și cu o mai veche cunoaștere a temperamentului său de intelectual idilic, mărturisesc sincer că nu așteptam ca d. Comarnescu să poată scrie critic despre America și despre omul american. M-am înșelat. Homo Americanus este un studiu excelent, obiectiv și sintetic, scris desigur cu dragoste, dar nu cu părtinire și mai ales nu cu naivitate”, scria Sebastian în „Cronica literară” a revistei.

Și Sebastian a ținut un Jurnal, publicat după 1990, care pornește însă din 1935. Periodic, în el apar menționate întîlnirile cu Petru (Titel) Comarnescu. Dar niciuna dintre aceste referiri nu se ridică la gradul de sentențiozitate din însemnările particulare ale lui Comarnescu. Este vorba cel mult de mirarea lui Sebastian față de unele poziții și atitudini ale prietenului său. Cea mai acută dintre ele survine în 1935, cînd povestește că Petru Comarnescu i-a spus că a căutat să se împace cu redactorii de la Credința, una dintre publicațiile care-i atacase virulent pe organizatorii conferințelor Criterion. Credința făcuse corp comun cu Calendarul, revista lui Nichifor Crainic, care lansase calamburul „Gide - jidan” în chiar ziua în care Sebastian trebuia să își țină prelegerea. Sebastian spune că s-a certat atunci cu Zaharia Stancu și Sandu Tudor, și de aici uimirea lui față de inițiativa lui Comarnescu: „Aș spune că e incalificabil. Mă mulțumesc doar să observ încă o dată cît sînt de naiv. (...) Cînd mă voi deprinde să fiu mai puțin entuziast în relațiile mele cu oamenii? Indiferență, neutralitate, refuz de a mă indigna sau de a aproba, iată care e cea mai bună dintre atitudini,” scria Sebastian în Jurnalul său într-o însemnare din 7 septembrie 1935. Tonul confesiunii arată dezamăgirea lui Sebastian, din ce în ce mai înstrăinat într-un context al polarizărilor politice care își exercitau impactul și asupra lumii culturale. Cu toate acestea, deși relațiile lui Sebastian cu alții s-au răcit treptat, dar semnificativ - de pildă cu Mircea Eliade, fapt instructiv ilustrat în Jurnalul său - cu Comarnescu a continuat să se întîlnească destul de regulat, în pofida stigmatului de evreu care îl ostraciza din ce în ce mai mult în cercurile intelectuale ale vremii.

Povestea are și un epilog. Revista Fundațiilor Regale din iulie 1945 publică mai multe texte în memoria lui Mihail Sebastian, care în luna mai murise într-un accident rutier pe bulevardul Regina Maria din București. Printre autorii acestor texte este și Petru Comarnescu, care e marcat de tragismul momentului, Sebastian neapucînd să împlinească nici 38 de ani. Dar înfundat, pe alocuri, în necrologul său parcă se aud ecouri slabe ale însemnării de jurnal din toamna lui 1932. „Finețea și eleganța stilului său, pe care camarazii săi de generație rareori le aveau și le cultivau, ca și spiritul său analitic, poza-i sceptică și voita degajare ni l-au înfățișat ca pe un tipic reprezentant al spiritului francez, al acelui esprit de finesse pascalian, pe care șederea de mai tîrziu în Franța i l-a ascuțit și mai mult,” notează Comarnescu la moartea prietenului său Mihail Sebastian.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic