Un corb negru peste Praga

9 decembrie 2019
Un corb negru peste Praga jpeg

1938 a fost anul în care Germania s-a ridicat la statutul proiectat în Mein Kampf. După Anschluss și ocuparea Sudetenland, ea a devenit țara tuturor germanilor care locuiau compact în mijlocul Europei. Anul următor, însă, avea să aducă elementul de noutate care a devoalat adevărata natură cuceritoare a expansiunii naziste: ocuparea primei țări non-germane, Cehia.

Episodul e povestit cu uimire reținută, empatie și mascată ironie de istoricul Ian Kershaw în biografia lui Hitler. După ce l-a determinat pe Jozef Tiso să proclame independența Slovaciei, care devine un satelit al Germaniei naziste, Hitler îl primește în aceeași zi la Berlin pe președintele cehoslovac Emil Hácha. Bolnav de inimă, acesta nu a făcut călătoria de la Praga cu avionul, ci cu trenul. Hitler îl ține în așteptare cîteva ore, timp în care el se uită la un film. La miezul nopții, îl supune pe Hácha la ritualul, inutil și umilitor în aceste condiții, al trecerii în revistă a gărzii de onoare. Pe la unu dimineața, îl primește în imensa, intimidanta Cancelarie Nouă a Reichului. Suita Führerului e o falangă de prezențe marțiale - Göring, Ribbentrop, von Weizsäcker, Keitel, printre mulți alții. Hácha venise la Berlin cu fiica sa și cu ministrul de externe. La întîlnirea cu Hitler îl luase și pe ambasadorul cehoslovac în Germania. Führerul dezlănțuie o tiradă la adresa cehilor, pe care încă îi animă „spiritul lui Beneš”, fostul (și viitorul) președinte cehoslovac, aflat acum în exil. Interesele de securitate ale Reichului cer impunerea unui protectorat în Cehia, a tunat el în continuare. Cehia nu trebuie să se opună. Keitel, aici de față, poate să confirme că trupele germane au ordin să intre în Cehia dimineață la 6.00. Intervine și Göring, care spune că Luftwaffe poate lansa primele bombe „asupra frumosului oraș Praga” la aceleași ore ale dimineții.

De fapt, precizează Kershaw, avioanele lui Göring nu prea puteau să îndeplinească o astfel de misiune, fiind acoperite de zăpadă la acel moment. Dar intervenția acestuia a fost prea mult pentru Hácha. Președintele cehoslovac a leșinat, spre spaima interpretului lui Hitler, Paul Schmidt. Inspirație pentru leșinul lui Manoilescu la partiția Transilvaniei, din anul următor? În amintirile lui, Paul Schmidt a afirmat că în acele clipe a crezut că Hácha a murit, și că toată lumea va crede că a fost omorît în Cancelaria Reichului. Dar doctorul personal al lui Hitler îi face o injecție și acesta își revine. Livid, Hácha merge la telefon să dea ordin ca armata să nu se opună invadatorilor germani. Însă legătura cu Praga e întreruptă, iar Ribbentrop face spume de furie la adresa Poștei Germane. În sfîrșit, cu voce stinsă și printre întreruperi, Hácha dă ordinul. La 6.00, naziștii trec frontiera, iar la 9.00 intrau deja în Praga. „Așa a luat sfîrșit ultima democrație central-europeană”, a comentat Kershaw.

În după-amiaza acelei zile de 15 martie 1939, ajunge la Praga și Hitler. Dar duse erau zilele în care era întîmpinat cu ovații, precum la Anschluss și la ocuparea Sudetenland. Doar cîteva pîlcuri anemice de oameni au privit lung trecerea convoiului. Nimic nu era pregătit pentru Hitler la sosire. Soldații fuseseră trimiși în prealabil să cumpere de la prăvăliile pragheze, pentru suita oficială, pîine, șuncă și Pilsner. Se spune că Hitler a gustat din bere și s-a strîmbat; era prea amară pentru gustul lui.

Cum a justificat el aproprierea unui teritoriu care nu era locuit de germani? În preambulul decretului de instituire a Protectoratului ceh, dictat de Führer în castelul Hradčany, se arată că „de 1000 de ani ținuturile Boemiei și Moraviei au aparținut spațiului vital al poporului german”. Cît privește denumirea în sine de „protectorat”, străină uzanțelor prusace, Kershaw a spus că ea ar deriva dintr-o oarecare familiaritate a dictatorului nazist născut în Austria cu terminologia habsburgică a teritoriilor care țineau de vechea coroană imperială. Protectoratul îl păstra pe Hácha ca președinte a ceea ce mai rămăsese din Cehoslovacia, dar de fapt frîiele erau deținute de „Protectorul” numit de Hitler.

Hitler a stat în Praga o zi, apoi nu s-a mai întors vreodată în oraș. Pe 19 martie, naziștii au organizat o paradă militară și l-au pus pe popularul jurnalist Franta Kokourek să o prezinte în direct la radio. Comentariul lui Kokourek este conservat în extraordinara arhivă a radioului ceh. Și nu doar conservat, ci și folosit de către documentariștii de azi de la radio. Deși îi avea lîngă el pe reprezentanții Wehrmarchtului (vezi foto), Kokourek s-a abătut de la descrierea strictă a formidabilei mașinării războinice defilînd prin Piața Veaceslav din centrul Pragăi. „De undeva de departe, un corb imens și negru a zburat spre Praga. L-am văzut desfăcîndu-și aripile peste piața în care armata germană își prezintă farurile de căutare și instrumentele de ascultare.”

Pentru cehi, urmau șase ani de ocupație nazistă, dar și de rezistență eroică; unul dintre Protectorii naziști ai Cehiei, Reinhard Heydrich, șeful Gestapoului, a fost asasinat la Praga în iunie 1942, acțiune care i-a costat pe cehi represalii sălbatice din partea lui Hitler. Kokourek nu a mai apucat să vadă sfîrșitul ocupației. Pentru comentarii precum cel de mai sus, și altele asemănătoare care au urmat, spun documentariștii de la Radio Praga, el a fost arestat în 1941, iar în 1942 a pierit în lagărul de la Auschwitz - Birkenau. Emil Hácha a rămas un președinte de paie pînă la eliberarea Pragăi de către Armata Roșie, în mai 1945, cînd e arestat. O lună mai tîrziu, în condiții neelucidate complet pînă azi, Hácha moare în închisoarea Pankrác din capitală.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Franta Kokourek relatînd în direct la radio, flancat de ofițeri naziști. Sursa: Arhiva radioului ceh

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.
netflix craciun shutterstock1 jpeg
Filmul de sărbători care a făcut înconjurul lumii! Este foarte popular pe Netflix
Un nou film a reușit să captiveze atenția publicului din întreaga lume, iar în țara noastră deja a reușit să intre în topul preferințelor! Este vorba despre pelicula de animație „That Christmas”, care s-a lansat pe Netflix cu numai câteva zile în urmă!
Georg Hocevar Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Un austriac a refăcut o bucată din calea ferată spre cetățile dacice. Mocănițele au fost înlocuite cu un tramvai elvețian
Un segment al fostei căi ferate din ținutul cetăților dacice a fost refăcut, la patru decenii de la dezafectarea liniei forestiere, iar în locul vechilor mocănițe va circula un vagon de tramvai folosit în secolul al XIX-lea în Elveția.
Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.
teatrul mihai eminescu (2) jpg
Bijuteria arhitectonică de lux reabilitată cu milioane de euro. Primele repetiții, după 10 ani, în unul dintre cele mai frumoase teatre din România
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.
femeie bucatarie istock jpg
Rețeta tradițională cu care îți vei impresiona oaspeții la masa de Crăciun! Cum pregătim faimoasa găină umplută cu sarmale, o rețetă de pe vremea strămoșilor noștri
Mulți dintre noi consumăm carne aproape în fiecare zi, iar de multe ori ne este greu să ne hotărâm ce preparate să gătim.
Bradul de Crăciun Foto Ricardo Reitmeyer - Getty Images
Tendințele cromatice pentru bradul de Crăciun în 2024: Albastrul și combinațiile elegante vor domina sărbătorile
Anul 2024 aduce o schimbare surprinzătoare în decorul bradului de Crăciun, cu albastrul în prim-plan. Înlocuind tradiționalul roșu, această nuanță sofisticată și elegantă, combinată cu accente de argintiu și auriu, creează un decor festiv modern și rafinat.
marele premiu la loto 5 40 a fost castigat care au fost numerele extrase 178581 jpeg
S-a câștigat, din nou, marele premiu la Loto 6/49. Cât a costat biletul norocos
Loteria Română anunţă că la tragerea Loto 6/49, de joi seara, s-a câştigat premiul de categoria I, în valoare de 519.397,36 lei (peste 100.000 de euro).
Cosmin Ionut Culcus salvator doua persoane foto Facebook jpg
Povestea tânărului din Mioveni care a salvat viața a doi oameni care s-au înecat cu mâncare
Elev la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina și originar din Mioveni, Ionuț Cosmin Culcuș a devenit cunoscut în toată țara după ce weekendul trecut a salvat viața unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă.