După cum se știe, în Norvegia e democrație

4 februarie 2020
După cum se știe, în Norvegia e democrație jpeg

Povestea e prea stufoasă ca să nu mă apuc să o redau metodic. În vara lui 2019, o mare companie malteză de pariuri s-a oferit să sponsorizeze federația norvegiană de șah cu aproape șase milioane de dolari. Problema era că în Norvegia, cu excepția loteriei naționale Norsk Tipping, nicio companie de jocuri de noroc nu are voie să își facă reclamă. Maltezii de la Unibet s-au arătat dispuși să treacă peste impediment, cu condiția ca, în următorii cinci ani, federația să le facă lobby pentru a schimba legislația.

Dar, după cum se știe, în Norvegia e democrație. Sponsorizarea de la Unibet trebuia votată de către cluburile din federație. Cu un agil simț politic, campionul mondial Magnus Carlsen își face un club. Peter Doggers de la chess.com a scris că primii 1.000 de membri erau primiți gratis în clubul lui Carlsen, acesta plătindu-le taxa la federație. Cu toată mobilizarea însă, oferta Unibet a căzut la vot. Compania de pariuri nu a mai devenit sponsorul federației norvegiene de șah.

Aici ar fi de menționat că sponsorul federației române de șah a fost în 2019 tot o companie de pariuri sportive, Superbet. Pe internet am găsit că și aceasta e înregistrată în Malta. Văd, de asemenea, că intervalul comercial la Australian Open e suprasaturat de reclame la companiile de pariuri sportive. Nu știu cum vinde Eurosport spațiile publicitare, dar probabil sînt alocări făcute de la țară la țară, ceea ce înseamnă că aceste companii au cumpărat spații publicitare special pentru publicul din România. Iar pe străzi observ că s-au înmulțit „casele” de pariuri, multe dintre ele amplasate strategic lîngă alte „case”, de amanet. Dar aici e o altă discuție.

Revenind la partida noastră, Grupul Kindred, care deține marca Unibet, și Carlsen au mers însă mai departe. Au făcut un contract separat, așa încît, pentru 2020 și 2021, Carlsen va fi „ambasadorul Unibet”. Oriunde va juca, norvegianul va purta însemnele Unibet. Oriunde, mai puțin în Norvegia natală. Aici, legile sînt clare și nici măcar Carlsen nu a găsit o combinație cîștigătoare pentru ele. Grupul Kindred dă tîrcoale de mai multă vreme fenomenului șahist norvegian. În 2014, a sponsorizat Norway Chess, un mare turneu de șah la care juca și Carslen, dar nu și-a putut afișa numele și sigla, tot din cauza interdicției menționate, concursul fiind botezat chiar așa, No Logo Norway Chess.

În definitiv, ar fi fost de înțeles efortul lui Carlsen. Are tot dreptul să semneze ce contract de sponsorizare dorește, ca orice sportiv. Fiecare își stabilește standardele, iar dacă norvegianul vrea să le coboare puțin, e treaba lui. Spun asta pentru că, pînă la urmă, jocurile de noroc nu sînt unanim apreciate în societate. Unii specialiști afirmă că dau dependență și afectează destine. Dar iarăși, cine sîntem noi să salvăm oameni cu forța? În niciun caz nu restrictivii legiuitori norvegieni.

Numai că Magnus Carlsen a încercat să își justifice decizia. Și a spus că el și sponsorul „împărtășesc o mulțime de valori comune, cum ar fi abordarea analitică a jocurilor”. Într-un spot de popularizare a parteneriatului, campionul mondial susține de asemenea că „norocul nu e o coincidență”. Nu mă așteptam ca tocmai Carlsen să apeleze la asemenea sofisme. Norocul chiar e o coincidență și prin definiție nu există nicio cale logică de a determina hazardul. Carlsen însuși o știe din experiența lui șahistă, cînd era absolut pierdut în unele partide, dar cu totul independent de voința, pregătirea și analizele lui Carlsen, adversarul greșea inexplicabil. „Am fost norocos”, spunea apoi fericit norvegianul, și nu „am fost mai analitic”. Da, există aproximări ale rezultatelor, abordări statistice, modele matematice de succes, modele mentale de succes, analize multidisciplinare, teorii de optimizare a deciziilor, dar, cu toate acestea, un lucru e clar: nu am reușit să ajungem să prevedem dacă va cădea cap sau pajură. Or, companiile de jocuri de noroc pe acest lucru se bazează, alături bineînțeles de calculele profesioniste de a nu se expune excesiv riscului. Pentru că de aici le vine profitul cu care trăiesc și își plătesc reclamele.

Nu e pentru prima oară cînd șahul e folosit ca manta pentru o apariție mai onorabilă; și dictatorii pozau în mari iubitori, dacă nu chiar jucători de șah. Căci pot bănui că interesul Unibet pentru șah, de fapt, arată intenția de a da afacerii jocurilor de noroc o respectabilitate suplimentară. Poate că sînt și profesioniști ai jocurilor de noroc, care știu cum să cîștige. Dar companiile de pariuri nu de la ei încasează banii, ci de la mulțimea de jucători anonimă, care, iată, poate fi servită acum și cu o mică pretenție de logică și respectabilitate.

diagram193 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 193 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 192 de data trecută: 1… Dh3 2. Ce3 Dxh2+! 3. Rxh2 Th6+ 4. Dh5 Txh5+ 5. Rg1 Th1#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Magnus Carlsen în postura de ambasador Unibet. Sursa: Unibet.

protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.