De ce iubesc nordicii cafeaua?

13 decembrie 2019
De ce iubesc nordicii cafeaua? png

Cei mai mulţi dintre noi nu ne putem imagina o zi, o singură zi, fără o ceaşcă de cafea alături! Energia pe care ne-o insuflă doar mirosul ei, absolut fără egal, e de nepreţuit. La fel ca şi tabietul personal care însoţeşte consumul de cafea. Aş zice că am împrumutat toate astea de la turci, nu?

Ei bine, scriind aceste rînduri mi-am amintit de un amic care mi-a povestit că, vizitînd Suedia, a descoperit cu enormă uimire pasiunea localnicilor pentru cafea, care au inventat şi un cuvînt special pentru a descrie întregul ceremonial de savurare a licorii negre: fika. E aproape intraductibil, dar, pe scurt, fika ar însemna totuşi „să luăm o pauză”, de obicei una de cafea, dar la fel de bine se poate consuma şi ceai. Şi, nota bene, întotdeauna alături de dulciuri! Fika, tack şi kej, adică „să luăm o pauză”, „mulţumesc” şi „salut”, sînt printre primele cuvinte pe care orice străin le deprinde în cele dintîi ore de şedere în Suedia.

Fika acoperă lingvistic un veritabil fenomen social, în numele căruia un moment de relaxare are de multe ori întîietate. Fiindcă el îţi promite în primul rînd că vei petrece un timp în compania unor prieteni. Nu contează în care perioadă a zilei se petrece. E la fel de binevenit dimineaţa, la prînz sau seara. Nici locul nu prea contează. Fika „se poate consuma” acasă, la serviciu sau într-o cafenea, alături de colegii de seriviciu, de vechi cunoştinţe sau de familie. Şi, cel mai important, frecvenţa fika e la latitudinea fiecăruia!

Uşor contrariat, am apelat la statistici. Şi, surpriză, ele indică în majoritate topuri conduse de ţări nordice, mari amatoare de consum sporit de cafea. Finlanda, Suedia (vivat fika, care va să zică!), Islanda, Norvegia şi Danemarca sînt prezente mai mereu în primele cinci naţiuni ale lumii din acest punct de vedere, în timp ce Turcia, despre care vorbeam la început, e mult în spatele acestora. Se naşte, aşadar, logic întrebarea: cînd s-au îndrăgostit pînă peste cap nordicii de cafea? Şi, mai ales, ce putem face pentru a trăi „fika” după modelul lor? În fond, adevărul e simplu: nordicii preţuiesc la superlativ scurtele momente de răgaz sau de lumină, sau de căldură. Dau importanţă lucrurilor mici care îi pot transforma pe scară largă şi pe ei, şi pe cei din jurul lor.

Pe de altă parte, istoria nu ne spune dacă cafeaua, ajunsă în Finlanda undeva în cursul secolul al XVII-lea, a fost întîmpinată cu surle şi trîmbiţe la coborîrea sa de pe navă, dar se ştie sigur că a venit dinspre ţările aflate în imediata vecinătate, cum ar fi Suedia. La început, cafeaua a fost băutura elitei şi a oamenilor bogaţi (ei, aici recunoaştem pasaje comune cu istoria noastră!). Au existat şi persoane care au considerat-o un medicament cu trăsături vindecătoare (da, la fel s-a întîmplat şi pe la noi). Într-un singur secol, cafeaua s-a răspîndit în toată ţara. Nu s-a renunţat la ea nici atunci cînd rezervele s-au epuizat, în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, folosindu-se ca surogat banala sfeclă de zahăr.

Pînă şi în Islanda, ţara care a dat lumii în dar naţiunea vikingilor, cafeaua face parte din regula jocului. Cum ce joc? Cel în care aceasta deţine rolul principal în organizarea activităţilor sociale. Nu există întîlnire de afacere sau socială, comunitară sau privată, organizată sau născută ad-hoc în care cafeaua să nu le dea bineţe celor adunaţi în jurul biroului. Sau al mesei.

Concluzia? Nordicii au o relaţie specială cu cafeaua. Există însă un capitol în care putem juca la egal cu nordicii. Şi, nota bene, fără a ne deplasa la faţa locului, pentru a fura din „filosofia” lor. Tot ce ne rămîne de făcut, un lucru la îndemîna tuturor, e să apelăm la cafeaua şi aparatele de cafea Nespresso.

Citiți continuarea pe Adevărul

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.