Vechea civilizaţie a mail-ului

2 martie 2020
Vechea civilizaţie a mail ului jpeg

Erau vremuri cînd oamenii se uitau la mine cruciş, adică mă vedeau ca pe un blasfemiator, dacă le spuneam „bine, trimiteţi-mi vă rog pe mail”. E-mailul, prescurtat mail-ul, era pentru ei ca un fel de poştaş gay, pe care nu ştiau cum să-l abordeze. La serviciu, după ce îmi trimiteau un mail, unii colegi mă sunau: „Vezi că ţi-am trimis un mail”. Moda printării mail-urilor a ţinut ani de zile, poate în unele locuri mai ţine şi azi. Dar eu nu am renunţat. Am comunicat şi comunic pe mail şi în prezent. Ţin minte cîteva ocazii cînd serviciul meu de mail de pe bătrînul Blackberry, în limbaj de Pipera, „a făcut diferenţa”. Iar azi, cînd deschid computerul, prima pagină de Internet accesată este tot Gmail-ul.

Treptat-treptat însă ajung şi eu de partea cealaltă a valului progresist. Oamenii au început să comunice dincolo, pe deasupra sau pe dedesubtul mail-ului. Şi ştiu unde am început să rămîn în urmă: cînd am refuzat să îmi descarc aplicaţia de Messenger de la Facebook. A fost o experienţă ratată, dar nu pentru ce reprezenta ea în sine, ci pentru noile modalităţi de comunicare pe care le prefața. După prima treaptă a Facebook-ului, lumea pleca din aplicaţie în aplicaţie, în timp ce eu am rămas basically la mail.

Există un revers al deciziei de atunci. Pe mail nu mai poți să contactezi pe oricine, printre ei fiind și cei apropiați, cum ar fi copiii. Ei sînt pe alte platforme şi nu folosesc mail-ul decît ca pe un fel de username pentru a se loga te miri unde. Dar să îl deschidă? - mai rar, mult prea rar. În acest context, mail-ul devine un fel de reper conservator într-o lume dispusă permanent la noi experimentări. Deși, dacă nu mă înșel, din urmă vine tare numărul personal de telefon, care te „autentifică” din ce în ce mai des. Dar clar e că tinerii nu pun accent pe mail. Ei au nevoie de mai multe nuanțe de prezenţă virtuală decît le oferă mail-ul. La mail, e deja rudimentar: trimiţi şi aştepţi răspunsul, ca la telefonul fix de odinioară, cînd apelantul depindea de prezența acasă a celui căutat. Bine, din ce văd, mulți nu catadicsesc să îți răspundă la mail, nici măcar de curtoazie sau pentru un simplu „nu, mulțumesc”, dacă nu mai prezinți interes, dar asta e altă discuție. Pe „reţele”, e mai complicat. Primeşti apelul, dar poţi să nu semnezi de primire. Mesajul circulă, dar destinatarul îl poate vedea fără a-și devoala prezența. Din acest unghi, tinerii evită să ajungă în postura de a fi ignorați.

Și mai e un aspect. Mail-ul nu mai e singurul care face ce nu poate face SMS-ul, adică să ducă după el mici bagaje foto, audio sau video. De ceva vreme, alte genuri de mesagerii, mai versatile și mai ieftine, au pus la muncă Internetul și au surclasat conexiunea telefonică clasică, a undelor radio. E puțin derutant că încă numim telefon acest aparat care e mai mult o anexă a Internetului decît a vechii legături telefonice. Telefonia e doar o scuză pentru actualul telefon, el e de fapt o ușiță spre strada Internetului.

Am fost mirat odată că în vreme ce eu mă străduiam să scriu mesajele, primeam replicile ca file-uri audio. Nu lungi, 15 - 20 de secunde, dar veneau în șarje repezi, pe cînd eu abia țineam pasul cu minitastatura telefonului. Eu vorbeam în texte și primeam răspunsuri audio. Ca și cum eu vorbeam românește, iar interlocutorul meu răspundea în germană și nu i se părea nimic nenatural în asta. Telefonul maleabil din mîna tinerilor este chiar o realitate. Îl fac să scoată sunete, imagini, texte, filme care zboară de colo-colo. Comunicarea e simultană pe mai multe canale de percepție, dar nu e mai puțin unitară. Probabil că atunci cînd îi judecăm că ar fi dezinteresați de informație și de lectură, ar trebui să ne gîndim că ei au și aceste canale de acces și comunicare suplimentare pe care nu le luăm în considerare. Cine știe, poate ei „citesc” YouTube-ul.

Totuși, acestea fiind spuse, hai că dau un download la text și îl trimit pe mail la redacție.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Gerd Altmann/ Pixabay

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.