Alexandru Tomescu: „Cred că trebuie să profităm din plin de înlesnirile pe care ni le oferă tehnologia și să păstrăm, în același timp, intactă substanța muzicală”

4 iunie 2020
Alexandru Tomescu: „Cred că trebuie să profităm din plin de înlesnirile pe care ni le oferă tehnologia și să păstrăm, în același timp, intactă substanța muzicală” jpeg

În seara aceasta, de la ora 19:30, seria Qreator – Home Together Edition continuă cu un concert special al violonistului Alexandru Tomescu. Un artist desăvîrșit, Alexandru Tomescu creează cu fiecare atingere a corzilor viorii sale Stradivarius un univers infinit, locuit de creaturi sonore fascinante. Pentru virtuozitatea lui, a cîștigat dreptul de a folosi vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de patrimoniu național, și a promis că îi va face sunetul auzit de către toți românii.

Alexandru Tomescu a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre despre muzica trăită cu toată ființa, despre relația cu publicul chiar și în vremuri de pandemie și despre programul concertului pe care îl va susține online în această seară, special pentru comunitatea Qreator.

Alexandru Tomescu, ce-ai fi crezut despre ideea de a concerta live exclusiv online înainte de 15 martie și ce crezi acum?

Concertele online erau ceva despre care știam că există, dar pe care nu le experimentasem niciodată. Știam, de exemplu, de celebrul experiment cu YouTube Symphony Orchestra, acel ansamblu reunit online cu muzicieni de pe cinci continente. Între timp, această pandemie a adus toți artiștii în online, chiar și pe cei mai conservatori dintre ei. Cred că trebuie să profităm din plin de înlesnirile pe care ni le oferă tehnologia și să păstrăm, în același timp, intactă substanța muzicală. Desigur, nimic nu poate înlocui senzația de exuberanță, exaltare pe care o ai în fața unei săli arhipline. Sînt solist al Orchestrei Naționale Radio și sînt obișnuit cu publicul cald și entuziast al acestei Săli de concerte de elită. Pentru publicul virtual însă, îmi voi folosi imaginația.

Proiectul Qreator încearcă să apropie artiștii artelor interpretative de publicul lor într-o vreme în care concertele nu se mai pot ține. Tu cum abordezi colaborarea cu Qreator: te pregătești ca pentru orice concert sau e altfel?

Fără îndoială, Qreator este un proiect binevenit, foarte util, mai ales în contextul actual. Pregătirea concertului este la fel ca la orice alt eveniment, cu maximă seriozitate, fiecare element, fiecare notă muzicală trebuie să fie integrată într-un tot coerent. Lucrul mai puțin obișnuit este acela că la un concert online nu îți vezi publicul, nu poți interacționa direct cu el. Să știți că acele aplauze de la sfîrșitul unui concert sînt atît de importante: o eliberare, o purificare, atît pentru public, cît și pentru artist.

Pentru artiștii ca tine, calitatea sunetului pe care-l aud spectatorii este una dintre cele mai importante griji de cîte ori ieșiți în public. Din acest punct de vedere, te îngrijorează transmisia online?

Nimic nu a fost lăsat la voia întîmplării, îmi place să mă asigur că toate micile detalii sînt luate în considerare. Atunci cînd între tine și public se interpune un microfon (o situație mai rar întîlnită la concertele de muzică clasică), atunci tot ce ține de partea tehnică (microfon, cabluri, baterii, amplificator, conexiune internet etc.) trebuie să fie cel puțin la cel mai înalt nivel. Răspunderea pentru calitatea sunetului concertului o împart 50%-50% cu cei care se ocupă de partea tehnică, iar cînd vine vorba despre sunetul muzicii pe care o am în cap și în inimă, nu îmi place să glumesc sau să accept jumătăți de măsură. Sînt însă liniștit în ceea ce privește concertul Qreator pentru că știu că voi colabora cu cei mai buni tehnicieni de pe piața românească.

În fața publicului care te va asculta și vedea online, mizezi pe virtuozitate sau pe sentiment, pe claritate sau pe volum?

Mizez, în primul rînd, pe sinceritate - cred că este calitatea fără de care nici un demers nu poate avea sorți de izbîndă. Într-un concert este întotdeauna un cocktail de stări, de emoții, este foarte greu, dacă nu chiar imposibil să-ți propui să mizezi doar pe partea de virtuozitate, de exemplu. Virtuozitatea neînsuflețită de implicarea emoțională este muzică moartă, muzica trebuie să o trăiești de fiecare dată cu toată ființa ta, cu toată naivitatea și dramatismul de care ești în stare. Altfel, un concert este ceva plicticos, ceva ce mai devreme sau mai tîrziu va fi redat mulțumitor de roboți. În lumea aceasta, în care inteligența artificială este tot mai răspîndită, cred că emoțiile artificiale nu-și au locul. Cel puțin pentru moment.

                             

229ae8cb a33d 48cf 95bc 9e2a391181c6 1 jpg jpeg

Programul recitalului tău urmărește o succesiune stilistică și temporală clară: Bach, apoi Paganini și apoi compozitori ale căror cariere au prins bine de tot secolul XX: Enescu, Ysaye, Baczewicz, Kreisler. Vii de departe și ajungi aproape de noi. Cînd ai alcătuit programul la ce te-ai gîndit?

Am dorit să invit publicul la o plimbare prin această uimitoare grădină de sunete dedicată exclusiv viorii solo. Este o călătorie temporală, evident, dar și una spirituală, de la claritatea lumii lui Bach la intensitatea tipic italiană a lui Paganini. Și încă nu știți tot programul - pentru că am și piese pregătite pentru bis, ca întotdeauna. Dar... cum dai un bis atunci cînd nu poți auzi aplauzele publicului virtual? Vom vedea la concert!

Dacă ai avea de ales să concertezi o singură dată cu unul dintre dirjorii Sergiu Celibidache și Herbert von Karajan, pe care l-ai alege?

L-aș alege pe Sergiu Celibidache. Sper că și el m-ar alege pe mine. :)

Preferi recitalul sau concertul?

Recitalul, pentru că pot fi mult mai liber, mai creativ pe scenă.

Preferi studioul de înregistrări sau sala de concert?

Sala de concert, fără nici o ezitare, fie că este vorba despre un concert live sau de o sesiune de înregistrări.

În seara aceasta, Alexandru Tomescu va cînta online pentru comunitatea Qreator. Vă invităm să vă bucurați de muzică live, de la ora 19:30, pe pagina de Facebook a Qreator. Toate detaliile despre concert pot fi găsite aici. Participarea la evenimentele online nu presupune nici un cost din partea spectatorilor.

Qreator este spațiul creativilor și al creatorilor, construit să aducă oamenii împreună. Este locul potrivit pentru cei care inovează, care sînt inspirați și duc inspirația mai departe. Un loc al oamenilor pasionați de artă, tehnologie și de intersecția dintre ele.

Seria Qreator – Home Together Edition  încurajează publicul să se conecteze de acasă la evenimentele online. În fiecare săptămînă, Qreator aduce în continuare arta în viața oamenilor și deschide ușa virtuală invitaților lor, găzduind concerte, piese de teatru sau talk-uri, exclusiv pe Facebook Qreator.

Credit foto: Ioana Hameeda Chiriță

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

pnl presedinti png
24 mai: Se împlinesc 150 de ani de la înființarea Partidului Naţional Liberal
La 24 mai 1875 a fost înființat Partidul Naţional Liberal, una dintre cele mai vechi și importante formațiuni politice din România. În 1956 a avut loc, la Lugano, în Elveția, prima ediție a concursului muzical Eurovision, iar în 2004 a avut loc Explozia de la Mihăilești.
fulger FOTO Shutterstock
Persoane lovite de trăsnet în Caraș-Severin, în timp ce încercau să se adăpostească de ploaie. Una dintre ele a murit
Două persoane din județul Caraș-Severin au fost lovite vineri seară de trăsnet, în timp ce încercau fugeau de ploaie. Una dintre ele a murit, iar cealaltă este în stare gravă.
globe 110775 1280 jpg
Cele mai grele limbi din lume pe care aproape nimeni nu le poate învăța. Au o gramatică extrem de grea, iar pronunția este foarte complicată
Nu există o limbă care să fie absolut imposibil de învățat de către oricine, dar există limbi care sunt recunoscute ca fiind extrem de dificile pentru vorbitorii altor limbi, în special în funcție de limba maternă a învățăcelului.
Bily Joel Foto Facebook jpg
Un artist nominalizat la 23 de premii Grammy și-a anulat concertele după ce a fost diagnosticat cu o afecțiune cerebrală rară
Cântărețul și compozitorul Billy Joel, în vârstă de 76 de ani, a anunțat că își anulează toate concertele programate după ce a fost diagnosticat cu o afecțiune cerebrală rară.
Profesor Salvador Macip decan al Facultății de Științe ale Sănătății din cadrul UOC Spania Foto uoc edu jpg
Mitul longevității perfecte. De ce dieta fără zahăr și grăsimi îți poate face mai mult rău decât bine
Descoperă de ce dietele fără zahăr sau grăsimi pot dăuna longevității. Află ce spune știința despre echilibru, mituri alimentare și viață lungă.
Cea mai relaxanta plaja din Romania Foto   A V  jfif
A fost amenajată o plajă nouă, de opt hectare, pe litoralul românesc
Turiștii care ajung pe litoral vara aceasta au la dispoziție acum o nouă plajă. Are opt hectare și este deja una dintre atracțiile principale ale stațiunii.
sausage 4363850 1280 jpg
Ce să pui în tigaie atunci când prăjești cârnați, ca să nu mai sară ulei pe aragaz? Trucurile știute doar de marii bucătari
Când prăjești cârnați, una dintre cele mai frecvente probleme este stropirea uleiului pe aragaz, lucru care face mizerie și poate provoca arsuri. Iată câteva trucuri folosite de marii bucătari pentru a evita acest lucru.
cosula botosani jfif
Dezamăgirea electoratului suveranist de la capătul României. Ce spun oamenii dintr-o comunǎ unde Simion a câștigat cu peste 70% REPPORTAJ
Botoșaniul este județul din Moldova în care Nicușor Dan a obținut cele mai puține voturi, în raport cu cele ale lui George Simion. Cei mai fideli votanți ai candidatului AUR au fost oamenii de la țară, dar și cei din orașele mici. Aceștia se declară total dezamăgiți de rezultatul alegerilor.
Armata Rusia FOTO EPA-EFE
Rusia va transmite Ucrainei un document în care îşi prezintă condiţiile pentru a pune capăt războiului
După încheierea schimbului-record de prizonieri cu Kievul, Rusia anunță că urmează să transmită duminică, 25 mai, Ucrainei un document în care îşi prezintă condiţiile pentru a pune capăt războiului.