Primar al Bucureștiului, premier, general de divizie sau ministru de finanțe. Multe funcții, același nume: Gheorghe Manu

27 ianuarie 2020
Primar al Bucureștiului, premier, general de divizie sau ministru de finanțe  Multe funcții, același nume: Gheorghe Manu jpeg

2020 este anul în care toate localitățile din România își aleg edilii pentru următorii patru ani, iar cel mai vizat post este, evident, cel de primar al Capitalei. Un moment bun, așadar, pentru a arunca o privire în trecut, acolo unde, printre cele mai marcante personalități ce au condus destinele Bucureștilor - Dimitrie Brătianu (1866-1867), Grigore Cantacuzino (1869-1870), C. A. Rosetti (1871, 1877) sau Barbu Ștefănescu Delavrancea (1899-1901), la loc de cinste se află și numele lui Gheorghe Manu, primul român decorat cu „Virtutea Militară”.

Deși există o stradă în București care îi poartă numele, nu mulți mai știu azi povestea celui pe care însuși regele Carol I îl numea un „viteaz soldat”. La mai bine de un secol de cînd Gheorghe Manu și-a lăsat amprenta asupra Bucureștiului și Țării Românești, ștergem praful inevitabil așternut peste filele istoriei și punctăm cele mai importante repere din cariera politică și militară a primului român decorat cu „Virtutea Militară”.

Povestea lui Gheorghe Manu începe în 26 iulie 1833, atunci cînd Ana Ghica și Ioan Manu, caimacan al Valahiei, îl aduc pe lume pe Gheorghe. Fiind copil din familie bună, acesta se înscrie la 14 ani la Școala de Cadeți din Posdam, pentru ca mai apoi să studieze la Școala Militară din Berlin, între 1850 și 1853, și la Școala Specială de Artilerie, pînă în 1858. Întors în țară, ajunge căpitan de artilerie, iar în perioada 1866-1869 primește funcția de comandant pentru primul regiment de artilerie al României.

Funcțiile se succed, iar în 1874 ajunge primarul Bucureștiului. Doar pentru trei ani însă, deoarece renunță la funcție trei ani mai tîrziu, pentru a lupta pe front în Războiul de Independență. Este decizia care, în cele din urmă, îi va aduce decorația „Virtutea Militară” în anul 1877 - pentru contribuția decisivă la cucerirea Plevnei și a Vidinului. Era pentru prima dată cînd regele Carol înmîna acest ordin, înființat chiar de majestatea sa.

După război, cariera politică a lui Manu începe cu adevărat. În 1881 este ales senator, între 1881 și 1883 ajunge inspector general pentru artilerie, iar în 5 noiembrie 1889 este numit Prim Ministru, funcție ce o păstrează un an și jumătate.

Totuși, mare parte din cele mai importante decizii politice le ia între 1892 și 1895, din postura de președinte al Adunării Deputaților. Prin mîna lui trec legi precum:

  • Legea creditului agricol
  • Legea învățămîntului primar
  • Legea pentru exploatarea telefonică
  • Legea minelor

Gheorghe Manu este considerat omul din spatele dezvoltării artileriei românești și tot el este cel care a ajutat la înființarea artileriei teritoriale și la înzestrarea ei cu tunuri calibru 75 mm și cu tunuri 87 mm.

Un amănunt mai puțin cunoscut despre Gheorghe Manu, scos la iveală recent pe blogul unui operator de pariuri si online casino, este faptul că acesta nu a fost doar primul român decorat cu „Virtutea Militară”, ci și primul român din istorie care cîștiga oficial un pariu sportiv, mizînd pe soldatul Ilie Gheorghe din Otetelișu (Vîlcea) la maratonul de 222 de kilometri București-Pitești și retur. Nu se știe exact dacă generalul Manu a cîștigat 600 sau 1.200 de lei, însă se știe cu certitudine ca acesta a donat întreaga sumă primilor 10 alergători care trecuseră linia de sosire.

Casa lui Gheorghe Manu, bijuteria de pe Calea Victoriei ascunsă de o vegetație bogată

Cu o istorie de 175 de ani, casa generalului Manu este o adevărată bijuterie neoclasică, în care, de-a lungul timpului, au avut loc întîlniri importante, dar și baluri precum cel organizat în 1895 de acesta în onoarea regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Despre locuința acestuia, George Costescu scria în Bucureştii Vechiului Regat (Editura Universul, 1944) următoarele:

„Dintre vechile case boiereşti, care mai stau azi în picioare şi care nu au suferit nici o transformare, decît doar neînsemnate reparaţii, prin înfăţişarea ei arătoasă şi prin parcul imens, cu vegetaţie bogată şi bătrînă, stă mărturie pipăită a trecutului stil român şi a unei vechi gospodării boiereşti, care datează din timpul domniei prinţului Alexandru Ghica.”

După moartea lui Gheorghe Manu, ce a avut loc în 16 mai 1911, Constantin Manu, fiul generalului, a continuat să organizeze serate muzicale și chiar audiții pentru Asociația Muzicală Română.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.