Tot atît de mult te iubesc

15 februarie 2020
Tot atît de mult te iubesc jpeg

Cînd eram mică, am ajuns, întîmplător, să văd o crescătorie de viermi de mătase. Țin minte exact amestecul de senzații care m-a năpădit atunci: o curiozitate bucuroasă, o fascinație sinceră și o stare de greață. Îmi era și nu-mi era silă de viermii aceia. Îmi plăceau și nu-mi plăceau. Mai mult nu-mi plăceau. Ce cred eu că-mi reținuse cel mai mult atenția era coconul. Protecția. „Marsupiul” țesut de jur împrejurul lor ca un scut împotriva a tot ce-ar fi putut să însemne răul, suferința, frica. Coconul.

Coconul copilăriei, al adolescenței și-al tinereții mele de pînă la 25 de ani a fost bunica mea din partea mamei. Un om ca un curcubeu, de o bunătate, pentru mine, ieșită din comun. A rămas, pînă azi, cel mai bun om din viața mea, cel mai milos și, cumva paradoxal date fiind vremurile în care trăit ea, cel mai tolerant. Mai tolerant, mai înțelegător decît prietenii de seama mea.

Mi se întîmplă extrem de des să-mi doresc să pot să fiu un vierme de mătase, să mă pot întoarce, măcar pentru o zi, o oră, un minut în copilăria mea, în care am exersat de zeci de mii de ori un dialog care-mi părea delicios. Buna mă întreba cît de mult o iubesc. Îi răspundeam - într-un crescendo autentic -: „Cît o furnică, Buni. Cît o căpșună! Cît un avion.” Replica ei venea invariabil: „Atît de puțin?” Atunci, îi răspundeam chicotind, dăruindu-i inima mea: „Cît cerul te iubesc de mult!” Acesta era maximum iubirii mele de copil de cinci ani. Acesta a rămas și acum.

De la ea am aflat, prima dată, ce este moartea. Conceptul, adică. Mi-a explicat simplu și calm că dacă n-am muri niciodată s-ar umple planeta de oameni și ne-am sufoca. Groaznic, mi-am zis. Avea tot felul de expresii care atunci îmi păreau bătrînești, făcea apel la tot felul de vorbe care mi se păreau și demodate, și fără prea multă noimă. De exemplu, despre „neiubire”, despre dezamăgire vorbea așa: „Cît te-am iubit de mult, atît nu te mai iubesc!” Mi-au trebuit vreo 20 de ani să înțeleg ce n-am putut atunci să înțeleg. Voia, de fapt, să spună că, uneori, o mare iubire poate să sece, să dispară, să se consume pînă atunci cînd nu mai rămîne nimic. Adică, exact atît de mult cît am putut vreodată să iubim un om, exact atît de mult nu-l mai iubim.

N-am crescut cu cheia de gît, precum copiii generației mele. Am avut coconul meu care, pînă cînd am plecat de-acasă, m-a alintat și m-a iubit fără rețineri, fără rezerve, fără limite. Așa cum cred că se iubește, de fapt. Tot restul e neiubire. Pentru ea, am fost fetița ei, prințesa, pictorița, nepoțica perfectă. Pentru nimeni, niciodată de-atunci n-am mai fost perfectă, deși mi-am dorit asta și deși știam că greșesc dorindu-mi așa ceva. Ea a fost pentru mine șansa mea la fericire, țărmul meu, coconul. Așa cum cred că sînt, pentru mulți dintre copii, bunicii care îi cresc și care le satisfac toate poftele.

Cred că fugim mereu după cîte-un cocon. Tînjim după așa ceva toată viața noastră, chiar și atunci cînd nu recunoaștem. Sau, poate, mai ales atunci. Și ni-l dorim sub forme variate, la vîrste diferite, la intensități diferite, dar ni-l dorim. Sigur, ne gîndim că sîntem, probabil, tîmpiți dacă recunoaștem asta cu voce tare sau public. Sau cel puțin ridicoli.

Dac-aș mai avea o singură zi, o singură oră, un singur minut cu bunica mea, i-aș spune că iubirea a rămas iubire, că dorul rămîne nestins, că am nevoie și acum de-un cocon (sau mai ales acum), dar mai ales i-aș spune „tot atît de mult te iubesc!”

Foto: wikimedia commons

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.