Primar al Bucureștiului, premier, general de divizie sau ministru de finanțe. Multe funcții, același nume: Gheorghe Manu

27 ianuarie 2020
Primar al Bucureștiului, premier, general de divizie sau ministru de finanțe  Multe funcții, același nume: Gheorghe Manu jpeg

2020 este anul în care toate localitățile din România își aleg edilii pentru următorii patru ani, iar cel mai vizat post este, evident, cel de primar al Capitalei. Un moment bun, așadar, pentru a arunca o privire în trecut, acolo unde, printre cele mai marcante personalități ce au condus destinele Bucureștilor - Dimitrie Brătianu (1866-1867), Grigore Cantacuzino (1869-1870), C. A. Rosetti (1871, 1877) sau Barbu Ștefănescu Delavrancea (1899-1901), la loc de cinste se află și numele lui Gheorghe Manu, primul român decorat cu „Virtutea Militară”.

Deși există o stradă în București care îi poartă numele, nu mulți mai știu azi povestea celui pe care însuși regele Carol I îl numea un „viteaz soldat”. La mai bine de un secol de cînd Gheorghe Manu și-a lăsat amprenta asupra Bucureștiului și Țării Românești, ștergem praful inevitabil așternut peste filele istoriei și punctăm cele mai importante repere din cariera politică și militară a primului român decorat cu „Virtutea Militară”.

Povestea lui Gheorghe Manu începe în 26 iulie 1833, atunci cînd Ana Ghica și Ioan Manu, caimacan al Valahiei, îl aduc pe lume pe Gheorghe. Fiind copil din familie bună, acesta se înscrie la 14 ani la Școala de Cadeți din Posdam, pentru ca mai apoi să studieze la Școala Militară din Berlin, între 1850 și 1853, și la Școala Specială de Artilerie, pînă în 1858. Întors în țară, ajunge căpitan de artilerie, iar în perioada 1866-1869 primește funcția de comandant pentru primul regiment de artilerie al României.

Funcțiile se succed, iar în 1874 ajunge primarul Bucureștiului. Doar pentru trei ani însă, deoarece renunță la funcție trei ani mai tîrziu, pentru a lupta pe front în Războiul de Independență. Este decizia care, în cele din urmă, îi va aduce decorația „Virtutea Militară” în anul 1877 - pentru contribuția decisivă la cucerirea Plevnei și a Vidinului. Era pentru prima dată cînd regele Carol înmîna acest ordin, înființat chiar de majestatea sa.

După război, cariera politică a lui Manu începe cu adevărat. În 1881 este ales senator, între 1881 și 1883 ajunge inspector general pentru artilerie, iar în 5 noiembrie 1889 este numit Prim Ministru, funcție ce o păstrează un an și jumătate.

Totuși, mare parte din cele mai importante decizii politice le ia între 1892 și 1895, din postura de președinte al Adunării Deputaților. Prin mîna lui trec legi precum:

  • Legea creditului agricol
  • Legea învățămîntului primar
  • Legea pentru exploatarea telefonică
  • Legea minelor

Gheorghe Manu este considerat omul din spatele dezvoltării artileriei românești și tot el este cel care a ajutat la înființarea artileriei teritoriale și la înzestrarea ei cu tunuri calibru 75 mm și cu tunuri 87 mm.

Un amănunt mai puțin cunoscut despre Gheorghe Manu, scos la iveală recent pe blogul unui operator de pariuri si online casino, este faptul că acesta nu a fost doar primul român decorat cu „Virtutea Militară”, ci și primul român din istorie care cîștiga oficial un pariu sportiv, mizînd pe soldatul Ilie Gheorghe din Otetelișu (Vîlcea) la maratonul de 222 de kilometri București-Pitești și retur. Nu se știe exact dacă generalul Manu a cîștigat 600 sau 1.200 de lei, însă se știe cu certitudine ca acesta a donat întreaga sumă primilor 10 alergători care trecuseră linia de sosire.

Casa lui Gheorghe Manu, bijuteria de pe Calea Victoriei ascunsă de o vegetație bogată

Cu o istorie de 175 de ani, casa generalului Manu este o adevărată bijuterie neoclasică, în care, de-a lungul timpului, au avut loc întîlniri importante, dar și baluri precum cel organizat în 1895 de acesta în onoarea regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Despre locuința acestuia, George Costescu scria în Bucureştii Vechiului Regat (Editura Universul, 1944) următoarele:

„Dintre vechile case boiereşti, care mai stau azi în picioare şi care nu au suferit nici o transformare, decît doar neînsemnate reparaţii, prin înfăţişarea ei arătoasă şi prin parcul imens, cu vegetaţie bogată şi bătrînă, stă mărturie pipăită a trecutului stil român şi a unei vechi gospodării boiereşti, care datează din timpul domniei prinţului Alexandru Ghica.”

După moartea lui Gheorghe Manu, ce a avut loc în 16 mai 1911, Constantin Manu, fiul generalului, a continuat să organizeze serate muzicale și chiar audiții pentru Asociația Muzicală Română.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

remus grigorescu a murit FOTO Facebook Raducanu B  jpg
A murit un celebru traducător de filme piratate. Ce meserie avea în realitate Avocatul 31
Devenit celebru ca traducător de filme piratate, cunoscut sub pseudonimul Avocatul 31, Remus Cătălin Grigorescu a murit după o grea suferință, la 50 de ani. Puțină lume știe că bărbatul era în viața reală chiar avocat.
shutterstock 2114384846 jpg
Tacticile de război ale Rusiei îi expun slăbiciunile militare. Cum le justifică oficialii ruși
După ce și-a văzut spulberate speranțele de a captura Kievul, Moscova a apelat la distrugerea totală a Ucrainei, doar că această tactică este doar o manifestare a neputinței, scrie The Guardian.
dani otil
Marea dilemă a lui Dani Oțil după ce i-au picat din cer 15.000 de euro: „O fi vreo moștenire?“
Dani Oțil, simpaticul prezentator TV, se ală în mare dilemă. Nu știe ce să facă după ce într-un cont de-al său au apărut 15.000 de euro. Nici banca nu a reușit să-l lămurească, motiv pentru care Dani se teme să se atingă de ei.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.