Autobiografia lui Anand 50
În urmă cu cîțiva ani, am făcut rost de adresa de email a lui Anand și mi-am încercat norocul solicitîndu-i un interviu. Nu mică mi-a fost mirarea cînd am și primit acceptul, cîteva zile mai tîrziu. Numai că nu mi-a răspuns el, ci soția lui, Aruna. Am aflat atunci că ea era managerul campionului indian. Interviul a fost făcut în scurt timp, și publicat apoi în Adevărul, unde lucram pe atunci. Rapid și eficient, cam ca jocul lui Anand. Interviul a fost pentru mine și o dovadă a colaborării excelente dintre cei doi.
Zilele trecute am mai aflat ceva. Aruna și Vichy Anand nu s-au întîlnit la masa de șah, la o acțiune caritabilă sau la o petrecere. În stilul tradițional indian, căsătoria lor a fost pusă la cale de familii. Ei doi s-au întîlnit apoi și au constatat că nu au motiv să nu accepte mariajul. Din nou, rapid și eficient din partea lui Anand, precum stilul lui de joc, după cum avea să spună ulterior Aruna. Cuplul s-a cunoscut apoi mai bine în conversațiile din timpul călătoriilor dese ale șahistului.
Am aflat de această poveste din cronicile despre autobiografia lui Anand, lansată chiar în ziua în care acesta a împlinit 50 de ani, 11 decembrie 2019. Mind Master. Winning Lessons from a Champion’s Life (Maestrul minții. Lecții de succes din viața unui campion) este o carte despre o carieră de excepție, începută cu cîștigarea titlului mondial la juniori în 1987 și continuată apoi cu cel de campion mondial plin, între 2000 și 2013. De fapt, dacă Fischer a întrerupt hegemonia șahului sovietic, Anand a fost cel ce a demonstrat decăderea șahului rus de după cei trei „K”: Karpov, Kasparov, Kramnik. Anand este și cel ce a pus șahul indian pe harta șahului mondial. Succesele lui Anand au produs o emulație masivă pe subcontinent, în zilele noastre India fiind o forță impresionantă în acest sport.
Acum vreun an, Carlsen a fost întrebat ce crede despre Ding Liren, șahistul numărul 1 al Chinei. „E bun, dar nu cît pentru a marca în momentele cruciale”, a spus norvegianul. Tot așa a răspuns și Karpov în 1998, cînd a fost întrebat ce crede de Anand. Indianul a povestit în autobiografie că declarația lui Karpov l-a afectat, dar l-a și ambiționat. Rezultatul a fost cel știut, salba de titluri, campionate și meciuri cîștigate. Dacă așa au funcționat lucrurile și în cazul lui Ding, vom vedea la anul, căci chinezul s-a calificat în turneul candidaților și ar putea deveni șalangerul lui Carlsen.
Oricum, chiar și după ce a fost detronat de Carlsen, Anand a continuat să joace la nivel de top. A devenit din nou campion mondial, dar în speciile de șah rapid în care era expert în tinerețe. Este în continuare printre primii pe lista Elo și rămîne cel mai bun șahist indian. Cred că încă nu a spus tot ce avea de spus în șah - și de aceea nu exclud o continuare de genul „Autobiografia lui Anand 75”.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 187 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei de data trecută: 1. e6 Dxe6 2. Te5 și albul cîștigă.
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.