Senin istoric

13 ianuarie 2020
Senin istoric jpeg

Motto: ÔÇ×I se repro╚Öeaz─â ├«n genere vie╚Ťii noastre publice lipsa de gravitate. Glumim cu prea multe lucruri. Lu─âm ├«n serios prea pu╚Ťine. Nu s├«ntem capabili de revolt─â. Accept─âm cu u╚Öurin╚Ť─â, cu un z├«mbet, orice. M─â ├«ntreb ├«ns─â dac─â aceste judec─â╚Ťi s├«nt juste. M─â ├«ntreb dac─â, dimpotriv─â, p─âcatul nostru nu este de a fi prea patetici, prea gravi, prea solemni. ╚śi dac─â ne lipse╚Öte ceva, cred c─â ├«n primul r├«nd e sim╚Ťul a ceea ce este derizoriu ╚Öi a ceea ce este capital. (...) A╚Ťi b─âgat de seam─â c─â ├«n Caragiale exist─â extrem de pu╚Ťin glume╚Ťi? Eroii s─âi s├«nt, din contr─â, serio╚Öi, convin╚Öi, respectabili, intransigen╚Ťi.ÔÇŁ (Mihail Sebastian, ├«ntr-un articol din revista ÔÇ×RampaÔÇŁ din iunie 1935)

Ar fi trebuit să profităm pînă acum. Am făcut-o? Mă tem că nu.

Au trecut 30 de ani de la Revolu╚Ťie. 30 de ani de deschidere, libertate de expresie, avans economic, progres tehnologic. Dar majoritatea evolu╚Ťiilor pozitive au fost ├«ngropate sub mai multe niveluri de nemul╚Ťumire. Tot timpul s-au auzit repro╚Öuri c─â nu ├«naint─âm mai repede, c─â nu ni se face dreptate, c─â nu avem destul ╚Öi destule, c─â nu c├«╚Ötig─âm ca afar─â, c─â s├«ntem coada Europei.

Poate s├«nt adev─ârate. Dar s─â nu pierdem din vedere ansamblul: toate nemul╚Ťumirile acestea acoper─â ceva mai semnificativ. Am tr─âit o perioad─â de 30 de ani foarte bun─â, incomparabil mai bun─â dec├«t cea de dinainte de 1989, dec├«t cea din timpul r─âzboiului ╚Öi chiar dec├«t cea din interbelic. Nu cred c─â are sens s─â argumentez ├«n cazul primelor dou─â compara╚Ťii. Iar ├«n privin╚Ťa interbelicului, e de ajuns numai s─â sapi pu╚Ťin prin presa vremii ca s─â vezi ce atmosfer─â ├«nc─ârcat─â a fost ├«n anii ÔÇś30. Dincolo de glamour-ul ideilor care ╚Ť├«╚Öneau de peste tot, de efervescen╚Ťa intelectual─â, tendin╚Ťa era clar─â spre dictatura colectivului asupra individului, spre suprimarea drepturilor fundamentale ale omului, spre violen╚Ť─â ╚Öi spre cultul for╚Ťei. Oric├«t am idealiza azi perioada aceea, nu o putem compara cu ceea ce am tr─âit noi ├«n ultimii 30 de ani. ├Äncr├«ncen─ârile noastre politice p─âlesc ├«n fa╚Ťa dezm─â╚Ťului ideologic de dreapta, a abuzurilor ╚Öi agresiunilor din perioada interbelic─â, c─ârora le-au c─âzut victime ╚Öi c─âl─âi - dac─â m─â pot exprima astfel - multe personalit─â╚Ťi ale timpului, dar ╚Öi oameni obi╚Önui╚Ťi.

De ce spun asta? Pentru c─â am senza╚Ťia c─â am irosit aceast─â perioad─â fast─â a istoriei. Ne-am f─âcut - ╚Öi ne facem - s├«nge r─âu pentru multe nimicuri. ╚śi ne place s─â ne c─âin─âm pentru asta. Nu afirm c─â nu s├«nt lucruri de criticat, fapte scandaloase, mul╚Ťi neaveni╚Ťi, mul╚Ťi nesim╚Ťi╚Ťi. Dar ei nu ar trebui s─â ne ecraneze toat─â existen╚Ťa. Nu invoc acum un r─âzboi ÔÇ×care va schimba totulÔÇŁ, nici cine ╚Ötie ce alt─â turnur─â istoric─â negativ─â ╚Öi nea╚Öteptat─â, care chipurile vor pune cap─ât celor 30 de ani de gra╚Ťie. De╚Öi nici acestea nu pot fi excluse din scenariul unei schimb─âri dramatice - nu ╚Ötiu, de pild─â, c├«nd se vor resim╚Ťi negativ efectele economice ╚Öi  sociale ale schimb─ârilor climatice. Dar ├«ntreb altceva: pentru un individ din aceast─â Rom├ónie de dup─â Revolu╚Ťie, au meritat 30 de ani din via╚Ťa sa de am─âr─âciuni zilnice? 30 de ani de sil─â ╚Öi dezgust, pe care i-ar fi putut tr─âi ╚Öi altfel, mai destins, mai calm ╚Öi mai ├«mp─âcat? 30 de ani de frustr─âri c─â n-a emigrat sau de regrete c─â a f─âcut-o?

Moda v─âic─ârelii dup─â ÔÇ×rom├ónii care pleac─â din ╚Ťar─âÔÇŁ are ╚Öi o doz─â de ipocrizie. ├Än primul r├«nd, nu au plecat ca pe vremea comunist─â; nu este adic─â un gest ireversibil. Se pot ├«ntoarce, pot comunica acas─â, reperele le r─âm├«n accesibile. ├Än al doilea r├«nd, au plecat pentru a tr─âi mai bine, cum au f─âcut-o ╚Öi al╚Ťii, din prezent sau din trecut, inclusiv rom├ónii, au plecat pentru a arde etapele ╚Öi a tr─âi o via╚Ť─â mai ├«ndestul─âtoare, pe un salariu mai bun pentru ce ╚Ötiu ei s─â fac─â sau pentru a o lua de la cap─ât; au plecat pentru ei ╚Öi pentru c─â a╚Öa cred ei c─â se vor ├«mplini, unii fiind s─âtui de primitivismul ╚Öi furti╚Öagurile din ╚Ťar─â. Dar iar─â╚Öi pierdem din vedere esen╚Ťialul: au plecat pentru c─â au putut, pentru c─â au avut aceast─â op╚Ťiune care nu a fost creat─â din nimic ╚Öi nu ni se d─â mereu. O avem pentru c─â s├«ntem ├«n cei 30 de ani de respiro.

La intransigen╚Ťa indiscriminant─â, de orice ocazie, care a╚Öeaz─â ce e ÔÇ×derizoriuÔÇŁ ╚Öi ce e ÔÇ×capitalÔÇŁ pe acela╚Öi piedestal, ╚Öi pe care Mihail Sebastian o remarca la bucure╚Ötenii de acum un secol, am ad─âugat ├«nc─â ceva dup─â 1989. Contribu╚Ťia comunismului rom├ónesc este c─â ne-a luat sim╚Ťul propor╚Ťiei la scar─â istoric─â. Discontinuitatea comunist─â ne-a privat de capacitatea de a c├«nt─âri nuan╚Ťat post-comunismul. Nu am avut cu ce compara post-comunismul nostru. Doar cu comunismul, care nu era un termen de contrapunere tocmai potrivit. Sau cu ce e ÔÇ×afar─âÔÇŁ, iar─â╚Öi o compara╚Ťie de genuri diferite, pentru c─â Rom├ónia socialist─â o luase r─âu pe ar─âtur─â ├«n ultimii ei zece ani, chiar ╚Öi ├«n compara╚Ťie cu suratele din estul Europei. A╚Öa c─â ╚Öi acum vedem ╚Öi sim╚Ťim numai ÔÇ×monstruosÔÇŁ, amplificat. Vedem doar alb-negru, ca televiziunea lui Ceau╚Öescu. Cel ce ne contrazice ne e du╚Öman. Europa e ÔÇ×cu interesÔÇŁ. Cel ce are succes a furat. Totul devine brusc extrem, extremist. Nu avem r─âbdare s─â ascult─âm, s─â ├«ncerc─âm s─â ├«n╚Ťelegem, s─â ne construim dreptatea. Vrem s─â ni se dea ╚Öi dreptatea, f─âr─â s─â concepem c─â poate ╚Öi ea e un parcurs la care contribuim, nu un pachet de unt pe care ╚Ťi-l d─â sau nu ÔÇ×statulÔÇŁ. Nu mai spun s─â accept─âm c─â am gre╚Öit. A╚Öa probabil am ajuns s─â c─âdem prad─â nimicurilor ╚Öi s─â treac─â cei 30 de ani pe l├«ng─â noi, c├«nd de fapt am fi putut profita de un senin istoric f─âr─â precedent.

Dac─â am fi f─âcut astfel, poate c─â acum aveam ╚Öi noi timp pentru a dep─â╚Öi imediatul politic ╚Öi economic. Aveam poate apoi unele rezultate remarcabile ├«n sport, de exemplu. Sau generam unele curente ╚Öi dezbateri culturale marcante, de uz general. Nici dup─â 1920 nu au fost v├«rfurile literare de dinainte, de dimensiunile lui Eminescu sau Caragiale. Dar m─âcar atunci ├«ncepea s─â se afirme un alt contingent de personalit─â╚Ťi culturale, de o valoare medie a nuan╚Ť─ârilor superioar─â celui precedent. Pe c├«nd dup─â 1990, prin╚Öi de percep╚Ťiile ÔÇ×monstruoaseÔÇŁ, aparent nu s-au lansat nici m─âcar acele elite culturale de anvergura celor din timpul comunismului. O domina╚Ťie a nimicurilor, o gestiune febril─â a meschinului ne-a marcat perioada celor 30 de ani. Se va schimba oare ceva de acum ├«nainte, ├«n urm─âtorii 30 de ani?

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

Foto: Bucureștiul văzut din Foișorul de Foc/ Arhiva personală

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.