Senin istoric

13 ianuarie 2020
Senin istoric jpeg

Motto: „I se reproșează în genere vieții noastre publice lipsa de gravitate. Glumim cu prea multe lucruri. Luăm în serios prea puține. Nu sîntem capabili de revoltă. Acceptăm cu ușurință, cu un zîmbet, orice. Mă întreb însă dacă aceste judecăți sînt juste. Mă întreb dacă, dimpotrivă, păcatul nostru nu este de a fi prea patetici, prea gravi, prea solemni. Și dacă ne lipsește ceva, cred că în primul rînd e simțul a ceea ce este derizoriu și a ceea ce este capital. (...) Ați băgat de seamă că în Caragiale există extrem de puțin glumeți? Eroii săi sînt, din contră, serioși, convinși, respectabili, intransigenți.” (Mihail Sebastian, într-un articol din revista „Rampa” din iunie 1935)

Ar fi trebuit să profităm pînă acum. Am făcut-o? Mă tem că nu.

Au trecut 30 de ani de la Revoluție. 30 de ani de deschidere, libertate de expresie, avans economic, progres tehnologic. Dar majoritatea evoluțiilor pozitive au fost îngropate sub mai multe niveluri de nemulțumire. Tot timpul s-au auzit reproșuri că nu înaintăm mai repede, că nu ni se face dreptate, că nu avem destul și destule, că nu cîștigăm ca afară, că sîntem coada Europei.

Poate sînt adevărate. Dar să nu pierdem din vedere ansamblul: toate nemulțumirile acestea acoperă ceva mai semnificativ. Am trăit o perioadă de 30 de ani foarte bună, incomparabil mai bună decît cea de dinainte de 1989, decît cea din timpul războiului și chiar decît cea din interbelic. Nu cred că are sens să argumentez în cazul primelor două comparații. Iar în privința interbelicului, e de ajuns numai să sapi puțin prin presa vremii ca să vezi ce atmosferă încărcată a fost în anii ‘30. Dincolo de glamour-ul ideilor care țîșneau de peste tot, de efervescența intelectuală, tendința era clară spre dictatura colectivului asupra individului, spre suprimarea drepturilor fundamentale ale omului, spre violență și spre cultul forței. Oricît am idealiza azi perioada aceea, nu o putem compara cu ceea ce am trăit noi în ultimii 30 de ani. Încrîncenările noastre politice pălesc în fața dezmățului ideologic de dreapta, a abuzurilor și agresiunilor din perioada interbelică, cărora le-au căzut victime și călăi - dacă mă pot exprima astfel - multe personalități ale timpului, dar și oameni obișnuiți.

De ce spun asta? Pentru că am senzația că am irosit această perioadă fastă a istoriei. Ne-am făcut - și ne facem - sînge rău pentru multe nimicuri. Și ne place să ne căinăm pentru asta. Nu afirm că nu sînt lucruri de criticat, fapte scandaloase, mulți neaveniți, mulți nesimțiți. Dar ei nu ar trebui să ne ecraneze toată existența. Nu invoc acum un război „care va schimba totul”, nici cine știe ce altă turnură istorică negativă și neașteptată, care chipurile vor pune capăt celor 30 de ani de grație. Deși nici acestea nu pot fi excluse din scenariul unei schimbări dramatice - nu știu, de pildă, cînd se vor resimți negativ efectele economice și  sociale ale schimbărilor climatice. Dar întreb altceva: pentru un individ din această Românie de după Revoluție, au meritat 30 de ani din viața sa de amărăciuni zilnice? 30 de ani de silă și dezgust, pe care i-ar fi putut trăi și altfel, mai destins, mai calm și mai împăcat? 30 de ani de frustrări că n-a emigrat sau de regrete că a făcut-o?

Moda văicărelii după „românii care pleacă din țară” are și o doză de ipocrizie. În primul rînd, nu au plecat ca pe vremea comunistă; nu este adică un gest ireversibil. Se pot întoarce, pot comunica acasă, reperele le rămîn accesibile. În al doilea rînd, au plecat pentru a trăi mai bine, cum au făcut-o și alții, din prezent sau din trecut, inclusiv românii, au plecat pentru a arde etapele și a trăi o viață mai îndestulătoare, pe un salariu mai bun pentru ce știu ei să facă sau pentru a o lua de la capăt; au plecat pentru ei și pentru că așa cred ei că se vor împlini, unii fiind sătui de primitivismul și furtișagurile din țară. Dar iarăși pierdem din vedere esențialul: au plecat pentru că au putut, pentru că au avut această opțiune care nu a fost creată din nimic și nu ni se dă mereu. O avem pentru că sîntem în cei 30 de ani de respiro.

La intransigența indiscriminantă, de orice ocazie, care așează ce e „derizoriu” și ce e „capital” pe același piedestal, și pe care Mihail Sebastian o remarca la bucureștenii de acum un secol, am adăugat încă ceva după 1989. Contribuția comunismului românesc este că ne-a luat simțul proporției la scară istorică. Discontinuitatea comunistă ne-a privat de capacitatea de a cîntări nuanțat post-comunismul. Nu am avut cu ce compara post-comunismul nostru. Doar cu comunismul, care nu era un termen de contrapunere tocmai potrivit. Sau cu ce e „afară”, iarăși o comparație de genuri diferite, pentru că România socialistă o luase rău pe arătură în ultimii ei zece ani, chiar și în comparație cu suratele din estul Europei. Așa că și acum vedem și simțim numai „monstruos”, amplificat. Vedem doar alb-negru, ca televiziunea lui Ceaușescu. Cel ce ne contrazice ne e dușman. Europa e „cu interes”. Cel ce are succes a furat. Totul devine brusc extrem, extremist. Nu avem răbdare să ascultăm, să încercăm să înțelegem, să ne construim dreptatea. Vrem să ni se dea și dreptatea, fără să concepem că poate și ea e un parcurs la care contribuim, nu un pachet de unt pe care ți-l dă sau nu „statul”. Nu mai spun să acceptăm că am greșit. Așa probabil am ajuns să cădem pradă nimicurilor și să treacă cei 30 de ani pe lîngă noi, cînd de fapt am fi putut profita de un senin istoric fără precedent.

Dacă am fi făcut astfel, poate că acum aveam și noi timp pentru a depăși imediatul politic și economic. Aveam poate apoi unele rezultate remarcabile în sport, de exemplu. Sau generam unele curente și dezbateri culturale marcante, de uz general. Nici după 1920 nu au fost vîrfurile literare de dinainte, de dimensiunile lui Eminescu sau Caragiale. Dar măcar atunci începea să se afirme un alt contingent de personalități culturale, de o valoare medie a nuanțărilor superioară celui precedent. Pe cînd după 1990, prinși de percepțiile „monstruoase”, aparent nu s-au lansat nici măcar acele elite culturale de anvergura celor din timpul comunismului. O dominație a nimicurilor, o gestiune febrilă a meschinului ne-a marcat perioada celor 30 de ani. Se va schimba oare ceva de acum înainte, în următorii 30 de ani?

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Bucureștiul văzut din Foișorul de Foc/ Arhiva personală

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.