⬆
Dileme on-line
Pagina 9
Alexandru Tomescu: „Cred că trebuie să profităm din plin de înlesnirile pe care ni le oferă tehnologia și să păstrăm, în același timp, intactă substanța muzicală”
În seara aceasta, de la ora 19:30, seria Qreator – Home Together Edition continuă cu un concert special al violonistului Alexandru Tomescu.
Un concert live de pe canapea
Un eveniment de neratat, la început de week-end, este concertul susținut online, vineri seara, de la ora 20, de doi dintre cei mai apreciați tineri muzicieni ai momentului: pianistul Luca Rusu, student al Conservatorului Regal din Glasgow, și violonistul Nicolae Dobrovicescu, membru fondator al proiectului KamerArt.
Un concert live de pe canapea
Un eveniment de neratat, la început de week-end, este concertul susținut online, vineri seara, de doi dintre cei mai apreciați tineri muzicieni ai momentului: pianistul Luca Rusu, student al Conservatorului Regal din Glasgow, și violonistul Nicolae Dobrovicescu, membru fondator al proiectului KamerArt.
CLB plantează copaci pentru cea de-a patra generație de cititori
Mîine, marți, 2 iunie, începînd cu ora 9.30, echipa Companiei de Librării București, cu sprijinul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, va împăduri o parcelă din Parcul Tineretului, plantînd un număr semnificativ de puieți din specia arbori de gumă (Liquidambar styraciflua).
Bookflix Junior pe litera.ro, tîrg de carte pentru copii
De 1 Iunie, tîrg de carte pentru copii cu noutăți, reduceri pînă la 70%, carte cadou și lecturi-eveniment
Iunie, luna scurtmetrajelor la Institutul Cervantes, gratuit, pe Vimeo
În perioada 2-30 iunie, vor fi difuzate șase scurtmetraje, cu subtitrare în limba engleză, din palmaresul edițiilor 46 și 47 ale Festivalului Internațional de Film de la Huesca.
Starea de lectură continuă. Autori români cu cărți noi la Polirom
Editura Polirom vă recomandă cele mai recente apariții semnate de cîțiva dintre cei mai îndrăgiți autori români, noutăți pe care le puteți găsi deja în librăriile clasice și pe librăriile online, sau exclusiv în format digital, în avanpremiera ediției tipărite. Noi volume semnate de Marta Petreu, Emil Brumaru, Nicolae Breban, Ioan T. Morar, Veronica D. Niculescu, Cristina Hermeziu (coord.), Liliana Corobca, Ovidiu Nimigean, Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Dragoș Ghițulete, Lavinia Bălulescu,
Bibliotecă online pentru concerte live
O bibliotecă online de video on demand dedicată concertelor live ale artiștilor români.
Filmul cîștigător al Palme D'Or la Cannes 1961, gratuit pe Vimeo
Viridiana, film controversat al lui Luis Buñuel, interzis cîțiva ani în Spania, este readus în atenția publicului prin programul „Clásicos contigo”/„Clasicii alături de tine” al Institutului Cervantes.
Pentru a călători în siguranță și confort, alegeți serviciul de închirieri autocare!
Transcar SRL oferă o gamă largă de autocare cu șofer disponibil pentru închiriere.
Cum să-ți mărești veniturile cît stai acasă
Pandemia Covid-19 ne-a forțat pe toți să rămînem la domiciliu, dar cei mai norocoși dintre noi pot lucra în continuare de acasă.
Avanpremieră editorială: Recviem vesel pentru tata
Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din noua carte a lui Radu Paraschivescu, „Recviem vesel pentru tata”, Editura Humanitas.
De pandemie și de război
Deși plutea în aer, suspendarea turneului candidaților m-a surprins. Nu a fost nici o justificare legată direct de coronavirus, nu s-a îmbolnăvit nimeni, nimeni nu a fost nici măcar suspectat de noua gripă, dintre jucătorii, membrii echipelor lor, organizatorii și ziariștii de față.
Jurnal pandemic (II)
Homo homini lupus. Așa te simți la cumpărături. Suspiciune dacă te întîlnești cu unul cu mască, suspiciune dacă îl vezi pe unul fără mască. Privirile sînt aruncate scurt și pătrunzător.
CeMaFac.ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite
Voluntarii Code for Romania au creat cemafac.ro, o platformă cu toate informațiile de care aveți nevoie privind coronavirusul: cum se transmite, simptome, sfaturi pentru părinți și răspunsuri la întrebările frecvente.
Beethoven (și) în vremuri de restriște (II)
Întotdeauna în vremuri de restriște, cultura, muzica de bună calitate, în special, au fost surse de suport moral și îndemn pentru a merge mai departe.
Un simulacru al realităților interioare
Este cartea unei căutări despre care se știe de la bun început că este sortită eșecului. Dar căutarea în sine, tensiunile de tot felul ce se produc pe parcursul ei dau valoare și un plus de intensitate întregului.
„Carne, visuri și oase triste uitate în Hydra”, la Editura Eikon
Editura Eikon anunță apariția volumului de poezie „Carne, visuri și oase triste uitate în Hydra”, de Tatiana Ernuțeanu. Fiecare poem este o fiolă evocativă, transparentă, din sticlă tăioasă, ce, odată spartă, vulnerabilizează.
Premiu pentru spiritul anti-covid
Eu le-aș da însă organizatorilor japonezi ai turneului de la Osaka premiul pentru spiritul anti-covid, pentru că în aceste condiții vitrege au reușit să ducă pînă la capăt o competiție sportivă de amploare.
Jurnal pandemic
Totuși, nu toate lucrurile născute de pandemie au malformații. Unele se pot păstra. De exemplu, o anume grație a distanței între oameni.
„Școala pe Net”, „Ajutor Spitale”, „Actor Independent”
Salvați Copiii alocă 100.000 de euro pentru dotarea Compartimentului de Primiri Urgențe (CPU) al INSMC Alessandrescu-Rusescu București.
Semnal editorial Polirom: Emil Brumaru, „Opere VI. Ne-ndepărtăm din ce în ce de viață... Opera postumă”
Editura Polirom anunță apariția în librării a volumului „Opere VI. Ne-ndepărtăm din ce în ce de viață... Opera postumă”, de Emil Brumaru, ediție îngrijită și prefață de criticul literar Bogdan Crețu.
Beethoven (și) în vremuri de restriște
Din păcate, anul 2020 va rămîne ca anul pandemiei globale COVID-19. Însă aceasta nu înseamnă că Beethoven nu are o importanță cu atît mai mare în aceste timpuri grele.
„De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019”, de Ruxandra Cesereanu, la Polirom
Acesta este jurnalul personal ţinut de Ruxandra Cesereanu în perioada 2017-2019, cînd s-a implicat activ în protestele din Cluj, fiind adesea printre oamenii care au ieşit în stradă.
„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mînca?”, de Jacques Attali, la Polirom
Dilema veche vă prezintă un fragment din volumul „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mînca?”, de Jacques Attali, apărut în colecţia „Plural M” la Editura Polirom, traducere din limba franceză de Dan Petrescu.
„Focul din casă”, de Kamila Shamsie, la Biblioteca Polirom
Dilema veche vă prezintă un fragment din volumul „Focul din casă”, de Kamila Shamsie, apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, seria Actual, traducere din limba engleză și note de Sînziana Dragoș, volum cîștigător al Women’s Prize for Fiction în 2018.
Contra-coronavirus
Astăzi a început în Rusia turneul candidaților la șah. Ceea ce ar fi trebuit să fie o bucurie e un eveniment mai degrabă trist, cu participanți întrebîndu-se dacă nu cumva competiția se va sfîrși prematur. Motivul e știut de toți: este vorba de pandemia provocată de noul coronavirus și de măsurile luate de autorități pentru a-i limita răspîndirea și efectele.
Stai acasă și citește!
Editura Litera organizează, în perioada 16 – 18 martie 2020, o campanie de reduceri care să îi inspire pe cititori și să îi îndemne spre activități dedicate lecturii pentru acasă.
„Oriunde!”
Coronavirusul ar putea schimba temporar peisajul publicitar. Deja mi se pare că au dispărut reclamele în exces la reglarea tranzitului intestinal și la casele de pariuri și că piața e în expectativă înainte de a migra către noile produse-vedetă ale igienei personale și colective. Dar sper că saltul calitativ nu se va pierde în acest context. Mai ales că mijlocul prin care a fost făcut - umorul - ne caracterizează și poate ne și ajută în această perioadă.
Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID-19, învățare online
Geeks For Democracy a lansat spontan proiectul „Cumpărături la ușa ta”, prin care puteți ajuta persoanele aflate în imposibilitate de a se deplasa să primească alimente și/sau produse sanitare, pentru a nu le expune epidemiei.
The Chemical Brothers, Placebo, Aurora și Machine Gun Kelly, printre noii artiști confirmați la Electric Castle
Urmărind cu atenție situația actuală și fiind în legătură constantă cu autoritățile, Electric Castle continuă pregătirile pentru cea de-a 8-a ediție, programată pentru 15 – 19 iulie, la castelul Banffy din Bonțida. P
Sportul în vreme de virus
La aproape trei mii de ani de la primele noastre competiții sportive civilizate, jucăm fără spectatori. Ceva invizibil, un virus care plutește prin aer odată cu respirația și cu sunetul, a suspendat concursurile, a gonit galeriile, a lăsat goale băncile din jurul arenelor.
O artă a simplității
În „Bazarul culegătoarei”, Doina Ioanid reușește să contureze o nouă realitate – față de cea anodină, uzuală și uzată, utilizînd cele mai convenționale mijloace de transfigurare.
Atavism instituţional
Şi sediile pot manifesta forme de atavism. De o astfel de noadă instituţională am dat recent chiar în clădirea Guvernului, pînă de curînd cunoscută publicului larg ca fiind locul în faţa căruia se strîng în Bucureşti protestatarii.
Record la plantări, aplicații care pot salva vieți, Harta Serviciilor Sociale
Din bilanțul „Plantăm fapte bune în România”: 2019 a fost cel mai bun an din istoria inițiativei. 8.700 de voluntari au plantat peste 52 de hectare de puieți.
„Academia politică de la Aiud”, lansare la Cărturești Verona
Marți, 10 martie, ora 19.00, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Academia politică de la Aiud. Deținuți politici în România anilor ’80”, de Borbély Ernő, apărut la Editura Polirom, ediţie îngrijită de Dalia Báthory și Andreea Cârstea, cuvînt‑înainte de Szőcs Géza.
Cinema feminin, în martie, la Institutul Cervantes din București
Luna femeii este sărbătorită anul acesta la Institutul Cervantes din București prin proiecția unui grupaj de filme realizate de cineaste spaniole contemporane. Astfel, în perioada 12-14 martie, zilnic, începînd cu ora 19.00, în Sala „Auditorium” a Institutului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38 va rula, cu acces gratuit, o serie de filme recente, relevante pentru cinematografia spaniolă realizată de femei. Selecția, reunită sub motto-ul „Spațiu feminin. Personal și politic”, include un lungm
„Sfîrșitul e mereu aproape”, de Dan Carlin, la Polirom
Dilema veche vă prezintă un fragment din volumul „Sfîrșitul e mereu aproape. Momente apocaliptice de la colapsul Epocii Bronzului pînă la amenințarea nucleară”, de Dan Carlin, apărut la Editura Polirom, traducere de Miruna Andriescu, volum disponibil şi în ediţie digitală.
Alexandru Potcoavă, turneu de promovare în țară
În perioada 5-13 martie 2020, Alexandru Potcoavă va susține un turneu de promovare dedicat romanului „Viața și întoarcerea unui Halle”, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil și în format digital. Autorul își va întîlni cititorii din Arad, Oradea, Sibiu, Brașov, Cluj și Iași.
Reflexul anticipatelor
De cîteva săptămîni, partidele pun în scenă parodia numirii unui nou guvern.
Lista Elo pe martie
A apărut lista Elo pe luna în curs, vedetele ediţiei fiind tinerii. Este vorba de Alireza Firouzja, pe care l-am menţionat recent, care are 16 ani şi e în plin proces de readaptare după ce a renunţat să mai joace pentru ţara natală, Iran.
Sînt cine vreau eu să fiu
Presiuni de tot felul au existat întotdeauna, dar este și o alegere personală referitoare la cît de mult permitem acestor presiuni să ne aranjeze viața la milimetru, ca într-un joc de lego.
Artista de 13 ani Ingrid Todea expune la Muzeul Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Hărților și Cărții Vechi (strada Londra, nr. 39) vă invită mîine, 3 martie, de la ora 19, la vernisajul expoziției Unspoken, a artistei de numai 13 ani Ingrid Todea. Unspoken este un omagiu adus, în primul rînd, creionului.
Pianista Dana Ciocârlie și dirijorul francez Frédéric Chaslin, concert extraordinar la Sala Radio
Primul concert al lunii martie aduce la Sala Radio o lucrare monumentală, rar interpretată în România: Simfonia nr. 2 pentru pian și orchestră – „The Age of Anxiety”, creație a marelui compozitor și dirijor american Leonard Bernstein. Vineri, 6 martie, ora 19, partitura lui Bernstein va fi interpretată de Orchestra Națională Radio, cu participarea a doi invitați speciali: dirijorul Frédéric Chaslin și pianista Dana Ciocârlie.
Vechea civilizaţie a mail-ului
Erau vremuri cînd oamenii se uitau la mine cruciş, adică mă vedeau ca pe un blasfemiator, dacă le spuneam „bine, trimiteţi-mi vă rog pe mail”.
„Vorbește cu Angela”, „Pîine şi Mîine”, „Piese pentru Zîmbete”
Săptămîna aceasta s-a lansat oficial „Vorbește cu Angela”, o campanie de prevenire a agresiunilor demarată de Asociația Necuvinte și finanțată de JYSK. Campania se va desfășura, pentru început, în toate cluburile și barurile din zona Centrului Vechi al Bucureștiului. Persoanele care se simt în pericol pot folosi codul Angela pentru a cere ajutor personalului din localul în care se află. Acest cod a fost folosit în mai multe țări din Europa și a avut rezultate.
Amoroso, pe 8 martie, la Sala Radio, la Concertele Radio România Muzical
Trei soliști internaționali de renume, violonista Sarah Christian, violistul Răzvan Popovici şi pianista Mara Dobrescu, propun duminică, 8 martie, de la ora 19.00, un concert cameral în care se împletesc lucrări celebre despre dragoste și eternul feminin. Printre acestea, opusuri ale unor mari compozitoare: Trei romanțe op. 22 de Clara Schumann și Duo concertant de Rebecca Clarke, alături de adevărate capodopere ale repertoriului clasic: partea I din Sonata Primăverii de Ludwig van Beethoven, Li
Credință și igienă
Patriarhia recomandă ca oamenii care prezintă simptome de gripă să nu meargă la slujbele religioase, pentru că îi expun astfel și pe alții la îmbolnăvire.
Cea mai mică lume
În toată literatura sa, Teodor Dună încearcă o situare în afara convenţiilor primare ale lumii. Procedează astfel în fiecare dintre volumele sale, dar ajunge la efecte poetice diferite.
Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu, cîștigătoarele premiului „Omul cu dileme“ al anului 2020
Dilema veche a sărbătorit, joi seară, alături de colaboratori și prieteni, 27 de ani de existenţă.