⬆
Dileme on-line
Pagina 10
Vrei sa devii un agent imobiliar de succes? Ține cont de aceste sfaturi
În domeniul imobiliar aveți toate șansele să deveniți un antreprenor de succes. Acest domeniu face parte dintre puținele sectoare de afaceri în care schimburile se execută rapid și în care se pot stabili cariere stabile, fiind mulți cei care tind să mențină această profesie pe termen lung.
Coronavirusul și leapșa guvernării
Nimeni de la guvern nu pare să se fi gîndit cum va aborda mediatic problema virusului din China.
Street Delivery - Orașe pentru climă
București, Timișoara, Iași, Cluj, Baia Mare, Oradea, Craiova, Bacău, Sibiu și Chișinău ies în stradă la Street Delivery și formează cel mai mare focus-grup pe tema crizei climatice, cu scopul de a transmite o serie de revendicări autorităților locale.
În Iran, ca pe vremea comunismului…
Cazul arbitrei din Iran a făcut înconjurul presei internaţionale. A dat un interviu la BBC, au scris despre ea Washington Post şi The Guardian.
Dirijorul britanic Leo Hussain revine la Sala Radio cu un program Elgar/Sibelius
Dirijorul britanic Leo Hussain – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurîndu-se de un mare succes de public – revine vineri, 28 februarie, ora 19.00, la Sala Radio din București.
Simbioza supremă
Practic, după momentul fast al convergențelor intelectuale și somatice din prima tinerețe, noi mai gestionăm doar camuflarea căderii.
„Helping To Obtain Water”, „Sînt OK!”, „Ce mîncăm?”
Asociația „Orașul Meu, Culorile Mele” revine cu cea de-a doua ediție a programului național interactiv pentru reducerea obezității la copii, „Ce mîncăm?”. Anul trecut, peste 20.000 de copii de la 288 de grădinițe din țară au beneficiat de proiect.
„Lumina din întuneric”: licitația caritabilă pentru sprijinirea Casei Memoriale „Doina Cornea”
Expoziția conține artă din colecția Doinei Cornea, tablouri pictate de aceasta, manuscrise, recuzită de lucru, inclusiv obiecte personale.
Avanpremieră editorială: Vizuina de aur
Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul „Vizuina de aur”, de Cătălin Partenie, în curs de apariție în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.
Premieră editorială: Demența digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii
Manfred Spitzer, unul dintre cei mai cunoscuți psihiatri și specialiști în neuroștiințe din Germania, va vorbi sîmbătă, 22 februarie, la ora 18.00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, despre cartea sa, „Demența digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii”, bestseller în Germania, publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas. Manfred Spitzer va avea un dialog cu Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, Dino Ebneter, Country Managing Partner Mazars România, și Lidia Bodea, directo
27 de ani de Dileme
Dilema veche a trecut pragul sfertului de veac și tocmai a împlinit 27 de ani de mărețe creații dilematice.
Despre strămutare, refugiați și adaptarea la o nouă viață
Vineri, 21 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Sîntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea”, volum apărut de curînd la Editura Polirom, în traducerea Biancăi Alecu.
Anul Internațional Beethoven la Sala Radio: Gabriel Bebeșelea dirijează Simfonia a 2-a
Miercuri, 26 februarie, ora 19, apreciatul dirijor român Gabriel Bebeșelea, aplaudat recent la pupitrul unor importante ansambluri europene în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein - Viena sau Sala Ceaikovski - Moscova, va dirija Orchestra de Cameră Radio, în cel de-al doilea concert Radio România dedicat Anului Internațional Beethoven - 250 de ani de la nașterea sa.
„Moștenitorii României muzicale”: la Sala Radio, recital susținut de violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Per Rundberg
Miercuri, 4 martie, de la ora 19.00, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Per Rundberg prezintă un program care cuprinde Sonata op. 19 în sol minor de Serghei Rahmaninov, Variațiuni de Bohuslav Martinu pe o temă de Rossini și o transcripție-surpriză după „Languir me fais” de George Enescu din ciclul „Șapte cîntece pe versuri de Clément Marot”.
Un film de șah
Trec peste stîngăcia cu care actorii mută, se vede că nu sînt obișnuiți să joace șah. Jucătorii profesioniști de șah, sau chiar chibiții din parc, mută fizic într-un fel afectat, rafinat, știu să curbeze mișcarea mîinii, știu să facă piesa în mișcare să danseze imperceptibil, întîrzie cu o fracțiune de secundă să ia mîna de pe piesa adusă pe cîmpul dorit.
Filme spaniole actuale, la Institutul Cervantes din București
Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filmotecii Ministerului de Afaceri Externe și Cooperare Internațională a Spaniei, prezintă luna acesta în capitală seria de proiecții intitulată „Contemporani. Filme spaniole actuale”. Filmele, subtitrate în limba engleză, vor fi difuzate cu acces liber (în baza unei rezervări), în perioada 20-22 februarie, în Sala „Auditorium” a Institutului Cervantes din București (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38).
Radu Solcan și „intelectualii noștri”
O voi spune direct și de la început: este o carte etalon în literatura română de după 1990. Însemnările lui Mihail Radu Solcan nu doar că propun interpretări profunde, ample, ale societății românești postdecembriste, dar se transformă în ultima lor parte și în jurnalul unui muribund - devenind astfel și o meditație existențială, atît a autorului, cît și a cititorului.
Academia de Muzică, Viața fără Violență și Adoptă o Rețetă
BGS a demarat campania „Viața fără violență”, prin care oferă gratuit, timp de un an, servicii de monitorizare și intervenție femeilor abuzate, victime ale violenței domestice.
Una dintre cele mai marcante voci ale literaturii norvegiene, în „Biblioteca Polirom”: Linn Ullmann, „Neliniște”
Publicat în 2015 şi devenit rapid bestseller în ţările scandinave, „Neliniște” s-a bucurat de o receptare extraordinară, fiind tradus pînă acum în şaisprezece limbi şi nominalizat la Premiul Consiliului Nordic. Una dintre cele mai cunoscute şi marcante voci ale literaturii norvegiene contemporane, Linn Ullmann este fiica marelui cineast Ingmar Bergman și a celebrei actrițe Liv Ullmann.
Pledoaria lui Orwell pentru o societate liberă şi echitabilă: „Despre libertate”, Polirom
Editura Polirom anunță intrarea în librării a volumului „Despre libertate”, de George Orwell, unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX.
Jocurile privirii
Carmen Secere a publicat anul trecut o carte foarte puternică, mon amour ma tristesse / întîmplări de viață în est /, care aglutinează cîteva dintre temele majore ale poeziei, expunîndu-se din acest motiv mai multor riscuri.
Tot atît de mult te iubesc
Cînd eram mică, am ajuns, întîmplător, să văd o crescătorie de viermi de mătase. Țin minte exact amestecul de senzații care m-a năpădit atunci: o curiozitate bucuroasă, o fascinație sinceră și o stare de greață.
Ireal în memorie
Mă simt ireal cînd mă privesc în memorie.
întotdeauna în spatele prietenilor,
calculînd colective prin poze spontane,
și nu simt c-aș îmbătrîni, nici măcar în amintire.
Qreator by IQOS, reședința creativității din București
În 2019, Qreator by IQOS a fost ceea ce va fi și în 2020 – unul dintre cei mai activi promotori și facilitatori de creativitate din zona culturală bucureșteană.
Coronavirusul afectează șahul
Mai sînt cîteva zile și în Ekaterinburg, orașul din inima Rusiei unde și-au găsit sfîrșitul ultimii Romanovi, se va da startul turneului candidaților la șah.
Toalete renovate, copaci pentru nota 10 și indispensabile pentru persoanele fără adăpost
Primăria din Cristian, Brașov, va planta cîte un copac pentru fiecare medie de 10 obținută de elevi. Proiectul, realizat în colaborare cu Ocolul Silvic Bucegi-Piatra Craiului, va fi pus în practică din această primavară, iar arborii vor purta numele elevilor.
Moise Guran, politica și intelectualii
S-a întors cineva din „moartea politică” la viața intelectuală? În sensul strict al exemplului lui Constantin Stere, „întoarcere” înseamnă operă, ci nu simpla chibițăraie gazetărească.
Cea mai bună piesă de teatru a anului
„Matilda și groparii”, de Stela Giurgeanu, declarată „Piesa anului 2018” la Gala Premiilor UNITER, va avea premiera oficială sîmbătă, 15 februarie 2020, la TNB, Sala Atelier, de la ora 20.00. Spectacolul este realizat sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava.
O paralelă politică: 1996 - 2019
Această situație îmi amintește de cea din 1996, cînd, după șase ani de guvernare PSD-Iliescu, bugetul statului era în faliment. Atunci, ca și acum, în 2020, era nevoie iminentă de o schimbare a politicii țării.
După cum se știe, în Norvegia e democrație
În vara lui 2019, o mare companie malteză de pariuri s-a oferit să sponsorizeze federația norvegiană de șah cu aproape șase milioane de dolari.
Bulgări de necunoscut
Ca istoric, trebuie să fii dispus să accepţi existenţa unor pete negre în fenomenala, impecabila ta explicaţie a lucrurilor. Nu totul poate fi explicat în istorie pentru că nu totul poate fi explicat în viaţă.
Robotul care merge la școală pentru copiii bolnavi de cancer, donații de carte și școli fără „bullying”
● Little People Romania, împreună cu RO SMART în Țara lui Andrei, au creat robotul care merge la școală pentru copiii bolnavi de cancer. Asociația Little People are grijă anual de peste 1800 de pacienți din 9 unități de oncologie pediatrică din țară, precum și de cei 900 de tineri care au finalizat tratamentul oncologic.
„Complexitate umană”, la Galeria Galateca
„Complexitate umană”, expoziția de pictură a artistului plastic Viorica Ciucanu, va fi găzduită de Galeria Galateca, în perioada 12 - 22 februarie.
A treia ediție a conferințelor „Despre lumea în care trăim”, între 22 și 26 februarie, la Ateneul Român
„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA.
„Un singur fir”, de Tracy Chevalier, la Editura Polirom
Dilema veche vă prezintă un fragment din volumul „Un singur fir”, de Tracy Chevalier, apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză și note de Vali Florescu.
Abonează-te la Dilema veche DIGITAL!
Campania de abonare, cu premii de la Editura Humanitas, continuă în luna iulie.
210 ani de la nașterea lui Chopin: Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră la Sala Radio
La împlinirea a 210 ani de la nașterea lui Chopin, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră creat de celebrul muzician romantic va fi interpretat vineri, 7 februarie, ora 19, la Sala Radio din București, de către pianistul Toma Popovici, alături de Orchestra Națională Radio.
Pisica Pătrată – Intervenție în spațiul Institutului Cervantes din București: trei picturi murale
Institutul Cervantes din București vă invită luni, 3 februarie, începînd cu ora 19.00, la sediul din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, la un eveniment-manifest: vernisajul picturilor murale realizate de artistul vizual român Pisica Pătrată. Vor fi prezenți, alături de artist, E.S. Domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei în România, și Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București.
„Imaginea evreului în cultura română”, de Andrei Oişteanu, tradus în limba italiană şi prezentat la Veneţia
Miercuri, 29 ianuarie, ora 17.30, în Sala de conferinţe a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va avea loc prezentarea volumului „Imaginea evreului în cultura română”, de Andrei Oişteanu, tradus în limba italiană cu titlul „L’immagine dell’ebreo: stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centro-orientale” de Horia Corneliu Cicortaş și Francesco Testa, la Editura Salomone Belforte, în colecţia „Studi Ebraici” (Livorno, 2018).
Beacon: electro din Brooklyn, în premieră la București
Duo-ul american Beacon concertează în premieră la București joi, 30 ianuarie, de la ora 20, la Control Club.
Lacrima lui Tokushoryu
Ultima oară cînd ultimul plasat a reușit să cîștige Cupa Împăratului a fost în anul 2000.
Chopin interpretat de Ion Bogdan Ştefănescu pe un flaut... de aur!
Ultima zi a lunii ianuarie (vineri, 31 ianuarie, ora 19) aduce la Sala Radio muzica lui Chopin, de la a cărui naștere se împlinesc 210 ani.
Românii şi „ocuparea Bucovinei”
Declarația președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, potrivit căreia la sfîrșitul primului război mondial România „a ocupat Bucovina de Nord”, a fost întîmpinată cu reținută indignare de presa de la București.
Primar al Bucureștiului, premier, general de divizie sau ministru de finanțe. Multe funcții, același nume: Gheorghe Manu
La mai bine de un secol de cînd Gheorghe Manu și-a lăsat amprenta asupra Bucureștiului și Țării Românești, ștergem praful inevitabil așternut peste filele istoriei și punctăm cele mai importante repere din cariera politică și militară a primului român decorat cu „Virtutea Militară”.
Teatrul construit din donații, copacul de nota 10 și „Creștem Grădinescu”
● În București, la adresa Grivița 53, se va ridica primul teatru privat construit exclusiv din donații. În numai cinci luni, s-au strîns peste 243.000 de euro, în cadrul unei campanii prin care 19 ouă, pictate de personalități românești, au fost scoase la licitație.
Regulamentul campaniei „Abonează-te la Dilema veche DIGITAL!”
Regulament de participare la campania de abonare „Aboneaza-te la Dilema veche DIGITAL!”
„Prăbușirea”, de F. Scott Fitzgerald, la Polirom
Dilema veche vă prezintă un fragment din volumul „Prăbușirea”, de F. Scott Fitzgerald, apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză și note de Radu Pavel Gheo, ediție de Edmund Wilson, volum disponibil şi în ediţie digitală.
Întîlnire cu Mircea Dumitru la Cărturești Verona
Joi, 30 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, Bucureşti), va avea loc o întîlnire cu Mircea Dumitru, cu prilejul lansării volumului „Lumi ale gândirii. Zece eseuri logico-metafizice”, cuvînt‑înainte de Andrei Pleşu, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Plural M”.
„Pe o pînză de păianjen”, un spectacol ce nu trebuie ratat
În această piesă de teatru, Andu își anunță soția că a doua zi va pleca la mănăstire. De tot. Iritată de ceea ce pare a fi o glumă nesarată în miez de noapte, Alma, soția lui Andu, începe războiul.
Dream clubbing
Liquid Saloon vor concerta în Clubul Control din Bucureşti luni, 27 ianuarie, marcînd începutul unui nou sezon din seria concertelor Jazz Nouveau.