ÔÇ×Sf├«r╚Öitul e mereu aproapeÔÇŁ, de Dan Carlin, la Polirom

4 martie 2020
ÔÇ×Sf├«r╚Öitul e mereu aproapeÔÇŁ, de Dan Carlin, la Polirom jpeg

Dilema veche v─â prezint─â un fragment din volumul Sf├«r╚Öitul e mereu aproape. Momente apocaliptice de la colapsul Epocii Bronzului p├«n─â la amenin╚Ťarea nuclear─â, de Dan Carlin, ap─ârut la Editura Polirom, traducere de Miruna Andriescu, volum disponibil ┼či ├«n edi┼úie digital─â.

Momentele dificile ├«i fac oare pe oameni mai puternici? Poate umanitatea s─â sus┼úin─â, f─âr─â a se autodistruge, puterea armelor pe care ea ├«ns─â┼či le-a creat? Tehnologia sau abilit─â┼úile oamenilor vor ajunge vreodat─â la un maximum ori vor regresa? Nu se ┼čtiu r─âspunsurile la astfel de ├«ntreb─âri, ├«ns─â nimeni nu le prezint─â la fel de interesant ca Dan Carlin, leg├«nd trecutul ┼či viitorul ├«n moduri fascinante ┼či neobi┼čnuite. ├Äntreb─ârile pe care ni le propune se refer─â la cel mai important subiect imaginabil: supravie┼úuirea omenirii. De la colapsul Epocii Bronzului p├«n─â la provoc─ârile erei nucleare, aceast─â problem─â amenin┼ú─â umanitatea ca o st─âruitoare sabie a lui Damocles. Cu totul ie┼čit─â din tipare ┼či erudit─â, ciudat─â ┼či profund─â, Sf├«r┼čitul e mereu aproape (bestseller New York Times) analizeaz─â problemele care s├«nt rareori prezentate publicului ┼či face dintr-odat─â trecutul s─â devin─â important pentru prezentul nostru foarte turbulent.

foto autor jpg jpeg

Dan Carlin este un pionier ├«n domeniul podcast-urilor ┼či cel mai de succes autor de con┼úinut audio ├«n format amplu. ├Än emisiunile sale intitulate Hardcore History, care dureaz─â uneori peste ┼čase ore, Carlin umanizeaz─â trecutul ┼či ├«┼či determin─â publicul ÔÇ×s─â se pun─â pu┼úin ├«n pielea altuia din istorieÔÇŁ. Hardcore History a ├«nregistrat peste o sut─â de milioane de desc─ârc─âri.

***

Sf├«r╚Öitul e mereu aproape. Momente apocaliptice de la colapsul Epocii Bronzului p├«n─â la amenin╚Ťarea nuclear─â (fragment)

Dac─â o societate alfabetizat─â este ├«nlocuit─â cu una nealfabetizat─â, este acesta un regres al civiliza┼úiei? Dac─â vitalitatea ┼či bog─â┼úia economice ale unei societ─â┼úi s├«nt reduse la un nivel cu mult sub realiz─ârile sale cele mai ├«nalte, este neap─ârat vorba despre un ÔÇ×declinÔÇŁ?

De c├«nd a ap─ârut civiliza┼úia uman─â, societ─â┼úile ÔÇ×sÔÇĹau ridicatÔÇŁ ┼či ÔÇ×au dec─âzutÔÇŁ, ÔÇ×au progresatÔÇŁ ┼či ÔÇ×au regresatÔÇŁ ÔÇô cel pu┼úin a┼ča spun istoriile scrise cu zeci de ani ├«n urm─â. ├Än prezent, istoricii afirm─â adesea c─â societ─â┼úile se afl─â ÔÇ×├«n tranzi┼úieÔÇŁ, ├«n loc s─â foloseasc─â termeni care denot─â o transformare regresiv─â sau progresiv─â. De asemenea, se pune accent adesea pe continuitate, ├«n vreme ce relat─ârile istorice mai vechi se axau pe desprinderile dificile de o perioad─â anterioar─â.

A┼čadar, Imperiul Roman ÔÇ×sÔÇĹa pr─âbu┼čitÔÇŁ ├«n fa┼úa ÔÇ×barbarilorÔÇŁ sau a cunoscut o tranzi┼úie spre o perioad─â echivalent─â, dar mai descentralizat─â, cu un spirit germanic mai pronun┼úat?

├Än perioada de dup─â ce Imperiul Roman a disp─ârut ├«n Occident (epoca numit─â de obicei ÔÇ×Evul ├ÄntunecatÔÇŁ), multe dintre capacit─â┼úile celor care au tr─âit ulterior sÔÇĹau redus. ├Än cele din urm─â, cei care locuiau ├«n fostele teritorii romane nu au mai fost capabili s─â repare sau s─â dezvolte infrastructura preexistent─â. Apeductele, sistemul monetar ┼či rutele comerciale nu mai erau ce fuseser─â. ┼×tiin┼úa de carte a sc─âzut ├«n majoritatea regiunilor, iar alte grupuri ┼či sisteme au ├«nceput s─â ├«ndeplineasc─â unele dintre func┼úiile care fuseser─â asigurate ├«nainte de o autoritate central─â organizat─â. Cum am denumi ├«n prezent o situa┼úie ├«n care nu am reu┼či s─â ne ridic─âm la nivelul realiz─ârilor tehnologice, economice sau culturale ale ├«nainta┼čilor no┼čtri?

Filmul Planeta maimu┼úelor din 1968 ofer─â o ilustrare instructiv─â a premisei false c─â versiunea noastr─â de umanitate reprezint─â ├«ncarnarea sa final─â. ├Än film, Charlton Heston, m├«njit de noroi (av├«nd pe el doar ni┼čte zdren┼úe), ┼úip─â: ÔÇ×Jos labele de pe mine, maimu┼ú─â afurisit─â ┼či murdar─â!ÔÇŁ.

În concepţia personajului său, maimuţele îi sînt inferioare, dar pentru maimuţe oamenii sînt specia inferioară.

├Än cele din urm─â, Charlton Heston evadeaz─â, iar ├«n ultimele momente ale filmului ├«l vedem c─âl─ârind pe o plaj─â, cu o fat─â care nu poate vorbi (adic─â e inferioar─â) ┼či pe care a salvatÔÇĹo. Dup─â un ocol, vede Statuia Libert─â┼úii, ├«ngropat─â ├«n nisip p├«n─â la piept, ┼či ne d─âm seama c─â ac┼úiunea filmului se petrece pe P─âm├«nt, ├«ntrÔÇĹun viitor ├«ndep─ârtat.

ÔÇ×Afurisi┼úilor! A┼úi datÔÇĹoÔÇĹn bar─â!ÔÇŁ, url─â Heston, b─ât├«nd cu pumnul ├«n nisip.

Noi, oamenii moderni, ne consider─âm aproape incon┼čtient scuti┼úi de astfel de deznod─âminte, acesta fiind unul dintre motivele pentru care scena final─â din Planeta maimu┼úelor e at├«t de frapant─â. Nu ne putem imagina c─â am putea avea descenden┼úi care s─â tr─âiasc─â ├«ntrÔÇĹo lume mai primitiv─â dec├«t a noastr─â. La fel, romanilor care tr─âiau ├«n epoca pe care o numim acum ÔÇ×AntichitateÔÇŁ le era imposibil s─âÔÇĹ┼či ├«nchipuie un viitor ├«n care locul pe care ├«l cuno┼čteau drept ÔÇ×Ora┼čul EternÔÇŁ avea s─â fie o ruin─â.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.