Un corb negru peste Praga

9 decembrie 2019
Un corb negru peste Praga jpeg

1938 a fost anul ├«n care Germania s-a ridicat la statutul proiectat ├«n Mein Kampf. Dup─â Anschluss ╚Öi ocuparea Sudetenland, ea a devenit ╚Ťara tuturor germanilor care locuiau compact ├«n mijlocul Europei. Anul urm─âtor, ├«ns─â, avea s─â aduc─â elementul de noutate care a devoalat adev─ârata natur─â cuceritoare a expansiunii naziste: ocuparea primei ╚Ť─âri non-germane, Cehia.

Episodul e povestit cu uimire re╚Ťinut─â, empatie ╚Öi mascat─â ironie de istoricul Ian Kershaw ├«n biografia lui Hitler. Dup─â ce l-a determinat pe Jozef Tiso s─â proclame independen╚Ťa Slovaciei, care devine un satelit al Germaniei naziste, Hitler ├«l prime╚Öte ├«n aceea╚Öi zi la Berlin pe pre╚Öedintele cehoslovac Emil H├ícha. Bolnav de inim─â, acesta nu a f─âcut c─âl─âtoria de la Praga cu avionul, ci cu trenul. Hitler ├«l ╚Ťine ├«n a╚Öteptare c├«teva ore, timp ├«n care el se uit─â la un film. La miezul nop╚Ťii, ├«l supune pe H├ícha la ritualul, inutil ╚Öi umilitor ├«n aceste condi╚Ťii, al trecerii ├«n revist─â a g─ârzii de onoare. Pe la unu diminea╚Ťa, ├«l prime╚Öte ├«n imensa, intimidanta Cancelarie Nou─â a Reichului. Suita F├╝hrerului e o falang─â de prezen╚Ťe mar╚Ťiale - G├Âring, Ribbentrop, von Weizs├Ącker, Keitel, printre mul╚Ťi al╚Ťii. H├ícha venise la Berlin cu fiica sa ╚Öi cu ministrul de externe. La ├«nt├«lnirea cu Hitler ├«l luase ╚Öi pe ambasadorul cehoslovac ├«n Germania. F├╝hrerul dezl─ân╚Ťuie o tirad─â la adresa cehilor, pe care ├«nc─â ├«i anim─â ÔÇ×spiritul lui Bene┼íÔÇŁ, fostul (╚Öi viitorul) pre╚Öedinte cehoslovac, aflat acum ├«n exil. Interesele de securitate ale Reichului cer impunerea unui protectorat ├«n Cehia, a tunat el ├«n continuare. Cehia nu trebuie s─â se opun─â. Keitel, aici de fa╚Ť─â, poate s─â confirme c─â trupele germane au ordin s─â intre ├«n Cehia diminea╚Ť─â la 6.00. Intervine ╚Öi G├Âring, care spune c─â Luftwaffe poate lansa primele bombe ÔÇ×asupra frumosului ora╚Ö PragaÔÇŁ la acelea╚Öi ore ale dimine╚Ťii.

De fapt, precizeaz─â Kershaw, avioanele lui G├Âring nu prea puteau s─â ├«ndeplineasc─â o astfel de misiune, fiind acoperite de z─âpad─â la acel moment. Dar interven╚Ťia acestuia a fost prea mult pentru H├ícha. Pre╚Öedintele cehoslovac a le╚Öinat, spre spaima interpretului lui Hitler, Paul Schmidt. Inspira╚Ťie pentru le╚Öinul lui Manoilescu la parti╚Ťia Transilvaniei, din anul urm─âtor? ├Än amintirile lui, Paul Schmidt a afirmat c─â ├«n acele clipe a crezut c─â H├ícha a murit, ╚Öi c─â toat─â lumea va crede c─â a fost omor├«t ├«n Cancelaria Reichului. Dar doctorul personal al lui Hitler ├«i face o injec╚Ťie ╚Öi acesta ├«╚Öi revine. Livid, H├ícha merge la telefon s─â dea ordin ca armata s─â nu se opun─â invadatorilor germani. ├Äns─â leg─âtura cu Praga e ├«ntrerupt─â, iar Ribbentrop face spume de furie la adresa Po╚Ötei Germane. ├Än sf├«r╚Öit, cu voce stins─â ╚Öi printre ├«ntreruperi, H├ícha d─â ordinul. La 6.00, nazi╚Ötii trec frontiera, iar la 9.00 intrau deja ├«n Praga. ÔÇ×A╚Öa a luat sf├«r╚Öit ultima democra╚Ťie central-european─âÔÇŁ, a comentat Kershaw.

├Än dup─â-amiaza acelei zile de 15 martie 1939, ajunge la Praga ╚Öi Hitler. Dar duse erau zilele ├«n care era ├«nt├«mpinat cu ova╚Ťii, precum la Anschluss ╚Öi la ocuparea Sudetenland. Doar c├«teva p├«lcuri anemice de oameni au privit lung trecerea convoiului. Nimic nu era preg─âtit pentru Hitler la sosire. Solda╚Ťii fuseser─â trimi╚Öi ├«n prealabil s─â cumpere de la pr─âv─âliile pragheze, pentru suita oficial─â, p├«ine, ╚Öunc─â ╚Öi Pilsner. Se spune c─â Hitler a gustat din bere ╚Öi s-a str├«mbat; era prea amar─â pentru gustul lui.

Cum a justificat el aproprierea unui teritoriu care nu era locuit de germani? ├Än preambulul decretului de instituire a Protectoratului ceh, dictat de F├╝hrer ├«n castelul Hrad─Źany, se arat─â c─â ÔÇ×de 1000 de ani ╚Ťinuturile Boemiei ╚Öi Moraviei au apar╚Ťinut spa╚Ťiului vital al poporului germanÔÇŁ. C├«t prive╚Öte denumirea ├«n sine de ÔÇ×protectoratÔÇŁ, str─âin─â uzan╚Ťelor prusace, Kershaw a spus c─â ea ar deriva dintr-o oarecare familiaritate a dictatorului nazist n─âscut ├«n Austria cu terminologia habsburgic─â a teritoriilor care ╚Ťineau de vechea coroan─â imperial─â. Protectoratul ├«l p─âstra pe H├ícha ca pre╚Öedinte a ceea ce mai r─âm─âsese din Cehoslovacia, dar de fapt fr├«iele erau de╚Ťinute de ÔÇ×ProtectorulÔÇŁ numit de Hitler.

Hitler a stat ├«n Praga o zi, apoi nu s-a mai ├«ntors vreodat─â ├«n ora╚Ö. Pe 19 martie, nazi╚Ötii au organizat o parad─â militar─â ╚Öi l-au pus pe popularul jurnalist Franta Kokourek s─â o prezinte ├«n direct la radio. Comentariul lui Kokourek este conservat ├«n extraordinara arhiv─â a radioului ceh. ╚śi nu doar conservat, ci ╚Öi folosit de c─âtre documentari╚Ötii de azi de la radio. De╚Öi ├«i avea l├«ng─â el pe reprezentan╚Ťii Wehrmarchtului (vezi foto), Kokourek s-a ab─âtut de la descrierea strict─â a formidabilei ma╚Öin─ârii r─âzboinice defil├«nd prin Pia╚Ťa Veaceslav din centrul Prag─âi. ÔÇ×De undeva de departe, un corb imens ╚Öi negru a zburat spre Praga. L-am v─âzut desf─âc├«ndu-╚Öi aripile peste pia╚Ťa ├«n care armata german─â ├«╚Öi prezint─â farurile de c─âutare ╚Öi instrumentele de ascultare.ÔÇŁ

Pentru cehi, urmau ╚Öase ani de ocupa╚Ťie nazist─â, dar ╚Öi de rezisten╚Ť─â eroic─â; unul dintre Protectorii nazi╚Öti ai Cehiei, Reinhard Heydrich, ╚Öeful Gestapoului, a fost asasinat la Praga ├«n iunie 1942, ac╚Ťiune care i-a costat pe cehi represalii s─âlbatice din partea lui Hitler. Kokourek nu a mai apucat s─â vad─â sf├«r╚Öitul ocupa╚Ťiei. Pentru comentarii precum cel de mai sus, ╚Öi altele asem─ân─âtoare care au urmat, spun documentari╚Ötii de la Radio Praga, el a fost arestat ├«n 1941, iar ├«n 1942 a pierit ├«n lag─ârul de la Auschwitz - Birkenau. Emil H├ícha a r─âmas un pre╚Öedinte de paie p├«n─â la eliberarea Prag─âi de c─âtre Armata Ro╚Öie, ├«n mai 1945, c├«nd e arestat. O lun─â mai t├«rziu, ├«n condi╚Ťii neelucidate complet p├«n─â azi, H├ícha moare ├«n ├«nchisoarea Pankr├íc din capital─â.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

Foto: Franta Kokourek relat├«nd ├«n direct la radio, flancat de ofi╚Ťeri nazi╚Öti. Sursa: Arhiva radioului ceh

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.