Vechea civilizaţie a mail-ului

2 martie 2020
Vechea civilizaţie a mail ului jpeg

Erau vremuri cînd oamenii se uitau la mine cruciş, adică mă vedeau ca pe un blasfemiator, dacă le spuneam „bine, trimiteţi-mi vă rog pe mail”. E-mailul, prescurtat mail-ul, era pentru ei ca un fel de poştaş gay, pe care nu ştiau cum să-l abordeze. La serviciu, după ce îmi trimiteau un mail, unii colegi mă sunau: „Vezi că ţi-am trimis un mail”. Moda printării mail-urilor a ţinut ani de zile, poate în unele locuri mai ţine şi azi. Dar eu nu am renunţat. Am comunicat şi comunic pe mail şi în prezent. Ţin minte cîteva ocazii cînd serviciul meu de mail de pe bătrînul Blackberry, în limbaj de Pipera, „a făcut diferenţa”. Iar azi, cînd deschid computerul, prima pagină de Internet accesată este tot Gmail-ul.

Treptat-treptat însă ajung şi eu de partea cealaltă a valului progresist. Oamenii au început să comunice dincolo, pe deasupra sau pe dedesubtul mail-ului. Şi ştiu unde am început să rămîn în urmă: cînd am refuzat să îmi descarc aplicaţia de Messenger de la Facebook. A fost o experienţă ratată, dar nu pentru ce reprezenta ea în sine, ci pentru noile modalităţi de comunicare pe care le prefața. După prima treaptă a Facebook-ului, lumea pleca din aplicaţie în aplicaţie, în timp ce eu am rămas basically la mail.

Există un revers al deciziei de atunci. Pe mail nu mai poți să contactezi pe oricine, printre ei fiind și cei apropiați, cum ar fi copiii. Ei sînt pe alte platforme şi nu folosesc mail-ul decît ca pe un fel de username pentru a se loga te miri unde. Dar să îl deschidă? - mai rar, mult prea rar. În acest context, mail-ul devine un fel de reper conservator într-o lume dispusă permanent la noi experimentări. Deși, dacă nu mă înșel, din urmă vine tare numărul personal de telefon, care te „autentifică” din ce în ce mai des. Dar clar e că tinerii nu pun accent pe mail. Ei au nevoie de mai multe nuanțe de prezenţă virtuală decît le oferă mail-ul. La mail, e deja rudimentar: trimiţi şi aştepţi răspunsul, ca la telefonul fix de odinioară, cînd apelantul depindea de prezența acasă a celui căutat. Bine, din ce văd, mulți nu catadicsesc să îți răspundă la mail, nici măcar de curtoazie sau pentru un simplu „nu, mulțumesc”, dacă nu mai prezinți interes, dar asta e altă discuție. Pe „reţele”, e mai complicat. Primeşti apelul, dar poţi să nu semnezi de primire. Mesajul circulă, dar destinatarul îl poate vedea fără a-și devoala prezența. Din acest unghi, tinerii evită să ajungă în postura de a fi ignorați.

Și mai e un aspect. Mail-ul nu mai e singurul care face ce nu poate face SMS-ul, adică să ducă după el mici bagaje foto, audio sau video. De ceva vreme, alte genuri de mesagerii, mai versatile și mai ieftine, au pus la muncă Internetul și au surclasat conexiunea telefonică clasică, a undelor radio. E puțin derutant că încă numim telefon acest aparat care e mai mult o anexă a Internetului decît a vechii legături telefonice. Telefonia e doar o scuză pentru actualul telefon, el e de fapt o ușiță spre strada Internetului.

Am fost mirat odată că în vreme ce eu mă străduiam să scriu mesajele, primeam replicile ca file-uri audio. Nu lungi, 15 - 20 de secunde, dar veneau în șarje repezi, pe cînd eu abia țineam pasul cu minitastatura telefonului. Eu vorbeam în texte și primeam răspunsuri audio. Ca și cum eu vorbeam românește, iar interlocutorul meu răspundea în germană și nu i se părea nimic nenatural în asta. Telefonul maleabil din mîna tinerilor este chiar o realitate. Îl fac să scoată sunete, imagini, texte, filme care zboară de colo-colo. Comunicarea e simultană pe mai multe canale de percepție, dar nu e mai puțin unitară. Probabil că atunci cînd îi judecăm că ar fi dezinteresați de informație și de lectură, ar trebui să ne gîndim că ei au și aceste canale de acces și comunicare suplimentare pe care nu le luăm în considerare. Cine știe, poate ei „citesc” YouTube-ul.

Totuși, acestea fiind spuse, hai că dau un download la text și îl trimit pe mail la redacție.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Gerd Altmann/ Pixabay

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Adevăratele pericole ale României descoperite de un vlogger australian Colaj YouTube Wesda
Vlogger australian în România: „Mi-am riscat viața vizitând Castelul Bran”. Ce spune despre romi, urși și capcane turistice
România, țara urșilor bruni, a miturilor despre Dracula și a peisajelor care îți taie răsuflarea, a fost adesea etichetată drept un loc periculos. Meme-uri care exagerează realitatea, povești alarmiste și prejudecăți adânc înrădăcinate contribuie la această reputație.
pexels aplicatie urmarire fertilitate png
Aplicațiile de urmărire a fertilității, din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Acestea vin însă și cu mari riscuri
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că din ce în ce mai multe femei care folosesc metode mai „naturale” de prevenire a sarcinii, cum ar fi aplicații de urmărire a ovulației, apelează la avort.
Secventa din Gadjo Dilo jpg
Conflictele barbare care au zdruncinat România după prăbușirea regimului Ceaușescu. Isprăvi tulburătoare, comise pe fondul intoleranței
Entuziasmul cu care era privită România în Occident după Revoluția din Decembrie 1989 a fost umbrit, în scurt timp, de un șir de evenimente tragice care arătau fața intolerantă a românilor, abia ieșiți din epoca regimului Ceaușescu.
Dr Iacob Felix Foto Wikipedia jpg
19 ianuarie: 120 de ani de la moartea medicului Iacob Felix, fondatorul școlii de igienă din România
La 19 ianuarie 1927, s-a născut Romica Puceanu, supranumită regina muzicii lăutăreşti. Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 2015, a murit inventatorul Justin Capră, cel care a realizat prima versiune a „rucsacului-zburător“.
bicicleta, sala de fitness jpg
Cum să ai greutatea ideală fără diete și exerciții chinuitoare. Sfaturile unuia dintre cei mai importanți influenceri în domeniul fitnessului
O viață cu obiceiuri sănătoase este mult mai eficientă decât orice dietă atunci când vine vorba de slăbit. Cel puțin asta susține Ben Carpenter, un important influencer în domeniul fitness-ului. Acesta prezintă câteva sfaturi pentru o nouă viață, fără exces de greutate.
rezervisti jpg
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
Recruții înscriși în programul pentru rezerviști demarat de Ministerul Apărării din Ungaria au început săptămâna aceasta pregătirea. Programul de recrutare „Îmi iubesc țara și o voi proteja” a înregistrat cel mai mare număr de voluntari de când Ungaria a renunțat la serviciul militar obligatoriu.
australian open foto love tennis jpg
Românii au luat cu asalt Melbourne: 3 fete și 3 băieți pe tabloul principal al juniorilor
Dacă la senioare mai contăm doar la dublu pe Gabriela Ruse, pe tabloul juniorilor de la Melbourne sunt mai mulți români.
image png
Relația la distanță, un chin pentru o tânără de 27 de ani: „Cred că se culcă cu fosta lui iubită...”
Se spună că relațiile la distanță reprezintă o mare provocare pentru unul sau chiar ambii parteneri. Totuși, ce este de făcut în cazul în care una dintre părți nu este sinceră și joacă la două capete, încercând în același timp să manipuleze lucrurile în favoarea ei?
vaccin
Creșterea neîncrederii în vaccin - de ce tot mai mulți oameni pun la îndoială rezultatele imunizării
Vaccinurile Covid au salvat foarte multe vieți, dar asta nu i-a determinat pe oameni să aibă mai multă încredere în vaccinare, ci dimpotrivă. Cercetătorii au încercat să afle de ce a scăzut atât de mult încrederea în efectele vaccinării.